جدیدترین مطالب

پیامدهای تنش نظامی ایران و رژیم صهیونیستی بر جنگ غزه

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل منطقه گفت: یکی از ابعاد راهبردی و بلندمدت پاسخ سخت موشکی – پهپادی ایران به سرزمین‌های اشغالی، عقب‌‌ نشینی بیش‌از‌پیش رژیم صهیونیستی از مواضع خود در جنگ غزه خواهد بود.

چشم‌انداز رقابت ژئوپلیتیکی قدرت‌های بزرگ در قفقاز

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل قفقاز گفت: اگر روند واگرایی کشورهای منطقه به‌ویژه جمهوری‌های ارمنستان و آذربایجان از روسیه با سرعت اتفاق بیفتد، ممکن است روس‌ها واکنش جدی‌تری نسبت به آن نشان داده و حتی با استفاده از قدرت سخت از تغییر نظم سنتی منطقه جلوگیری کنند.

تحلیلی بر تقابل نظامی ایران و رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل غرب آسیا گفت: جمهوری اسلامی ایران در واپسین ساعات 26 فروردین، حمله‌ای موشکی و پهپادی را علیه سرزمین‌های اشغالی آغاز کرد که تا صبح روز بعد ادامه داشت. این در حالی بود که علی رغم اطلاع‌رسانی قبلی ایران به برخی کشورهای منطقه‌ای و فرامنطقه‌ای درباره قطعی بودن پاسخ و اقدام نظامی کشورمان، آمریکا و رژیم اسرائیل نتوانستند مانع از انجام این حمله شوند.

چالش‌های پیش‌روی مودی در انتخابات سراسری هند

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل شرق آسیا گفت: علیرغم شانس پیروزی، لیکن احتمالا تعداد کرسی‌هایی که نارندار مودی، نخست وزیر هند در پارلمان آینده این کشور در اختیار خواهد داشت، کمتر باشد، چون به نظر می‌رسد مسلمانان و دیگر اقوام هند در انتخابات سراسری به سمت احزاب مخالف حزب حاکم حرکت کنند.

پیچیدگی‌ها و ضرورت مقابله با داعش خراسان

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: با قدرت‌گیری طالبان در افغانستان موضوع داعش خراسان و درگیری این دو گروه و گسترش دامنه تهدیدات امنیتی آن در منطقه بیشتر از گذشته اهمیت پیدا کرده است، زیرا فعالیت‌های تروریستی این گروه تروریستی، اختلال در امنیت منطقه را به همراه دارد. علاوه بر این، حمایت از فعالیت‌های انتحاری و افراد مسلح در منطقه، امنیت ایران را نیز به خطر انداخته است. از این رو، داعش خراسان به‌عنوان یک تهدید مهم برای امنیت شرقی کشورمان شناخته می‌شود.

برخورد تبعیض آمیز دبیرکل سازمان ملل در قبال تنش ایران و رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین – تحلیل و گفتگو: حقوقدانان بین‌المللی معتقدند اگر آمریکا و کشورهای غربی اقدام ایران را به‌عنوان یک اقدام دفاعی به رسمیت می‌شناختند، حمله احتمالی مجدد رژیم اسرائیل به ایران یک اقدام تهاجمی محسوب می‌شد و نتانیاهو نمی‌توانست در صحنه بین‌المللی توجیهی برای آن داشته باشد.

همکاری در حوزه انرژی؛ مانع بروز شکاف در روابط آذربایجان – اتحادیه اروپا؟

شورای راهبردی آنلاین-رصد: پرچم جمهوری آذربایجان در سال 2001 در شورای اروپا برافراشته شد، اما عضویتش در مجمع پارلمانی این شورا 23 سال بعد، به دلیل سوابق ضعیف حقوق بشری به حالت تعلیق درآمد. این مساله نشان دهنده تنش‌هایی رو به رشد میان باکو و برخی کشورهای غربی است.

Loading

أحدث المقالات

مقامات رژیم صهیونیستی باید مجازات شوند

کمیته وزارتی سران کشور‌های عربی و اسلامی اعلام کرد ساز و کار قانون بین الملل برای محاکمه و مجازات مقامات اسرائیلی به علت ارتکاب جنایات جنگی باید پویا شود

Loading

منافع راهبردی هند در چابهار

۱۳۹۴/۰۳/۲۶ | موضوعات

شورا آنلاین – ترجمه: چابهار بندری ایده آل برای برای تجارت نفتی و غیرنفتی است. مضاف بر اینکه در این بندر بین المللی، مشوق های سرمایه گذاری گوناگون همچون در دسترس بودن انرژی ارزان و زیرساخت های حمل و نقل نیز وجود دارد.

آشوک بهوریا و مهتاب الام در مقاله‌ای که اندیشکده هندی مطالعات و تحلیل دفاعی (IDSA) منتشر کرد، نوشتند: بر این اساس هند می تواند در حوزه هایی همچون خودرو، دارو، منسوجات و مواد غذایی (چای، برنج، ادویه جات و…) اقدام به سرمایه گذاری کند.

تجار محلی چابهار نیز علاقمند هستند تا هند در حوزه های صنعت جواهرآلات، آموزش به ویژه در بخش آی تی و مدیریت تجارت سرمایه گذاری کند. ضمن آنکه موسسات آموزشی غیردولتی هند نیز می‌توانند برای راه اندازی شعب نمایندگی خود در این شهر بندری اقدام کنند.

اما مهمتر از همه برای دولت کنونی هند، نقش مواصلاتی چابهار است که می تواند دسترسی هند را به افغانستان و آسیای مرکزی تسهیل کند.

بنابراین سرمایه‌گذاری در پروژه طرح توسعه بندر چابهار علاوه بر دستاوردهای راهبردی، فرصت های مغتنمی را در حوزه های تجاری و اقتصادی برای هند فراهم خواهد آورد. در همین راستا نیز نیتین گادکاری، وزیر حمل و نقل هند اخیرا با سفر به تهران تفاهنامه سرمایه‌گذاری 195 میلیون دلاری مشارکت در طرح توسعه بندر چابهار را به امضا رساند.

اتمام این طرح هزینه های دسترسی هند به آسیای مرکزی، افغانستان و کشورهای حوزه خلیج فارس را کاهش خواهد داد و همچنین می تواند نیاز هند به مسیر پاکستان را کاهش دهد.

این تفاهمنامه در حالی به امضا رسید که همچنان تحریم های غرب علیه ایران ادامه دارند. بنابراین امضای این تفاهمنامه در چنین شرایطی می تواند نشاندهنده اشتیاق فراوان هند برای سرمایه گذاری در ایران و گسترش روابط دوجانبه، به ویژه در زمینه توسعه بندر چابهار باشد.

در حالی که قرار است اجرای طرح توسعه چابهار در دو فاز عملیاتی شود، آمریکا آن را تصمیمی عجولانه از سوی دولت هند خوانده است.

با این حال دیدار گادگاری با حسن روحانی و علی اکبر ولایتی و مذاکره در خصوص منافع متقابل نشان می دهد که چشم انداز روابط دو کشور فراتر از طرح  توسعه بندر چابهار است. همچنانکه حجم تجارت دوجانبه دو کشور با وجود تحریم‌ها در دو سال گذشته افزایش یافت و صادرات هند به ایران به مرز چهار میلیارد دلار رسیده است.

بر این اساس سفر هیئت های مختلف  تجاری و اقتصادی هند به ایران و اظهار علاقمندی به مشارکت در طرح های توسعه حمل و نقلی و پتروشیمی را می توان نشانه ای از نگرش جدید در مقامات هندی قلمداد کرد. مضاف بر آن، تمایل طرف ایرانی برای گسترش روابط دوجانبه با توجه به ارتباطات تاریخی دو کشور و چشم انداز رشد اقتصادی هند در آینده نیز امیدواری‌ها را برای اینکه دولت جدید هند بدون توجه به تحریکات آمریکا پروژه توسعه بندر چابهار را به اتمام برساند، افزایش داده است.

علاوه بر این، غیر از هند، افغانستان نیز از منافع توسعه این بندر بهره‌مند خواهد شد. همچنانکه اشرف غنی در دیدار اخیر خود از هند با تاکید بر اهمیت بندر چابهار آن را مسیری جایگزین و قابل اعتماد خواند که می تواند ضمن کاهش وابستگی این کشور به مسیر  پاکستان، به توسعه افغانستان و آسیای مرکزی کمک کند.

علاوه بر این، چابهار یک منطقه مهم پتروشیمی نیز محسوب می شود که ایران با هدف تبدیل آن به قطب سوم پتروشیمی خود، سرمایه‌گذاری فراوانی در آنجا کرده است. به نحوی که یک منطقه بزرگ 1100 هکتاری را برای تاسیس یک مجتمع عظیم پتروشیمی اختصاص داده است و در حال حذب سرمایه گذاری های داخلی و خارجی برای احداث آن است. دولت ایران همچنین قصد دارد تا خط آهنی را برای اتصال چابهار به زاهدان و مشهد احداث و خط لوله جدیدی را نیز برای انتقال گاز اتان از پارس جنوبی به چابهار راه اندازی کند.

از همین رو نیز این منطقه پتروشیمی توجه بسیاری از شرکت های خارجی از چین و عمان و برخی از کشورهای اروپایی را جلب کرده است. در حال حاضر یک شرکت چینی به صورت عملی از سرمایه گذاری در بخش پتروشیمی چابهار در آینده‌ای نزدیک خبر داده است. تعدادی از تجار چینی هم اقدام به راه اندازی یک بازار خاص برای فروش اقلام چینی کرده‌اند. در مجموع می توان چین را به عنوان رقیب اصلی هند در بهره‌گیری از ظرفیت های چابهار برشمرد.

با همه این احوال موفقیت یا شکست مذاکرات هسته ای بین ایران و 1+5 می تواند بر ادامه حضور هند در چابهار تاثیرگذار باشد. هرچند که هند با توجه به نیاز روزافزون خود به انرژی بسیار امیدوار است که این مذاکرات با موفقیت پایان یابد و طرح توسعه چابهار به گسترش روابط دو کشور در زمینه های مختلف از جمله صادرات نفت ایران به هند کمک نماید.

در مجموع می توان گفت که اظهار تمایل دولت هند به توسعه چابهار یک تغییر رویکرد از سیاست های محافظه‌کارانه سابق محسوب می شود و درصدد است تا با گسترش روابط با ایران منافع راهبردی خود را دنبال کند. به ویژه آنکه رفتار پیش‌بینی‌ناپذیر پاکستان و همکاری با گروه های افراطی مسیر ترانزیت پاکستان به افغانستان را ناامن و غیرمطمئن کرده است. حال آنکه بندر راهبردی و بین المللی چابهار ظرفیت مناسبی برای توسعه قدرت منطقه ای هند و شکوفایی اقتصادی و تجاری این کشور دارد.

0 Comments

یک دیدگاه بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *