جدیدترین مطالب

تلاش‌های کابینه جنگ نتانیاهو برای انحراف افکار عمومی از جنگ غزه

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: رژیم صهیونیستی درصدد «بهره‌برداری روانی» از مسائل اخیر منطقه، برای انحراف افکار عمومی جهانی از جنایات این رژیم در غزه است. بررسی فضای حاکم بر محافل سیاسی و رسانه‌ای رژیم صهیونیستی و مراکز همسو با آن در سطح منطقه و بین‌الملل نشان می‌دهد که این رژیم، به‌دنبال «برجسته و غالب‌سازی» تنش‌های اخیر با جمهوری اسلامی ایران است تا فشار سنگینی که را که در افکار عمومی داخلی، منطقه‌ای، بین‌المللی و حتی دولت‌های اروپایی علیه‌ جنگ غزه ایجاد شده است، را کاهش دهد.

پیامدهای تنش نظامی ایران و رژیم صهیونیستی بر جنگ غزه

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل منطقه گفت: یکی از ابعاد راهبردی و بلندمدت پاسخ سخت موشکی – پهپادی ایران به سرزمین‌های اشغالی، عقب‌‌ نشینی بیش‌از‌پیش رژیم صهیونیستی از مواضع خود در جنگ غزه خواهد بود.

چشم‌انداز رقابت ژئوپلیتیکی قدرت‌های بزرگ در قفقاز

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل قفقاز گفت: اگر روند واگرایی کشورهای منطقه به‌ویژه جمهوری‌های ارمنستان و آذربایجان از روسیه با سرعت اتفاق بیفتد، ممکن است روس‌ها واکنش جدی‌تری نسبت به آن نشان داده و حتی با استفاده از قدرت سخت از تغییر نظم سنتی منطقه جلوگیری کنند.

تحلیلی بر تقابل نظامی ایران و رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل غرب آسیا گفت: جمهوری اسلامی ایران در واپسین ساعات 26 فروردین، حمله‌ای موشکی و پهپادی را علیه سرزمین‌های اشغالی آغاز کرد که تا صبح روز بعد ادامه داشت. این در حالی بود که علی رغم اطلاع‌رسانی قبلی ایران به برخی کشورهای منطقه‌ای و فرامنطقه‌ای درباره قطعی بودن پاسخ و اقدام نظامی کشورمان، آمریکا و رژیم اسرائیل نتوانستند مانع از انجام این حمله شوند.

چالش‌های پیش‌روی مودی در انتخابات سراسری هند

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل شرق آسیا گفت: علیرغم شانس پیروزی، لیکن احتمالا تعداد کرسی‌هایی که نارندار مودی، نخست وزیر هند در پارلمان آینده این کشور در اختیار خواهد داشت، کمتر باشد، چون به نظر می‌رسد مسلمانان و دیگر اقوام هند در انتخابات سراسری به سمت احزاب مخالف حزب حاکم حرکت کنند.

پیچیدگی‌ها و ضرورت مقابله با داعش خراسان

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: با قدرت‌گیری طالبان در افغانستان موضوع داعش خراسان و درگیری این دو گروه و گسترش دامنه تهدیدات امنیتی آن در منطقه بیشتر از گذشته اهمیت پیدا کرده است، زیرا فعالیت‌های تروریستی این گروه تروریستی، اختلال در امنیت منطقه را به همراه دارد. علاوه بر این، حمایت از فعالیت‌های انتحاری و افراد مسلح در منطقه، امنیت ایران را نیز به خطر انداخته است. از این رو، داعش خراسان به‌عنوان یک تهدید مهم برای امنیت شرقی کشورمان شناخته می‌شود.

برخورد تبعیض آمیز دبیرکل سازمان ملل در قبال تنش ایران و رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین – تحلیل و گفتگو: حقوقدانان بین‌المللی معتقدند اگر آمریکا و کشورهای غربی اقدام ایران را به‌عنوان یک اقدام دفاعی به رسمیت می‌شناختند، حمله احتمالی مجدد رژیم اسرائیل به ایران یک اقدام تهاجمی محسوب می‌شد و نتانیاهو نمی‌توانست در صحنه بین‌المللی توجیهی برای آن داشته باشد.

Loading

أحدث المقالات

بلینکن: امیدوارم حماس پیشنهاد «فوق‌العاده سخاوتمندانه» اسرائیل را بپذیرد

همزمان با تلاش‌های دیپلماتیک برای پایان دادن به جنگ در غزه آنتونی بلینکن، وزیر امور خارجه آمریکا،‌ پیشنهاد اسرائیل را برای آتش‌بس غزه «فوق‌العاده سخاوتمندانه»‌ توصیف کرد و ابراز امیدواری کرد که حماس مفاد آن را بپذیرد.

امیرعبداللهیان: ایران به دنبال تبدیل خلیج فارس به گرانیگاه سیاست همسایگی است

وزیر امور خارجه به مناسبت روز ملی خلیج فارس پیامی منتشر کرد و گفت: هرچند نام خلیج فارس با ایران و ایرانی عجین شده، اما در عین حال خلیج فارس محملی برای همسایگان ابدی و خانه‌ای برای همه ملت‌های پیرامون آن است.

Loading

اهداف و فرجام راهبرد نفتی عربستان

۱۳۹۳/۰۹/۱۷ | موضوعات

بهای طلای سیاه طی حدود شش ماه گذشته 40 درصد کاهش یافته و سقوط قیمت این کالای استراتژیک در بازارهای جهانی گمانه‌زنی‌های زیادی را به همراه داشته است. نوک پیکان همه تحلیل ها در خصوص چرایی کاهش نفت به سمت عربستان سعودی نشانه رفته است؛ حتی تحلیل های ژورنالیستی، کاهش قیمت نفت را به جنگ نفتی مشابه دهه 70 و 80 میلادی تعبیر می نماید.

نگاهی گذرا به مولفه های تاثیرگذار در کاهش بهای طلای سیاه در شش ماه گذشته نشان می دهد که کاهش رشد اقتصادی چین، کاهش تقاضا در بازارهای جهانی از جمله رشد اقتصادی کند در اروپا، چین و هند، افزایش تولید نفت شیل آمریکا (Shale oil) که برای اولین بار از سال 1986 به این سو به بالای 9 میلیون بشکه در روز بالغ گردیده و کاهش واردات نفت این کشور به واسطه افزایش نفت شیل از اصلی ترین عوامل تاثیر گذار در این امر بوده‌اند.

راهبرد چند وجهی

سوابق و عملکرد به دور از شفافیت مقامات سعودی در زمینه نفت موجب شده تا راهبرد نفتی این کشور برای بسیاری از تحلیلگران مبهم و نامشخص باشد. عدم ارائه آمار دقیق در خصوص تولید نفت، ذخایر، اکتشافات، حفاری‌های نفتی، مشتریان و همچنین نحوه قیمتگذاری نفت خود گواه عدم شفافیت این کشور در تولید و عرضه نفت می باشد.

با این حال برخی تحلیلگران بر این باورند که راهبرد نفتی این کشور اهداف چند وجهی ذیل را مد نظر دارد:

1) اعمال فشار سیاسی و اقتصادی بر رقبای راهبردی خود یعنی ایران و روسیه؛

2) خارج ساختن تولیدکنندگان منابع غیرمتعارف یعنی نفت شیل آمریکا از گردونه رقابت با هدف جلوگیری از سرمایه گذاری در این نوع نفت؛

3) حفظ موقعیت راهبردی خود از طریق حفظ سهم خود در بازارهای بین المللی.

دو تحلیل کاملا متفاوت از اهداف عربستان در چارچوب راهبرد نفتی این کشور وجود دارد. یک گروه از تحلیلگران با استناد به نظریه رقابت اقتصادی، بر این باورند که عربستان ظهور نفت شیل و افزایش بی سابقه آن در آمریکا را خطری جدی برای موقعیت خود در بازارهای بین المللی نفت ازجمله در بازار آمریکا تلقی می نماید.

مضافا اینکه افزایش تولید این نوع نفت، اهمیت سیاسی و اقتصادی عربستان را برای آمریکائی‌ها کمرنگ خواهد کرد. این راهبرد نفتی آمریکا، به شدت عربستان را با توجه مجموع تحولات جاری در منطقه خاورمیانه و مذاکره 1+5 و ایران درباره فعالیت‌های هسته ای کشورمان، نگران ساخته است.

از این رو عربستان راهبرد نفتی خود را بر افزایش عرضه نفت با هدف کاهش قیمت این کالای استراتژیک قرار داده است تا سرمایه گذاران نفت شیل با توجه به گران بودن این نوع نفت از حیث استخراج، از سرمایه گذاری بیشتر در منابع غیرمتعارف منصرف و آنها را از بازار نفت خارج نماید.

حفاری غیرمتعارف (نفت شیل) پرهزینه است و گفته می‌شود این هزینه به ازای هر بشکه 40 دلار است. با چنین هزینه ای، سرمایه گذاری برای تولید این نوع نفت تنها با قیمت بالای نفت مقرون به صرفه و سودآور می باشد و چنانچه قیمت نفت به کمتر از 70 دلار سقوط نماید، آن دسته از سرمایه گذارانی را که با استقراض، اقدام به حفاری و استخراج این نوع نفت می نمایند، از گردونه رقابت در بازار نفت خارج می نماید.

گروه دوم از تحلیلگران، هدف عربستان را از مخالفت این کشور با کاهش یک میلیونی تولید نفت اوپک به منظور جلوگیری از کاهش بیشتر قیمت نفت، جنگ نفتی علیه روسیه و ایران تحلیل و تفسیر می نمایند.

آنها می‌گویند عربستان راهبرد نفتی خود را بر افزایش عرضه و با هدف کاهش قیمت نفت قرار داده تا از این طریق فشار سیاسی و اقتصادی بر روسیه و ایران، به عنوان رقبای خود در منطقه خاورمیانه، وارد نماید.

به عبارت دیگر عربستان سعودی با ظرفیت تولید بیش از 10 میلیون بشکه نفت بزرگ‌ترین صادرکننده نفت در بین اعضای اوپک با کاهش قیمت نفت خود، تعمدا فشار ناشی از این امر را به سایر کشورهای عضو اوپک و خارج از آن منتقل کرده تا تولیدکنندگان را در شرایط دشواری قرار دهد.

اظهارات مقامات بلندپایه عربستان ازجمله ترکی الفیصل، رئیس سابق اطلاعات عربستان چند روز پس از نشست اخیر وزیران نفت اوپک نشانه هایی از جنگ نفتی عربستان علیه روسیه و ایران برداشت می گردد.

وی در خصوص وضعیت حاکم بر بازارهای نفت گفت: عربستان با اجتناب از اشتباهات گذشته، سهم خود از بازارهای بین المللی نفت را به رقبای خود، خواه روسیه، ایران و یا ونزوئلا تقدیم نخواهد کرد.

برخی کارشناسان و تحلیلگران سیاسی و مسائل مرتبط با انرژی معتقدند، صرف‌نظر از عوامل مختلف تاثیرگذار در ایجاد نوسانات اخیر در بازار نفت، عربستان سعودی به واسطه تلاش برای بهره گیری از این ابزار جهت حصول اغراض سیاسی خود، باید مورد سرزنش قرار گیرد.

تحلیلگرانی که جنگ نفتی عربستان را علیه روسیه و ایران تفسیر می نمایند، بر این نظرند که با توجه به ذخیره و پشتوانه ارزی مناسب عربستان، این کشور سقوط بیشتر قیمت نفت 70 دلاری را برای مدت 10 سال تحمل خواهد کرد.

این کشور حتی نفت 60 دلاری را برای مدتی و نه همیشه تحمل خواهد کرد. این در حالیست که دیگر تولیدکنندگان نفت ازجمله روسیه نیاز به یک سطح مناسبی از قیمت نفت دارند تا بتوانند برنامه های اقتصادی خود را به پیش ببرند.

روسیه به نفت 107دلاری برای پیشبرد برنامه های اقتصادی نیازمند است. در چنین شرایطی سقوط قیمت نفت به زیر 70 دلار خسارت‌های جدی به اقتصاد این کشور وارد خواهد ساخت.

از این رو این کشور هم از ناحیه تحریم های غرب و هم به واسطه کاهش قیمت نفت، ضرر اقتصادی زیادی متحمل خواهد شد. وزیر اقتصاد روسیه به تازگی اعلام داشته که کشورش سالانه حدود 90 تا 100 میلیارد دلار به واسطه کاهش قیمت نفت و 40 میلیون دلار به واسطه تحریم ها ضرر خواهد کرد.

این در حالی است که آمریکائی‌ها از جنگ نفتی که عربستانی‌ها راه‌اندازی کرده اند، خشنودند و از آن استقبال می‌کنند؛ چرا که به زعم آنها از این طریق فشار مضاعف بر روسیه و بر ایران افزون بر پیامدهای منفی تحریم ها، بر این دو کشور و دیگر کشورهای تولید کننده نفت همچون ونزوئلا وارد می شود.

بر پایه این تحلیل، جنگ نفتی اخیر همدستی عربستان با آمریکا برای فضاسازی لازم جهت تحدید قدرت مانور روسیه در اوکراین و توان ایران در سوریه می باشد.

 

فرجام راهبرد نفتی عربستان

با توجه به پیامدهای اقتصادی و اجتماعی کاهش درآمدهای نفتی برای کشورهای تولیدکننده از جمله کشورهای عربی و نیاز مبرم تولیدکنندگان نفت شیل به قیمت بالا به واسطه گران بودن هزینه استخراج این نوع نفت، کاهش قیمت نفت کوتاه‌مدت خواهد بود.

بدون تردید کاهش قیمت نفت در نهایت به عربستان نیز فشار اقتصادی وارد نموده و با کاهش درآمدهای این کشور از محل صادرات نفت، اجرا و پیشبرد طرح و برنامه های توسعه ای با مشکل جدی مواجه خواهد شد. عربستان برای جبران کسری بودجه ناشی از کاهش 40درصدی قیمت نفت از جولای 2014 تا اوایل دسامبر 2014 نیازمند نفت حداقل 90 دلاری می باشد.

از سوی دیگر آمریکا برای توسعه میادین نفت شیل نیازمند قیمت بالای نفت می باشد، چرا که استخراج این نوع نفت گران بوده و هزینه 40 دلاری استخراج آن، مستلزم قیمت بالای نفت می باشد. در صورت استمرار وضعیت فعلی، تولید نفت شیل مقرون به صرفه نخواهد بود. آمریکائی‌ها مایل نیستند دست از سرمایه گذاری در میادین غیرمتعارف نفت بردارند. لذا کاهش قیمت نفت در درازمدت به ضرر آنها هم خواهد بود.

با کاهش قیمت نفت، بهای مواد سوختی در آمریکا و بازارهای آسیایی نیز کاهش یافته و این امر موجب افزایش مصرف می شود.

افزایش مصرف مواد سوختی، بار دیگر افزایش تقاضا برای نفت را رقم خواهد زد و این امر نیز به نوبه خود موجب افزایش در قیمت نفت خواهد شد.

از این رو بسیاری از کارشناسان سقوط قیمت نفت را کوتاه مدت تحلیل نموده و چنین پیش بینی می کنند که تولید نفت در سال 2015 کاهش خواهد یافت و این امر نیز به افزایش قیمت نفت در کنار سایر مولفه های مورد اشاره، کمک خواهد کرد.

از این رو قیمت میانگین نفت برای سال 2015 حدود 80 دلار خواهد بود و در چند سال آتی بار دیگر سه رقمی خواهد شد.

بهای نفت اوپک از نوامبر 2013 تا دسامبر 2014

در همین رابطه:

بحران پنهان انرژی در عربستان سعودی

مقایسه سیاست‌های انرژی: موردکاوی آذربایجان و عربستان سعودی

0 Comments

یک دیدگاه بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *