جدیدترین مطالب

چشم‌انداز رقابت ژئوپلیتیکی قدرت‌های بزرگ در قفقاز

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل قفقاز گفت: اگر روند واگرایی کشورهای منطقه به‌ویژه جمهوری‌های ارمنستان و آذربایجان از روسیه با سرعت اتفاق بیفتد، ممکن است روس‌ها واکنش جدی‌تری نسبت به آن نشان داده و حتی با استفاده از قدرت سخت از تغییر نظم سنتی منطقه جلوگیری کنند.

تحلیلی بر تقابل نظامی ایران و رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل غرب آسیا گفت: جمهوری اسلامی ایران در واپسین ساعات 26 فروردین، حمله‌ای موشکی و پهپادی را علیه سرزمین‌های اشغالی آغاز کرد که تا صبح روز بعد ادامه داشت. این در حالی بود که علی رغم اطلاع‌رسانی قبلی ایران به برخی کشورهای منطقه‌ای و فرامنطقه‌ای درباره قطعی بودن پاسخ و اقدام نظامی کشورمان، آمریکا و رژیم اسرائیل نتوانستند مانع از انجام این حمله شوند.

چالش‌های پیش‌روی مودی در انتخابات سراسری هند

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل شرق آسیا گفت: علیرغم شانس پیروزی، لیکن احتمالا تعداد کرسی‌هایی که نارندار مودی، نخست وزیر هند در پارلمان آینده این کشور در اختیار خواهد داشت، کمتر باشد، چون به نظر می‌رسد مسلمانان و دیگر اقوام هند در انتخابات سراسری به سمت احزاب مخالف حزب حاکم حرکت کنند.

پیچیدگی‌ها و ضرورت مقابله با داعش خراسان

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: با قدرت‌گیری طالبان در افغانستان موضوع داعش خراسان و درگیری این دو گروه و گسترش دامنه تهدیدات امنیتی آن در منطقه بیشتر از گذشته اهمیت پیدا کرده است، زیرا فعالیت‌های تروریستی این گروه تروریستی، اختلال در امنیت منطقه را به همراه دارد. علاوه بر این، حمایت از فعالیت‌های انتحاری و افراد مسلح در منطقه، امنیت ایران را نیز به خطر انداخته است. از این رو، داعش خراسان به‌عنوان یک تهدید مهم برای امنیت شرقی کشورمان شناخته می‌شود.

برخورد تبعیض آمیز دبیرکل سازمان ملل در قبال تنش ایران و رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین – تحلیل و گفتگو: حقوقدانان بین‌المللی معتقدند اگر آمریکا و کشورهای غربی اقدام ایران را به‌عنوان یک اقدام دفاعی به رسمیت می‌شناختند، حمله احتمالی مجدد رژیم اسرائیل به ایران یک اقدام تهاجمی محسوب می‌شد و نتانیاهو نمی‌توانست در صحنه بین‌المللی توجیهی برای آن داشته باشد.

همکاری در حوزه انرژی؛ مانع بروز شکاف در روابط آذربایجان – اتحادیه اروپا؟

شورای راهبردی آنلاین-رصد: پرچم جمهوری آذربایجان در سال 2001 در شورای اروپا برافراشته شد، اما عضویتش در مجمع پارلمانی این شورا 23 سال بعد، به دلیل سوابق ضعیف حقوق بشری به حالت تعلیق درآمد. این مساله نشان دهنده تنش‌هایی رو به رشد میان باکو و برخی کشورهای غربی است.

چشم‌انداز روابط اقلیم کردستان با بغداد

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل عراق گفت: با نزدیک شدن ترکیه به دولت مرکزی عراق، اقلیم کردستان در آینده از بسیاری از ادعاهایی که درباره خودمختاری این منطقه داشته است، فاصله خواهد گرفت و بیشتر به دولت مرکزی وابسته می‌شود.

Loading

أحدث المقالات

تلاش روسیه برای جذب گردشگران سلامت از کشورهای اسلامی

مسکو- ایرنا- پانزدهمین اجلاس بین‌المللی اقتصادی “روسیه – جهان اسلام: کازان فروم” در حالی ۲۵ اردیبهشت‌ماه ۱۴۰۳ در شهر کازان گشایش می‌یابد که یکی از موضوعات این رویداد، گردشگری سلامت است؛‌ این موضوع بیانگر آن است که روسیه به دنبال افزایش جذب گردشگران با اهداف درمانی از کشورهای اسلامی است.

آمریکا و ویتنامی دیگر؟۱

«اعتراضات ضدصهیونیستی جاری در آمریکا از سوی جامعه دانشگاهیان این کشور، سطح فشارها را علیه اقدامات رژیم اشغالگر قدس و البته دولت آمریکا در جنگ غزه به مراتب افزایش داده و در انتخاب های ر اهبردی آن ها در ادامه راه، اثرگذاری ویژه و گسترده ای خواهد داشت. برخی تحلیلگران بر این باورند آنچه اکنون در آمریکا می بینیم، شباهت زیادی به اعتراضات گسترده در این کشور در بحبوحه جنگ ویتنام دارد»

Loading

راه شکست داعش از راهبردش آغاز می‌شود

۱۳۹۴/۰۵/۱۰ | موضوعات

شورا آنلاین – ترجمه: برای شکست داعش چیزی بیش از حملات هوایی و مبارزات ضدافراط‌گرایی نیاز است. این بدین معناست که باید راهبرد داعش را درک و برای مقابله با آن اقدام کرد.

جاناتان گیدنز در تحلیلی که اندیشکده انگلیسی راسی (RUSI) منتشر کرد، نوشت: این اواخر، دیوید کامرون نخست وزیر انگلیس و مایکل فالون، وزیر دفاع این کشور، خواستار گسترش حملات هوایی انگلیس به آنسوی مرزهای عراق یعنی به مناطق مرکزی داعش در سوریه شده اند.

این اقدام هرچند به لحاظ تاکتیکی منطقی به نظر می رسد، اما خیلی دیر انجام گرفته و همچون بانداژی غیرموثر برای زخمی عمیق و دردناک است. با این حال درک فزاینده دولت بریتانیا به ویژه در پی جنایت «سوسه» حاکی از آن است که تهدید داعش روز به روز بیشتر و حوزه عملیاتی آنها گسترده تر می شود.

خیلی دیر، خیلی ضعیف

مشکل اقدامات جاری در این است که این اقدامات خیلی دیر انجام می گیرند و به احتمال زیاد تاثیر مطلوبی نخواهند داشت. به ویژه آنکه داعش گروهی دارای راهبرد و انطباق‌پذیر است. این گروه بارها نشان داده که حداقل سه گام از دیگران جلوتر است و در میدان جنگ، چنان قدرتمند عمل می کند که توانسته مناطقی را که در جنگ در سوریه و عراق از دست داده بود، دوباره تصرف کند. همچنانکه کشتار اخیر کوبانی مثالی برای این مدعاست.

بنابراین حملات هوایی، چه در عراق و چه در سوریه و ورای آنها، ابدا کافی نیست. مساله اصلی این است که میان از بین بردن قابلیت تاکتیکی داعش (که تا به حال نتایج مختلفی داشته) و ارائه راهبردی مطمئن برای حصول آن فاصله زیادی وجود دارد.

در چنین وضعیتی بلندپروازی‌های داعش به جای کاهش، روبه افزایش است. حمله اخیر و درگیری در سینای مصر نشان می دهد که داعش قصد دارد آرمان خود را در حساس‌ترین مکان ها همچون فلسطین که نماد مقاومت اسلامی است، دنبال کند. اگر داعش بتواند با موفقیت آرمان خود را به فلسطین منتقل کند، می تواند به آسانی به گسترش مشروعیت، اصالت و قدرت خود در میان مخاطبان مورد نظرش در کشورهای اسلامی بپردازد.

علاوه بر این، گسترش داعش به کشورهای شمال آفریقا مدرکی دال بر توسعه طلبی منطقه ای سیری‌ناپذیر این گروه است. فعالیت های این گروه در لیبی (با وجود شکست اخیرشان در درنا) بیانگر انطباق عملیات‌های آنها با راهبردهای‌شان است. همچنانکه حمله به موزه باردو، حمله «خودی» در پادگان بوچوچا در ماه مه و حمله سوسه در تونس بیانگر قصد داعش برای بی‌ثبات ساختن تونس است تا در آنجا شرایطی را به وجود بیاورد که مقدمات جلب پشتیبانی حامیان جدید «بنیادگرایی» فراهم شود. عملیات آشوبگرایانه در لیبی نیز باعث می شود که انجام این فعالیت ها آسان تر شود و از طرف دیگر، گروه کثیری از تونسی ها که احتمالا جهان‌بینی داعش به آنها تلقین شده و در سوریه هم به عنوان ستیزه‌جویان خارجی می‌جنگند، به تسهیل این فعالیت ها کمک خواهند کرد.

راهبرد داعش

قصه قدرت داعش در توسل آنها به قلب و شکم نهفته است: این گروه به طور موثر از فاصله بین قول و عمل دولت‌هایی بهره می‌برد که نمی‌توانند امنیت، ثبات و رفاه شهروندان خود را تامین کرده و مردم‌شان احساس می‌کنند که فراموش شده و عاجز و منزوی شده‌اند. همچنانکه توسل داعش به ساخت و پخش ویدئوهایی که در آنها این گروه شکم های گرسنه را سیر می کند و امنیت و ثبات معناداری به خیابان‌های جنگ زده عراق و سوریه آورده است، در همین راستا قابل ارزیابی است.

در این میان نیز کسانی هستند که معتقدند بمباران داعش در سوریه صرفا موجب افزایش حامیان آن خواهد شد. حال آنکه این استدلال نادرست است، چرا که بمباران داعش در سوریه چه قابلیت یا شهرت آنها را بیشتر کند چه نکند، چندان مهم نیست. موضوع اصلی این است که داعش با آگاهی از سیر تحولات آینده به صورت دقیق نقشه‌های خود را بر اساس شرایط جدید تغییر می دهد، به نحوی که اگر در «شامات» تحت محاصره قرار گیرد، راه خود را سمت مدیترانه و نقاط ساحلی تغییر می دهد. یا اگر لیبی به ثبات برسد با برهم زدن ثبات تونس پایگاه عملیاتی جدیدی برای خود در شمال آفریقا ایجاد می کند. و در نهایت اگر کل قلمرویش را هم از دست بدهد، با نزدیک کردن پرچم خود به آرمان فلسطین، پایگاهی جدید را در ذهن حامیان فعال و مخفی خود در سراسر جهان ایجاد خواهد کرد.

با توجه به شرایط فوق چشم انداز نابودی داعش حداقل در کوتاه مدت چندان روشن نیست، چرا که ما تا به حال نتوانسته ایم مهارت راهبردی داعش را درک کنیم. آنها چیزی بیش از یک گروه افراط گرای پوچ گرا هستند و نشان داده اند که برای رسیدن به اهداف خود مصمم هستند. این در حالی است که واکنش های ما با وجود تغییر شرایط بازی تغییری نکرده اند. انگار که ما نمی توانیم از روشی که در مبارزه با القاعده در اوایل دهه آخر قرن در پیش گرفته بودیم، فراتر برویم.

تحلیل داعش این است که عکس العمل غرب ضعیف و ناکافی است و این به نفع داعش است. تا زمانیکه ما تردستی و منطق راهبردی داعش را بطور کامل نفهمیده ایم (و آن را خنثی نکرده ایم) تلاش‌مان برای برچیدن همیشگی و موثر آن ناکارآمد خواهد بود.

0 Comments

یک دیدگاه بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *