جدیدترین مطالب

پیامدهای تنش نظامی ایران و رژیم صهیونیستی بر جنگ غزه

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل منطقه گفت: یکی از ابعاد راهبردی و بلندمدت پاسخ سخت موشکی – پهپادی ایران به سرزمین‌های اشغالی، عقب‌‌ نشینی بیش‌از‌پیش رژیم صهیونیستی از مواضع خود در جنگ غزه خواهد بود.

چشم‌انداز رقابت ژئوپلیتیکی قدرت‌های بزرگ در قفقاز

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل قفقاز گفت: اگر روند واگرایی کشورهای منطقه به‌ویژه جمهوری‌های ارمنستان و آذربایجان از روسیه با سرعت اتفاق بیفتد، ممکن است روس‌ها واکنش جدی‌تری نسبت به آن نشان داده و حتی با استفاده از قدرت سخت از تغییر نظم سنتی منطقه جلوگیری کنند.

تحلیلی بر تقابل نظامی ایران و رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل غرب آسیا گفت: جمهوری اسلامی ایران در واپسین ساعات 26 فروردین، حمله‌ای موشکی و پهپادی را علیه سرزمین‌های اشغالی آغاز کرد که تا صبح روز بعد ادامه داشت. این در حالی بود که علی رغم اطلاع‌رسانی قبلی ایران به برخی کشورهای منطقه‌ای و فرامنطقه‌ای درباره قطعی بودن پاسخ و اقدام نظامی کشورمان، آمریکا و رژیم اسرائیل نتوانستند مانع از انجام این حمله شوند.

چالش‌های پیش‌روی مودی در انتخابات سراسری هند

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل شرق آسیا گفت: علیرغم شانس پیروزی، لیکن احتمالا تعداد کرسی‌هایی که نارندار مودی، نخست وزیر هند در پارلمان آینده این کشور در اختیار خواهد داشت، کمتر باشد، چون به نظر می‌رسد مسلمانان و دیگر اقوام هند در انتخابات سراسری به سمت احزاب مخالف حزب حاکم حرکت کنند.

پیچیدگی‌ها و ضرورت مقابله با داعش خراسان

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: با قدرت‌گیری طالبان در افغانستان موضوع داعش خراسان و درگیری این دو گروه و گسترش دامنه تهدیدات امنیتی آن در منطقه بیشتر از گذشته اهمیت پیدا کرده است، زیرا فعالیت‌های تروریستی این گروه تروریستی، اختلال در امنیت منطقه را به همراه دارد. علاوه بر این، حمایت از فعالیت‌های انتحاری و افراد مسلح در منطقه، امنیت ایران را نیز به خطر انداخته است. از این رو، داعش خراسان به‌عنوان یک تهدید مهم برای امنیت شرقی کشورمان شناخته می‌شود.

برخورد تبعیض آمیز دبیرکل سازمان ملل در قبال تنش ایران و رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین – تحلیل و گفتگو: حقوقدانان بین‌المللی معتقدند اگر آمریکا و کشورهای غربی اقدام ایران را به‌عنوان یک اقدام دفاعی به رسمیت می‌شناختند، حمله احتمالی مجدد رژیم اسرائیل به ایران یک اقدام تهاجمی محسوب می‌شد و نتانیاهو نمی‌توانست در صحنه بین‌المللی توجیهی برای آن داشته باشد.

همکاری در حوزه انرژی؛ مانع بروز شکاف در روابط آذربایجان – اتحادیه اروپا؟

شورای راهبردی آنلاین-رصد: پرچم جمهوری آذربایجان در سال 2001 در شورای اروپا برافراشته شد، اما عضویتش در مجمع پارلمانی این شورا 23 سال بعد، به دلیل سوابق ضعیف حقوق بشری به حالت تعلیق درآمد. این مساله نشان دهنده تنش‌هایی رو به رشد میان باکو و برخی کشورهای غربی است.

Loading

أحدث المقالات

ببینید | تصاویری از نماز خواندن یک پیرمرد در زیر آوار

یکی از اعضای دفاع غیرنظامی در غزه ویدئویی را منتشر کرده که پیرمردی در حالی که زیر آوار خانه‌اش در حال خواندن نماز صبح دیده می‌شود. خانه او پس از بمباران توسط رژیم صهیونیستی ویران شده و این مرد فلسطینی در این وضعیت نماز می‌خواند. طبق تازه‌ترین آمارهای اعلام شده از سوی وزارت بهداشت فلسطین در نوار غزه از آغاز جنگ تا این لحظه ۳۴۳۸۸ فلسطینی به شهادت رسیده و ۷۷۴۳۷ نفر هم زخمی شدند./فرارو

ببینید | تصاویری از نماز خواندن یک پیرمرد در زیر آوار

یکی از اعضای دفاع غیرنظامی در غزه ویدئویی را منتشر کرده که پیرمردی در حالی که زیر آوار خانه‌اش در حال خواندن نماز صبح دیده می‌شود. خانه او پس از بمباران توسط رژیم صهیونیستی ویران شده و این مرد فلسطینی در این وضعیت نماز می‌خواند. طبق تازه‌ترین آمارهای اعلام شده از سوی وزارت بهداشت فلسطین در نوار غزه از آغاز جنگ تا این لحظه ۳۴۳۸۸ فلسطینی به شهادت رسیده و ۷۷۴۳۷ نفر هم زخمی شدند./فرارو

Loading

نگاهی به سلفی گری در شمال آفریقا

۱۳۹۵/۰۳/۱۱ | موضوعات

شورا آنلاین – ترجمه: در بحبوحه ناامنی ها و نوسانات اجتماعی پس از قیام های عربی سال 2011، کنشگری و ایدئولوژی سلفی در فرایند مشاجرات اجتماعی و بحث و جدل های سیاسی ظهور کرد. علما و صاحب نظران این مدل محافظه کار افراطی مذهبی، به بحث درباره پیچیدگی، تنوع بافتی و پویایی درونی آن پرداختند.

انور بوخارس در تحلیلی که اندیشکده کارنگی منتشر کرد، نوشت: ساده ترین توضیح کنشگری سلفی، افراط‌گرایی خشونت آمیز یا نمود تند وهابیگری سعودی را تداعی می کند، اما واضح ترین و دقیق ترین توضیح به تنوع مکتب سلفی می پردازد و عوامل اجتماعی و خط سیر ملی-سیاسی تقویت کننده خیزش آن را آشکار می سازد.

برای فهم پیچیدگی ها و ابهامات پدیده سلفی در دوره پس از خیزش های عربی، بررسی مجدد سیاست های ملی ایدئولوژی سلفی و تعامل آن با تحولات منطقه ای و فراملی حیاتی است. بررسی تکامل رگه های مختلف تفکر و کنشگری سلفی در مراکش، تونس و الجزایر فهم کاملی از عوامل دخیل در ظهور مجدد شکل های افراطی و سیاسی سلفی گری در بعد از خیزش های عربی را ممکن می سازد.

 شکل گیری سلفی گری شمال آفریقا

سلفی گری شمال آفریقا به دو دسته ملی گرای بومی و وارداتی منشعب می شود. این دو رگه در بازه های زمانی متفاوت با هم ارتباط یافته و رویکردهای متفاوتی را در اصلاحات اجتماعی و سیاسی به وجود آورده اند. از نظر تاریخی، قدرتمندترین گروه، سلفی گری را به عنوان ایدئولوژی و روشی برای اصلاح ملی برگزید.

مورد مراکش

آغاز شورش های 2011 عربی فرصتی را در اختیار سلفی های مراکش گذاشت تا بر قطار اعتراضات سوار شوند و عرصه عمومی را که از سال 2003 به بعد از آن طرد شده بودند، بازستانند. انعطاف راهبردی رژیم سلطنتی مراکش و تجدید نظر چشمگیر سلفی ها در ایدئولوژی سیاسی- مذهبی افراطی خویش، راه را برای آزادی شخصیت های مهم سلفی- جهادی نظیر محمد الفزازی از زندان هموار ساخت.

چندین روند در سیاست جنبش سلفی های مراکش پس از 2011  قابل توجه است: اولین تغییر عمده عبارتست از روی آوری سلفی- جهادی های سابق به کنشگری اجتماعی و سیاسی. دوم، تغییر اولویت سلفی ها از کنشگری مذهبی و اجتماعی به مداخله سیاسی، و سوم تشکیل شبکه های غیررسمی ایدئولوژی افراطی وفادار به جهان بینی متعصب القاعده که به جای تبلیغ مذهب محلی به سربازگیری برای جنگ های مسلحانه در سوریه و لیبی می پردازد.

خیزش سلفی ها در تونس

انقلاب  2011 در تونس، گسترش عظیم سلفی- جهادی ها را درپی داشت و باعث آزادی صدها سلفی از زندان و بازگشت شیوخ پرنفوذ از پناهگاه های خود در اروپای غربی شد. در این فضای سیاسی جدید، جهادی های سلفی راهبرد دوجانبه ای را اتخاذ کردند. از یک طرف با فعالیت های اجتماعی و تبلیغ ایدئولوژی سلفی، به تقویت پایگاه اجتماعی خود در نواحی فقیر شهری پرداختند و از طرف دیگر، برای گروه های جهادی بین المللی درگیر جنگ در سوریه و مالی، از میان تونسی های ناراضی سربازگیری می کردند. پیامد این کار ظهور نسل جدیدی از جهادی های تونسی بود که در موج اول جنگ جهادی در افغانستان در دهه 80 وجود نداشتند و در درگیری های دوم مربوط به حملات تروریستی 11 سپتامبر بسیار جوان بودند. این نسل سوم از جهادی ها عاملان حملات تروریستی سال 2015 به شمار می روند که حملات موزه باردو از آن جمله است.

سلفی گری افراطی در الجزایر

پس از شورش 2011 عربی، واعظان خود- خوانده سلفی به عنوان نیرویی فتنه گر و پرادعا ظهور کردند. در سال 2014، گروه بزرگی از پیشوایان سلفی با امتناع از امامت نماز میت سربازان الجزایری کشته شده در حادثه هواپیمای نظامی، خشم خود را نشان دادند. همچنین، عدم تحمل مذهبی در مساجد و بازارهای خیابانی تحت سیطره آنان مشهود شد و سلفی ها فروشندگان خیابانی و  مغازه داران را تحت فشار گذاشتند تا شرایط مورد نظر آنها را اتخاذ کرده و از فروش دخانیات خود داری کنند.

عدم قاطعیت دولت در برخورد با سلفی های افراطی باعث رنجش الجزایری هایی شد که دولت را به استفاده عمدی از سلفی گری متهم می کردند. دولت از یک طرف با گروه های تروریستی مبارزه می کرد و از طرف دیگر ظاهرا به کنشگری سلفی های جنجالی و تبلیغ عقاید افراطی شان عکس العملی نشان نمی داد.

حقیقت هر چه باشد ظهور مجدد سلفی های افراطی در فضای عمومی الجزایر باعث بروز بحث های عمومی شدیدی در مورد بحران نهادهای دولتی و بخصوص مذهبی شده است. تعداد قابل ملاحظه ای از مردم الجزایر اعتماد به نفس یا انگیزه ای در نهادهای سنتی مذهبی نمی بینند و پیشوایان محلی که زمانی نقش مهمی در شکل دهی جهان بینی مردم عادی ایفا می کردند، به طور فزاینده ای تحت الشعاع واعظان خود-خوانده سلفی قرار گرفته اند که با تسلط بر رسانه ها کمبود اعتبار و پیشینه مذهبی خود را جبران می کنند.

راهکار اصلی جلوگیری از گسترش سلفی گری

پس از خیزش های 2011 عربی، الجزایر و تونس تلاش کردند تا برای جلوگیری از گسترش بی وقفه سلفی گری در جامعه خود راهبرد منسجمی اتخاذ کنند. مراکش گام را از این هم فراتر گذاشت و برای استقرار نظم در آشوب بازار فتوای آنلاین، نهادهای مذهبی سنتی را قوت بخشید. الجزایر و تونس نیز برای بازسازی مدیریت مذهب در کشور خویش به دنبال  پیروی از الگوی مراکش هستند.

این اقدامات برای احیای روح تحمل سنت مذهبی شمال آفریقا ابزار مهمی برای پیروزی در نبرد عقاید علیه ایدئولوژی های انحصار طلب محسوب می شود. با این حال، پرورش روحانیون واجد صلاحیت و نهادهای مذهبی معتبر تنها یک ابزار مبارزه علیه افراط گری مذهبی است و تنها متخصصان معتبر و برجسته در زمینه الهیات می توانند تفاسیر خشونت آمیز از اسلام را خنثی کنند. با این حال متاسفانه، این متخصصان نمی توانند علل ریشه ای جنگ طلبی را که در اصل موضوعی سیاسی و اجتماعی-اقتصادی است، حل و فصل نمایند.

در هر دو کشور الجزایر و تونس، بازگشت سلفی گری، شورشی معنوی علیه بحران نهادهای دولتی، منجمله مذهبی، را مجسم می کند. در مراکش که حکومت سلطنتی از مشروعیت مذهبی و حمایت عمومی برخوردار است، سلفی گری برای محافظه کاران مذهبی که از میانه روی مذهبی و عمل گرایی سیاسی احزاب سیاسی اسلامی نظیر حزب عدالت و توسعه مراکش (PJD) سرخورده شده اند، گزینه دیگری فراهم می آورد.

0 Comments

یک دیدگاه بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *