جدیدترین مطالب

پیامدهای تنش نظامی ایران و رژیم صهیونیستی بر جنگ غزه

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل منطقه گفت: یکی از ابعاد راهبردی و بلندمدت پاسخ سخت موشکی – پهپادی ایران به سرزمین‌های اشغالی، عقب‌‌ نشینی بیش‌از‌پیش رژیم صهیونیستی از مواضع خود در جنگ غزه خواهد بود.

چشم‌انداز رقابت ژئوپلیتیکی قدرت‌های بزرگ در قفقاز

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل قفقاز گفت: اگر روند واگرایی کشورهای منطقه به‌ویژه جمهوری‌های ارمنستان و آذربایجان از روسیه با سرعت اتفاق بیفتد، ممکن است روس‌ها واکنش جدی‌تری نسبت به آن نشان داده و حتی با استفاده از قدرت سخت از تغییر نظم سنتی منطقه جلوگیری کنند.

تحلیلی بر تقابل نظامی ایران و رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل غرب آسیا گفت: جمهوری اسلامی ایران در واپسین ساعات 26 فروردین، حمله‌ای موشکی و پهپادی را علیه سرزمین‌های اشغالی آغاز کرد که تا صبح روز بعد ادامه داشت. این در حالی بود که علی رغم اطلاع‌رسانی قبلی ایران به برخی کشورهای منطقه‌ای و فرامنطقه‌ای درباره قطعی بودن پاسخ و اقدام نظامی کشورمان، آمریکا و رژیم اسرائیل نتوانستند مانع از انجام این حمله شوند.

چالش‌های پیش‌روی مودی در انتخابات سراسری هند

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل شرق آسیا گفت: علیرغم شانس پیروزی، لیکن احتمالا تعداد کرسی‌هایی که نارندار مودی، نخست وزیر هند در پارلمان آینده این کشور در اختیار خواهد داشت، کمتر باشد، چون به نظر می‌رسد مسلمانان و دیگر اقوام هند در انتخابات سراسری به سمت احزاب مخالف حزب حاکم حرکت کنند.

پیچیدگی‌ها و ضرورت مقابله با داعش خراسان

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: با قدرت‌گیری طالبان در افغانستان موضوع داعش خراسان و درگیری این دو گروه و گسترش دامنه تهدیدات امنیتی آن در منطقه بیشتر از گذشته اهمیت پیدا کرده است، زیرا فعالیت‌های تروریستی این گروه تروریستی، اختلال در امنیت منطقه را به همراه دارد. علاوه بر این، حمایت از فعالیت‌های انتحاری و افراد مسلح در منطقه، امنیت ایران را نیز به خطر انداخته است. از این رو، داعش خراسان به‌عنوان یک تهدید مهم برای امنیت شرقی کشورمان شناخته می‌شود.

برخورد تبعیض آمیز دبیرکل سازمان ملل در قبال تنش ایران و رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین – تحلیل و گفتگو: حقوقدانان بین‌المللی معتقدند اگر آمریکا و کشورهای غربی اقدام ایران را به‌عنوان یک اقدام دفاعی به رسمیت می‌شناختند، حمله احتمالی مجدد رژیم اسرائیل به ایران یک اقدام تهاجمی محسوب می‌شد و نتانیاهو نمی‌توانست در صحنه بین‌المللی توجیهی برای آن داشته باشد.

همکاری در حوزه انرژی؛ مانع بروز شکاف در روابط آذربایجان – اتحادیه اروپا؟

شورای راهبردی آنلاین-رصد: پرچم جمهوری آذربایجان در سال 2001 در شورای اروپا برافراشته شد، اما عضویتش در مجمع پارلمانی این شورا 23 سال بعد، به دلیل سوابق ضعیف حقوق بشری به حالت تعلیق درآمد. این مساله نشان دهنده تنش‌هایی رو به رشد میان باکو و برخی کشورهای غربی است.

Loading

أحدث المقالات

سفر فرستاده ویژه پوتین به سودان

فرستاده ویژه رئیس جمهور روسیه امروز وارد سودان می‌شود تا با رئیس شورای حاکمیتی این کشور درباره گسترش روابط دوجانبه گفت‌وگو کند.

Loading

محاسبات اشتباه عربستان در فروختن قدس!

۱۳۹۶/۰۹/۱۹ | موضوعات

شورای راهبردی آنلاین - رسانه ها: اگر حاکمیت در عربستان سعودی گمان می کند می تواند حمایت آمریکا و اسرائیل را از خود از طریق همدستی با آنان در پرونده قدس و پرونده سازش بخرد، دیرهنگام متوجه خواهد شد محاسباتش اشتباه بوده است. ناکامی عربستان سعودی با کمک آمریکا برای مقابله با نفوذ ایران در عراق و سوریه و یمن، احتمالا به زودی در داخل عربستان سعودی تکرار می‌شود به ویژه که سیاست آمریکا این است که از هم پیمانانش در برابر تجاوز خارجی - نه خطرات داخلی - دفاع کند.

بعد از آن که ترامپ صدها میلیارد دلار از ثروتمندترین کشور عربی خلیج [فارس] دریافت کرد، اکنون فرصتی برای اجرای تصمیم خود در خصوص به رسمیت شناختن قدس به عنوان پایتخت اسرائیل به دست آورده است. شاید دوستان عرب (جرد) کوشنر حاضر باشند از این تصمیم نیز که تغییر چندانی در اوضاع واقعی این شهر اشغالی ایجاد نمی کند فراتر بروند و احتمالا به زودی فلسطینی ها را برای دادن امتیازاتی در مسئله فلسطین، در مقابل برخوردار شدن خودشان از حمایت آمریکا، زیر فشار قرار می دهند.
اخبار درز کرده درباره هماهنگی آمریکا با عربستان سعودی و مصر پیش از آن که ترامپ شهر قدس را پایتخت اسرائیل اعلام کند، با توجه به اطلاعات پیاپی درباره نزدیک شدن علنی رژیم صهیونیستی به این دو کشور عربی، غیرمنتظره نبود. روشن است که این تصمیم صرفا مقدمه ای در چارچوب چیزی است که «معامله قرن» نامیده می‌شود و این روزها صحبت از آن در میان است. این همگرایی اکنون علنی شده است و بسیاری از روزنامه های غربی از آن می‌نویسند. روزنامه فرانسوی «لوپوئن» نوشت این تصمیم ترامپ با طرح صلح پیشنهادی عربستان سعودی تکمیل می‌شود. نشریه آمریکایی «پولتیکو» نیز نوشت کوشنر معتقد است مخالفت های رسمی در کشورهای عربی با تصمیم ترامپ درباره قدس صرفاً نمایشی گذرا است و بعد از «برقراری آرامش»، «هم پیمانان عرب» آمریکا همکاری با او را برای تکمیل طرحی منطقه ای که پیش بینی می‌شود در نخستین ماه های سال ٢٠١٨ اعلام شود، پشت پرده از سر خواهند گرفت. به نوشته این نشریه، کوشنر احساس می کند از حمایت بازیگران اصلی در منطقه برخوردار است.
اما روزنامه اسرائیلی «یدیعوت احرونوت» اطلاعات جسورانه تری درباره هماهنگی عربستان سعودی و آمریکا منتشر کرد و نوشت «عربستان اکنون بیش از هر زمانی به حمایت سیاسی آمریکا و تجهیزات نظامی که واشنگتن به این کشور می‌فروشد نیاز دارد تا قدرت خود را برای رویارویی با ایران افزایش دهد. همسویی منافع و بازی قدرت بین واشنگتن و ریاض، به ترامپ امکان داد آرامش نسبی را در این جبهه برقرار کند. به رغم آن که واکنش هایی رسمی در عربستان در مخالفت با اعلام قدس به عنوان پایتخت اسرائیل مشاهده شد ولی این واکنش ها محدود بود». به نظر می رسد برهم خوردن توازن نظام رسمی عربی، در این زمینه تأثیرگذار خواهد بود و به علت این اختلال، به ویژه در قاهره و ریاض، اسرائیل توانست قدس را به عنوان پایتخت خود تثبیت کند و ایران به علت ضعف جبهه عربی که رهبری آن را ریاض برعهده دارد توانست بغداد و دمشق و صنعا را به عنوان پایتخت های مشرق عربی، برباید. هر چند ارزش نمادین این شهرها از نظر دینی کمتر از قدس است ولی از نظر ژئوپلتیک اهمیتی بیش از قدس دارند زیرا محور امنیت ملی عربی هستند.
بعد از آن که عراق و سوریه و یمن نقش اصلی خود را به علت سیطره ایران از دست دادند، فقط مصر و عربستان سعودی به عنوان دو کشور عربی تأثیرگذار باقی ماندند که انتظار می رفت آنچه را قابل نجات دادن باشد، نجات دهند. ولی آنچه اتفاق افتاد برعکس بود چرا که اسرائیل از این عدم توازن در نظام های حاکم بر قاهره و ریاض برای کسب دستاوردهایی استثنایی در زمانی کوتاه بهره برداری کرد و واشنگتن نیز توانست ریاض را متقاعد کند که همکاری کردن آن برای دستیابی به راه حلی برای مناقشه فلسطین، جایگاه آن را نزد تل آویو و واشنگتن ارتقاء می‌دهد و موجب حمایت آمریکا از ریاض در برابر تهدیدهای داخلی و خارجی می شود. در مقابل، تهران از این عقب نشینی کشورهای عربی موسوم به «محور اعتدال» از رویارویی با اسرائیل بهره برداری بیشتری خواهد کرد تا محبوبیت هم پیمانان خود را در «محور پایداری» افزایش دهد که برای بهره برداری از این خلاء خطرناک در کشورهای عربی می کوشند.
آنچه کشورهای عربی درک نمی کنند این است که امنیت و منافع کشورهایشان ارتباطی ناگسستنی با پایتخت های عربی اطراف آنها دارد نه با واشنگتن، و آنچه در کتاب های درسی درباره سرنوشت مشترک خوانده اند به این معنا است که دور نگه داشتن خود از مناقشات کشورهای عربی موجب تحلیل رفتن امنیت ملی آنها خواهد شد. اگر حاکمیت در عربستان سعودی گمان می کند می تواند حمایت آمریکا و اسرائیل را از خود از طریق همدستی با آنان در پرونده قدس و پرونده سازش بخرد، دیرهنگام متوجه خواهد شد محاسباتش اشتباه بوده است. ناکامی عربستان سعودی با کمک آمریکا برای مقابله با نفوذ ایران در عراق و سوریه و یمن، احتمالاً به زودی در داخل عربستان سعودی تکرار می‌شود به ویژه که سیاست آمریکا این است که از هم پیمانانش در برابر تجاوز خارجی – نه خطرات داخلی – دفاع کند. این چیزی است که اوباما در مصاحبه مشهور خود با مجله «آتلانتا» به آن اشاره کرد. تهدیداتی که عربستان در آینده -بعد از سیطره حوثی ها بر صنعا – با آنها مواجه خواهد شد، رویارویی با لشکرکشی خارجی از طرف ایران نخواهد بود بلکه جنبش های شورشی داخلی خواهد بود. در آن زمان آمریکا هیچ مداخله موثری نخواهد کرد و هیچ طرفی نخواهد توانست این شورش را متوقف کند بجز نیروهای قبیله ای که آنها نیز به احتمال وارد نزاع های قبیله ای داخلی می شوند زیرا مرجعیتی که آنها را در کنار هم قرار دهد وجود ندارد. در آن زمان، کسانی که شعار قطع ارتباط با کشورهای عربی همجوار را سر می‌دهند متوجه خواهند شد که چگونه از دست دادن پایتخت های مشرق عربی، به امنیت داخلی آنها ضربه خواهد زد و بهایی که بابت فروش قدس به دست آورده اند نخواهد توانست حمایت آمریکا را از آنان در برابر گسترش نفوذ ایران در عمق شبه جزیره عربستان بخرد. در آن زمان دیگر فرصتی برای مقابله با ایران در کشورهای شمال و جنوب شبه جزیره عربستان یعنی عراق و سوریه و یمن وجود نخواهد داشت.

منبع: اداره کل رسانه های خارجی وزارت فرهنگ

0 Comments

یک دیدگاه بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *