جدیدترین مطالب

رد یک گزاره!

رد یک گزاره!

سید محمد شفیعی در یادداشتی برای دیپلماسی ایرانی می نویسد: ایران می سنجد که واکنش گنبد آهنین و پدافند اسرائیل در مقابل بالستیک، کروز، هایپرسونیک و پهپادها چه بوده و ساختار آن چگونه عمل می‌کند و از سمت مقابل اسرائیل به دنبال سنجیدن سرعت واکنش پدافند ایران، عملکرد تکنولوژی ایران در مقابل کوادکوپتر و… است.

سایه جنگ گسترده بر خاورمیانه

سایه جنگ گسترده بر خاورمیانه

اکبر فیجانی در یادداشتی برای دیپلماسی ایرانی می نویسد: تنها یک گزینه متصور است و آن حمله اتمی محدود اما برق آسا به ایران است. اما، گرچه از رژیم نسل کش اسرائیل هر جنایتی بر می آید، با توجه به قدرت دفاعی و تهاجمی ایران و توان و همراهی گروه های مقاومت منطقه، و تبعات اقتصادی امنیتی آن برای جهان، در حالت عادی وقوع چنین اقدام خطرناکی بعید است. 

ایران به «اسرائیل» حمله نکرد!

ایران به «اسرائیل» حمله نکرد!

علی مفتح در یادداشتی برای دیپلماسی ایرانی می نویسد: در بحث حمله به «اسرائیل» هم همین است! اول اینکه، ایران به خاک رژیم صهیونیستی حمله نکرده است. بحث در اینجا مربوط به سازمان ملل و حقوق بین الملل نیست. بحث در درجه اول اخلاقی و سیاسی است! رژیم صهیونیستی یک رژیم اشغالگر است که ادعای خاک دارد اما در واقعیت خاکی ندارد (چه برسد به عمق راهبردی)! اصلا حمله انتقام جویانه کشورمان هم هیچ حمله ای به اسرائیل یا خاک آن نبود چرا که اساسا موجودیتی با این مختصات و مشخصات وجود ندارد.

تحریم‌های آمریکا علیه ایران به بهانه پهپادی

وزارت خزانه داری آمریکا در راستای ادامه سیاست‌های تحریمی خود علیه جمهوری اسلامی ایران، بیش از ۱۲ نهاد، شخص و کشتی را به بهانه ایفای نقش در تسهیل و تامین مالی فروش مخفیانه پهپاد‌های ایرانی در جنگ اوکراین و روسیه تحریم کرد.

Loading

أحدث المقالات

پاسخ تند سندرز به نتانیاهو: اعتراض به کشته شدن ۳۴ هزار فلسطینی، یهودستیزی نیست

تهران-ایرنا- «برنی سندرز» نماینده مجلس سنای ایالات متحده با رد اتهامات «بنیامین نتانیاهو» نخست‌وزیر رژیم صهیونیستی که اعتراضات دانشجویان آمریکایی علیه جنگ غزه را یهودی‌ستیزی خواند، گفت: این اعتراضات ضدیهودی نیست وقتی شما ۳۴ هزار فلسطینی را کشته و بیش از ۷۷ هزار نفر را مجروح کرده‌اید.

عکس | حضور تک‌تیراندازها بر بام خانه‌های اطراف دانشگاه های بزرگ آمریکا

بنا بر تصاویر منتشر شده و گزارش دانشجویان آمریکایی تک تیراندازان آمریکایی بر بام برخی خانه های مشرف به دانشجویان معترض در آمریکا مستقر شده و منتظر دستور برای هدف قرار دادن دانشجوبان هستند. منبع: خبرگزاری داشنجو

Loading

سردرگمی عربستان در یمن در مقابل صلح‌طلبی انصارالله

۱۳۹۹/۰۱/۲۷ | خبر تاپ, سیاسی, یادداشت

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: نقض مکرر آتش‌بس پیشنهادی از سوی ائتلاف عربستان سعودی به ارتش و کمیته‌های مردمی یمن را باید در چارچوب سردرگمی ریاض در فرآیند جنگ فرسایشی یمن مورد تحلیل قرار داد. کامران کرمی - پژوهشگر مسائل شبه‌جزیره عربی

ائتلاف سعودی چهارشنبه (8 آوریل) از آتش‌بس دوهفته‌ای به‌صورت یک‌جانبه خبر داد و این آتش‌بس از پنجشنبه (9 آوریل) وارد فاز اجرایی شد که با استقبال انصار الله و گروه­های یمنی و همچنین فرستاده سازمان ملل در یمن نیز مواجه شد؛ اما حملات علیه دو جبهه اصلی درگیر در استان جوف و مارب و در مناطق پراکنده از شارع الخمسین، حیس، الدریهمی، خب و الشعف در استان الجوف و در جبهه صرواح در استان مأرب باعث نقض چندباره این آتش‌بس و متعاقباً پاسخگویی گروه‌های یمنی گردید. علت اصلی تمرکز درگیری‌ها در این دو جبهه هم بر‌می­گردد به اهمیت جغرافیایی و میدانی این دو استان که از یک‌سو دروازه شرقی ورود به صعده و صنعا هستند و از سوی دیگر اهمیت اقتصادی استان مارب که قلب اقتصادی یمن را تشکیل می‌دهد مطرح است.

درواقع عربستان سعودی که از زمان شروع جنگ در مارس 2015 تاکنون نتوانسته به اهداف مشخص خود در یمن برسد، به دنبال آن است تا با طرح آتش‌بس در یمن و نقض آن از طریق پیشروی ائتلاف منصور هادی در زمین و حملات هوایی خود، زمینه را برای غافلگیری انصارالله، ارتش یمن و کمیته­های مردمی فراهم آورد تا بتواند با تصرف برخی مناطق حیاتی، زمینه را برای تغییر معادله در روند سیاسی و مذاکرات صلح فراهم کند. همچنین سعودی‌ها تلاش دارند تا در زمانی که موج ابتلا به کرونا در سطح جهان در حال ورود به یمن است، از این شرایط نیز برای تغییر صحنه میدانی و فشار بر گروه‌های یمنی برای تن دادن به خواسته‌هایشان استفاده کنند؛ اما از یک‌سو ازآنجاکه عربستان دست برتر را در میز مذاکره ندارد و ائتلاف تحت رهبری‌اش دچار انشقاق و ایستایی شده و از سوی دیگر طرف مقابل هم وارد فاز تهاجمی و ابتکار عمل شده، این تلقی با ناکامی مواجه است.

ادراک ناصحیح از روندهای میدانی و عدم پذیرش واقعیت‌های روی زمین، عربستان را به بن‌بست کنونی کشانده است؛ به‌عبارت‌دیگر، سردرگمی کنونی عربستان ناشی از تغییر معادله میدانی است؛ از تصور خروج قهرمانانه در ابتدای جنگ تا خروج مفتضحانه از جنگ که با حیات سیاسی محمد بن سلمان پیوند خورده است.

این در حالی است که انصار الله از ابتدای جنگ یمن تاکنون طرفدار مذاکره و در پیش گرفتن طرح صلح بوده و بارها از طرح آتش‌بس سراسری در یمن استقبال کرده و موافقت خود را با گفت‌وگوهای صلح نشان داده و در هر سه مقطع مذاکرات سیاسی در طول این سال­ها در کویت، عمان و سوئد همراهی خود را با حضور هیئت‌های بلندپایه­اش اثبات کرده است؛ اما عربستان نه‌تنها با نقض آتش‌بس و جدی نگرفتن مذاکرات سیاسی، هرگونه چشم‌انداز صلح را نادیده گرفته است، بلکه با تداوم حملات هوایی، یمن را در شرایط قحطی، گرسنگی و بیماری قرار داده است.

ازاین‌رو و با توجه به فرسایشی شدن روند جنگ و انشقاق نیروهای ائتلاف تحت رهبری عربستان و از همه مهم‌تر قدرت آفندی انصار الله که امروز نه به‌عنوان نماینده شیعیان، بلکه به‌عنوان نماینده گروه‌های یمنی و بخش مهمی از جمعیت یمن موردپذیرش قرارگرفته و مقاومت را به‌عنوان گفتمان وحدت‌بخش در جامعه یمن بسط داده است، ضروری است تا عربستان با تجدیدنظر در اولویت‌ها و با تقویت راهکارهای عملی، زمینه را برای توقف جنگ، آتش‌بس و مذاکرات سیاسی فراهم کند.

طبیعی است که موفقیت این فرآیند منوط به تقویت مذاکرات یمنی-یمنی به‌عنوان اساسی و تنهاترین راهکار مؤثر در پدیداری طرح صلح است. رجحان مذاکرات گروه‌های یمنی و احاله مسئولیت به طرف‌های درگیر این امتیاز را داد تا یمن را از وضعیت بغرنج کنونی خارج و زمینه را برای دریافت و فراگیر کردن کمک­های بین‌المللی فراهم کند؛ اما هم‌زمان این راهکار برای عربستان سعودی نیز امتیاز ویژه‌ای در بر دارد و آن خروج آبرومندانه از جنگ یمن است.

0 Comments

یک دیدگاه بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *