جدیدترین مطالب

تلاش‌های کابینه جنگ نتانیاهو برای انحراف افکار عمومی از جنگ غزه

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: رژیم صهیونیستی درصدد «بهره‌برداری روانی» از مسائل اخیر منطقه، برای انحراف افکار عمومی جهانی از جنایات این رژیم در غزه است. بررسی فضای حاکم بر محافل سیاسی و رسانه‌ای رژیم صهیونیستی و مراکز همسو با آن در سطح منطقه و بین‌الملل نشان می‌دهد که این رژیم، به‌دنبال «برجسته و غالب‌سازی» تنش‌های اخیر با جمهوری اسلامی ایران است تا فشار سنگینی که را که در افکار عمومی داخلی، منطقه‌ای، بین‌المللی و حتی دولت‌های اروپایی علیه‌ جنگ غزه ایجاد شده است، را کاهش دهد.

پیامدهای تنش نظامی ایران و رژیم صهیونیستی بر جنگ غزه

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل منطقه گفت: یکی از ابعاد راهبردی و بلندمدت پاسخ سخت موشکی – پهپادی ایران به سرزمین‌های اشغالی، عقب‌‌ نشینی بیش‌از‌پیش رژیم صهیونیستی از مواضع خود در جنگ غزه خواهد بود.

چشم‌انداز رقابت ژئوپلیتیکی قدرت‌های بزرگ در قفقاز

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل قفقاز گفت: اگر روند واگرایی کشورهای منطقه به‌ویژه جمهوری‌های ارمنستان و آذربایجان از روسیه با سرعت اتفاق بیفتد، ممکن است روس‌ها واکنش جدی‌تری نسبت به آن نشان داده و حتی با استفاده از قدرت سخت از تغییر نظم سنتی منطقه جلوگیری کنند.

تحلیلی بر تقابل نظامی ایران و رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل غرب آسیا گفت: جمهوری اسلامی ایران در واپسین ساعات 26 فروردین، حمله‌ای موشکی و پهپادی را علیه سرزمین‌های اشغالی آغاز کرد که تا صبح روز بعد ادامه داشت. این در حالی بود که علی رغم اطلاع‌رسانی قبلی ایران به برخی کشورهای منطقه‌ای و فرامنطقه‌ای درباره قطعی بودن پاسخ و اقدام نظامی کشورمان، آمریکا و رژیم اسرائیل نتوانستند مانع از انجام این حمله شوند.

چالش‌های پیش‌روی مودی در انتخابات سراسری هند

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل شرق آسیا گفت: علیرغم شانس پیروزی، لیکن احتمالا تعداد کرسی‌هایی که نارندار مودی، نخست وزیر هند در پارلمان آینده این کشور در اختیار خواهد داشت، کمتر باشد، چون به نظر می‌رسد مسلمانان و دیگر اقوام هند در انتخابات سراسری به سمت احزاب مخالف حزب حاکم حرکت کنند.

پیچیدگی‌ها و ضرورت مقابله با داعش خراسان

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: با قدرت‌گیری طالبان در افغانستان موضوع داعش خراسان و درگیری این دو گروه و گسترش دامنه تهدیدات امنیتی آن در منطقه بیشتر از گذشته اهمیت پیدا کرده است، زیرا فعالیت‌های تروریستی این گروه تروریستی، اختلال در امنیت منطقه را به همراه دارد. علاوه بر این، حمایت از فعالیت‌های انتحاری و افراد مسلح در منطقه، امنیت ایران را نیز به خطر انداخته است. از این رو، داعش خراسان به‌عنوان یک تهدید مهم برای امنیت شرقی کشورمان شناخته می‌شود.

برخورد تبعیض آمیز دبیرکل سازمان ملل در قبال تنش ایران و رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین – تحلیل و گفتگو: حقوقدانان بین‌المللی معتقدند اگر آمریکا و کشورهای غربی اقدام ایران را به‌عنوان یک اقدام دفاعی به رسمیت می‌شناختند، حمله احتمالی مجدد رژیم اسرائیل به ایران یک اقدام تهاجمی محسوب می‌شد و نتانیاهو نمی‌توانست در صحنه بین‌المللی توجیهی برای آن داشته باشد.

Loading

أحدث المقالات

بلینکن وارد اراضی اشغالی شد

تهران-ایرنا-آنتونی بلینکن وزیر امور خارجه آمریکا در چارچوب سفر منطقه‌ای خود برای پیگیری و بررسی مذاکرات آتش‌بس در غزه، دقایقی پیش وارد اراضی اشغالی شد.

نگاه صاحب‌نظر روس: پاسخ ایران، پیامد فاجعه‌بار برای اسرائیل داشت

مسکو- ایرنا- مدیر برنامه باشگاه مباحثه‌ای والدای روسیه در یادداشتی در روزنامه «وزگلیاد» با عنوان «ایران درس‌های بقا را نشان می‌دهد» به تحولات اخیر منطقه و همچنین ابعاد پیوستن ایران به گروه بریکس پرداخته و نوشته است: پاسخ تنبیهی ایران، پیامد فاجعه‌باری برای اسرائیل به دنبال داشت.

خاطره جنگ ویتنام زنده شد؛ معترضان به جنگ غزه ساختمان هامیلتون دانشگاه کلمبیا را تصرف کردند

معترضان هوادار فلسطینی‌ها روز سه‌شنبه ۳۰ آوریل ساختمان هامیلتون، که یکی از مراکز اصلی دانشگاه کلمبیا در نیویورک آمریکا است را به تصرف خود درآوردند. تصرف سالن هامیلتون پس از آن انجام شد که مدیران دانشگاه کلمبیا صدور احکام تعلیق دانشجویانی که حاضر به برچیدن چادر‌های تحصنشان در محوطه دانشگاه نشدند را آغاز کرد. ساختمان هامیلتون، همان ساختمانی است که دانشجویان دانشگاه کلمبیا در سال ۱۹۶۸ در اعتراض به جنگ ویتنام در آن تحصن کرده بودند.

مفت خوری از جیب مالیات دهندگان مزه می دهد؟

در حالی که گزارش های مختلف از سوء استفاده های متعدد از کمک های ایالات متحده و کشورهای غربی به اوکراین منتشر می شود، رئیس جمهوری اوکراین اخیرا “کمک‌های بیشتر تا ۱۰ سال آینده” شد!

Loading

اروپا و مهلت 60 روزه برجامی ایران

۱۳۹۸/۰۴/۱۵ | خبر تاپ, سیاسی, یادداشت

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: می‌توان برای واکنش احتمالی اروپا پس از پایان مهلت 60 روزه ایران دو سناریوی کلی بازگشت به استراتژی انگشت روی ماشه یا تغییر رویه کنونی و جبران کامل تحریم‌های آمریکا علیه ایران در حوزه مالی - تجاری و تقویت اینستکس و دیگر کانال‌های ممکن را در نظر گرفت. رضا مجیدزاده - کارشناس مسائل بین‌الملل

پس از خروج یک‌جانبه آمریکا از برجام و نقض تعهداتش، اروپا نیز در عمل به تعهدات برجامی و وعده‌های خود درباره حفظ منافع ایران در برجام و جبران تحریم‌های آمریکا ناتوان بود و در بهترین حالت، عملکرد بسیار ضعیفی داشت. سازوکار مالی مبادلات تجاری- مالی میان ایران و اروپا (اینستکس) نیز نتوانسته‌ است انتظارات ایران را برآورده کند و کمکی به مقابله با تحریم‌های آمریکا نمی‌کند. همزمان، آمریکا فهرست تحریم‌های خود علیه ایران را بلندتر کرد و دیگر اقدامات تنش‌زا برای تحریک ایران به آغاز درگیری نظامی در منطقه خلیج فارس از طرف آمریکا و متحدانش در میان کشورهای عضو شورای همکاری خلیج فارس و اسرائیل انجان شد. در این میان، باورناپذیری وعده‌های اروپا درباره اینستکس و تطویل در راه‌اندازی و ناکارایی شدید آن در جبران تحریم‌های آمریکا موجب شد تا ایران درباره بندهای 26 و 36 برنامه اقدام مشترک یا برجام یک مهلت 60 روزه برای عمل به تعهدات کشورهای باقیمانده در برجام تعیین کند که طی این 60 روز، تعلیق گام‌به‌گام تعهدات ایران در برجام، در دستور کار خواهد بود. اکنون سوال این است که اروپا به این تعلیق گام‌به‌گام و پایان مهلت 60 روزه، چه پاسخ‌های احتمالی خواهد داد و کشش اروپا در برابر تعلیق مرحله‌ای تعهدات برجامی تا چه میزان است؟

می‌توان برای واکنش احتمالی اروپا پس از پایان مهلت 60 روزه ایران دو سناریوی کلی بازگشت به استراتژی انگشت روی ماشه یا تغییر رویه کنونی و جبران کامل تحریم‌های آمریکا علیه ایران در حوزه مالی – تجاری و تقویت اینستکس و دیگر کانال‌های ممکن را در نظر گرفت؛ سناریوهای دیگر در میانه طیف این دو سناریو و بر اساس ترکیبی از عناصر آنها متصورند. اتحادیه اروپا در نخستین واکنش خود به مهلت 60 روزه ایران آن را رد کرد و ضمن اعلام پایبندی به برجام، از ایران خواست تا به تعهداتش پایبند بماند و آژانس بین‌المللی انرژی اتمی نیز فعالیت‌های هسته‌ای ایران را زیر نظر داشته باشد. اما ایران برای باورپذیری مهلت 60 روزه خود، ذخیره اورانیوم غنی‌‌شده خود را از مرز 300 کیلوگرم گذراند و واکنش اروپا به این گام از مهلت 60 روزه ایران نیز اعلام اجتناب از فعال‌سازی سازوکار ماشه یا بازگرداندن تحریم‌های سازمان ملل علیه ایران بود. در کنار این کنش-واکنش‌های بین ایران و اتحادیه اروپا، همچنان آمریکا فهرست تحریم‌های خود را بلندتر کرده و سیاست تهدید مکرر را در پیش گرفته است. در این طرف بازی، ایران با اعلام مهلت 60 روزه نشان داد که از راهبرد شکیبایی نسبت به بی‌قیدی طرفین خارجی به تعهدات برجامی، به سمت راهبرد عملی گرویده و با عبور از سطح ذخیره 300 کیلوگرم، علامت درستی مبنی بر پوچ‌نبودن تهدید خود ارسال کرده است. در حال حاضر، بستر اصلی ادامه حیات یا مرگ برجام در میان ایران و اتحادیه اروپاست. هرچند که بازیگران دیگری مانند چین و روسیه از ایران حمایت می‌کنند اما وزن اصلی تعهدات برجامی بر دوش اتحادیه اروپا سنگینی می‌کند که در پاره‌ای اوقات به سمت مواضع آمریکا متمایل می‌شود و این تمایل یا اهرم فشار از زبان فرانسه (پلیس بد واپسین دور از مذاکرات برجامی) خارج می‌شود. ضمن این که روسیه از بابت مساله اوکراین و کریمه درباره فشار اتحادیه اروپا در قالب اعمال تحریم می‌تواند نگرانی‌هایی داشته باشد و بازیگر چندان موثری نخواهد بود. انگلستان نیز با دورنمای تحقق اجرایی برگزیت، مواضعی نزدیک‌تر به ایالات متحده پیدا کرده است. با این وجود، کشش اتحادیه اروپا در قبال تحقق اقدامات ایران در پایان مهلت 60 روزه، تحت تاثیر روابط مالی-تجاری اروپا و آمریکا و حجم عظیم مبادلات تجاری میان این دو قاره نیز قرار دارد و از همین روی، سناریوی مبتنی بر بازگشت به استراتژی انگشت روی ماشه از سمت اتحادیه اروپا در پایان مهلت 60 روزه ایران، می‌تواند احتمال تحقق بیشتری داشته باشد.

در واقع ایران در دو بازی متفاوت درگیر است به طوری که بازدهی هر دو بازی به یکدیگر مشروط است؛ در یک طرف، تقابل بین ایران و آمریکا گونه‌ای از بازی بزدل (chickens game) را تداعی می‌کند و هر یک که زودتر تسلیم شود باید امتیاز بیشتری بدهد و در طرف دیگر، بازی با اروپا یک بازی اعتماد است که گرایش به همکاری بیشتر از جانب اروپا در آن بازی، به تصمیم آمریکا در بازی مستقیم با ایران نیز بستگی دارد. سود سرشار شرکت‌های آمریکایی از فروش اسلحه در منطقه خاورمیانه از یک طرف و افزایش وابستگی چین به آمریکا در واردات نفت بر اساس تحریم فروش نفت ایران از طرف دیگر پارامترهایی است که پایان این بازی یا توقف آن و تبدیل آن به بازی با شرایط بهتر را دست کم تا مشخص‌شدن رئیس‌جمهوری بعدی آمریکا دورازدسترس می‌کند. از این روی، گزینه بهینه برای ایران، طراحی یک فرابازی بر اساس استراتژی‌های مشروط و لایه‌های متفاوت از بازیگران در بازی است تا در پایان مهلت 60 روزه به اجرا در آید.

0 Comments

یک دیدگاه بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *