جدیدترین مطالب

تلاش‌های کابینه جنگ نتانیاهو برای انحراف افکار عمومی از جنگ غزه

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: رژیم صهیونیستی درصدد «بهره‌برداری روانی» از مسائل اخیر منطقه، برای انحراف افکار عمومی جهانی از جنایات این رژیم در غزه است. بررسی فضای حاکم بر محافل سیاسی و رسانه‌ای رژیم صهیونیستی و مراکز همسو با آن در سطح منطقه و بین‌الملل نشان می‌دهد که این رژیم، به‌دنبال «برجسته و غالب‌سازی» تنش‌های اخیر با جمهوری اسلامی ایران است تا فشار سنگینی که را که در افکار عمومی داخلی، منطقه‌ای، بین‌المللی و حتی دولت‌های اروپایی علیه‌ جنگ غزه ایجاد شده است، را کاهش دهد.

پیامدهای تنش نظامی ایران و رژیم صهیونیستی بر جنگ غزه

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل منطقه گفت: یکی از ابعاد راهبردی و بلندمدت پاسخ سخت موشکی – پهپادی ایران به سرزمین‌های اشغالی، عقب‌‌ نشینی بیش‌از‌پیش رژیم صهیونیستی از مواضع خود در جنگ غزه خواهد بود.

چشم‌انداز رقابت ژئوپلیتیکی قدرت‌های بزرگ در قفقاز

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل قفقاز گفت: اگر روند واگرایی کشورهای منطقه به‌ویژه جمهوری‌های ارمنستان و آذربایجان از روسیه با سرعت اتفاق بیفتد، ممکن است روس‌ها واکنش جدی‌تری نسبت به آن نشان داده و حتی با استفاده از قدرت سخت از تغییر نظم سنتی منطقه جلوگیری کنند.

تحلیلی بر تقابل نظامی ایران و رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل غرب آسیا گفت: جمهوری اسلامی ایران در واپسین ساعات 26 فروردین، حمله‌ای موشکی و پهپادی را علیه سرزمین‌های اشغالی آغاز کرد که تا صبح روز بعد ادامه داشت. این در حالی بود که علی رغم اطلاع‌رسانی قبلی ایران به برخی کشورهای منطقه‌ای و فرامنطقه‌ای درباره قطعی بودن پاسخ و اقدام نظامی کشورمان، آمریکا و رژیم اسرائیل نتوانستند مانع از انجام این حمله شوند.

چالش‌های پیش‌روی مودی در انتخابات سراسری هند

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل شرق آسیا گفت: علیرغم شانس پیروزی، لیکن احتمالا تعداد کرسی‌هایی که نارندار مودی، نخست وزیر هند در پارلمان آینده این کشور در اختیار خواهد داشت، کمتر باشد، چون به نظر می‌رسد مسلمانان و دیگر اقوام هند در انتخابات سراسری به سمت احزاب مخالف حزب حاکم حرکت کنند.

پیچیدگی‌ها و ضرورت مقابله با داعش خراسان

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: با قدرت‌گیری طالبان در افغانستان موضوع داعش خراسان و درگیری این دو گروه و گسترش دامنه تهدیدات امنیتی آن در منطقه بیشتر از گذشته اهمیت پیدا کرده است، زیرا فعالیت‌های تروریستی این گروه تروریستی، اختلال در امنیت منطقه را به همراه دارد. علاوه بر این، حمایت از فعالیت‌های انتحاری و افراد مسلح در منطقه، امنیت ایران را نیز به خطر انداخته است. از این رو، داعش خراسان به‌عنوان یک تهدید مهم برای امنیت شرقی کشورمان شناخته می‌شود.

برخورد تبعیض آمیز دبیرکل سازمان ملل در قبال تنش ایران و رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین – تحلیل و گفتگو: حقوقدانان بین‌المللی معتقدند اگر آمریکا و کشورهای غربی اقدام ایران را به‌عنوان یک اقدام دفاعی به رسمیت می‌شناختند، حمله احتمالی مجدد رژیم اسرائیل به ایران یک اقدام تهاجمی محسوب می‌شد و نتانیاهو نمی‌توانست در صحنه بین‌المللی توجیهی برای آن داشته باشد.

Loading

أحدث المقالات

حادثه تیراندازی در ایالت کارولینا در آمریکا؛ سه افسر پلیس جان باختند + فیلم

تهران- ایرنا- جانی جنینگز رئیس اداره پلیس شهر شالوت در ایالت کارولینای شمالی آمریکا عصر دوشنبه (به وقت محلی) در بیانیه‌ای اعلام کرد که سه افسر پلیس این اداره در جریان یک حادثه تیراندازی هدف اصابت گلوله قرار گرفته و جان خود را از دست دادند.

تهدید دادگاه لاهه از سوی برخی از اعضای کنگره آمریکا

در حالی که گمانه‌زنی‌ها درباره تحت تعقیب قرار گرفتن مقامات سیاسی و نظامی ارشد رژیم صهیونیستی به دلیل نسل کشی در غزه توسط دیوان بین‌المللی دادگستری (لاهه) افزایش یافته، برخی از اعضای کنگره آمریکا  این دادگاه را تهدید به اقدام انتقام‌جویانه کردند.

دانشگاه کلمبیای آمریکا تعلیق دانشجویان حامی فلسطین را از تحصیل آغاز کرد + فیلم

نیویورک – ایرنا- دانشگاه کلمبیای نیویورک آمریکا پس از هشدار به دانشجویان برای پایان دادن به تجمعات حامی فلسطین و نیز جمع کردن چادرهای خود و مقاومت و اصرار دانشجویان بر خواسته های ضد اسرائیلی خود، تعلیق آنان را از ادامه تحصیل آغاز کرد.

جمعی از اساتید آمریکایی خواستار بررسی ادعاهای نیویورک تایمز درباره حماس شدند

تهران- ایرنا- بیش از ۵۰ استاد برتر روزنامه‌نگاری در دانشگاه‌های آمریکا با امضای نامه‌ای، صحت گزارش ادعایی روزنامه نیویورک تایمز درباره خشونت جنسی حماس در جریان عملیات طوفان الاقصی در هفتم اکتبر (۱۵ مهر) در سرزمین‌های اشغالی را زیر سوال برده و از مقام‌های این روزنامه خواستند تا به پرسش‌هایی که به گزارش آنها وارد است، پاسخ دهند.

السیسی در گفت وگو با بایدن: عملیات در رفح عواقب ویرانگری به دنبال خواهد داشت

تهران- ایرنا- منابع خبری گزارش دادند که عبدالفتاح السیسی رئیس جمهور مصر در گفت وگوی تلفنی با همتای آمریکایی خود تاکید کرد که عملیات علیه شهر رفح عواقب ویرانگری بر امنیت و ثبات منطقه خواهد داشت.

Loading

پاسخ به پنج سوال درباره هزینه‌های نظامی کشورهای منطقه

۱۳۹۸/۰۴/۰۳ | موضوعات

شورای راهبردی آنلاین - رسانه ها: پس از موفقیت ایران در کسب دانش صلح‌آمیز هسته‌ای، آمریکایی‌ها پروژه ایران‌هراسی را در منطقه به راه انداختند تا از این رهگذر دلارهای نفتی کشورهای عربی را به سمت خرید تسلیحات هدایت کنند.
پس از موفقیت ایران در کسب دانش صلح‌آمیز هسته‌ای، آمریکایی‌ها پروژه ایران‌هراسی را در منطقه به راه انداختند تا از این رهگذر دلارهای نفتی کشورهای عربی را به سمت خرید تسلیحات هدایت کنند. از نظر آمریکایی‌ها: تجهیز کشورهای عربی حاشیه خلیج فارس: 1. استراتژی بازدارنده ایران را که بر مبنای بازدارندگی به وسیله تقویت توان موشکی است، کم اثر می‌کند. 2. سودآوری بالایی برای شرکت‌های تسلیحاتی و نیز دولت آمریکا دارد. 3. عرصه را برای فروش تسلیحات روسی و چینی تنگ می‌کند.4. با توجه به ضعف بنیادین کشورهای عربی منطقه در به کارگیری و مدیریت این سلاح‌ها زمینه حضور کارشناسان و نظامیان آمریکایی در این کشورها فراهم می‌شود و این موضوع برای آمریکا که خود را نیازمند حضور دایمی در منطقه می‌داند، مهم محسوب می‌شود. 
 
 
پاسخ به پنج سوال درباره هزینه‌های نظامی کشورهای منطقه
 
 
1ـ بودجه نظامی کشورهای منطقه چقدر است؟
 
پاسخ به پنج سوال درباره هزینه‌های نظامی کشورهای منطقه

 

گزارش انستیتو بین‌المللی پژوهش‌های صلح استکهلم (سیپری) حاکی از آن است که عربستان سعودی طی سال‌های 2008 تا 2016 در مجموع بالغ بر 300 میلیارد دلار در بخش نظامی هزینه کرده است. در واقع هزینه نظامی عربستان در این مدت از مجموع بودجه نظامی کشورهای ترکیه،‌ ایران،‌ امارات متحده عربی،‌ مصر و عراق بیشتر است. بودجه نظامی عربستان سعودی در سال 2016 در رتبه چهارم جهان بعد از آمریکا، چین و روسیه قرار داشت. امارات متحده عربی با صرف 76 میلیارد دلار در رتبه دوم قرار دارد.[1]

 

2 ـ کشورهای منطقه چه درصدی از تولید ناخالص داخلی خود را در بخش نظامی خرج می‌کنند؟ 

برآوردها حاکی از آن است که برخی کشورهای منطقه درصد بالایی از تولید ناخالص داخلی خود را به بخش نظامی اختصاص می‌دهند. عربستان سعودی در سال1997 (10.61) در سال2000 (10.25) در سال2003 (8.46) در سال 2006 (7.86) در سال 2009(9.62) و در سال 2012 (7.7) بودجه ناخالص داخلی خود را به این بخش اختصاص داد؛ این در حالیست که ایران طی سالهای 1997 تا 2012 به طور میانگین کمتر از سه درصد تولید ناخالص داخلی خود را به بخش نظامی اختصاص داد.[2]

نکته مهم این است که همه مناطق جهان کمتر از دو درصد تولید ناخالص داخلی خود را به بخش نظامی اختصاص می‌دهند، اما کشورهای خاورمیانه بیشتر از شش درصد تولید ناخالص داخلی خود را صرف این بخش می‌کنند.[3]

پاسخ به پنج سوال درباره هزینه‌های نظامی کشورهای منطقه

3ـ کدام یک از وارد کنندگان عمده تسلیحات جهان در منطقه ما قرار دارند؟ 

نام عربستان سعودی به همراه امارات متحده عربی، ترکیه و عراق در فهرست واردکنندگان عمده تسلیحات نظامی جهان در سال 2016 قرار دارد. سال گذشته میلادی عربستان سعودی و امارات متحده عربی بعد از کشور هند در مقام دوم و سوم خرید تسلیحات جهان قرار داشتند. طبق گزارش سیپری عربستان سعودی بیشتر از 8 درصد،‌ امارات متحده عربی 4 و شش دهم درصد، ترکیه 3 و سه دهم و عراق 3 و دو دهم خرید تسلیحات جهان را در سال 2016 به خود اختصاص دادند. بر اساس این گزارش عربستان سعودی طی سالهای 2016-2012 ، بیش از 50 درصد و امارات متحده بیش از 60 درصد تسلیحات مورد نیاز را از آمریکا تامین کردند.

 پاسخ به پنج سوال درباره هزینه‌های نظامی کشورهای منطقه

 

4ـ چند درصد تسلیحات آمریکا وارد منطقه ما می‌شود؟

آمریکا در بین کشورهای صادر کننده تسلیحات نظامی رتبه اول را دارد. در حال حاضر 33 درصد بازار جهانی سلاح در کنترل شرکتهای آمریکایی قرار دارد.[4]

پاسخ به پنج سوال درباره هزینه‌های نظامی کشورهای منطقه

 

 

حدود 48 درصد تسلیحات ساخت آمریکا به منطقه ما وارد می‌شود که در این بین عربستان با خرید حدود 13 درصد تسلیحات ساخت کارخانجات آمریکایی و امارات متحده عربی با خرید 72/8 این تسلیحات رتبه اول و دوم را دارند. [5]

پاسخ به پنج سوال درباره هزینه‌های نظامی کشورهای منطقه

5ـ ارزش موافقتنامه‌های تسلیحاتی آمریکا با کشورهای منطقه چقدر ‌است؟ 

ایالات متحده آمریکا رتبه اول را در فروش تسلیحات به کشورهای منطقه دارد. این کشور طی سالهای 2010-2007 بالغ بر 47 میلیارد دلار موافقتنامه با مشتریان تسلیحات خود در منطقه به امضا رساند که این مبلغ بیش از 53 درصد ارزش کل موافقتنامه‌های تسلیحاتی این کشور بود. آمریکا همچنین از سال 2011 تا سال 2014، قراردادهایی به ارزش تقریبی 87 میلیارد دلار با این کشورها منعقد کرد. ارزش این قراردادها حدود60 درصد ارزش کل قراردادهای تسلیحاتی آمریکاست. براساس گزارش مرکز تحقیقات کنگره ایالات متحده آمریکا، طی سالهای 2007 تا 2014 تنها کشورهای ایران،‌ سوریه،‌ یمن، لیبی و الجزایر با آمریکا قرارداد تسلیحاتی منعقد نکردند. در این مدت عربستان سعودی با قراردادهایی به ارزش 47 میلیارد دلار رتبه اول را در بین کشورهای واردکننده سلاح از آمریکا داشت.[6]

 

پاسخ به پنج سوال درباره هزینه‌های نظامی کشورهای منطقه

ریاض در حال حاضر تنها دو درصد از نیازهای نظامی و امنیتی خود را در داخل تولید می‌کند، اما می‌گوید قصد دارد تا سال 2030 میلادی این مقدار را تا 50 درصد افزایش دهد. [7] قرارداد ۱۱۰ میلیارد دلاری اخیر با ایالات متحده، یکی از چندین قراردادی است که در جریان سفر دونالد ترامپ به این کشور به امضا رسید. قراردادهای دیگری به ارزش ۳۵۰ میلیارد دلار نیز قرار است طی ۱۰ سال آینده به اجرا درآیند.

 

چند نکته 

هزینه‌های نظامی در منطقه خاورمیانه بیشتر از سایر مناطق جهان است. عربستان سعودی و امارات متحده عربی بیش از سایر کشورها در بخش نظامی هزینه می‌کنند.

چرخه معیوب تسلیحات بیشتر – ناامنی بیشتر و ناامنی بیشتر تسلیحات، صلح و ثبات را در منطقه به چالش کشیده است. عربستان سعودی که یکی از حامیان مالی گروه‌های تندروی تروریستی در سراسر جهان به شمار می‌آید هم‌اکنون در جنگی مرگبار، یمن را هدف حملات هوایی قرار داده است. در جنگ یمن تاکنون بیش از 12 هزار نفر کشته شده‌اند.[8]

آمریکا در فروش سلاح به مشتریان خود در منطقه، همواره حفظ برتری کیفی تسلیحات رژیم صهیونیستی را مورد توجه قرار می‌دهد. بر اساس مصوبه کنگره در سال 2008 فروش سلاح به اسرائیل باید ضامن «برتری کیفی نظامی» این رژیم در منطقه باشد.

با توجه به همسویی عربستان سعودی و رژیم صهیونیستی در مقابله با ایران، انعقاد قراردادهای کلان تسلیحاتی با عربستان به نوعی احساس امنیت اسرائیل را نیز در پی دارد.

پس از موفقیت ایران در کسب دانش صلح‌آمیز هسته‌ای، آمریکایی‌ها پروژه ایران‌هراسی را در منطقه به راه انداختند تا از این رهگذر دلارهای نفتی کشورهای عربی را به سمت خرید تسلیحات هدایت کنند.

از نظر آمریکایی‌ها: تجهیز کشورهای عربی حاشیه خلیج فارس: 1. استراتژی بازدارنده ایران را که بر مبنای بازدارندگی به وسیله تقویت توان موشکی است، کم اثر می‌کند. 2. سودآوری بالایی برای شرکت‌های تسلیحاتی و نیز دولت آمریکا دارد. 3. عرصه را برای فروش تسلیحات روسی و چینی تنگ می‌کند.4. با توجه به ضعف بنیادین کشورهای عربی منطقه در به کارگیری و مدیریت این سلاح‌ها زمینه حضور کارشناسان و نظامیان آمریکایی در این کشورها فراهم می‌شود و این موضوع برای آمریکا که خود را نیازمند حضور دایمی در منطقه می‌داند، مهم محسوب می‌شود. [9]

مسئله تأمین امنیت خاندان پادشاهی، نفت، مهار خیزش‌های اعتراضی و آسیب‌پذیری‌های استراتژیک و امنیت مرزها از جمله مهمترین مواردی است که موجب شده امنیت سازی به عنوان یک ضرورت برای دولت سعودی تلقی شود و بخشی از خریدهای تسلیحاتی با این منطق خریداری شود.[10]

 

منابع:

[1] . Visuals.sipri.org

[2]..https://csis-prod.s3.amazonaws.com/s3fs- public/legacy_files/files/publication/160205_cordesman_changing_arms_race_MENA. pdf

[3]. Visuals.sipri.org

[5] .Visuals.sipri.org

[6]-https://csis-prod.s3.amazonaws.com/s3fs-public/legacy_files/files/publication/160205_cordesman_changing_arms_race_MENA.pdf

[7] . پرس تی وی 29 اردیبهشت 1396

[8] . پرس تی وی 29 اردیبهشت 1396

[9] . مازیار آقازاده؛ خریدهای کلان تسلیحاتی کشورهای کشورهای عربی خاورمیانه، مرکز بین المللی مطالعات صلح، 2/6/89

[10] . کامران کرمی، خریدهای تسلیحاتی عربستان سعودی و الگوی موازنه سازی درونگرا، مرکز بین المللی مطالعات صلح، 6/12/91

0 Comments

یک دیدگاه بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *