جدیدترین مطالب

بیانیه شورای راهبردی روابط خارجی درباره آتش‌بس جنگ غزه

شورای راهبردی آنلاین: شورای راهبردی روابط خارجی با صدور بیانیه‌ای ضمن تبریک آتش‌بس جنگ غزه به ملت قهرمان فلسطین، اعضای محور مقاومت و همه آزادیخواهان جهان، خطاب به فلسطینیان اعلام کرد: شما بار دیگر به اثبات رساندید که نمی‌توان با قدرت نظامی اراده ملت‌ها را منکوب ساخت. 

پشتیبانی غرب از نقش نیابتی امارات در غزه

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: طی حدود ۱۵ سال اخیر امارات نقش متفاوتی از آنچه که تصور می‌رود را به عهده گرفته است؛ یعنی نقشی فراتر از نقش منطقه‌ای و نقشی که دارای ابعاد سیاسی و نظامی است.

نقش و اهمیت حشدالشعبی در تضمین امنیت و ثبات عراق

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: حشدالشعبی یکی از «مؤلفه‌های مهم قدرت در عراق» است که در کنار نیروهای مسلح این کشور «نقش مؤثری» در حفظ امنیت و تأمین منافع ملی عراق دارد. حشدالشعبی بعد از شکست‌های ارتش عراق در مقابل داعش، در 17 دسامبر 2014 با فتوای مرجعیت عراق شکل گرفت و در 25 نوامبر 2016 با تصویب قانونی در پارلمان، هویت و موجودیت قانونی و رسمی پیدا کرد.

تحولات سوریه و خطر گسترش تروریسم به سین کیانگ چین

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: سقوط دولت بشار اسد در سوریه رخداد مهمی است که بر نقش‌آفرینی بسیاری از قدرت‌های منطقه‌ای و بین‌المللی در منطقه غرب آسیا اثرگذار خواهد بود و این اتفاق از منظر جمهوری خلق چین نیز موضوعی دارای اهمیت تلقی می‌شود. آنچه در سوریه رخ داد، توانایی ایجاد برخی از تهدید‌های جدی علیه منافع چین را دربردارد و به همین سبب، پکن رویکردی محافظه‌کارانه در خصوص تحولات سوریه اتخاذ کرده است.

پیامدهای تنش نظامی مرزی اخیر پاکستان و افغانستان

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: تنش‌های اخیر نظامی مرزی بین پاکستان و افغانستان دارای ویژگی‌هایی است که آن را از روند منازعه فزاینده و تدریجی میان دو کشور طی سه سال و نیم گذشته و حتی قبل از آن کاملا متمایز کرده و پیامدهای آن رایزنی کشورهای همسایه را ضروری می‌نماید.

اهداف و راهبرد آمریکا برای احیای داعش در منطقه

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: با تسلط گروه‌های مسلح بر سوریه و تشدید احتمالی هرج‌ومرج سیاسی، نظامی و امنیتی در این کشور از یک سو و مداخلات گسترده خارجی از سوی دیگر، خطر احیای داعش نه تنها در سوریه بلکه در محیط پیرامونی این کشور از جمله در عراق، مجددا قوت گرفته است.

اوکراین: نقطه عطف در هم‌پیمانی راهبردی چین و روسیه

شورای راهبردی آنلاین-رصد: «درگیری‌های جاری در اوکراین باعث تغییر قابل توجهی در پویایی قدرت جهانی شده و به طور خاص همکاری میان چین و روسیه را تقویت کرده است. این رابطه به یک هم‌پیمانی راهبردی بادوام تکامل یافته، اگرچه هنوز به یک اتحاد نظامی کامل تبدیل نشده است. این تحول، فرضیات سنتی غرب درباره محدودیت‌های همکاری میان قدرت‌های اقتدارگرا را به چالش می‌کشد و ممکن است الگویی جدید را برای مشارکت بین‌المللی معرفی کند.»

منافع، رویکرد و مسئولیت قدرت‌های بزرگ در قبال بحران سوریه

شورای راهبردی آنلاین-رصد: «سقوط ناگهانی رژیم بشار اسد در سوریه برای همه بازیگران خارجی، از جمله مسکو، غافلگیرکننده بود. اگرچه کارشناسان منطقه‌ای هشدارهایی داده بودند اما هیچکس نمی‌توانست وقایع دراماتیک اواخر نوامبر تا اوایل دسامبر، به ویژه عدم تمایل ارتش سوریه برای دفاع از رهبری که تقریباً ربع قرن قدرت را در سوریه به دست داشت، پیش‌بینی کند.»

Loading

أحدث المقالات

توافق باکو و ایروان بر آغاز کار بر سر تعیین مرزهای مشترک  

«کمیسیون دولتی آذربایجان برای تعیین مرزهای مشترک با ارمنستان» روز پنج‌شنبه در بیانیه‌ای اعلام کردند که اعضای کمیسیون‌های تحدید حدود آذربایجان و ارمنستان توافق کردند که مجموعه‌ای از اقدامات برای تعیین مرزهای مشترک دو کشور آغاز شود.

توافق باکو و ایروان بر آغاز کار بر سر تعیین مرزهای مشترک  

«کمیسیون دولتی آذربایجان برای تعیین مرزهای مشترک با ارمنستان» روز پنج‌شنبه در بیانیه‌ای اعلام کردند که اعضای کمیسیون‌های تحدید حدود آذربایجان و ارمنستان توافق کردند که مجموعه‌ای از اقدامات برای تعیین مرزهای مشترک دو کشور آغاز شود.

احتلافات و رجزخوانی در میان مقامات و احزاب اسرائیل / حزب حاکم هشدار داد

تهران-ایرنا-حزب لیکود به عنوان حزبی که بنیامین نتانیاهو نخست وزیر رژیم صهیونیستی از آن برآمده است و بیشترین نمایندگان کنست را در اختیار دارد، در واکنش به استعفای ایتامار بن گویر وزیر امنیت داخلی اسرائیل اعلام کرد: هر کسی که برای سرنگونی دولت راستگرا  [نتانیاهو] تلاش کند، تا ابد با شرمساری و ننگ یاد خواهد شد.

احتلافات و رجزخوانی در میان مقامات و احزاب اسرائیل / حزب حاکم هشدار داد

تهران-ایرنا-حزب لیکود به عنوان حزبی که بنیامین نتانیاهو نخست وزیر رژیم صهیونیستی از آن برآمده است و بیشترین نمایندگان کنست را در اختیار دارد، در واکنش به استعفای ایتامار بن گویر وزیر امنیت داخلی اسرائیل اعلام کرد: هر کسی که برای سرنگونی دولت راستگرا  [نتانیاهو] تلاش کند، تا ابد با شرمساری و ننگ یاد خواهد شد.

تماس تلفنی نخست وزیر دانمارک با ترامپ در مورد گرینلند بی‌نتیجه بود

تهران- ایرنا- «مته فردریکسون» نخست وزیر دانمارک پنجشنبه از بی‌نتیجه ماندن گفت‌وگوی تلفنی‌اش با دونالد ترامپ رئیس جمهور منتخب آمریکا در مورد گریلند خبر داد و اظهار کرد که اختلافات حل‌نشده در این باره وضعیت «سختی» ایجاد کرده است.

Loading

آمریکا از درگیری با ایران در شرق سوریه اجتناب کند

1398/04/03 | موضوعات

شورای راهبردی آنلاین- ترجمه: شورای روابط خارجی اروپا با انتشار مطلبی از جولین بارنز با عنوان «آمریکا باید از جنگ با ایران در شرق سوریه اجتناب کند» چنین نوشت: برخی در واشنگتن امیدوارند آمریکا نفوذ منطقه‌ای ایران در شرق سوریه را قطع کند، اما تجویز چنین نسخه‌ای به یک جنگ بی‌پایان منجر خواهد شد.

در هفته‌های اخیر جبهه جدیدی از نبرد در سوریه پدیدار شده‌ است. صحرای شرقی سوریه در مرز با عراق و شهر دیرالزور که تحت کنترل دولت اسلامی (داعش ) است مدت طولانی مورد توجه طرف‌های درگیر در جنگ سوریه به‌ویژه آمریکا نبود، چراکه طرف‌های درگیر در جنگ بر مناطق غربی متمرکز بودند. اکنون، یک جبهه راهبردی گسترده در این منطقه در حال شکل‌گیری است. آمریکا و گروه‌های تحت حمایتش را به رقابت با دولت اسد و کشورهای حامی آن کشانده‌است. در هفته‌های اخیر در سه نوبت برخوردهای مستقیم در این منطقه صورت گرفته‌است. برخی در واشنگتن امیدوارند دولت ترامپ بطور فزاینده‌ای بر عقب راندن ایران و جلوگیری از نفوذ این کشور در سوریه به‌ویژه در مناطق مختلف نبرد متمرکز شود. این افراد بر این نظرند که استقرار نیروهای ضددولت سوریه در شرق این کشور می‌تواند مانع از  نفوذ ایران در سوریه شود. 

ناگفته نماند که ارتش سوریه و متحدانش پیرامون پایگاه نظامی آمریکا در مرز سوریه با اردن در منطقه التنف حقله‌ای ایجاد کرده‌اند تا به سمت شمال و مرز عراق و سوریه دسترسی داشته باشند. اگر آمریکا قصد دارد سرمایه‌گذاری مؤثری در سوریه انجام دهد، باید در مناطق جنوب و شمال سوریه که دولت اسد در آنجا حضور ندارد متمرکز شود و اجازه ندهد بلندپروازی‌های ژئوپلتیکی واشنگتن را به سمت شرق سوریه سوق دهد. با چنین وضعیتی، دولت‌های اروپایی باید به ترامپ و مجموعه دولتش فشار وارد سازند تا منابع خود را در مناطق دیگر سوریه متمرکز کند. جنگ علیه دولت سوریه یا حامیان آن و علیه گروه‌های مورد حمایت روسیه و ایران در سوریه به احتمال زیاد محتوم به شکست است و توجهات را از مناطق مهم در سوریه منحرف خواهد ساخت.  بعلاوه، تمرکز آمریکا بر مناطق شرقی سوریه خطر تقابل آمریکا و ایران را افزایش خواهد داد. مضافاً اینکه چنین تقابلی مانع از هرگونه تلاش برای شکست دولت اسلامی عراق و شامات خواهد شد و چشم‌انداز برقراری صلح و امنیت را نه تنها در سوریه بلکه در کشور همسایه آن یعنی عراق نیز تیره و تار خواهد ساخت. در چنین شرایطی لازم است آمریکا و تیم مشورتی دولت ترامپ نگاهی واقع‌بینانه و به دور از احساسات به تحولات سوریه داشته باشند. طرح هر برنامه یا راهبردی که به دور از واقعیات میدانی سوریه و بدون توجه به شرایط موجود این کشور باشد قطعاً راه به جایی نخواهد برد و وضعیت را بیش از پیش به وخامت خواهد کشاند. مضافاً اینکه ما را از هدف اصلی یعنی به شکست کشاندن دولت اسلامی عراق و شامات و ریشه‌کن‌سازی این گروه دور خواهد کرد.

 باعنایت به تحکیم و تقویت کنترل دولت اسد بر مناطق مسکونی سوریه در ماه‌های اخیر، بویژه پایان یافتن  جنگ برای کنترل بر دمشق و حلب، این دولت به سرعت توجه خود را به مناطق شرقی معطوف ساخته‌است.  برای دولت اسد تسلط بر مناطق شرقی که از حیث اقتصادی بسیار مهم هستند به معنای جلوگیری از کنترل مستمر شورشیان بر مناطقی در امتداد نوار شمال و جنوب خواهد بود و این به نوبه خود موجب تضعیف بیشتر تهدید راهبردی بلندمدت علیه دولت سوریه خواهد شد. تمرکز آمریکا بر مناطق شرقی سوریه با توجه به موضع سختگیرانه و ضدایرانی دولت ترامپ نمایان‌تر و واضح‌تر شده‌است. در حال حاضر نگرانی‌هایی در خصوص طرح و برنامه‌های آمریکا برای شرق سوریه وجود دارد. پیشبرد و اجرای این برنامه‌ها از طریق حرکت ترکیبی نیروهای دمکراتیک سوریه به رهبری کردها به سمت جنوب و پیشروی شورشیان عرب از مرز اردن و سوریه به سمت شمال مد نظر است.

همچنین با درنظرگرفتن اینکه ترامپ در سطحی گسترده موضع ضدایرانی اتخاذ کرده‌، دولت وی هنوز درباره پیشبرد چنین راهبردی مردد است. در هفته‌های اخیر ارتش آمریکا شبه‌نظامیان طرفدار دولت اسد را در نزدیکی منطقه التنف بمباران کرد، اما مقامات نظامی واشنگتن اعلام کردند این حملات برای حفاظت از نیروها است نه گشودن جبهه گسترده جدید.  با توجه به شرایط موجود و واقعیات میدان نبرد سوریه، حرکت آمریکا و نیروهای موردحمایتش به سمت شرق سوریه به احتمال زیاد به شکست خواهد انجامید، چراکه دولت سوریه و حامیان آن مصمم به حفظ این منطقه هستند.

نیروهای آمریکایی در هفته‌های اخیر تلاش کرده‌اند مانع از آن شوند که ارتش سوریه و شبه‌نظامیان طرفدار دولت سوریه در اطرافشان در منطقه التنف حلقه امنیتی– نظامی ایجاد کنند. گفته می‌شود نیروهای آمریکایی به آرامی به سمت شمال شرق التنف حرکت کرده‌اند. برخی گزارش‌ها حاکی از حرکت آرام نیروهای آمریکایی به سمت شمال التنف و ایجاد یک پایگاه عملیاتی جدید توسط آنها در منطقه زکف است. اگرچه آمریکایی‌ها سامانه راکتی جدید در این منطقه مستقر کردند، اما برای جلوگیری از پیشروی ارتش سوریه و شبه‌نظامیان طرفدار دولت اقدامی نکرده‌اند.

با توجه به عزم ارتش سوریه برای حفظ این منطقه و ایستادگی در برابر هرگونه پیشروی مخالفانش به سمت شرق، پیشروی نیروهای تحت حمایت آمریکا به سمت این منطقه سوریه محتوم به شکست است.   نیروهای وابسته به غرب با هرگونه پیشروی در شرق سوریه نهایتاً خود را در محاصره شبه‌نظامیان طرفدار دولت اسد و گروه‌های مورد حمایت ایران خواهند دید. مضافاً اینکه نیروهای یادشده مصمم به شکست و اضمحلال گروه‌های شورشی و نیز گروه‌های تحت حمایت آمریکا و برخی کشورهای غربی هستند. از این روی، هرگونه پیشروی نیروهای تحت حمایت آمریکا و برخی کشورهای غربی نتیجه‌ای جز تطویل درگیری و افزایش کشتار نخواهد داشت. از سوی دیگر بعید است که آمریکا منابع لازم را از جمله آموزش نیروهای محلی پایدار، برای موفقیت بلندمدت پیشروی‌ها به سمت شرق سوریه اختصاص دهد.

در عمل تجویز نسخه پیشروی در شرق سوریه به معنای جنگ بی‌پایان در این منطقه خواهد بود و جرقه تقابل ژئوپلتیکی گسترده زده خواهد شد. بدین ترتیب آمریکا به سمت درگیری و تقابل مستقیم با ایران سوق داده می‌شود که نتیجه آن تسری و گسترش چنین تقابلی به عراق و ورود روسیه خواهد بود.  مضافاً اینکه آمریکایی‌ها باید بدانند چنین نبردی ما را از دستیابی به اهداف اصلی نیز منحرف خواهد ساخت. آمریکا و دولت‌های اروپایی، به‌جای سرمایه‌گذاری در یک درگیری نظامی در شرق سوریه، هم‌اکنون باید بر اولویت‌بندی منابع جهت موفقیت و حفظ ثبات در مناطق خارج از کنترل دولت سوریه و ایجاد پست‌های حیاتی ثبات‌سازی پساداعش در رقه متمرکز شوند. در چنین شرایطی، پایگاه التنف و معارضان مربوطه می‌توانند برای تقویت نواحی در مرز اردن و اسرائیل مورد استفاده قرار گیرند.

در هر حال،  مبارزه با داعش در دیرالزور حائز اهمیت بسیار است. اما با وجود 100 هزار نفر جمعیت در این شهر که تحت محاصره دولت اسلامی قرار دارند، کار بسیار دشوار و پیچیده است. ازاین روی، باید اجازه داد دولت اسد با حمایت روسیه مدیریت آزادسازی شهر رقه را در دست گیرد. پایگاه قوی دولت سوریه در این شهر و نبود مخالفان مسلح قوی و نیز ارتباطات گسترده دولت سوریه با شبکه‌های قبیله‌ای در آزادسازی این شهر مؤثر خواهد بود. نکته پایانی اینکه بی‌توجهی به آنچه ذکر آن رفت رقابت سیاسی و نظامی را در سوریه پیچیده‌تر خواهد کرد و به درگیری و تقابل مستقیم آمریکا با ایران خواهد انجامید. این امر به دولت اسلامی عراق و شامات فرصت می‌دهد تا مجدداً خود را تقویت سازد.

0 Comments

Submit a Comment

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Samir Design Group گروه طراحی سمیر