جدیدترین مطالب

چشم‌انداز تنش‌ نظامی یمن و رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین- گفتگو: یک کارشناس مسائل غرب آسیا گفت: رژیم صهیونیستی که نزدیک به 10 ماه است در یک جنگ فرسایشی با مقاومت فلسطین قرار دارد، همزمان از سایر جبهه‌های جنگ نیز تحت فشار است.

نتایج غیرمنتظره انتخابات فرانسه برای راست‌گرایان افراطی و مشکلات حکمرانی ماکرون

شورای راهبردی آنلاین – رصد: تغییر غیرمنتظره آراء به نفع چپ‌ها در انتخابات زودهنگام، حماسه راست‌گراها را در فرانسه شکست داده است، اما اکنون بحرانی در پاریس در انتظار حکمرانی است که قدرت امانوئل ماکرون را بیشتر ضعیف خواهد کرد.

تحلیلی بر”اشغال‌گر” خواندن رژیم صهیونیستی توسط دیوان بین‌المللی دادگستری

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل بین‌الملل گفت: شورای امنیت، مجمع عمومی و شورای حقوق بشر و دیگر نهادهای سازمان ملل از این پس، حتی اگر نخواهند هم ناچارند در بیانیه‌ها و قطعنامه‌های آتی خود به رای مشورتی دیوان بین‌المللی دادگستری مبنی بر “اشغال‌گر” خواندن رژیم اسرائیل و اقدامات غیرقانونی آن در سرزمین‌های اشغالی علیه فلسطینیان اشاره و به آن ارجاع دهند و این یک شکست سیاسی و حقوقی برای این رژیم و حامیانش است.

گسترش همکاری‌های ناتو و ژاپن برای مقابله با تهدیدات چین

شورای راهبردی آنلاین – رصد: اضافه شدن کشورهایی مانند ژاپن به اجلاس ناتو سوالات ویژه‌ای را درباره اینکه چرا ناتو به توسعه روابط نزدیک با کشورهایی که عضوی از پیمان شمال اتلانتیک نیستند و دور از منطقه مسئولیت اعضای ناتو واقع شده‌اند، مطرح می‌نماید.

دلایل نزدیکی راهبردی ارمنستان به اروپا و آمریکا

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: سفیر پیشین ایران در ارمنستان گفت: نزدیکی راهبردی ارمنستان به اروپا و آمریکا، چندان دور از انتظار نیست، چراکه دولت پاشینیان نگران است که اگر حمله دیگری در مرزهایش اتفاق بیفتد، نتواند موقعیت خود را حفظ و از کشورش دفاع کند، از این رو سعی دارد متحدانی برای خود در غرب فراهم کند.

دلایل و شانس اردوغان برای آشتی با دولت سوریه

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل قفقاز گفت: اخیرا وزیر خارجه ترکیه در نشست خبری مشترک با همتای سعودی خود اظهار داشت: «استراتژی ما در حال حاضر گفتگو و صلح است و از ایران و روسیه نیز می‌خواهیم که در این روند نقشی سازنده ایفا کنند.» با توجه به این صحبت‌ها بار دیگر این مسئله مورد توجه قرار گرفته که سیاست ترکیه در قبال پناهجویان سوریه به چه صورت است و تبعات این سیاست چیست؟

Loading

أحدث المقالات

پالتیکو: اسرائیل به آمریکا فشار آورده تا زودتر سلاح دریافت کند

نخست‌وزیر رژیم صهیونیستی در سفر خود به آمریکا به مقامات این کشور فشار آورده تا هر چه سریع‌تر فهرستی از سلاح‌ها را که تل‌آویو در نبرد به آن‌ها نیاز دارد، تهیه کند، زیرا در حال حاضر انبارهای خود را در جنگ با حماس و حزب‌الله خالی کرده است.

ترامپ: اظهارات «هریس» در مورد اسرائیل، بی‌احترامی است/ رابطه من با نتانیاهو هرگز بد نبوده/ اسیران در غزه باید فوراً آزاد شوند

دونالد ترامپ ضمن انتقاد از سخنان «کامالا هریس» معاون رئیس‌جمهور آمریکا درباره جنگ غزه، این سخنان را «بی‌احترامی به اسرائیل» توصیف کرد و گفت رابطه او با نتانیاهو هیچگاه بد نبوده است.

ترامپ خطاب به نتانیاهو: خروج آمریکا از برجام بهترین کار من برای اسرائیل بود

دونالد ترامپ رئیس جمهور سابق و نامزد جمهوریخواهان برای انتخابات ریاست جمهوری ۲۰۲۴ آمریکا در دیدار با بنیامین نتانیاهو نخست وزیر اسرائیل گفت که خروج آمریکا از توافق هسته‌ای ایران (برجام) «بهترین کاری» بود که برای اسرائیل انجام دادم.

ترامپ: اگر من پیروز نشوم جنگ جهانی سوم راه می‌افتد

دونالد ترامپ، نامزد حزب جمهوری‌خواه در انتخابات ریاست‌جمهوری ۲۰۲۴ در دیدار با بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر اسرائیل مدعی شده که چنانچه در انتخابات پیروز نشود جنگ‌های خاورمیانه ادامه خواهد یافت و ممکن است جنگ جهانی سوم راه بیفتد.

تیم انتخاباتی ترامپ: ترامپ در دیدار با نتانیاهو متعهد شد که در صورت بازگشت به کاخ سفید، صلح برقرار کند و با یهودستیزی مبارزه کند

تیم انتخاباتی ترامپ اعلام کرد: ترامپ در دیدار با نتانیاهو متعهد شد که در صورت بازگشت به کاخ سفید، صلح برقرار کند و با یهودستیزی مبارزه کند.

تغییر موضع دولت انگلستان در قبال حمایت از نتانیاهو در دادگاه لاهه

حزب کارگر در جریان رقابت‌های انتخابات مجلس (که ماه گذشته در انگلستان برگزار شده بود) و با هدف جلب جمعیت روزافزون رای دهندگان طرفدار فلسطین در این کشور وعده داده بود در صورت پیروزی در انتخابات مخالفت دولت قبلی با حکم دادگاه لاهه علیه نتانیاهو را پس بگیرد و همچنین کشور فلسطین را به رسمیت بشناسد.

Loading
عبدالباری عطوان در رای الیوم مطرح کرد

جدال عربستان و قطر بر سر حج

۱۳۹۸/۰۴/۰۳ | موضوعات

شورای راهبردی آنلاین – رسانه ها: عادل الجبیر اعلام کرد درخواست قطر برای بین المللی کردن اداره حج و دخالت در حاکمیت عربستان بر مکان های مقدس مکه و مدینه به منزله اعلان جنگ است و ما حق واکنش نشان دادن به هر کشوری را که خواستار این موضوع شود، محفوظ نگه می داریم. این سخن به طور تلویحی به معنای آماده شدن برای جنگ با قطر است.

وزیران امور خارجه چهار کشوری که قطر را از نظر زمینی، دریایی و هوایی محاصره کرده اند در کنفرانسی خبری در پایان دومین نشست خود در روز یکشنبه در منامه، اعلام نکردند که تدابیر یا طرح های جدید تنبیهی علیه قطر اتخاذ کرده اند اما فضای این کنفرانس رنگ و بوی تنش زایی داشت و بعید نمی دانیم این چهار کشور به تفاهم هایی محرمانه رسیده باشند و شاید ظرف چند روز یا هفته آینده شاهد اجرای این تفاهم ها باشیم.
واژه «گفتگو» در بیانیه پایانی نشست منامه، افراد زیادی را به تأمل واداشت و پیش بینی کردند استفاده از این واژه برای نخستین بار از زمان آغاز بحران در حدود دو ماه پیش، نشان دهنده عقب نشینی این کشورها از مواضعشان است اما وزیران چهار کشور تأکید کردند گفتگو پس از موافقت قطر با درخواست های سیزده گانه و اصول شش گانه تعیین شده در نشست روز پنجم ژوئیه در قاهره انجام می شود. هدف از گفتگو رسیدن به توافق درباره ساز و کارهای اجرایی است و به هیچ وجه در خصوص این درخواست ها مذاکره نخواهد شد. سامح شکری، وزیر خارجه مصر بر مذاکره کامل و شفاف در خصوص ساز و کارهای اجرا به نفع کشورهای منطقه و سراسر جهان پافشاری می کند. پرسشی که هم اکنون مطرح می شود، این است که اگر از قطری ها خواسته می شود همه شروط را بدون بحث اجرا کنند، پس معنای گفتگو در این جا چیست؟
***
مهم ترین و جدی ترین نکته ای که نشان دهنده جهت گیری چهار کشور مورد نظر به سمت تشدید تنش است، سخن عادل الجبیر، وزیر خارجه عربستان است. وی در یک کنفرانس خبری و بار دیگر در گفتگو با شبکه سعودی العربیه اعلام کرد درخواست قطر برای بین المللی کردن اداره حج و دخالت در حاکمیت عربستان بر مکان های مقدس مکه و مدینه به منزله اعلان جنگ است و ما حق واکنش نشان دادن به هر کشوری را که خواستار این موضوع شود، محفوظ نگه می داریم. این سخن عال الجبیر به صراحت به کمیته ملی حقوق بشر قطر اشاره دارد که از دست عربستان به گزارشگر ویژه سازمان ملل در امور آزادی مذهب و عقیده شکایت کرد و درباره سیاسی کردن آیین های مذهبی در عربستان و استفاده از این آیین ها برای کسب دستاوردهای سیاسی که نقض صریح همه منشورها و عرف بین المللی محسوب می شود، به شدت ابراز نگرانی کرد. کمیته ملی حقوق بشر قطر همچنین خواستار دور نگه داشتن مکان های مقدس از سیاست شد.
سخنگویان دولت قطر گفتند کشورشان به این گزینه یعنی مراجعه به سازمان ملل و یونسکو برای شکایت [از عربستان[ متوسل شده است زیرا میانجی گری ها نتیجه نداده است، اتحادیه عرب حضور ندارد، شورای همکاری خلیج [فارس] در وضعیت ناکارآمد قرار دارد، محدودیت های مقامات عربستان در خصوص حجاج قطری افزایش یافته است و نهادهای مربوط به حج در عربستان به حجاج قطری اجازه ثبت نام الکترونیکی نمی دهند، تضمین امنیت آن ها را بر عهده نمی گیرند و تنها از دو راه مشخص و غیرمستقیم و با شرکت های هواپیمایی غیر از شرکت هواپیمایی قطر می توانند برای انجام مناسک حج به عربستان سفر کنند. این ها به معنای دشوار کردن سفر حجاج قطری و خارجی های مقیم این کشور است.
عربستان تنها سخن گفتن درباره بین المللی کردن اداره مکان های مقدس را موضوعی بسیار حساس و به منزله نقض صریح حاکمیت خود و زیر سئوال بردن مدیریت این کشور در این مکان ها می داند و باور نداریم این موضوع بر مسئولان قطری پوشیده باشد.
برخی از کارشناسان این گونه استدلال می کنند که مقامات عربستان می توانستند با اجازه دادن به حاجیان قطری برای سفر به عربستان به شیوه هر ساله اما فقط در زمان حج مانع اتهامات وارد شده به خود در خصوص اعمال محدودیت برای حاجیان قطری شوند به ویژه این که مقامات عربستان می گویند هدف از تحریم قطر ضربه زدن به مردم این کشور نیست بلکه ضربه زدن به دولت قطر است. این کارشناسان معتقدند هنوز هم فرصت برای برداشتن این گام استثنایی و لغو کردن همه محدودیت های سفر برای حاجیان قطری یا خارجی های مقیم قطر برای شرکت در فریضه حج باقی است.
به بحث بین المللی کردن حج و سخن عادل الجبیر باز می گردیم مبنی بر این که برداشتن هر گامی در این جهت یک اقدام خصمانه و به منزله اعلان جنگ است. وی همچنین تأکید کرد کشورش حق واکنش نشان دادن به هر طرفی را که در این زمینه گام بردارد، محفوظ نگه می دارد. عادل الجبیر در این سخن به طور مستقیم به قطر اشاره دارد. حال پرسشی که مطرح می شود، این است که آیا این سخن عادل الجبیر حاکی از آن است که عربستان شکایت قطر به سازمان ملل و یونسکو را اقدامی تجاوزکارانه و به منزله اعلان جنگ می داند و چگونه و چه زمانی به این اقدام واکنش نشان خواهد داد؟
***
این، یک اشاره ضمنی به اقدام نظامی است یا این گونه می توان برداشت کرد. شاید بتوان گفت این، نخستین بار از زمان آغاز بحران است که یک مقام مسئول سعودی به این صراحت با لحن تهدیدآمیز صحبت می کند. نکته نگران کننده در این خصوص این است که شیخ خالد بن احمد آل خلیفه، وزیر خارجه بحرین گزارش های منتشر شده در روزنامه های مصر و کشورهای حوزه خلیج [فارس] را درباره طرح احداث پایگاه نظامی متشکل از نیروهای مصری در جزایر حوار در مقابل خاک قطر به صراحت و قاطعانه تکذیب نکرد بلکه در پاسخ به پرسشی در این خصوص به بیان این جمله بسنده کرد که این ها صرفاً گزارش های رسانه ای است. سامح شکری، همتای مصری وی نیز با بیان این که همکاری نظامی مصر و بحرین از دهه های گذشته ادامه دارد، پاسخی مبهم به این پرسش داد.
با توجه به شکست همه میانجی گری ها برای یافتن راه حل برای این بحران خلیج ‍‍[فارس] و پافشاری دو طرف بحران بر مواضع تند خود و مخالفت با دادن هرگونه امتیاز یا عقب نشینی، بر این باوریم که این بحران به خانه نخست یا نقطه صفر بازگشته است و بر این اساس شاهد تنش های بیشتر خواهیم بود. ظرف روزها یا هفته های آینده به احتمال زیاد شاهد اقداماتی شوک آور به ویژه از سوی چهار کشور محاصره کننده قطر خواهیم بود… گذشت زمان این را نشان خواهد داد.

منبع: اداره کل رسانه های خارجی وزارت فرهنگ

0 Comments

یک دیدگاه بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *