جدیدترین مطالب

بیانیه شورای راهبردی روابط خارجی درباره آتش‌بس جنگ غزه

شورای راهبردی آنلاین: شورای راهبردی روابط خارجی با صدور بیانیه‌ای ضمن تبریک آتش‌بس جنگ غزه به ملت قهرمان فلسطین، اعضای محور مقاومت و همه آزادیخواهان جهان، خطاب به فلسطینیان اعلام کرد: شما بار دیگر به اثبات رساندید که نمی‌توان با قدرت نظامی اراده ملت‌ها را منکوب ساخت. 

پشتیبانی غرب از نقش نیابتی امارات در غزه

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: طی حدود ۱۵ سال اخیر امارات نقش متفاوتی از آنچه که تصور می‌رود را به عهده گرفته است؛ یعنی نقشی فراتر از نقش منطقه‌ای و نقشی که دارای ابعاد سیاسی و نظامی است.

نقش و اهمیت حشدالشعبی در تضمین امنیت و ثبات عراق

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: حشدالشعبی یکی از «مؤلفه‌های مهم قدرت در عراق» است که در کنار نیروهای مسلح این کشور «نقش مؤثری» در حفظ امنیت و تأمین منافع ملی عراق دارد. حشدالشعبی بعد از شکست‌های ارتش عراق در مقابل داعش، در 17 دسامبر 2014 با فتوای مرجعیت عراق شکل گرفت و در 25 نوامبر 2016 با تصویب قانونی در پارلمان، هویت و موجودیت قانونی و رسمی پیدا کرد.

تحولات سوریه و خطر گسترش تروریسم به سین کیانگ چین

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: سقوط دولت بشار اسد در سوریه رخداد مهمی است که بر نقش‌آفرینی بسیاری از قدرت‌های منطقه‌ای و بین‌المللی در منطقه غرب آسیا اثرگذار خواهد بود و این اتفاق از منظر جمهوری خلق چین نیز موضوعی دارای اهمیت تلقی می‌شود. آنچه در سوریه رخ داد، توانایی ایجاد برخی از تهدید‌های جدی علیه منافع چین را دربردارد و به همین سبب، پکن رویکردی محافظه‌کارانه در خصوص تحولات سوریه اتخاذ کرده است.

پیامدهای تنش نظامی مرزی اخیر پاکستان و افغانستان

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: تنش‌های اخیر نظامی مرزی بین پاکستان و افغانستان دارای ویژگی‌هایی است که آن را از روند منازعه فزاینده و تدریجی میان دو کشور طی سه سال و نیم گذشته و حتی قبل از آن کاملا متمایز کرده و پیامدهای آن رایزنی کشورهای همسایه را ضروری می‌نماید.

اهداف و راهبرد آمریکا برای احیای داعش در منطقه

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: با تسلط گروه‌های مسلح بر سوریه و تشدید احتمالی هرج‌ومرج سیاسی، نظامی و امنیتی در این کشور از یک سو و مداخلات گسترده خارجی از سوی دیگر، خطر احیای داعش نه تنها در سوریه بلکه در محیط پیرامونی این کشور از جمله در عراق، مجددا قوت گرفته است.

اوکراین: نقطه عطف در هم‌پیمانی راهبردی چین و روسیه

شورای راهبردی آنلاین-رصد: «درگیری‌های جاری در اوکراین باعث تغییر قابل توجهی در پویایی قدرت جهانی شده و به طور خاص همکاری میان چین و روسیه را تقویت کرده است. این رابطه به یک هم‌پیمانی راهبردی بادوام تکامل یافته، اگرچه هنوز به یک اتحاد نظامی کامل تبدیل نشده است. این تحول، فرضیات سنتی غرب درباره محدودیت‌های همکاری میان قدرت‌های اقتدارگرا را به چالش می‌کشد و ممکن است الگویی جدید را برای مشارکت بین‌المللی معرفی کند.»

منافع، رویکرد و مسئولیت قدرت‌های بزرگ در قبال بحران سوریه

شورای راهبردی آنلاین-رصد: «سقوط ناگهانی رژیم بشار اسد در سوریه برای همه بازیگران خارجی، از جمله مسکو، غافلگیرکننده بود. اگرچه کارشناسان منطقه‌ای هشدارهایی داده بودند اما هیچکس نمی‌توانست وقایع دراماتیک اواخر نوامبر تا اوایل دسامبر، به ویژه عدم تمایل ارتش سوریه برای دفاع از رهبری که تقریباً ربع قرن قدرت را در سوریه به دست داشت، پیش‌بینی کند.»

Loading

أحدث المقالات

Loading

بازتولید ایران هراسی به سبکی جدید در پنتاگون

1398/04/03 | موضوعات

بمباران مواضع گروه تکفیری – بعثی داعش توسط جنگنده های ایرانی عنوان خبری بود که در چند روز گذشته به دفعات از سوی رسانه های خارجی به ویژه آمریکایی برجسته و پوشش داده شد.

نویسنده: وطن خواه*

ابتدا این دریادار “جان کربی” سخنگوی پنتاگون بود که مدعی شد شواهدی مبنی بر انجام عملیات هوایی توسط جنگنده اف ۴ ایرانی در دیاله در شرق عراق وجود دارد. وی به خبرنگاران گفت: ما مدارکی مبنی بر واقعی نبودن این گزارش‌ها در دست نداریم. اما برای تایید رسمی آنها شما خبرنگاران باید از مقام‌های ایرانی سوال کنید.

در واکنش به این موضوع، مرضیه افخم، سخنگوی دستگاه دیپلماسی ایران تاکید کرد هیچ گونه تغییری در سیاست ایران در ارائه کمک و مشورت به مسوولان عراقی در مقابله با تکفیری‌ها و داعش اتفاق نیفتاده است و خبر مربوط به همکاری‌ها در خصوص مسائل نظامی را تایید نمی‌کنم.

با وجود اینکه ادعای مقامات آمریکایی مبنی برمشارکت ایران در حملات هوایی علیه داعش در عراق از سوی مسئولان کشورمان رد شد، اما عموم رسانه های غربی در اقدامی هماهنگ به انعکاس و پوشش این ادعای پنتاگون پرداختند. آنها حتی مدعی شدند ایران بدون هماهنگی و اطلاع آمریکا نمی تواند در عراق دخالت کند و تهران در مذاکرات مسقط و وین مجوز دخالت مستقیم در عراق را به دست آورده است!

آنها این فرضیه را مطرح می کنند که ایران و آمریکا در هدف قرار دادن داعش منفعت مشترکی دارند و واشنگتن مداخله هوایی ایران را در عراق یک مسئله داخلی عراق ارزیابی می کند.

در مجموع، درباره وضعیت و اهمیت ادعای حمله هوایی ایران علیه داعش در عراق می توان چنین نتیجه گیری کرد که آمریکا و رسانه هایش با طرح این ادعا اهداف متفاوتی را دنبال می کنند.

همکاری و منافع مشترک؛ نخستین گزینه مورد نظر آمریکایی ها است. مقامات کاخ سفید در حقیقت در پی تلقین همسویی میان منافع نظامی ایران و آمریکا در عراق آن هم با رضایت مقامات عراقی هستند.

اما نکته جالب اینکه آمریکایی ها به دنبال این هدف نیز هستند که مذاکرات هسته ای را بااین موضوع پیوند زنند. طرح این مساله که حملات هوایی ایران به عراق با جنگنده های قدیمی آمریکایی صورت می گیرد و ایران در صنعت هوایی تحریم است، در راستای همین موضوع است.

همچنین این نکته که ضعف ائتلاف به فرماندهی آمریکا برای نابودن کردن داعش زمینه ساز دخالت بیشتر ایران و حضور نظامی در عراق است هم یکی از ارکان جنگ روانی و رسانه ای آمریکایی ها در سناریوی پنتاگون بوده است.

اما در پاسخ به اینکه چرا مقامات آمریکایی در چنین مقطعی به انتشار این ادعا و خبر و پوشش گسترده آن پرداخته اند، می توان گفت که پاسخ این سوال ها را می توان در برگزاری نشست چند روز پیش وزیران امورخارجه ائتلاف موسوم به ضد داعش در بروکسل یافت که به نظر می رسد هدف از آن تحریک اعضای ائتلاف بخصوص کشورهای عربی عضو آن برای پذیرش تعهدات بیشتر و تامین خواسته های طرف های غربی این ائتلاف است.

گویا در مقطع کنونی آمریکا با توجه به تغییر شرایط ظاهرا به بازتولید پروژه ایران هراسی و تهیه نسخه جدید ایران هراسی روی آورده است.

 

* کارشناس ارشد روابط بین الملل

0 Comments

Submit a Comment

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Samir Design Group گروه طراحی سمیر