جدیدترین مطالب

چشم‌انداز رقابت ژئوپلیتیکی قدرت‌های بزرگ در قفقاز

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل قفقاز گفت: اگر روند واگرایی کشورهای منطقه به‌ویژه جمهوری‌های ارمنستان و آذربایجان از روسیه با سرعت اتفاق بیفتد، ممکن است روس‌ها واکنش جدی‌تری نسبت به آن نشان داده و حتی با استفاده از قدرت سخت از تغییر نظم سنتی منطقه جلوگیری کنند.

تحلیلی بر تقابل نظامی ایران و رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل غرب آسیا گفت: جمهوری اسلامی ایران در واپسین ساعات 26 فروردین، حمله‌ای موشکی و پهپادی را علیه سرزمین‌های اشغالی آغاز کرد که تا صبح روز بعد ادامه داشت. این در حالی بود که علی رغم اطلاع‌رسانی قبلی ایران به برخی کشورهای منطقه‌ای و فرامنطقه‌ای درباره قطعی بودن پاسخ و اقدام نظامی کشورمان، آمریکا و رژیم اسرائیل نتوانستند مانع از انجام این حمله شوند.

چالش‌های پیش‌روی مودی در انتخابات سراسری هند

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل شرق آسیا گفت: علیرغم شانس پیروزی، لیکن احتمالا تعداد کرسی‌هایی که نارندار مودی، نخست وزیر هند در پارلمان آینده این کشور در اختیار خواهد داشت، کمتر باشد، چون به نظر می‌رسد مسلمانان و دیگر اقوام هند در انتخابات سراسری به سمت احزاب مخالف حزب حاکم حرکت کنند.

پیچیدگی‌ها و ضرورت مقابله با داعش خراسان

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: با قدرت‌گیری طالبان در افغانستان موضوع داعش خراسان و درگیری این دو گروه و گسترش دامنه تهدیدات امنیتی آن در منطقه بیشتر از گذشته اهمیت پیدا کرده است، زیرا فعالیت‌های تروریستی این گروه تروریستی، اختلال در امنیت منطقه را به همراه دارد. علاوه بر این، حمایت از فعالیت‌های انتحاری و افراد مسلح در منطقه، امنیت ایران را نیز به خطر انداخته است. از این رو، داعش خراسان به‌عنوان یک تهدید مهم برای امنیت شرقی کشورمان شناخته می‌شود.

برخورد تبعیض آمیز دبیرکل سازمان ملل در قبال تنش ایران و رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین – تحلیل و گفتگو: حقوقدانان بین‌المللی معتقدند اگر آمریکا و کشورهای غربی اقدام ایران را به‌عنوان یک اقدام دفاعی به رسمیت می‌شناختند، حمله احتمالی مجدد رژیم اسرائیل به ایران یک اقدام تهاجمی محسوب می‌شد و نتانیاهو نمی‌توانست در صحنه بین‌المللی توجیهی برای آن داشته باشد.

همکاری در حوزه انرژی؛ مانع بروز شکاف در روابط آذربایجان – اتحادیه اروپا؟

شورای راهبردی آنلاین-رصد: پرچم جمهوری آذربایجان در سال 2001 در شورای اروپا برافراشته شد، اما عضویتش در مجمع پارلمانی این شورا 23 سال بعد، به دلیل سوابق ضعیف حقوق بشری به حالت تعلیق درآمد. این مساله نشان دهنده تنش‌هایی رو به رشد میان باکو و برخی کشورهای غربی است.

چشم‌انداز روابط اقلیم کردستان با بغداد

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل عراق گفت: با نزدیک شدن ترکیه به دولت مرکزی عراق، اقلیم کردستان در آینده از بسیاری از ادعاهایی که درباره خودمختاری این منطقه داشته است، فاصله خواهد گرفت و بیشتر به دولت مرکزی وابسته می‌شود.

Loading

أحدث المقالات

تعاملات اقتصادی و سیاسی ایران با کشورهای دوست راهبرد برد- برد است

تهران- ایرنا- معاون اول رئیس‌جمهور گسترش روابط با آفریقا را راهبرد اساسی ایران پس از پیروزی انقلاب اسلامی دانست و گفت: تعاملات اقتصادی و سیاسی تهران با کشورهای دوست و همچنین جهان براساس راهبرد برد-برد است

حملات «گسترده» روسیه به نیروگاه‌های تولید برق اوکراین

اوکراین می‌گوید ارتش روسیه در حملات «گسترده» تأسیسات انرژی این کشور را هدف قرار داده است و از سوی دیگر فعالیت یک پالایشگاه نفت روسیه بر اثر حمله پهپادی کی‌یف متوقف شده است. همچنین اعلام شده که این حملات تلاف جانی نیز داشته، اما جزئیاتی در این زمینه منتشر نشده است.

همکاری قزاقستان و افغانستان در حوزه معادن

تهران- ایرنا- معاون نخست‌وزیر قزاقستان، در دیدار با سرپرست وزارت معادن و نفت حکومت سرپرست طالبان گفت: آستانه خواهان تقویت روابط ۲ کشور برای توسعه دادوستد و همکاری اقتصادی در بخش‌های مختلف از جمله در بخش معادن با افغانستان است.

Loading

داعش و رژیم صهیونیستی؛ همسویی در اهداف و راهبردها

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: داعش که در یک حالت انفعال نسبتا طولانی مدت به‌سر می‌برد، در ماه‌های اخیر و همزمان با جنایات علیه بشریت و نسل‌کشی رژیم صهیونیستی در غزه، دوباره سر بر آورده و «تحرکات معناداری» را شروع کرده است.

برسام محمدی  – کارشناس مسائل منطقه

از 18 آبان 1402/ 8 نوامبر 2023، داعش سه حمله تروریستی علیه مقرهای ارتش سوریه انجام داده است که در مجموع بیش از 50 تن شهید و زخمی شده‌اند. وزارت کشور پاکستان هم با انتشار بیانیه‌ای هشدار داده است، نیروهای داعش در تلاش هستند تا با انجام فعالیت‌های تروریستی علیه شیعیان و اقلیت‌های مذهبی، آتش درگیری‌های فرقه‌ای را در این کشور شعله‌ور کنند.

دولت ترکیه نیز ۹ دی 1402/ ۳۰ دسامبر 2023 اعلام کرد، طی عملیات همزمان بخش مبارزه با تروریسم پلیس و سازمان اطلاعات ترکیه در ۳۷ استان این کشور ۱۸۹ «مظنون به همکاری با گروه تروریستی داعش» بازداشت شدند.

در جدیدترین اقدام، عناصر داعش اقدام به عملیات انتحاری در مراسم سالگرد شهید سلیمانی در کرمان کردند که بر اثر آن ده‌ها نفر شهید و صدها نفر زخمی شدند.

عملیات‌ تروریستی داعش در شرایطی صورت می‌گیرد که رژیم صهیونیستی و ایالات متحده، بیشترین «بهره» را از عملیات‌ مذکور و گسترش عمق و دامنه تحرکات داعش می‌برند. این درحالی است که اقدامات تروریستی علیه گروه‌های مردمی و عملیات علیه مقرهای نظامی و همچنین حمله به مسلمانان در شهرها و مناطقی که حوزه جغرافیایی مقاومت اسلامی محسوب می‌شوند، هیچ دستاوردی برای داعش که فاقد تشکیلات منسجم و ساختارهای قبلی است، ندارد.

همان‌طور که اشاره شد، رژیم صهیونیستی بیشترین نفع را از اقدامات تروریستی داعش می‌برد. عملکرد داعش و رژیم صهیونیستی در منطقه و جهان اسلام نشان می‌دهد این دو با وجود تفاوت‌هایی که از نظر عقیدتی دارند، اما از «وجوه مشابه و اهداف و راهبردهای مشترکی» برخوردار هستند، گویی داعش و رژیم صهیونیستی از یک منشأ سیاسی و گفتمانی برخوردارند.

البته قرائن و شواهد بسیاری در سال‌های اخیر مشاهده شده است که به‌خوبی اثبات می‌کند داعش و سایر گروه‌های تکفیری و تروریستی به اشکال مختلف، مستقیم و غیرمستقیم، از سوی رژیم جنایتکار اسرائیل تأمین مالی، اطلاعاتی و امنیتی می‌شوند.

در اینجا هدف برشمردن لیست همکاری‌های داعش و رژیم صهیونیستی و تشابهات آن‌ها نیست، بلکه منظور و نکته اصلی تأکید بر این مسأله است که عملکرد و اقدامات داعش در منطقه آن‌هم در شرایطی که دیگر از این گروه ساختار قابل اعتنایی نمانده است که بخواهد اهداف بلندمدت و راهبردی برای خود تعریف کند، یا همچون گذشته به دنبال تأسیس خلافت به اصطلاح اسلامی باشد، در جهتی قرار دارد که رژیم صهیونیستی بیشترین «نفع» را از آن می‌برد!

در حقیقت «ریشه‌ها» و «مبانی محاسباتی» فعالیت‌های داعش رابطه بسیار معناداری با محاسبات رژیم صهیونیستی در منطقه دارد؛ رژیمی که بخشی از حفظ موجودیت سیاسی و بقای خود را براساس بحران در محیط پیرامونی و منطقه تعریف کرده، طبیعی است که به تحرکات تروریستی و افراطی از هر نوع آن به عنوان یک «فرصت راهبردی» نگاه می‌کند. نباید فراموش کرد که رژیم اسرائیل بنا به ماهیت «پادگانی» خود، یک رژیم به شدت «بحران‌زیست» و «خشونت‌ساز» است.

در هر صورت، اگرچه داعش بخش بزرگی از موجودیت خود را از دست داده است، اما هسته‌های کوچک آن همچنان به انجام عملیات‌های تروریستی در منطقه و جهان اسلام ادامه می‌دهند. حضور و فعالیت بقای داعش و سایر گروه‌های تروریستی در منطقه با «نیازی» که آمریکا و رژیم صهیونیستی به اقدامات آنها به‌عنوان یک «نیروی چالش‌زا» دارند، به‌شدت به هم گره خورده است.

رژیم صهیونیستی از داعش و جریان‌هایی مانند آن از دو منظر ابزار راهبردی – امنیتی و ابزار فکری – گفتمانی برای پیشبرد راهبرد خود، تهدید گروه‌های مقاومت و امنیت ملی جمهوری اسلامی ایران و درگیر و مشغول ساختن آن‌‌ها (همان چیزی که رژیم اسرائیل می‌خواهد) استفاده می‌کند.

در حقیقت آنچه باعث حیات داعش هرچند به‌صورت پراکنده شده است، نیاز رژیم صهیونیستی و آمریکا به آن است؛ اینکه داعش تاکنون حتی یک عملیات هم علیه رژیم غاصب اسرائیل و آمریکا انجام نداده است، نکته قابل تأمل در این زمینه است.

در هر حال رژیم صهیونیستی و داعش روابط پنهان فراوانی دارند. صهیونیست‎ها از نیروهای داعش به اشکال مختلف جهت «تضعیف جبهه مقاومت» استفاده می‌کند که مسأله‌ای کاملاً روشن و اثبات شده است.

بنابراین سئوال این است، گروهی که بخش اعظمی از توان و نیروی انسانی، نظامی و .. خود را از دست داده است و اعضای باقیمانده آن کمتر از 10 هزار نفر است، دولت و یک واحد سیاسی و شناسایی شده دولتی نیست که دارای تعاملات رسمی دولتی و بین‌المللی باشد، فاقد سازمان‌های اطلاعاتی و امنیتی است، سیستم‌های ماهواره‌ای و ابزارهای جاسوسی به آن معنا ندارد، فاقد رسانه به معنای فراگیر است، واقعاً چگونه تا امروز داوم آورده و دست به اقدامات و عملیات‌هایی می‌زند که اجرای آن‌ها نیازمند «طراحی‌های پیچیده اطلاعاتی و امنیتی» خود است؟! اینکه داعش هیچ تهدیدی برای رژیم صهیوینستی نیست و این رژیم هم در دکترین‌های امنیتی به داعش به‌عنوان تهدید جدی نگاه نمی‌کند، چه معنایی دارد؟ چرا داعش، غزه و کرانه باختری را سرزمین جهاد اعلام نمی‌کند؟ چرا داعش تاکنون حتی یک بار هم اسلحه خود را به سمت رژیم صهیونیستی نگرفته و علیه آن اعلام جهاد نکرده است؟ چرا داعش مجاهدانش را روانه غزه نمی‌کند؟ و ده‌ها چرای دیگر.

در پایان باید تأکید داشت، رژیم صهیونیستی بر اساس راهبرد تهاجمی امنیت ملی به‌منظور توسعه‌طلبی و کاهش و رفع تهدیدها و چالش‌های امنیتی خود، به‌دنبال تضعیف رقبا و دشمنان منطقه‌ای خود است. بر این اساس، همان‌گونه که «نوواقع‌گرایان تهاجمی» مانند «میرشایمر» بر آن تأکید می‌کنند، دولت‌ها از ابزارهای مختلف برای توسعه سرزمینی، دستیابی به هژمونی و ارتقای امنیت خویش استفاده می‌کنند و در این مسیر، کاهش امنیت بازیگران مقابل، وارد نمودن ضربات امنیتی به بازیگر مقابل و تضعیف آن‌ها از ابزارهای معمول محسوب می‌شود.

رژیم صهیونیستی با اتخاذ این راهبرد از بقایای جریان‌های سلفی – تکفیری مانند داعش در منطقه بهره‌گیری می‌کند و از طریق آن‌ها با وارد نمودن ضربات امنیتی، تلاش می‌کند بازیگران دولتی و غیردولتی مقابل خویش به‌خصوص جبهه مقاومت را «تضعیف» کند.

0 Comments