جدیدترین مطالب

تحلیلی بر آتش‌بس در غزه

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: ادامه جنگ غزه که برای نتانیاهو به مسأله‌ای غیرقابل تحمل تبدیل شده بود، که در نهایت با فشار ترامپ، او را مجبور به عقب‌نشینی از تمام مواضع جنگی و قبول آتش‌بس نمود.

آینده لبنان پس از انتخاب جوزف عون

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل منطقه گفت: آینده لبنان در گرو همکاری طوایف مختلف این کشور و همچنین کشورهای صاحب نفوذ در لبنان است.

تحلیلی بر نشست اخیر ریاض درباره سوریه

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: سوریه کماکان میدان رقابت کشورهای عربی خصوصا عربستان سعودی و امارات در مقابل قطر خواهد بود و در صورت‌بندی معادلات سیاسی و امنیتی هر یک از این کشورها، سوریه اهمیت زیادی خواهد داشت.

انتقال تمرکز روسیه از سوریه به لیبی

شورای راهبردی آنلاین-رصد: سقوط دمشق نشان‌دهنده‌ی تغییری با ابعاد تاریخی است. سوریه که زمانی نماد بازگشت روسیه به صحنه جهانی بود، اکنون به وضوح شکنندگی اتحادهایی که بر اساس اجبار و مصلحت ساخته شده‌ بودند، به نمایش گذاشته است.

تحلیلی بر سفر نخست وزیر عراق به انگلیس

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل بین‌الملل، سفر نخست‌وزیر عراق به انگلیس و توافق‌های حاصله در این سفر را برای آینده عراق در غرب آسیا حائز اهمیت دانست و گفت: عراق در مسیر عبور از یک دولت “نابسامان” به لحاظ سیاسی، اقتصادی و امنیتی به سمت یک دولت با ثبات اقتصادی‌، سیاسی و امنیتی در منطقه است.

نگاهی به ابعاد و پیامدهای آتش‌بس غزه

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل منطقه گفت: برقراری آتش‌بس دائمی یکی از شروط مهم حماس برای توافق بود و رژیم اسرائیل ناچار به اجرای آن خواهد بود.

Loading

أحدث المقالات

همسر نتانیاهو به دنبال خرید ملک در آمریکا است

برخی گفته‌ها حاکی از آن است که همسر بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر رژیم صهیونیستی «بیش از ۵۰ روز» در فلوریدا بوده و گمان می‌رود که با پسرش زندگی می‌کند که در تمام طول جنگ غزه در آنجا پنهان شده بود.

اولین تقابل کشتی‌های چین و فیلیپین پس از شروع کار ترامپ

تهران- ایرنا- فیلیپین پس از روی کار آمدن دولت «دونالد ترامپ» و دریافت وعده واشنگتن مبنی بر تعهد به پیمان دفاعی بین دو کشور، بار دیگر چین را متهم به آزار کشتی‌های ماهیگیری خود کرد درحالیکه پکن می‌گوید مانع از نقض حاکمیت خود از سوی مانیل شده است.

Loading

تحریم های انرژی  و روسیه  

1398/04/03 | موضوعات

شورا آنلاین – ترجمه: الحاق کریمه به روسیه در مارس 2014 و آشوب در شرق اوکراین موجب تحول در روابط روسیه و غرب شد و این موضوع به یکباره خاطرات جنگ سرد را زنده کرد.

ادنان واتانسور در تحلیلی که اندیشکده شورای آتلانتیک منتشر کرد، نوشت: قدرت‌نمایی مسکو در خارج از روسیه اغلب به رشد اقتصادی این کشور در دوره زمامداری ولادیمیر پوتین مربوط می شود.

در دهه 90، روسیه کشوری بود که وضعیت اقتصادی مناسبی نداشت، اما امروز یکی از اقتصادهای بزرگ دنیا محسوب می شود. افزایش چشمگیر درآمدهای صادرات انرژی روسیه در 15 سال گذشته، این تحول اقتصادی را ممکن ساخته است.

 

تحریم بخش انرژی

در پی الحاق کریمه و آشوب روزافزون در اوکراین، روسیه با موج تحریم ها مواجه شد و دولت آمریکا و رهبران اتحادیه اروپا به مجازات روسیه روی آوردند تا کرملین را به تغییر سیاست خود در اوکراین وادار سازند.

در ابتدا این تحریم ها شخصیت های روسی و مقامات سیاسی را شامل می شد، اما چیزی نگذشت که توجه غرب به بخش های کلیدی روسیه شامل بخش های اقتصادی، دفاعی و خدمات مالی جلب شد.

طی این فرایند، «تحریم هوشمند» بخش انرژی، نقش محوری را در اجرای تحریم ها علیه روسیه ایفا می کند. چرا که انرژی، اساس رشد اقتصادی روسیه محسوب می شود. اگرچه اقتصاد روسیه از طریق درآمدهای حاصل از صادرات انرژی تحکیم یافته است، اما کاهش احتمالی این منبع درآمد، می تواند این کشور را با چالش‌های اساسی مواجه سازد. بخش نفت و گاز تامین کننده نیمی از بودجه روسیه فدرال و دو سوم درآمدهای صادراتی این کشور است. بنابراین، از آنجاییکه اقتصاد روسیه تنوعی ندارد، به طور چشمگیری به تداوم تولید و صدور نفت و گاز وابسته است.

 

زمانبندی تحریم ها

اگرچه تحریم انرژی روسیه از بحران کریمه و شورش شرق اوکراین ناشی شده است، اما این تحریم ها در زمان دشواری به سراغ بخش نفت و گاز روسیه آمده است، چرا که هر دو بخش نفت و گاز این کشور در حال دست و پنجه نرم کردن با چالش هایی هستند که به قبل از تحریم ها بر می گردد.

چالش اصلی انرژی روسیه، فقدان ذخایر نفتی نیست، بلکه ماهیت معیوب آن است. ذخایر فعلی نفت برای استخراج پرهزینه است، زیرا در عمق زیاد واقع بوده و حجم متوسط استخراج از چاه‌ها پایین است. این بخش، از فقدان سرمایه‌گذاری در سال‌های متمادی رنج می برد که از یک طرف از نظام مالیاتی و از طرف دیگر از حق مالکیت ضعیف ناشی می شود. افت قیمت نفت هم همزمان با شروع تحریم ها مزید بر علت شد. بنابراین، سرمایه‌گذاران در نفت روسیه با عدم اطمینان دوطرفه ناشی از تحریم ها و کاهش قیمت مواجه شدند.

 برخلاف نفت، گاز روسیه با چالش کمبود سرمایه‌گذاری مواجه نیست، اما فقدان بازار برای گاز روسیه بر دشواری‌های تولید بیش از تقاضا افزوده است. گاز روسیه در بازار اروپا به بن‌بست رسیده است و افق بازارهای جایگزین هم چندان روشن نیست.

 

تاثیرات فوری و بلندمدت

تاثیر فوری تحریم ها بر بخش انرژی روسیه را می توان ناچیز توصیف کرد. هنوز تولید نفت روسیه تحت تاثیر قرار نگرفته است. با این حال، اگر بحران اوکراین بدون راه حلی باقی بماند، بخش انرژی روسیه ممکن است با سختی های فزاینده ای مواجه شود. به عنوان نمونه، شرکت های بزرگ نفتی غربی مجموعه ای از سرمایه گذاری در بخش نفت روسیه را به حالت تعلیق درآورده اند.

با این وجود، مشکل روسیه فراتر از قیمت نفت است، چرا که دسترسی به فناوری مورد استفاده شرکت های نفتی بین المللی برای استخراج نفت اعماق فراساحلی و قطب شمال برای روسیه حیاتی محسوب می شود. قرارداد با شرکت های خدماتی تهیه کننده فناوری لازم برای استخراج و تجزیه محصول در حوزه های نفتی نیز به تحریم ها وابسته است. به گفته وزیر انرژی روسیه، شرکت های غربی تقریبا نیمی از فناوری مورد استفاده برای استخراج میدان های نفتی دشوار و حدود 80 درصد فناوری حوزه های فراساحلی را در اختیار گرفته‌اند.

روسیه در پاسخ به تحریم فناوری و خدمات، به دنبال واردات گزینه های جایگزین در بخش انرژی است. دولت روسیه برای جایگزینی فناوری خارجی مورد استفاده در بخش نفت و گاز، فرایند هدف‌گذاری را شروع کرده است و هدف آن استفاده از تجهیزات ساخت روسیه و خدمات شرکت های داخلی برای استخراج نفت و گاز است. با این حال، موفقیت در این حوزه قطعی نیست و تا نتایج واقعی زمان زیادی لازم است.

 

موج جدید تحریم ها و اقدام متقابل

از آنجائیکه تاثیر کوتاه‌مدت تحریم‌های فعلی بر بخش انرژی روسیه احتمالا ناچیز خواهد بود، بنابراین کرملین می‌تواند حداقل در چند سال آینده بر آنها فائق آید. اما، چشم انداز بلندمدت ممکن است زنگ خطر را به صدا درآورد، به ویژه اگر کاهش قابل توجهی در قیمت نفت اتفاق افتد.

موج جدید تحریم‌ها که بخش نفت و گاز را مورد هدف قرار گرفته است، می تواند وضع نامساعد انرژی روسیه را آشکارتر سازد. اگر قیمت نفت کاهش قابل توجهی داشته باشد، اجرای تحریم نفت صادراتی روسیه امکان‌پذیر خواهد بود. با این حال، اگر این کاهش قیمت شدید باشد، دیگر نیازی به این تحریم نخواهد بود، چرا که افت قیمت خود به خود اقتصاد روسیه را با سختی مواجه خواهد کرد.

 

نتیجه گیری

بخش انرژی برای اقتصاد روسیه و موضع بین‌المللی این کشور در آینده نقشی حیاتی دارد. رشد درآمدهای نفت و گاز باعث شد که روسیه بتواند در 15 سال گذشته بخشی از قدرت از دست رفته خود را بازگرداند. با وجود این، وابستگی اقتصاد روسیه به درآمدهای نفت و گاز هنوز هم ادامه دارد و از زمان زایش روسیه از اتحاد شوروی تغییر چندانی نکرده است.

در حال حاضر، تحریم های اتحادیه اروپا و آمریکا این ضعف روسیه را هدف گرفته است. هرچند که تاثیر کوتاه مدت این تحریم ها بر روسیه زیاد نیست و بخش انرژی روسیه در کوتاه مدت چندان تحت تاثیر قرار نخواهد گرفت، اما اثرات بلندمدت این تحریم‌ها احتمالا قابل توجه خواهد بود. این مساله زمانی اتفاق می‌افتد که این صنعت نیازی حیاتی به همکاری با شرکت های آمریکایی و اتحادیه اروپا دارد. توسعه میادین جدید نفت روسیه بیش از پیش به این شراکت وابسته است و تحریم ها وضع نابسامان اقتصاد روسیه را نمایان می‌سازد.

0 Comments

Submit a Comment

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Samir Design Group گروه طراحی سمیر