جدیدترین مطالب

پیامدهای تنش نظامی ایران و رژیم صهیونیستی بر جنگ غزه

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل منطقه گفت: یکی از ابعاد راهبردی و بلندمدت پاسخ سخت موشکی – پهپادی ایران به سرزمین‌های اشغالی، عقب‌‌ نشینی بیش‌از‌پیش رژیم صهیونیستی از مواضع خود در جنگ غزه خواهد بود.

چشم‌انداز رقابت ژئوپلیتیکی قدرت‌های بزرگ در قفقاز

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل قفقاز گفت: اگر روند واگرایی کشورهای منطقه به‌ویژه جمهوری‌های ارمنستان و آذربایجان از روسیه با سرعت اتفاق بیفتد، ممکن است روس‌ها واکنش جدی‌تری نسبت به آن نشان داده و حتی با استفاده از قدرت سخت از تغییر نظم سنتی منطقه جلوگیری کنند.

تحلیلی بر تقابل نظامی ایران و رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل غرب آسیا گفت: جمهوری اسلامی ایران در واپسین ساعات 26 فروردین، حمله‌ای موشکی و پهپادی را علیه سرزمین‌های اشغالی آغاز کرد که تا صبح روز بعد ادامه داشت. این در حالی بود که علی رغم اطلاع‌رسانی قبلی ایران به برخی کشورهای منطقه‌ای و فرامنطقه‌ای درباره قطعی بودن پاسخ و اقدام نظامی کشورمان، آمریکا و رژیم اسرائیل نتوانستند مانع از انجام این حمله شوند.

چالش‌های پیش‌روی مودی در انتخابات سراسری هند

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل شرق آسیا گفت: علیرغم شانس پیروزی، لیکن احتمالا تعداد کرسی‌هایی که نارندار مودی، نخست وزیر هند در پارلمان آینده این کشور در اختیار خواهد داشت، کمتر باشد، چون به نظر می‌رسد مسلمانان و دیگر اقوام هند در انتخابات سراسری به سمت احزاب مخالف حزب حاکم حرکت کنند.

پیچیدگی‌ها و ضرورت مقابله با داعش خراسان

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: با قدرت‌گیری طالبان در افغانستان موضوع داعش خراسان و درگیری این دو گروه و گسترش دامنه تهدیدات امنیتی آن در منطقه بیشتر از گذشته اهمیت پیدا کرده است، زیرا فعالیت‌های تروریستی این گروه تروریستی، اختلال در امنیت منطقه را به همراه دارد. علاوه بر این، حمایت از فعالیت‌های انتحاری و افراد مسلح در منطقه، امنیت ایران را نیز به خطر انداخته است. از این رو، داعش خراسان به‌عنوان یک تهدید مهم برای امنیت شرقی کشورمان شناخته می‌شود.

برخورد تبعیض آمیز دبیرکل سازمان ملل در قبال تنش ایران و رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین – تحلیل و گفتگو: حقوقدانان بین‌المللی معتقدند اگر آمریکا و کشورهای غربی اقدام ایران را به‌عنوان یک اقدام دفاعی به رسمیت می‌شناختند، حمله احتمالی مجدد رژیم اسرائیل به ایران یک اقدام تهاجمی محسوب می‌شد و نتانیاهو نمی‌توانست در صحنه بین‌المللی توجیهی برای آن داشته باشد.

همکاری در حوزه انرژی؛ مانع بروز شکاف در روابط آذربایجان – اتحادیه اروپا؟

شورای راهبردی آنلاین-رصد: پرچم جمهوری آذربایجان در سال 2001 در شورای اروپا برافراشته شد، اما عضویتش در مجمع پارلمانی این شورا 23 سال بعد، به دلیل سوابق ضعیف حقوق بشری به حالت تعلیق درآمد. این مساله نشان دهنده تنش‌هایی رو به رشد میان باکو و برخی کشورهای غربی است.

Loading

أحدث المقالات

افشای هراس صهیونیست ها از واقعیت های جنگ غزه

«آمریکایی ها به صهیونیست ها توصیه کرده اند که بهتر است جنگ غزه را هر چه سریعتر خاتمه داده و ادعای پیروزی کنند و در عوض، ترور هدفمند رهبران حماس را در دستورکار قرار دهند.»

ببینید | تصاویری از نماز خواندن یک پیرمرد در زیر آوار

یکی از اعضای دفاع غیرنظامی در غزه ویدئویی را منتشر کرده که پیرمردی در حالی که زیر آوار خانه‌اش در حال خواندن نماز صبح دیده می‌شود. خانه او پس از بمباران توسط رژیم صهیونیستی ویران شده و این مرد فلسطینی در این وضعیت نماز می‌خواند. طبق تازه‌ترین آمارهای اعلام شده از سوی وزارت بهداشت فلسطین در نوار غزه از آغاز جنگ تا این لحظه ۳۴۳۸۸ فلسطینی به شهادت رسیده و ۷۷۴۳۷ نفر هم زخمی شدند./فرارو

ببینید | تصاویری از نماز خواندن یک پیرمرد در زیر آوار

یکی از اعضای دفاع غیرنظامی در غزه ویدئویی را منتشر کرده که پیرمردی در حالی که زیر آوار خانه‌اش در حال خواندن نماز صبح دیده می‌شود. خانه او پس از بمباران توسط رژیم صهیونیستی ویران شده و این مرد فلسطینی در این وضعیت نماز می‌خواند. طبق تازه‌ترین آمارهای اعلام شده از سوی وزارت بهداشت فلسطین در نوار غزه از آغاز جنگ تا این لحظه ۳۴۳۸۸ فلسطینی به شهادت رسیده و ۷۷۴۳۷ نفر هم زخمی شدند./فرارو

Loading

چشم انداز اقدامات ائتلاف چهار کشور علیه قطر

۱۳۹۶/۰۳/۱۶ | یادداشت

شورای راهبردی آنلاین- رسانه ها:اکبر قاسمی، سفیر پیشین جمهوری اسلامی ایرانی در اوکراین و مصر در یادداشتی بااشاره به تنش میان عربستان و قطر می نویسد : سئوال اصلی که کارشناسان و ناظران منطقه در ذهن شان مطرح بوده، این است که آیا ریاض بعد اعلام ائتلاف جدید مصر و سعودی و امارات و بحرین علیه قطر، احتمال اقدام نظامی برای براندازی و اقدام نظامی علیه قطر را در دستور کار خود دارند یا نه ؟

اکبر قاسمی*

هدف اصلی سفر ناگهانی روز شنبه جبیر به قاهره، مشورت نهایی برای اتخاذ راهبرد واحد و بررسی آخرین گام های تصمیم گیری نهایی علیه قطر بود، تصمیم گیران جوان سعودی به درستی درک می کردند که باید قبل از هر گونه اعلام تصمیمی علیه دوحه با مقامات مصری رایزنی نهایی کنند؛ چراکه ریاض هر گونه اتخاذ راهبرد در این میان را با مصری ها، باید به لحاظ آثار و پیامد آن استتمزاج می کرد.

دلایل این گونه تصمیم گیری و به عبارت بهتر معامله بین ریاض و قاهره  نیز در خصوص قطر چه به لحاظ طراحی به علت گره خوردگی موضوعات مورد مناقشه در قضیه قطر شامل برخورد با رئوس رهبران اخوانی ها و حماسی ها و چه به لحاظ بهره گیری از ظرفیت سیاسی و روانی و قدرت شانتاژ و جوسازی های مصری ها و چه به لحاظ تنفیذ و اجرای برنامه مواجهه با قطری ها به پتانسیل مصری ها نیاز شدید داشته و دارند و بدون اخذ نظر مصری ها، عملا ریاض  نمی توانست دست به مخاطره و ریسک جدیدی در منطقه در این سطح و وزن و اندازه بزند که عملا بتواند کار موثری در چنگ اندازی به صورت و اعتبار دوحه بزند و اقدام موثری را به طور عملی به دست آورد؛ چراکه سعودی ها به درستی درک کرده و می کنند که بدون ایجاد اتحاد نظر بین قاهره و ریاض هر گونه رویکرد سعودی با قطر حداکثر در شرایط فعلی، آثاری خنثی و رسوا کننده را به همراه خواهد داشت.

سئوال اصلی که کارشناسان و ناظران منطقه در ذهن شان مطرح بوده، این است که آیا ریاض بعد از اعلام ائتلاف جدید مصر و سعودی و امارات و بحرین علیه قطر، احتمال اقدام نظامی برای براندازی و اقدام نظامی علیه قطر را در دستور کار خود دارد یا نه؟

پرواضح است که هدف اصلی رایزنی جبیر در قاهره، صرف نظر از قرار قطع روابط همه جانبه چهار کشور با برخورداری از وتوی قاهره و در پرتو رایزنی نهایی با مصری ها در نظر گرفته شد و اصولا این تصمیم در قالب شراکت با مصر به طور هم زمان، امکان انعقاد داشته است. بنابراین خیلی روشن است که اولا عربستان بدون مصر، امکان هیچ گونه تصمیم راهبردی را در این راستا نمی توانست در این برهه زمانی در نظر بگیرد و دلایل و قرائن آن بسیار واضح است، زیرا ریاض به لحاظ مقومات و ظرفیت های دخالت نظامی و امنیتی و انسانی برای تحمل یک اقدام و بحران نظامی دیگر در قطر را به دلایل شفاف متعددی ندارند و از جمله آن، این است که گاوی که عربستان در یمن و سوریه زاییده هنوز سرش در خمره ریاض گیر کرده است و هم پیمانان همیشگی شان همچون مصر و پاکستان نیز حاضر نشدند با انواع زرنگ های دیپلماتیک درخواست ریاض را بپذیرند و عملا سعودی ها را وسط معرکه اصلی بحران ها تنها گذاشته اند و از همه مهمتر مقامات قاهره خود به درستی به لحاظ نظامی و امنیتی، فهم و درک کافی از آثار اقدامات عملی در بحران های متنوع منطقه را تجربه کرده اند و به همین خاطر حاضر نشدند در یمن و سوریه به متحدین جوان ریاض، کمک واقعی کنند.

ثانیا دخالت نظامی ریاض در دوحه موجب فروپاشی به مراتب بدتر دیگری برای ریاض را به ارمغان خواهد داشت که بعید است جوانک های همچون محمد سلمان را به آزمایش ریسک دیگری متوسل سازد.

ثالثا بار تصمیم اصلی ریاض نسبت به قطر در پرتو اقناع مشترک قاهره و ریاض به علت نیاز به برخورد مصری ها در مواجهه با اخوانی ها و حذف آنها از صحنه قطراست، هرچند هدف ریاض حفظ ابهت سیاست های خود در راستای استمرار جایگاه به دست آمده آن از خلال نتایج سفر ترامپ در مواجهه با نفوذ جمهوری اسلامی نیز مولفه دیگری که ریاض را واداشته تا به اصطلاح شاخک های دوحه را در این یکه تازی وگستاخی ها، بشکند اما روشن است که آثار مانورها و اقدامات ائتلاف چهار کشور علیه قطر نمی تواند بیشتر از بهره برداری سیاسی و روانی و اعمال شانتاژ های مربوطه در رویارویی با قطر اثربخشی برای تسلیم کردن دوحه به همراه داشته باشد، چرا که در سوابق سیاسی قطری ها، نشان داده اند دوحه در پرتو روابط و توازنات بین المللی و منطقه ای خود به ویژه در سایه مناسبات خود با روسیه و ترکیه و جمهوری اسلامی، به خوبی درک می کند که این گونه امواج را به راحتی می تواند هضم و جذب کند.

سفیر پیشین جمهوری اسلامی ایرانی در اوکراین و مصر *

منبع: دیپلماسی ایرانی 

0 Comments

یک دیدگاه بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *