جدیدترین مطالب

تلاش‌های کابینه جنگ نتانیاهو برای انحراف افکار عمومی از جنگ غزه

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: رژیم صهیونیستی درصدد «بهره‌برداری روانی» از مسائل اخیر منطقه، برای انحراف افکار عمومی جهانی از جنایات این رژیم در غزه است. بررسی فضای حاکم بر محافل سیاسی و رسانه‌ای رژیم صهیونیستی و مراکز همسو با آن در سطح منطقه و بین‌الملل نشان می‌دهد که این رژیم، به‌دنبال «برجسته و غالب‌سازی» تنش‌های اخیر با جمهوری اسلامی ایران است تا فشار سنگینی که را که در افکار عمومی داخلی، منطقه‌ای، بین‌المللی و حتی دولت‌های اروپایی علیه‌ جنگ غزه ایجاد شده است، را کاهش دهد.

پیامدهای تنش نظامی ایران و رژیم صهیونیستی بر جنگ غزه

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل منطقه گفت: یکی از ابعاد راهبردی و بلندمدت پاسخ سخت موشکی – پهپادی ایران به سرزمین‌های اشغالی، عقب‌‌ نشینی بیش‌از‌پیش رژیم صهیونیستی از مواضع خود در جنگ غزه خواهد بود.

چشم‌انداز رقابت ژئوپلیتیکی قدرت‌های بزرگ در قفقاز

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل قفقاز گفت: اگر روند واگرایی کشورهای منطقه به‌ویژه جمهوری‌های ارمنستان و آذربایجان از روسیه با سرعت اتفاق بیفتد، ممکن است روس‌ها واکنش جدی‌تری نسبت به آن نشان داده و حتی با استفاده از قدرت سخت از تغییر نظم سنتی منطقه جلوگیری کنند.

تحلیلی بر تقابل نظامی ایران و رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل غرب آسیا گفت: جمهوری اسلامی ایران در واپسین ساعات 26 فروردین، حمله‌ای موشکی و پهپادی را علیه سرزمین‌های اشغالی آغاز کرد که تا صبح روز بعد ادامه داشت. این در حالی بود که علی رغم اطلاع‌رسانی قبلی ایران به برخی کشورهای منطقه‌ای و فرامنطقه‌ای درباره قطعی بودن پاسخ و اقدام نظامی کشورمان، آمریکا و رژیم اسرائیل نتوانستند مانع از انجام این حمله شوند.

چالش‌های پیش‌روی مودی در انتخابات سراسری هند

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل شرق آسیا گفت: علیرغم شانس پیروزی، لیکن احتمالا تعداد کرسی‌هایی که نارندار مودی، نخست وزیر هند در پارلمان آینده این کشور در اختیار خواهد داشت، کمتر باشد، چون به نظر می‌رسد مسلمانان و دیگر اقوام هند در انتخابات سراسری به سمت احزاب مخالف حزب حاکم حرکت کنند.

پیچیدگی‌ها و ضرورت مقابله با داعش خراسان

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: با قدرت‌گیری طالبان در افغانستان موضوع داعش خراسان و درگیری این دو گروه و گسترش دامنه تهدیدات امنیتی آن در منطقه بیشتر از گذشته اهمیت پیدا کرده است، زیرا فعالیت‌های تروریستی این گروه تروریستی، اختلال در امنیت منطقه را به همراه دارد. علاوه بر این، حمایت از فعالیت‌های انتحاری و افراد مسلح در منطقه، امنیت ایران را نیز به خطر انداخته است. از این رو، داعش خراسان به‌عنوان یک تهدید مهم برای امنیت شرقی کشورمان شناخته می‌شود.

برخورد تبعیض آمیز دبیرکل سازمان ملل در قبال تنش ایران و رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین – تحلیل و گفتگو: حقوقدانان بین‌المللی معتقدند اگر آمریکا و کشورهای غربی اقدام ایران را به‌عنوان یک اقدام دفاعی به رسمیت می‌شناختند، حمله احتمالی مجدد رژیم اسرائیل به ایران یک اقدام تهاجمی محسوب می‌شد و نتانیاهو نمی‌توانست در صحنه بین‌المللی توجیهی برای آن داشته باشد.

Loading

أحدث المقالات

پلیس و معترضان گرجستانی در تفلیس درگیر شدند

تهران- ایرنا- پلیس گرجستان و معترضان به قانون «شفافیت نفوذ خارجی» سه‌شنبه شب در تفلیس درگیر شدند و نیروهای امنیتی برای متفرق کردن معترضان از گاز اشک‌آور، گلوله‌های پلاستیکی و خودروهای آبپاش استفاده کردند.

رژیم صهیونیستی پاسخ پیشنهاد حماس را با اصلاحات به مصر داد

تهران-ایرنا-منابع مصری بامداد چهارشنبه فاش کردند که هیأت رژیم صهیونیستی پاسخ پیشنهاد جنبش مقاومت اسلامی فلسطین (حماس) را با اصلاحات به دولت قاهره به عنوان عضو میانجیگر مذاکرات برای تبادل اسرا تحویل داده است.

رژیم صهیونیستی پاسخ پیشنهاد حماس را با اصلاحات به مصر داد

تهران-ایرنا-منابع مصری بامداد چهارشنبه فاش کردند که هیأت رژیم صهیونیستی پاسخ پیشنهاد جنبش مقاومت اسلامی فلسطین (حماس) را با اصلاحات به دولت قاهره به عنوان عضو میانجیگر مذاکرات برای تبادل اسرا تحویل داده است.

پلیس و معترضان گرجستانی در تلفیس درگیر شدند

تهران- ایرنا- پلیس گرجستان و معترضان به قانون «شفافیت نفوذ خارجی» سه‌شنبه شب در تفلیس درگیر شدند و نیروهای امنیتی برای متفرق کردن معترضان از گاز اشک‌آور، گلوله‌های پلاستیکی و خودروهای آبپاش استفاده کردند.

Loading

سوال‌هایی درباره توافقنامه هسته‌ای انگلیس و چین

۱۳۹۸/۰۴/۰۳ | موضوعات

شورا آنلاین – ترجمه: ژی جینپینگ همین اواخر به عنوان رییس جمهور چین نخستین سفرش را به انگلیس انجام داد. هر دو دولت امیدوارند که این دیدار آغاز "عصر طلایی" روابط تجاری‌شان باشد. در این سفر همکاری میان دو کشور در زمینه انرژی هسته‌ای هم مطرح شد.

جین ناکانو و میشله ملتون در گزارشی که اندیشکده مرکز مطالعات راهبردی و بین‌المللی منتشر کرد، نوشتند: در میان معاملات 30 میلیون پوندی منعقد شده بین دو کشور، می‌توان به تعهد چین برای تامین مالی بخشی از طرح احداث نخستین نیروگاه هسته‌ای انگلیس اشاره کرد؛ این نخستین نیروگاه هسته‌ای از سال 1995 به این سو است که در انگلیس ساخته می‌شود و نخستین نیروگاه هسته‌ای در اتحادیه اروپا پس از سانحه 2011 فوکوشیما محسوب می‌شود.

این معامله امکان مشارکت قابل توجه چین را در برنامه هسته‌ای غیرنظامی انگلیس فراهم می‌آورد و آغازگر عصر جدیدی در برنامه صادرات هسته‌ای چین و شاید صنعت هسته‌ای جهانی خواهد بود. این معامله همچنین خوراک مباحثات جاری را درباره هزینه و فایده استفاده از برق هسته‌ای برای مواجهه با تغییرات اقلیمی و الزامات امنیت ملی در زمینه مجاز داشتن سرمایه‌گذاری خارجی در زیرساخت‌های حیاتی فراهم خواهد آورد.

در ادامه متن می‌توانید چشم‌انداز این همکاری هسته‌ای، توضیح عوامل کلیدی محرک این معامله و بحث در خصوص آثار بالقوه آن بر صنعت هسته‌ای جهانی را ملاحظه کنید.

 

پرسش: در این توافقنامه چه آمده است؟

پاسخ: توافقنامه سرمایه‌گذاری راهبردی که 21 اکتبر بین شرکت فرانسوی الکتریسیته دو فرانس (EdF) و شرکت برق هسته‌ای چین (CGN) در حضور ژی جینپینگ و دیوید کامرون، نخست وزیر انگلیس منعقد شد، از بالاترین سطح حمایت سیاسی برای مشارکت شرکت‌های دولتی چین در چند پروژه برق هسته‌ای انگلیس برخوردار است. شرکت برق هسته‌ای چین شش میلیارد پوند در احداث پروژه  18 میلیارد پوندی هینکلی پوینت C در سامرست مشارکت می‌کند و در ازای آن اندکی بیش از یک سوم سهام این نیروگاه را در اختیار خواهد گرفت (اتحادیه اروپا تخمین می‌زند هزینه این نیروگاه نزدیک 25 میلیون پوند باشد، اما EdF گفته که با در نظر گرفتن نرخ تورم، این رقم 18 میلیارد پوند خواهد بود). سرنوشت این نیروگاه که EdF آن را خواهد ساخت، تا زمانی که این حمایت مالی حیاتی از طرف چین جلب نشده بود، نامشخص بود. انتظار می‌رود تصمیم درباره سرمایه‌گذاری نهایی روی این پروژه پیش از پایان سال جاری میلادی اتخاذ شود.

این توافقنامه همچنین امکان مشارکت گسترده‌تر انگلیس – چین را برای توسعه نیروگاه‌های دیگر فراهم می‌آورد. شرکت چینی قصد دارد دو سوم سهام نیروگاه احتمالی بردول و همچنین 20 درصد سهام نیروگاه احتمالی سایزول را در اختیار بگیرد. این دو نیروگاه هنوز در مراحل اولیه بررسی قرار دارند.

 

پرسش: اهمیت این توافقنامه در چیست؟

پاسخ: هر دو دولت این توافقنامه را پیروزی می‌انگارند. سند 21 اکتبر توافقنامه‌ای تجاری است که آثار بالقوه قابل توجهی برای قدرت بخش نیروگاهی و انرژی انگلیس خواهد داشت. ورود چین برای تامین مالی احیای برنامه برق هسته‌ای انگلیس امری ضروری انگاشته می‌شود و عاملی برای اثربخشی تلاش‌های انگلیس در زمینه کاهش انتشار کربن است. نیروگاه هینکلی پوینت قرار است پس از تکمیل در سال 2025 هفت درصد برق انگلیس را تامین کند و عاملی اساسی در برنامه‌های کربن‌زدایی این کشور خواهد بود. اما هزینه بالای دولت انگلیس برای این پروژه با انتقاد فعالان محیط زیست مواجه شده که معتقدند این هزینه‌کرد عامل کاهش یارانه‌ها در بخش انرژی خورشیدی و تجدیدپذیر خواهد بود.

چین هم منافع عظیمی در این شراکت هسته‌ای با انگلیس دارد. پیشتر گزارش‌هایی در این باره منتشر شده بود که این کشور با تامین مالی هینکلی پوینت، امکان فروش راکتور هوالونگ را برای نیروگاه بردول در اسکس پیدا خواهد کرد. این توافقنامه تاییدکننده این گمانه‌زنی است. اگر راکتور هوالونگ نهایتا در بردول ساخته شود، انگلیس نخستین کشور غربی خواهد بود که راکتوری با طراحی چینی در آن فعال خواهد شد. موفقیت در بردول می‌تواند به چین این تاییدیه را بدهد که راکتورهایش از بالاترین حد ایمنی برخوردارند و این امر پتانسیل آنها برای صادرات راکتور را به بازارهایی غیر از کشورهای در حال توسعه ارتقا می‌دهد.

 

پرسش: اثر این توافقنامه بر صنعت جهانی انرژی هسته‌ای چیست؟

پاسخ: این توافقنامه یکی از نمونه‌های تداوم مشکلات کشورهای سنتی برخوردار از صنایع هسته‌ای غیرنظامی و عضو سازمان همکاری و توسعه اقتصادی (OECD) در تامین مالی و ساخت راکتورهای هسته‌ای جدید است. این کشورها اشتها یا توان کمی برای تامین مالی هزینه‌های هنگفت احداث نیروگاه‌های هسته‌ای جدید دارند، آن هم در حالی که ضریب انتشار کربن این نیروگاه‌ها صفر است. با وجود اینکه دولت انگلیس ضمانت وام را تقبل کرده بود، پروژه 18 میلیارد پوندی هینکلی پوینت تا زمانی که چین موافقت نکرده بود سهام این پروژه را خریداری کند، نتوانسته بود به اندازه کافی سرمایه‌گذار جذب کند. همکاری انگلیس – چین ممکن است به تشدید بحث‌ها در خصوص رویکرد بازار به صادرات پایدار راکتور به آمریکا منجر شود. شرکت‌های تولیدکننده راکتور در آمریکا همین حالا هم زیر فشار رقیبانی قرار دارند که تحت حمایت دولت هستند و با این جریان با فشار مضاعفی برای رقابت مواجه خواهند شد. با این حال، اهمیت این توافق می‌تواند اثر بالقوه آن بر آینده صنعت راکتورسازی باشد. تایید راکتور طراحی شده در چین برای بردول نشانگر ورود صنایع هسته‌ای چین به عرصه جهانی است. چین در صنایع غیرنظامی هسته‌ای تازه‌وارد نیست – این کشور نخستین نیروگاه خود را چند دهه پیش ساخت و 23 راکتور فعال و 24 راکتور در حال ساخت دارد (این یعنی برخورداری از 40 درصد راکتورهای کل جهان). این کشور صادرات خود را با ساخت راکتور در پاکستان آغاز کرد. با این حال، پذیرش رگولاتوری و سیاسی راکتور طراحی بومی چین از سوی یک اقتصاد غربی عمده، پیامی قوی مبنی بر آن ارسال می‌کند که به پذیرش راکتورهای چینی در هر کجای دیگر کمک می‌کند و ممکن است به تسریع صادرات فناوری از این کشور بینجامد.

 

پرسش: آیا ملاحظات ایمنی و امنیتی لحاظ شده است؟

پاسخ: نیروگاه بردول که از راکتور هوآلونگ استفاده می‌کند، بی‌شک عامل مباحثات بیشتری در خصوص ایمنی هسته‌ای خواهد بود. هر طراحی راکتور جدیدی باید آزمون‌های رگولاتوری را پیش از بهره‌برداری، طی کند. نهادهای رگولاتوری انگلیس و چین احتمالا به نوعی همکاری برای بررسی دقیق رگولاتوری و تاییدیه طراحی راکتور چینی خواهند پرداخت. این همکاری دوجانبه فرصت‌های ارزشمندی در اختیار رگولاتورهای چینی قرار می‌دهد تا تخصص نظارت را در حوزه‌هایی همچون کیفیت کنترل به دست آورند.

این توافقنامه همچنین یک تابوی ناگفته امنیت ملی را می‌شکند. ایجاد توازن بین اصول محیط باز سرمایه‌گذاری در برابر لزوم حفاظت از منافع امنیت ملی که موضوع ظریفی برای بیشتر اقتصادهای OECD است. سرمایه‌گذاری خارجی در زیرساخت‌های دارای اهمیت حیاتی از نظر امنیت ملی، مرتبا تحت سطوح عالی نظارتی قرار می‌گیرند، به ویژه زمانی که منشا سرمایه‌گذاری یک نهاد دولتی یا کشوری باشد که ممکن است خطر امنیتی ایجاد کند. این توافقنامه به معنای پذیرش سرمایه‌گذاری تحت حمایت دولت چین در بخشی است که اهمیت بسیار بالای تجاری و امنیت ملی دارد.

0 Comments

یک دیدگاه بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *