جدیدترین مطالب

پیامدهای تنش نظامی ایران و رژیم صهیونیستی بر جنگ غزه

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل منطقه گفت: یکی از ابعاد راهبردی و بلندمدت پاسخ سخت موشکی – پهپادی ایران به سرزمین‌های اشغالی، عقب‌‌ نشینی بیش‌از‌پیش رژیم صهیونیستی از مواضع خود در جنگ غزه خواهد بود.

چشم‌انداز رقابت ژئوپلیتیکی قدرت‌های بزرگ در قفقاز

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل قفقاز گفت: اگر روند واگرایی کشورهای منطقه به‌ویژه جمهوری‌های ارمنستان و آذربایجان از روسیه با سرعت اتفاق بیفتد، ممکن است روس‌ها واکنش جدی‌تری نسبت به آن نشان داده و حتی با استفاده از قدرت سخت از تغییر نظم سنتی منطقه جلوگیری کنند.

تحلیلی بر تقابل نظامی ایران و رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل غرب آسیا گفت: جمهوری اسلامی ایران در واپسین ساعات 26 فروردین، حمله‌ای موشکی و پهپادی را علیه سرزمین‌های اشغالی آغاز کرد که تا صبح روز بعد ادامه داشت. این در حالی بود که علی رغم اطلاع‌رسانی قبلی ایران به برخی کشورهای منطقه‌ای و فرامنطقه‌ای درباره قطعی بودن پاسخ و اقدام نظامی کشورمان، آمریکا و رژیم اسرائیل نتوانستند مانع از انجام این حمله شوند.

چالش‌های پیش‌روی مودی در انتخابات سراسری هند

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل شرق آسیا گفت: علیرغم شانس پیروزی، لیکن احتمالا تعداد کرسی‌هایی که نارندار مودی، نخست وزیر هند در پارلمان آینده این کشور در اختیار خواهد داشت، کمتر باشد، چون به نظر می‌رسد مسلمانان و دیگر اقوام هند در انتخابات سراسری به سمت احزاب مخالف حزب حاکم حرکت کنند.

پیچیدگی‌ها و ضرورت مقابله با داعش خراسان

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: با قدرت‌گیری طالبان در افغانستان موضوع داعش خراسان و درگیری این دو گروه و گسترش دامنه تهدیدات امنیتی آن در منطقه بیشتر از گذشته اهمیت پیدا کرده است، زیرا فعالیت‌های تروریستی این گروه تروریستی، اختلال در امنیت منطقه را به همراه دارد. علاوه بر این، حمایت از فعالیت‌های انتحاری و افراد مسلح در منطقه، امنیت ایران را نیز به خطر انداخته است. از این رو، داعش خراسان به‌عنوان یک تهدید مهم برای امنیت شرقی کشورمان شناخته می‌شود.

برخورد تبعیض آمیز دبیرکل سازمان ملل در قبال تنش ایران و رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین – تحلیل و گفتگو: حقوقدانان بین‌المللی معتقدند اگر آمریکا و کشورهای غربی اقدام ایران را به‌عنوان یک اقدام دفاعی به رسمیت می‌شناختند، حمله احتمالی مجدد رژیم اسرائیل به ایران یک اقدام تهاجمی محسوب می‌شد و نتانیاهو نمی‌توانست در صحنه بین‌المللی توجیهی برای آن داشته باشد.

همکاری در حوزه انرژی؛ مانع بروز شکاف در روابط آذربایجان – اتحادیه اروپا؟

شورای راهبردی آنلاین-رصد: پرچم جمهوری آذربایجان در سال 2001 در شورای اروپا برافراشته شد، اما عضویتش در مجمع پارلمانی این شورا 23 سال بعد، به دلیل سوابق ضعیف حقوق بشری به حالت تعلیق درآمد. این مساله نشان دهنده تنش‌هایی رو به رشد میان باکو و برخی کشورهای غربی است.

Loading

أحدث المقالات

ببینید | جولان تانک پیشرفته آمریکایی در خیابان‌های روسیه

نظامیان روس در حال جابه‌جاییِ تانک آبرامز ساخت آمریکا از منطقهٔ عملیاتی به مسکو هستند و قرار است این تانک همراه با برخی غنائم جنگی در منطقه‌ای در مسکو به نمایش گذاشته شود. اوکراین به طور موقت تانک‌های آمریکایی آبرامز را به دلیل نگرانی از پهپادهای روسی از مقدم نبرد عقب کشیده است./فارس

ائتلاف‌سازی عربی ضدتهران بعد از وعده صادق!

ائتلاف‌سازی عربی ضدتهران بعد از وعده صادق!

با وجود آنکه ۱۵ روز از پاسخ موشکی و پهپادی ۲۶ فروردین‌ماه (۱۳ آوریل) ایران به اسرائیل که از آن به نام عملیات «وعده صادق» یاد می‌شود، گذشته اما هم‌چنان این اتفاق از جنبه‌های متفاوتی قابل ارزیابی است که یکی از آنها ناظر به احتمال تقویت جبهه عربی برای توازن با ایران است. آن‌گونه که برخی باور دارند زمانی که ایران در یک واکنش غیرقابل پیش‌بینی به حمله اسرائیل به سفارتش در دمشق، بیش از ۳۰۰ موشک و پهپاد به اسرائیل شلیک کرد، عملا یک پوست‌اندازی در توازن‌بخشی کشورهای عربی بین تهران و تل‌آویو شکل گرفته است.

روز 206 طوفان‌الاقصی|22 شهید و ده‌ها زخمی در بمباران رفح

بمباران شدید شهر رفح در جنوب غزه، بازداشت صدها دانشجو و استاد دانشگاه در آمریکا به دلیل اعتراض به قتلعام رژیم اسرائیل در غزه و حمایت‌های آمریکا از این رژیم و ادعای سنتکام آمریکا در رهگیری پهپهادهای یمن از مهمترین تحولات بامدادی طوفان الاقصی است.

روز 206 طوفان‌الاقصی|22 شهید و ده‌ها زخمی در بمباران رفح

بمباران شدید شهر رفح در جنوب غزه، بازداشت صدها دانشجو و استاد دانشگاه در آمریکا به دلیل اعتراض به قتلعام رژیم اسرائیل در غزه و حمایت‌های آمریکا از این رژیم و ادعای سنتکام آمریکا در رهگیری پهپهادهای یمن از مهمترین تحولات بامدادی طوفان الاقصی است.

Loading

تکرار تاریخ عثمانی در ترکیه؟

۱۳۹۴/۰۲/۰۲ | موضوعات

شورا آنلاین - ترجمه:  مردم در چهار گوشه جهان با دلهره و تشویش زندگی می کنند.  تحرکات زیادی در گوشه و کنار اتفاق می افتد، گروهی علیه اسلام هستند و گروهی در برابر غرب و نظم جدید جهانی ایستاده اند. اما عجیب ترین و خونبارترین آنها مربوط به گروه تروریستی داعش و جبهه النصره است که مظهری از بدوی گرایی مکتب وهابیت محسوب می شوند.

امنا سولا در تحلیلی در پایگاه اینترنتی ” رئالیته” نوشت: در عوض برخی تحلیلگران اینطور استدلال می کنند که  در این مکتب هیچ گونه بدوی گرایی وجود ندارد. آنها داعش را جزو مکاتب “مدرن گمراه شده” دسته بندی می کنند که از جهاتی به مدرنیته محافطه گرایانه نوع جنبش پوپولیستی و حزب تی پارتی آمریکا نزدیک است.

اما نیازی به گفتن نیست که داعش از جهاتی محصول کار منظم، کارآیی محوری و فن آوری محوری است که گردانندگان آن واجدش هستند. اداره و سازماندهی حدود 30 هزار نفر از اتباع کشورها و نژادهای مختلف کار آسانی نیست. این درست است که مردم یک روز از خواب برخاستند و دیدند همه جا هرج و مرج شده و گروهی به نام داعش بانی آن است، اما این بدان معنی نیست که این گروه  به ناگهان و بی علت ایجاد شده باشد.

کمیسیون مستقل تحقیق سازمان ملل متحد درباره سوریه فاش کرد که “چند کشور سعی کردند به بهانه حفاظت از نقاب منافع ژئوپلیتیک خود بر روی طرف های درگیری در این غائله اعمال نفوذ کنند”. آنها شرایط را نظامی کرده اند و نیز کمک‌های مالی، نظامی و فنی آنها، این بحران را به یک جنگ منطقه ای تغییر داده است. این دخالت، تنها باعث قدرت گرفتن گروه‌های تروریستی داعش و جبهه النصره شده است.

با وجود این یافته های مهم تحقیق سازمان ملل متحد، ترکیه و آمریکا به منظور تجهیز و سازماندهی به اصطلاح “مخالفان میانه‌رو دولت سوریه” در ترکیه توافقنامه ای امضا کرده اند که در صدر این مخالفان، جبهه النصره قرار دارد. این در حالی است که نیروی هوایی آمریکا اهداف داعش و دیگر نظامیان تروریست را بمباران می کند.

از این مسئله چه چیزی درمی‌یابیم؟ ناظران آگاه می دانند که این مسئله به خاطر نفت و گاز است. به نظر می رسد که مجددا همان ساز و کار قبلی، اما با بازیگران جدید به راه افتاده است. آیا موافقتنامه سایکس- پیکو[1] که موجب تجزیه امپراتوری عثمانی شد و در آن مسائل نفتی غالب بود، بازگشته است؟

واقعیت این است که تجزیه امپراتوری عثمانی، هنوز یک زخم سر باز است. شاید به همین خاطر است که این گروه‌های تروریست ابراز می دارند که این توافق نمادی از خیانت اروپایی‌هاست. همین گروه‌ها (داعش و النصره) خود بدون هیچ عذر و بهانه ای اقرار می کنند که برخی شبکه های جذب نیروی خود را در خاک ترکیه مستقر کرده‌اند و از ترکیه به عنوان پایگاه پشتیبانی خود استفاده می کنند.

از سوی دیگر، رجب طیب اردوغان، رئیس جمهور ترکیه به صراحت در مقابل بمباران این گروه‌ها توسط کشورهای ائتلاف ضدداعش بی تفاوت بود. درباره پیوندهای ترکیه و داعش همین بس که ترکیه تنها قدرتی است که می تواند برای آزاد کردن  نظامیان لبنان از دست گروه‌های داعش و جبهه النصره، به این گروه‌ها فشار بیاورد و موفق نیز بشود.

ترکیه می کوشد به  دوران عظمت عثمانی بازگردد. فراموش نکنیم که در سال 1515 میلادی، ترک‌ها مسیرهای راهبردی را کنترل می کردند. از قفقاز تا شام.

شاید بتوان گفت گروه داعش به عنوان ینگی چریک های[2] جدید مشغول انجام یک پروژه سیاسی- ایدئولوژیک محافظه کارانه هستند. رئیس جمهور اردوغان که می خواهد خود را سلطان سلیمان نشان دهد، هر جمعه به مقبره وی می رود و فاتحه می خواند.

یکی دیگر از اعمال تحریک آمیز ترکیه و داعش، تجاوز به خاک سوریه (در عمق 40 کیلومتری) به منظور محافظت و انتقال جسد بنیانگذار عثمانی بود. آیا این عملیات بدون حتی یک درگیری کوچک، نشان‌دهنده صحت ایده اتحاد بین ترکیه و داعش نیست؟

البته نظریه دیگر این است که این رابطه را باید به مثابه یک توافق عدم تجاوز (جنگ) در ارتباط دو گروه (ترکیه و داعش) فرض کرد. این مسئله با توجه به قاچاق نفت از طریق خاک ترکیه و انتقال به پالایشگاه‌های اروپا و آمریکا توسط گروه تروریستی داعش، بسیار قابل قبول به نظر می رسد.

وزیر امور خارجه مصر که کشورش به شدت توسط گروه داعش تهدید می شود، اردوغان را متهم به این می کند که از طریق حمایت از گروه‌های تروریستی، خواستار تشدید هرج و مرج در خاورمیانه و ایجاد تقسیمات جدید سیاسی جغرافیایی است. باید پرسید آیا اردوغان به دنبال ایجاد یک فتنه جدید بین مسلمانان است؟

[1] موافقت‌نامه سایکس-پیکو توافقی سری میان بریتانیای کبیر و فرانسه بود که در ماه مه ۱۹۱۶ در خلال جنگ جهانی اول و با رضایت روسیه برای تقسیم امپراتوری عثمانی منعقد شد

[2] سربازان زبده ارتش عثمانی

0 Comments

یک دیدگاه بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *