جدیدترین مطالب
أحدث المقالات
روابط تیره حماس و قاهره پیچیدهتر میشود؟
دادخواست یک وکیل مصر موجب صدور این حکم شده است. او در دادخواست خود آورده بود: «گردانهای عزالدین قسام شاخه نظامی و جهادی جنبش حماس در حملات تروریستی در داخل کشور (مصر) دست دارد و از تونل های حفر شده در مرز برای ورود به مصر و تامین هزینه عملیات تروریستی خود و قاچاق سلاح استفاده می کند تا با هدف قرار دادن ارتش و پلیس و ارعاب شهروندان در حملات تروریستی، به امنیت و ثبات مصر ضربه بزند.»
انتشار حکم دادگاه مصری واکنش مسئولان حماس را در پی داشت. سامی ابوزهری، سخنگوی حماس با محکوم کردن این اقدام دادگاه مصری گفت: این گونه اقدامات باعث تضعیف حماس و مقاومت فلسطین نمی شود، بلکه به وجهه مصر ضربه می زند.
سامی ابوزهری گفت: حکم دادگاه کاملا سیاسی و در فضای ناامن، آشوب و غبارآلود مصر اتخاذ شده و با پوشش قضایی مطرح شده است.
وی افزود: تنها کسی که از این حکم سود میبرد، اسراییل اشغالگر است، زیرا کشوری عربی برای نخستین بار در تاریخ جهان عرب، یک گروه مقاومت را در لیست تروریست ها قرار می دهد.
دیگر مسئولان حماس هم با محکوم کردن این اقدام دادگاه مصری تصریح کردهاند که مصر با این اقدام، خود را در جبهه دشمنان مردم فلسطین و حامیان رژیم صهیونیستی قرار داده است و به همین علت نمی تواند میانجیگر خوب و بیطرفی در روند گفتوگوهای غیرمستقیم میان حماس و رژیم صهیونیستی باشد.
بسیاری از تحلیلگران سیاسی منطقه بر این باورند که این تصمیم دادگاه مصر در واقع روابط تیره بین جنبش حماس و قاهره را پیچیدهتر خواهد کرد و در نتیجه تاثیر منفی بر امور داخلی فلسطین و وضع آینده توافق های حاصل از میانجیگری مصر با رژیم صهیونیستی خواهد داشت.
ناظران می گویند این تصمیم دادگاه مصر می تواند محدودیت های جدیدتری را بر سفر اعضای این گروه در سراسر مصر به عنوان تنها کشور عربی اعمال کند که در همسایگی نوار غزه قرار دارد.
ولید المدلل، از اساتید علوم سیاسی در دانشگاه اسلامی غزه در این خصوص می گوید این تصمیم دادگاه مصر در واقع اعضای شاخه نظامی جنبش حماس را در معرض بازداشت و پیگرد قانونی از سوی دادگاه قرار می دهد.
وی افزود این موضوع تحول خطرناکی است که گردانهای عزالدین قسام را در وضعیت دشواری قرار می دهد و گزینه های آنها را محدود می کند. بنابر این آنها باید نهایت خویشتن داری را نشان دهند تا این وضع بغرنج بگذرد.
این کارشناس علوم سیاسی در ادامه تاکید کرد درخواست استیناف علیه تصمیم دادگاه تنها به اعتماد جنبش حماس و شاخه نظامی آن به نظام حقوقی مصر بستگی دارد. بنابر این بعید است که حماس علیه رای دادگاه درخواست استیناف دهد چرا که جنبش حماس بر این باور است که این تصمیم سیاسی است.
جنبش حماس که از سال 2007 کنترل نوار غزه را در دست دارد، با محاصره شدید از سوی اسرائیل و مصر مواجه است. در واقع نامیده شدن شاخه نظامی این جنبش به عنوان یک گروه تروریستی، محدودیت های اعمال شده در این منطقه ساحلی را افزایش خواهد داد.
تنش بین مصر و جنبش حماس از زمان برکناری محمد مرسی، رئیس جمهور سابق مصر در ژوئن سال 2013 تاکنون بدتر شده است. جنبش حماس بارها اتهامات مصر را رد کرده، با این حال تنش در روابط بین دو طرف به طور منفی در زندگی روزانه مردم نوار غزه منعکس شده است.
گردان های عزالدین قسام در سال 1991 به دست صلاح شحاده، محمود المبحوح، عماد عقل، و یحیی عیاش تاسیس شد و نام خود را از شیخ عزالدین قسام، شیخ فلسطینی سوریتبار گرفته است که با نیروهای استعمارگر انگلیسی و گروههای یهودی در فلسطین جنگید و در سال 1935 به دست نیروهای انگلیسی در جنین کشته شد.
0 Comments