جدیدترین مطالب

چشم‌انداز تنش‌ نظامی یمن و رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین- گفتگو: یک کارشناس مسائل غرب آسیا گفت: رژیم صهیونیستی که نزدیک به 10 ماه است در یک جنگ فرسایشی با مقاومت فلسطین قرار دارد، همزمان از سایر جبهه‌های جنگ نیز تحت فشار است.

نتایج غیرمنتظره انتخابات فرانسه برای راست‌گرایان افراطی و مشکلات حکمرانی ماکرون

شورای راهبردی آنلاین – رصد: تغییر غیرمنتظره آراء به نفع چپ‌ها در انتخابات زودهنگام، حماسه راست‌گراها را در فرانسه شکست داده است، اما اکنون بحرانی در پاریس در انتظار حکمرانی است که قدرت امانوئل ماکرون را بیشتر ضعیف خواهد کرد.

تحلیلی بر”اشغال‌گر” خواندن رژیم صهیونیستی توسط دیوان بین‌المللی دادگستری

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل بین‌الملل گفت: شورای امنیت، مجمع عمومی و شورای حقوق بشر و دیگر نهادهای سازمان ملل از این پس، حتی اگر نخواهند هم ناچارند در بیانیه‌ها و قطعنامه‌های آتی خود به رای مشورتی دیوان بین‌المللی دادگستری مبنی بر “اشغال‌گر” خواندن رژیم اسرائیل و اقدامات غیرقانونی آن در سرزمین‌های اشغالی علیه فلسطینیان اشاره و به آن ارجاع دهند و این یک شکست سیاسی و حقوقی برای این رژیم و حامیانش است.

گسترش همکاری‌های ناتو و ژاپن برای مقابله با تهدیدات چین

شورای راهبردی آنلاین – رصد: اضافه شدن کشورهایی مانند ژاپن به اجلاس ناتو سوالات ویژه‌ای را درباره اینکه چرا ناتو به توسعه روابط نزدیک با کشورهایی که عضوی از پیمان شمال اتلانتیک نیستند و دور از منطقه مسئولیت اعضای ناتو واقع شده‌اند، مطرح می‌نماید.

دلایل نزدیکی راهبردی ارمنستان به اروپا و آمریکا

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: سفیر پیشین ایران در ارمنستان گفت: نزدیکی راهبردی ارمنستان به اروپا و آمریکا، چندان دور از انتظار نیست، چراکه دولت پاشینیان نگران است که اگر حمله دیگری در مرزهایش اتفاق بیفتد، نتواند موقعیت خود را حفظ و از کشورش دفاع کند، از این رو سعی دارد متحدانی برای خود در غرب فراهم کند.

دلایل و شانس اردوغان برای آشتی با دولت سوریه

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل قفقاز گفت: اخیرا وزیر خارجه ترکیه در نشست خبری مشترک با همتای سعودی خود اظهار داشت: «استراتژی ما در حال حاضر گفتگو و صلح است و از ایران و روسیه نیز می‌خواهیم که در این روند نقشی سازنده ایفا کنند.» با توجه به این صحبت‌ها بار دیگر این مسئله مورد توجه قرار گرفته که سیاست ترکیه در قبال پناهجویان سوریه به چه صورت است و تبعات این سیاست چیست؟

Loading

أحدث المقالات

پالتیکو: اسرائیل به آمریکا فشار آورده تا زودتر سلاح دریافت کند

نخست‌وزیر رژیم صهیونیستی در سفر خود به آمریکا به مقامات این کشور فشار آورده تا هر چه سریع‌تر فهرستی از سلاح‌ها را که تل‌آویو در نبرد به آن‌ها نیاز دارد، تهیه کند، زیرا در حال حاضر انبارهای خود را در جنگ با حماس و حزب‌الله خالی کرده است.

ترامپ: اظهارات «هریس» در مورد اسرائیل، بی‌احترامی است/ رابطه من با نتانیاهو هرگز بد نبوده/ اسیران در غزه باید فوراً آزاد شوند

دونالد ترامپ ضمن انتقاد از سخنان «کامالا هریس» معاون رئیس‌جمهور آمریکا درباره جنگ غزه، این سخنان را «بی‌احترامی به اسرائیل» توصیف کرد و گفت رابطه او با نتانیاهو هیچگاه بد نبوده است.

ترامپ خطاب به نتانیاهو: خروج آمریکا از برجام بهترین کار من برای اسرائیل بود

دونالد ترامپ رئیس جمهور سابق و نامزد جمهوریخواهان برای انتخابات ریاست جمهوری ۲۰۲۴ آمریکا در دیدار با بنیامین نتانیاهو نخست وزیر اسرائیل گفت که خروج آمریکا از توافق هسته‌ای ایران (برجام) «بهترین کاری» بود که برای اسرائیل انجام دادم.

ترامپ: اگر من پیروز نشوم جنگ جهانی سوم راه می‌افتد

دونالد ترامپ، نامزد حزب جمهوری‌خواه در انتخابات ریاست‌جمهوری ۲۰۲۴ در دیدار با بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر اسرائیل مدعی شده که چنانچه در انتخابات پیروز نشود جنگ‌های خاورمیانه ادامه خواهد یافت و ممکن است جنگ جهانی سوم راه بیفتد.

تیم انتخاباتی ترامپ: ترامپ در دیدار با نتانیاهو متعهد شد که در صورت بازگشت به کاخ سفید، صلح برقرار کند و با یهودستیزی مبارزه کند

تیم انتخاباتی ترامپ اعلام کرد: ترامپ در دیدار با نتانیاهو متعهد شد که در صورت بازگشت به کاخ سفید، صلح برقرار کند و با یهودستیزی مبارزه کند.

تغییر موضع دولت انگلستان در قبال حمایت از نتانیاهو در دادگاه لاهه

حزب کارگر در جریان رقابت‌های انتخابات مجلس (که ماه گذشته در انگلستان برگزار شده بود) و با هدف جلب جمعیت روزافزون رای دهندگان طرفدار فلسطین در این کشور وعده داده بود در صورت پیروزی در انتخابات مخالفت دولت قبلی با حکم دادگاه لاهه علیه نتانیاهو را پس بگیرد و همچنین کشور فلسطین را به رسمیت بشناسد.

Loading

حذف عبدالله عبدالله از شورای رهبری حزب جمعیت اسلامی

۱۳۹۸/۰۴/۰۳ | موضوعات

شورای راهبردی آنلاین- رسانه ها:زهرا توحیدی ، پژوهشگر سیاسی و کارشناس مسائل افغانستان به بازسازی ساختار تشکیلاتی حزب جمعیت اسلامی افغانستان پرداخته و نوشته است بدون شک افزایش نفوذ عربستان سعودی در افغانستان و رقابت های منطقه ای آن با ایران از دلایل اصلی این رخداد بوده است

چهارشنبه گذشته، حزب جمعیت اسلامی، با هدف بازسازی ساختار تشکیلاتی خود، دست به افزایش اعضای شورای رهبری موقت خود از ٩ به ۶۴ نفر نمود؛ مسأله‌ای که در این روند تغییر از اهمیت بسزایی برخوردار است، قرار نداشتن نام عبدالله عبدالله در این لیست جدید بود. هر چند در ابتدا قرار بر این بود که مجمع عمومی این حزب تشکیل شود و اصلاحاتی در ساختار آن صورت گیرد اما نهایتاً به دلیل عدم حصول اجماع در مورد آن، با تلاش‌های اعضای رده‌های دوم و سوم حزب که اغلب پشتون بودند، بر سر افزایش تعداد اعضای شورای رهبری توافق حاصل شد.

شایان توجه است که حزب جمعیت اسلامی در سال 1971، توسط برهان الدین ربانی تأسیس شد. پس از ترور وی نیز پسرش، صلاح الدین ربانی، به سمت سرپرستی این حزب انتخاب شد و طی تمامی این سال ها، همواره از احزاب مهم و مطرح در افغانستان بوده است. در مورد علل و چگونگی عدم حضور نام عبدالله در لیست جدید، چند گمانه مطرح است:

گمانه ها

  • گمانه اول، ناشی از عدم رضایتمندی حزب از عملکرد ضعیف و انفعالی عبدالله عبدالله در طی این دو سال و 7 ماهی است که از عمر حکومت وحدت ملی می گذرد، است که نتوانسته انتظارات این حزب را برآورده سازد. لذا حزب به این شکل، اعتراض و ناامیدی خود را ابراز داشته است.
  • گمانه بعدی، معطوف به حصول توافق و مصالحه میان غنی و عبدالله است. به همین دلیل، عبدالله در واقع از حضور در شورای رهبری حزب ابا کرده است.

این احتمال، با ت.وجه به موضع گیری های اخیر حکمتیار علیه دولت، ایالات متحده و دموکراسی و نیز تحرکاتش در ملاقات ها و مذاکرات با تعداد زیادی از متنفذان کشور، مطرح می شود. اگر حکمتیار موفق شود ائتلافی از موافقان، مخالفان و پشتون های دورمانده از قدرت ایجاد کند، چالشی جدی در برابر دولت خواهد بود و حتی این خطر وجود دارد که دولت غنی را از قدرت خلع کند.

  • گمانه سوم، معطوف به افزایش نفوذ عربستان سعودی د افغانستان و رقابت های مناطقه ای آن با ایران و تلاش در جهت کاهش نقش و نفوذ ایران در افغانستان می باشد. شاید بتوان این رخداد را به عنوان یکی از پیامدهای فوری نشست سران کشورهای اسلامی با آمریکا در عربستان نیز تلقی نمود که منجر به تضعیف موقعیت ایران در افغانستان شده است؛ چه این که می توان در مورد غیرمنتظره و عجولانه بودن این تصمیم حزب، به عنوان شاهد، به اعتراض بسیاری از اعضای حزب به این انتخابات و نحوه گزینش آن اشاره نمود.
  • احتمال دیگری که در مورد عدم حضور نام عبدالله در لیست شورای رهبری موقت حزب می توان برشمرد، مسئله رقابت حزبی در صحنه سیاست داخلی افغانستان است که با توجه به تغییرات سیاسی اخیر در صحنه سیاسی افغانستان رخ داده از جمله خروج دوستم از کشور، مذاکرات عطامحمد نور، والی بلخ، با غنی و اظهارات وی علیه عبدالله عبدالله، ورود حکمتیار به عرصه سیاسی کشور و تلاش ها و رایزنی های متعدد وی برای احیای حزب اسلامی، حزب جمعیت اسلامی را بر آن داشته تا با هدف افزایش نقش و تأثیرگذاری خود، اقداماتی از جمله تجدید ساختار، بازنگری در برنامه ها، اهداف و تغییر در عناصر کلیدی حزب را در دستور کار خود قرار دهد.
  • احتمال دیگر، برآمده از محدودیت های قانونی ریاست اجرایی به منطور حضور در شورای رهبری این حزب است که توسط سخنگوی حزب، واقف حکیمی، مطرح شده است که بسیار ضعیف به نظر می رسد.
  • گمانه دیگری که مطرح است، وجود مشغلات کاری متعدد ریاست اجرایی و عدم امکان حضور وی در جلسات این حزب است که توسط سخنگوی عبدالله اعلام شده است که این هم مانند قبلی بسیار ضعیف به نظر می رسد)

جمع بندی

عدم حضور عبدالله عبدالله در لیست شورای رهبری موقت حزب جمعیت اسلامی، اتفاق مهمی است که گمانه زنی های فراوانی را به همراه آورده است؛ از جمله انتقادات جدی حزب به عبدالله به جهت ناتوانی در برآورده سازی انتظارات، حصول مصالحه و ایجاد نزدیکی میان غنی و عبدالله و لذا حفظ فاصله با حزب از سوی عبدالله، افزایش حضور و نفوذ عربستان در افغانستان و تأثیرگذاری بر معادلات قدرت به منظور محدودسازی نقش ایران، انتخابات مجلس و ریاست جمهوری و رقابت های احزاب و ضرورت اصلاح و احیای حزب، مشغلات کاری و محدودیت های قانونی.

با دقت در احتمالات مطرح شده، می توان اینگونه ابراز داشت که سه سناریوی اول در مقایسه با سه احتمال بعدی، از مطابقت بیشتری با مسایل و شرایط فعلی افغانستان برخوردار است؛ هر چند که وجود رقابت میان احزاب به منظور کسب سهم بیشتر در انتخابات آتی نیز دور از ذهن نیست.

0 Comments

یک دیدگاه بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *