جدیدترین مطالب

چشم‌انداز تنش‌ نظامی یمن و رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین- گفتگو: یک کارشناس مسائل غرب آسیا گفت: رژیم صهیونیستی که نزدیک به 10 ماه است در یک جنگ فرسایشی با مقاومت فلسطین قرار دارد، همزمان از سایر جبهه‌های جنگ نیز تحت فشار است.

نتایج غیرمنتظره انتخابات فرانسه برای راست‌گرایان افراطی و مشکلات حکمرانی ماکرون

شورای راهبردی آنلاین – رصد: تغییر غیرمنتظره آراء به نفع چپ‌ها در انتخابات زودهنگام، حماسه راست‌گراها را در فرانسه شکست داده است، اما اکنون بحرانی در پاریس در انتظار حکمرانی است که قدرت امانوئل ماکرون را بیشتر ضعیف خواهد کرد.

تحلیلی بر”اشغال‌گر” خواندن رژیم صهیونیستی توسط دیوان بین‌المللی دادگستری

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل بین‌الملل گفت: شورای امنیت، مجمع عمومی و شورای حقوق بشر و دیگر نهادهای سازمان ملل از این پس، حتی اگر نخواهند هم ناچارند در بیانیه‌ها و قطعنامه‌های آتی خود به رای مشورتی دیوان بین‌المللی دادگستری مبنی بر “اشغال‌گر” خواندن رژیم اسرائیل و اقدامات غیرقانونی آن در سرزمین‌های اشغالی علیه فلسطینیان اشاره و به آن ارجاع دهند و این یک شکست سیاسی و حقوقی برای این رژیم و حامیانش است.

گسترش همکاری‌های ناتو و ژاپن برای مقابله با تهدیدات چین

شورای راهبردی آنلاین – رصد: اضافه شدن کشورهایی مانند ژاپن به اجلاس ناتو سوالات ویژه‌ای را درباره اینکه چرا ناتو به توسعه روابط نزدیک با کشورهایی که عضوی از پیمان شمال اتلانتیک نیستند و دور از منطقه مسئولیت اعضای ناتو واقع شده‌اند، مطرح می‌نماید.

دلایل نزدیکی راهبردی ارمنستان به اروپا و آمریکا

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: سفیر پیشین ایران در ارمنستان گفت: نزدیکی راهبردی ارمنستان به اروپا و آمریکا، چندان دور از انتظار نیست، چراکه دولت پاشینیان نگران است که اگر حمله دیگری در مرزهایش اتفاق بیفتد، نتواند موقعیت خود را حفظ و از کشورش دفاع کند، از این رو سعی دارد متحدانی برای خود در غرب فراهم کند.

دلایل و شانس اردوغان برای آشتی با دولت سوریه

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل قفقاز گفت: اخیرا وزیر خارجه ترکیه در نشست خبری مشترک با همتای سعودی خود اظهار داشت: «استراتژی ما در حال حاضر گفتگو و صلح است و از ایران و روسیه نیز می‌خواهیم که در این روند نقشی سازنده ایفا کنند.» با توجه به این صحبت‌ها بار دیگر این مسئله مورد توجه قرار گرفته که سیاست ترکیه در قبال پناهجویان سوریه به چه صورت است و تبعات این سیاست چیست؟

Loading

أحدث المقالات

پالتیکو: اسرائیل به آمریکا فشار آورده تا زودتر سلاح دریافت کند

نخست‌وزیر رژیم صهیونیستی در سفر خود به آمریکا به مقامات این کشور فشار آورده تا هر چه سریع‌تر فهرستی از سلاح‌ها را که تل‌آویو در نبرد به آن‌ها نیاز دارد، تهیه کند، زیرا در حال حاضر انبارهای خود را در جنگ با حماس و حزب‌الله خالی کرده است.

ترامپ: اظهارات «هریس» در مورد اسرائیل، بی‌احترامی است/ رابطه من با نتانیاهو هرگز بد نبوده/ اسیران در غزه باید فوراً آزاد شوند

دونالد ترامپ ضمن انتقاد از سخنان «کامالا هریس» معاون رئیس‌جمهور آمریکا درباره جنگ غزه، این سخنان را «بی‌احترامی به اسرائیل» توصیف کرد و گفت رابطه او با نتانیاهو هیچگاه بد نبوده است.

ترامپ خطاب به نتانیاهو: خروج آمریکا از برجام بهترین کار من برای اسرائیل بود

دونالد ترامپ رئیس جمهور سابق و نامزد جمهوریخواهان برای انتخابات ریاست جمهوری ۲۰۲۴ آمریکا در دیدار با بنیامین نتانیاهو نخست وزیر اسرائیل گفت که خروج آمریکا از توافق هسته‌ای ایران (برجام) «بهترین کاری» بود که برای اسرائیل انجام دادم.

ترامپ: اگر من پیروز نشوم جنگ جهانی سوم راه می‌افتد

دونالد ترامپ، نامزد حزب جمهوری‌خواه در انتخابات ریاست‌جمهوری ۲۰۲۴ در دیدار با بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر اسرائیل مدعی شده که چنانچه در انتخابات پیروز نشود جنگ‌های خاورمیانه ادامه خواهد یافت و ممکن است جنگ جهانی سوم راه بیفتد.

تیم انتخاباتی ترامپ: ترامپ در دیدار با نتانیاهو متعهد شد که در صورت بازگشت به کاخ سفید، صلح برقرار کند و با یهودستیزی مبارزه کند

تیم انتخاباتی ترامپ اعلام کرد: ترامپ در دیدار با نتانیاهو متعهد شد که در صورت بازگشت به کاخ سفید، صلح برقرار کند و با یهودستیزی مبارزه کند.

تغییر موضع دولت انگلستان در قبال حمایت از نتانیاهو در دادگاه لاهه

حزب کارگر در جریان رقابت‌های انتخابات مجلس (که ماه گذشته در انگلستان برگزار شده بود) و با هدف جلب جمعیت روزافزون رای دهندگان طرفدار فلسطین در این کشور وعده داده بود در صورت پیروزی در انتخابات مخالفت دولت قبلی با حکم دادگاه لاهه علیه نتانیاهو را پس بگیرد و همچنین کشور فلسطین را به رسمیت بشناسد.

Loading

لزوم تشکیل باشگاه کشورهای تحریم‌ستیز

۱۴۰۰/۰۲/۰۲ | خبر تاپ, سیاسی, یادداشت

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت مهمان: 30 کشور جهان با جمعیتی بالغ‌بر یک و نیم میلیارد نفر به اشکال گوناگون تحت تحریم آمریکا قرار گرفته‌اند. ایران، چین و روسیه مهم‌ترین این کشورها هستند. علاوه بر دولت‌ها همچنین برخی شرکت‌ها و کارتل‌های بزرگ اقتصادی نظیر شرکت‌های فعال در احداث خط لوله نورد استریم 2 همچنین ترکیه به‌عنوان متحد آمریکا در ناتو نیز البته در مقیاس‌هایی اندک تحت تحریم آمریکا قرار گرفته‌اند. هرچند اخیراً اخباری دال بر تشکیل ائتلاف جهانی کشورهای تحت تحریم آمریکا منتشر شده است، ولی انتظار می‌رود نوعی باشگاه سیاسی- اقتصادی توسط کشورهای تحت تحریم پایه‌گذاری شود. سید قاسم ذاکری - کارشناس روابط بین‌الملل

چالش‌های فراروی تجارت جهانی بر اثر تحریم‌های آمریکا: استفاده ابزاری آمریکا از اعمال تحریم‌های یک‌جانبه در دنیا روندی تصاعدی داشته است. درواقع رژیم تحریم‌های آمریکا طی سه دهه گذشته به یک درخت تنومند تبدیل شده است به‌طوری‌که در دوره ترامپ صرفاً به شاخ و برگ این درخت افزوده شد؛ بدین ترتیب به نظر می‌رسد که در زمان بایدن هم سازوکار تحریم‌ها و مخصوصاً تحریم‌های ثانویه به‌عنوان ابزار سیاست خارجی آمریکا ادامه داشته باشد ولی به صورتی هوشمند‌تر و چابک‌تر. روند اعمال تحریم‌های یک‌جانبه سبب بروز مشکلات مهمی بر سر راه تجارت آزاد در دنیا شده است مخصوصاً که اعمال این تحریم‌ها غالباً بر اساس تصمیمات سیاسی و غیراقتصادی اتخاذ شده است. تعداد تحریم‌های آمریکا از رقم 300 تحریم در سال 2009 به رقمی نزدیک به 1500 مورد تحریم در سال 2018 افزایش‌یافته است هرچند این رقم در سال 2020 به حدود 800 مورد تحریم رسید. اعمال تحریم‌های ثانویه سبب بروز اخلال شدید در نظم اقتصاد جهانی شده است. طبق اعلام وزارت خزانه‌داری آمریکا در فاصله زمانی 2019-2009 تعداد 201 مورد به مبلغ پنج ممیز شش‌دهم میلیارد دلار بابت تحریم‌های ثانویه جریمه شده‌اند. تحریم‌های ثانویه آمریکا سبب شده است تا راهبرد و منافع قطب‌های بزرگ اقتصادی در دنیا ازجمله اروپا، چین، هندوستان و ژاپن حتی منافع اقتصادی اتباع آمریکا به خاطر اتخاذ مواضع صرفاً سیاسی و غیراقتصادی تهدید بشود زیرا 133 مورد از مجموع 201 مورد جریمه نقض تحریم‌ها (به خاطر مبادله اقتصادی با ایران) شامل اتباع آمریکائی شده است. در این رابطه برخی نمایندگان کنگره و سنا در نامه‌ای که برای بایدن رئیس‌جمهور آمریکا ارسال کرده‌اند پیامدهای نامطلوب اقتصادی تحریم‌های ثانویه بر اقتصاد کشورهای ثالث بر اثر بروز اخلال در روند اقتصاد آزاد جهانی را گوشزد کرده‌اند. اروپا در دهه 90 میلادی در واکنش به تحریم‌های ثانویه آمریکا شکایتی را تقدیم سازمان تجارت جهانی کرد چنانکه اتحادیه اروپا در سال 1996 به‌وسیله وضع مجموعه‌ای از «مقررات مسدودکننده» و با مشارکت سازمان تجارت جهانی و برخی فرایندهای چندجانبه دیگر توانست برخی اقدامات را در تقابل با تحریم‌های ثانویه آمریکا به انجام رساند هرچند اروپا در دوره ریاست جمهوری اوباما و ترامپ رفتاری کاملاً منفعلانه در قبال تحریم‌های ثانویه آمریکا نشان داد. اروپا نیک می‌داند تحریم‌های ثانویه آمریکا مستقیماً اقتصاد و مشاغل در اروپا را هدف قرار داده است درنتیجه اروپا غیر از مورد ایران که عملاً همراهی کاملی با واشنگتن در اعمال تحریم علیه ایران نشان داد، پیرامون تحریم‌های آمریکا علیه چین حاضر به همکاری با واشنگتن نشده است.

 

اهداف تشکیل باشگاه کشورهای تحریم‌ستیز و زمینه‌های شکل‌گیری:

اهداف: شناسایی و ایجاد کانال‌های جدید مبادلات اقتصادی میان اعضاء، به چالش کشیدن نقش دلار در اقتصاد جهانی، گسترش پیمان‌های پولی چندجانبه، ایجاد پیام‌رسان‌های جدید مالی جایگزین سیستم سوئیفت، ایجاد بسترهای مالی جدید برای مبادله اقتصادی، کاهش اثرگذاری تحریم‌های آمریکا، ایجاد هم‌افزائی میان اقتصادهای تحت تحریم آمریکا، کمک به افزایش تاب‌آوری کشورهای تحت تحریم آمریکا، تبلیغات کاهش نفوذ جهانی آمریکا و به چالش کشیدن قدرت اقتصادی آمریکا در سطح جهانی، ازجمله اهداف تشکیل چنین باشگاهی خواهد بود. یکی از اهداف شکل‌گیری چنین باشگاهی کمک به باورپذیری افول هژمونی آمریکا بر اقتصاد جهانی خواهد بود مخصوصاً که هنوز اغلب افراد در دنیا تشکیل قطب جدید در مقابل برتری‌طلبی آمریکا را دور از ذهن می‌دانند و یا اینکه بسیاری هنوز نسبت به اثرگذاری و کارآمدی چنین باشگاهی تردید دارند.

زمینه‌های شکل‌گیری: پیرامون زمینه‌های شکل‌گیری چنین باشگاهی می‌توان به مصادیق ذیل استناد نمود:

  • اول منافع ناشی از پیوستن به چنین تشکلی برای اعضاء حتماً بیشتر از عدم پیوستن است.
  • دوم فضا و ذهنیت ایجادشده در میان بخش‌هایی از هیئت حاکمه آمریکا درباره بی‌تأثیری و بی‌حاصلی تحریم‌ها در تحمیل خواسته‌های واشنگتن به ایران.
  • سوم آماده شدن تدریجی اروپا برای کاهش وابستگی مالی و امنیتی به آمریکا همچنین شروع اقدامات عملی در چین و روسیه برای دور زدن سیستم سوئیفت، کاهش وابستگی به دلار و رواج یوآن و ارزهای دیجیتالی همچنین ترویج فناوری بلاکچین در دنیا.
  • چهارم افزایش قابل‌توجه معاملات بازرگانی میان کشورها با ارزهای ملی و بدون وابستگی به دلار.
  • پنجم برخی اقدامات روسیه و چین در ایجاد زیرساخت‌های جایگزین سوئیفت در مبادلات پولی.
  • ششم الهام گرفتن از الگوی شکل‌گیری برخی تشکل‌های چندجانبه ضد استعماری در قرن بیستم نظیر سازمان کشورهای صادرکننده نفت اوپک یا جنبش عدم تعهد. این الگوها می‌تواند سرمشق تشکیل باشگاه کشورهای تحریم‌ستیز قرار بگیرد درنتیجه فعلاً نباید برای شکل‌گیری و پایه‌گذاری چنین تشکلی به فکر اشتراک دیدگاه‌های اقتصادی، سیاسی، فرهنگی، امنیتی و یا ایدئولوژیک اعضا بود. به عبارت بهتر لازم است درست مثل تجربه اوپک در این مرحله صرفاً هدف اقتصادی افزایش تاب‌آوری در مقابل تحریم‌های آمریکا در دستور کار پایه‌گذاران قرار بگیرد. همچنین این باشگاه نظیر اوپک می‌تواند از اساسنامه، دبیرخانه و مقر برخوردار باشد و یا اینکه نظیر جنبش عدم تعهد فعلاً بدون ساختارهای پیش گفته باشد.
  • هفتم طبیعتاً افزایش گستره کمی و کیفی تحریم‌های آمریکا در جهان مخصوصاً علیه دو قدرت چین و روسیه زمینه شکل‌گیری چنین باشگاهی را بیشتر از گذشته فراهم کرده است مخصوصاً که سهم تولید ناخالص داخلی جهان در کشورهای تحت تحریم آمریکا به خاطر قرار گرفتن چین در فهرست تحریم‌های آمریکا به رقم 21% رسیده است که رقمی نزدیک به تولید ناخالص داخلی آمریکا در سطح جهانی یعنی 24% است. بدیهی است علت افزایش اقتدار اقتصادی آمریکا در سطح جهان دلار است که 4 برابر ارزش واقعی آن به اقتصاد جهانی تزریق شده است.
  • هشتم روند فزاینده افزایش کشورهای تحت تحریم آمریکا در آینده.

 

نقش ایران در تشکیل باشگاه کشورهای تحریم ستیز: بیش از 40% کل تحریم‌های آمریکا در دنیا، علیه ایران وضع شده است به‌طوری‌که می‌توان گفت تاکنون هیچ کشوری مثل ایران این‌گونه هدف تحریم‌های ظالمانه و یک‌جانبه آمریکا قرار نگرفته است. طبیعتاً افزایش دامنه کمی و کیفی تحریم‌های یک‌جانبه آمریکا علیه دیگر کشورهای دنیا (به‌ویژه روسیه و چین به‌عنوان دو قدرت بزرگ جهانی) شرایط مساعدتری برای تشکیل این باشگاه فراهم خواهد کرد. ازاین‌رو ضروری است تشکیل باشگاه کشورهای تحریم‌ستیز در دستور کار دیپلماسی اقتصادی ایران قرار بگیرد. قبلاً در سال 92 برای نخستین مرتبه طرح تشکیل باشگاه کشورهای تحریم شده در دستور کار فراکسیون مقابله با تحریم در مجلس نهم قرار گرفت ولی این طرح پس‌ازآن دیگر پیگیری نشد تا اینکه در تیرماه 1398 طرح تشکیل باشگاه کشورهای تحریم ستیز تقدیم مجلس شورای اسلامی گردید. نمایندگان مجلس شورای اسلامی طی سال‌های گذشته در اظهارنظرهای خود بارها بر اهمیت تشکیل این باشگاه تأکید کرده‌اند ولی ظاهراً هنوز تشکیل باشگاه کشورهای تحریم‌ستیز در دستور کار دیپلماسی اقتصادی کشورمان قرار نگرفته است.

پیشنهاد مشخص: پیگیری ایده تشکیل باشگاه کشورهای تحریم ستیز مخصوصاً در روابط و گفتگوهای دیپلماتیک ایران با روسیه و چین توسط وزارت امورخارجه و وزارتخانه‌های اقتصادی ضروریست؛ به‌عبارت‌دیگر لازم است پیگیری جهت شکل‌گیری باشگاه یادشده بخشی ثابت از گفتگوها بلکه خواسته ایران از دو کشور یادشده باشد. در این رابطه مجلس شورای اسلامی هم می تواند در پیشبرد این ایده نقش موثری ایفا نماید. در یادآوری لزوم فائق آمدن بر چالش‌ها برای تحقق این طرح می‌توان به تجربه شکل‌گیری سازمان اوپک در قرن بیستم اشاره نمود. در آن زمان خوان پابلو پرز آلفونسو وزیر نفت وقت ونزوئلا طرح تأسیس اوپک را در شرایطی مطرح کرد که تفکری غیرقابل تغییر در کشورهای تولیدکننده نفت دایر بر لزوم حضور شرکت‌های بزرگ نفتی بین‌المللی وجود داشت. حقیقت چنین بود که آن‌وقت کشورهای تولیدکننده نفت اولاً وابسته به آمریکا بودند ثانیاً برخی نظیر ایران تجربه تلخ و ناکام ملی کردن صنایع نفتی داشتند ثالثاً کشورهای تولیدکننده نفت فاقد فناوری و ظرفیت اقتصادی لازم برای توسعه و برداشت از ذخایر هیدروکربنی خود بودند بنابراین در آن زمان طبیعی بود که بسیاری اساساً مخالف تشکیل سازمان کشورهای تولیدکننده نفت باشند و برخی نیز نسبت به کارآمدی آن تردید جدی داشتند. بنیان‌گذاران اوپک نهایتاً به این نتیجه رسیدند که ایجاد گروهی متشکل از کشورهای تولیدکننده نفت سبب خواهد شد تا هم این کشورها در مقابل جاه‌طلبی‌های شرکت‌های نفتی غربی ایستادگی نمایند و هم اینکه از طریق تشریک‌مساعی با همدیگر بسیاری از ضعف‌های خود در حوزه‌های فناوری و اقتصادی توسعه صنعت نفت را برطرف نمایند. پس از اندک زمانی از شکل‌گیری باشگاه اوپک، تمامی اعضا و بنیان‌گذاران دریافتند که این طرح، حرکتی درست و روبه‌جلو بوده است.

 

فهرست منابع و مآخذ:

  • «ابتکار باشگاه تحریم شدگان برای مقابله با تحریم‌ها»، سید محمدرضا موسوی / امیرحسین عرب پور، وبگاه شورای راهبردی روابط خارجی، 12/10/1398
  • «چالش ناشی از تحریم‌های ثانویه آمریکا بر سازمان‌های مالی و تجارت بین‌المللی»، الهه پیروزیان، اسفند 1399
  • «گشایش اقتصادی با تشکیل باشگاه کشورهای تحریم شده»، خبرگزاری تسنیم، 2/7/1399
  • «طرح تشکیل باشگاه کشورهای تحریم شده توسط آمریکا»، پایگاه ملی اطلاع‌رسانی قوانین و مقررات کشور، 4/4/1398
  • «بررسی ایده تشکیل گروه کشورهای موضوع تحریم‌های یک‌جانبه آمریکا»، حمید احمدی، رساله رایزن یکمی وزارت امور خارجه، 1396
  • «مفهوم و چگونگی کارکرد یوآن دیجیتال در چین»، امیر منصوری، نشریه رویدادها و تحلیل‌ها، ش 336
  • «اوپک از ایده تا اجرا»، شبکه اطلاع‌رسانی نفت و انرژی؛ شانا، 23/6/1389

0 Comments

یک دیدگاه بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *