جدیدترین مطالب

چشم‌انداز رقابت ژئوپلیتیکی قدرت‌های بزرگ در قفقاز

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل قفقاز گفت: اگر روند واگرایی کشورهای منطقه به‌ویژه جمهوری‌های ارمنستان و آذربایجان از روسیه با سرعت اتفاق بیفتد، ممکن است روس‌ها واکنش جدی‌تری نسبت به آن نشان داده و حتی با استفاده از قدرت سخت از تغییر نظم سنتی منطقه جلوگیری کنند.

تحلیلی بر تقابل نظامی ایران و رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل غرب آسیا گفت: جمهوری اسلامی ایران در واپسین ساعات 26 فروردین، حمله‌ای موشکی و پهپادی را علیه سرزمین‌های اشغالی آغاز کرد که تا صبح روز بعد ادامه داشت. این در حالی بود که علی رغم اطلاع‌رسانی قبلی ایران به برخی کشورهای منطقه‌ای و فرامنطقه‌ای درباره قطعی بودن پاسخ و اقدام نظامی کشورمان، آمریکا و رژیم اسرائیل نتوانستند مانع از انجام این حمله شوند.

چالش‌های پیش‌روی مودی در انتخابات سراسری هند

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل شرق آسیا گفت: علیرغم شانس پیروزی، لیکن احتمالا تعداد کرسی‌هایی که نارندار مودی، نخست وزیر هند در پارلمان آینده این کشور در اختیار خواهد داشت، کمتر باشد، چون به نظر می‌رسد مسلمانان و دیگر اقوام هند در انتخابات سراسری به سمت احزاب مخالف حزب حاکم حرکت کنند.

پیچیدگی‌ها و ضرورت مقابله با داعش خراسان

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: با قدرت‌گیری طالبان در افغانستان موضوع داعش خراسان و درگیری این دو گروه و گسترش دامنه تهدیدات امنیتی آن در منطقه بیشتر از گذشته اهمیت پیدا کرده است، زیرا فعالیت‌های تروریستی این گروه تروریستی، اختلال در امنیت منطقه را به همراه دارد. علاوه بر این، حمایت از فعالیت‌های انتحاری و افراد مسلح در منطقه، امنیت ایران را نیز به خطر انداخته است. از این رو، داعش خراسان به‌عنوان یک تهدید مهم برای امنیت شرقی کشورمان شناخته می‌شود.

برخورد تبعیض آمیز دبیرکل سازمان ملل در قبال تنش ایران و رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین – تحلیل و گفتگو: حقوقدانان بین‌المللی معتقدند اگر آمریکا و کشورهای غربی اقدام ایران را به‌عنوان یک اقدام دفاعی به رسمیت می‌شناختند، حمله احتمالی مجدد رژیم اسرائیل به ایران یک اقدام تهاجمی محسوب می‌شد و نتانیاهو نمی‌توانست در صحنه بین‌المللی توجیهی برای آن داشته باشد.

همکاری در حوزه انرژی؛ مانع بروز شکاف در روابط آذربایجان – اتحادیه اروپا؟

شورای راهبردی آنلاین-رصد: پرچم جمهوری آذربایجان در سال 2001 در شورای اروپا برافراشته شد، اما عضویتش در مجمع پارلمانی این شورا 23 سال بعد، به دلیل سوابق ضعیف حقوق بشری به حالت تعلیق درآمد. این مساله نشان دهنده تنش‌هایی رو به رشد میان باکو و برخی کشورهای غربی است.

چشم‌انداز روابط اقلیم کردستان با بغداد

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل عراق گفت: با نزدیک شدن ترکیه به دولت مرکزی عراق، اقلیم کردستان در آینده از بسیاری از ادعاهایی که درباره خودمختاری این منطقه داشته است، فاصله خواهد گرفت و بیشتر به دولت مرکزی وابسته می‌شود.

Loading

أحدث المقالات

سیاستمدار فرانسوی: بخش بزرگی از سلاح‌های غربی در اوکراین سرقت می‌شود

تهران- ایرنا- فلوریان فیلیپو رهبر حزب میهن‌پرستان فرانسه با بیان اینکه همه سلاح‌های غربی که به کی‌یف ارائه می‌شود، به میدان جنگ ارسال نمی‌شود، تاکید کرد: بخش بزرگی از سلاح‌های غربی در اوکراین به سرقت می‌رود.

شولتس: موشک تاروس به اوکراین نخواهیم داد

تهران- ایرنا- اولاف شولتس صدراعظم آلمان بار دیگر ایده ارسال موشک‌های تاروس به کی‌یف را رد کرد و گفت: موشک تاروس را به اوکراین نخواهیم داد زیرا اگر بخواهیم این موشک را به این کشور بدهیم باید نیروهای خود را هم به آنجا اعزام کنیم و ما هرگز این کار را نخواهیم کرد.

ناوال نیوز: ترکیه ناو هواپیمابر می‌سازد

تهران- ایرنا- نشریه ناوال نیوز (نشریه رسمی نیروی دریایی پادشاهی بریتانیا) در گزارشی، نوشت: دفتر طراحی پروژه نیروی دریایی ترکیه اعلام کرد که برنامه ریزی و ساخت اولین ناو هواپیمابر بومی ترکیه را بدون دریافت هیچگونه حمایتی از سوی کشورهای خارجی آغاز کرده است.

Loading
کارشناس مسایل آمریکا مطرح کرد

سردرگمی سیاست آمریکا درباره ایران

۱۳۹۷/۰۳/۰۳ | گفتگو

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: با خروج آمریکا از برجام، ایران از اولویت دونالد ترامپ خارج شد، اما اطرافیان وی همچون مایک پمپئو و جان بولتون که سال‌هاست به دنبال سرنگونی نظام جمهوری اسلامی ایران هستند، اکنون کارشان را آغاز کرده‌اند.

دکتر فواد ایزدی در گفتگو با سایت شورای راهبردی روابط خارجی به ارزیابی راهبرد دولت آمریکا در قبال ایران پرداخت و گفت، آمریکا در وهله نخست به دنبال سرنگونی حکومت ایران است، اما در میان مقامات سیاسی این کشور یک اختلاف‌نظر وجود دارد مبنی بر اینکه این سرنگونی چطور باید اتفاق بیفتد.

آنچه در ادامه می‌خوانید، متن کامل این گفتگو از نظرتان می‌گذرد:

پرسش: با توجه به صحبت‌های اخیر مایک پمپئو، وزیر امور خارجه می‌توان گفت که اکنون دولت ترامپ چارچوب سیاست خود در قبال ایران را علنی کرده است؟

دغدغه اصلی دونالد ترامپ، رئیس‌جمهوری آمریکا نابود کردن دستاوردهای باراک اوباما بود که اکنون با خروج از برجام به این خواسته دست یافت و امروز دیگر ایران خیلی اولویت ترامپ نیست. البته این نکته در مورد اطرافیان ترامپ همچون جان بولتون و مایک پمپئو صادق نیست و این افراد سال‌هاست که به دنبال سرنگونی نظام جمهوری اسلامی ایران هستند. این استراتژی اخیر پمپئو نیز در واقع شروع کار برای این گروه است. به بیان دیگر کار ترامپ با ایران به نوعی به پایان رسیده، اما کار اینها آغاز شده است. چنانکه این گروه در حال پیگیری اقداماتی است که برای سرنگونی حکومت لازم می باشد. یکی از نکاتی که در خصوص این افراد باید توجه داشت اینکه نمی‌توان با آنها مذاکره کرد یا به توافق رسید.

این تفکر تغییر حکومت از 40 سال پیش آغاز شده و در عمل سیاست بسیار ناموفقی بوده است. دلیل اینکه اوباما و جان کری به سمت توافق برجام حرکت کردند این بود که آنها نیز به دنبال تغییر حکومت بودند، اما مشاهده کردند که بعد از 4 دهه هنوز این حکومت پابرجاست، لذا به این سمت حرکت کردند که ابزارهای قدرت ایران را بگیرند و این کشور را به زعم خود تضعیف کنند.

پرسش: پایه‌های اساسی سیاست دولت ترامپ در قبال ایران چیست؟

اصل داستان تغییر حکومت است؛ وقتی از پمپئو پرسیدند برنامه شما چه بازه زمانی دارد گفت بازه زمانی را مردم ایران مشخص می‌کنند. یعنی به زعم خودشان هرچقدر زودتر حکومت ایران را سرنگون کنند، ماموریت آمریکا نیز زودتر پایان خواهد یافت.

پس طرف مقابل در وهله نخست به دنبال سرنگونی حکومت ایران است؛ اما در طرف آمریکایی یک اختلاف‌نظر وجود دارد مبنی بر اینکه این سرنگونی چطور باید اتفاق بیفتد. تفکر تیم جدید این است که فشار مضاعف اعمال شود و بعد از یکی دو سال حکومت ایران شاید سرنگون شد و اگر این اتفاق هم نیفتاد طرف آمریکایی امیدوار است که ایران پای میز مذاکره خواهد رفت. در این شرایط از نظر آنها چون ایران ضعیف شده است به یک توافق بهتر دست پیدا خواهند کرد. لذا طراحی آنها فشار زیاد در ابتدا و گرفتن امتیازات بالا پای میز مذاکره است.

پرسش: تناقض‌ها در سیاست اعلامی پمپئو چیست؟

ادبیات وی کاملا متناقض بود؛ از یک طرف می‌گوید که ایران کل خاورمیانه شامل سوریه، لبنان، عراق و یمن را اشغال کرده از سوی دیگر متنی که ارائه کرده نشاندهنده کشوری است که می‌خواهد تسلیم شود. تناقض اینجاست که اگر ایران تا به این حد قدرتمند است، چرا باید متن تسلیم را امضا کند. از این جهت یک سردرگمی در سیاست خارجی آمریکا نسبت به ایران دیده می‌شود.

پرسش: بهترین سیاست ایران برای تقابل با این دستور کارهای آمریکا چیست؟

ایران باید ذهنیت طرف مقابل را اصلاح کند. ذهنیت طرف آمریکایی این است که ایران آماده دادن امتیاز در حوزه‌های موشکی و منطقه‌ای است. بنابراین ایران نباید صحبت از برجام 2 و 3 به میان آورد، زیرا این مسئله طرف مقابل را به طمع می‌اندازد.

آقای ظریف در نیویورک سه سناریو را درخصوص دستورکارهای ایران مطرح کردند؛ نخست رجوع به ساز و کارهای حل اختلاف، طبق مفاد مندرج در برجام است. جمعه در بروکسل یک جلسه است و این مکانیسم باید به کار گرفته شود.

یعنی باید یک قطعنامه مقابله با این حرکت آمریکا از سوی کشورهای باقی‌مانده در توافق صادر شود و اقدام واشنگتن در خروج از برجام را محکوم کنند.

گزینه دومی که آقای ظریف مطرح کردند خروج از برجام بود؛ منتها دولت اکنون آمادگی خروج از برجام را ندارد، اما می‌تواند اقداماتی انجام دهد که لغو برجام نیست، ولی برای طرف مقابل پیام دارد؛ مانند فعالیت در حوزه‌های آموزشی، پژوهشی هسته‌ای، فیزیک هسته‌ای و راه‌اندازی برخی رآکتورهای آموزشی و … بحث سوم نیز خروج از ان‌پی‌تی بود که این مسئله نیز باید در مجلس پیگیری شود. مجلس ایران در این مسیر خوب عمل نکرده است و لااقل باید بحث خروج از ان‌پی‌تی مطرح شود. دیپلمات‌های ما که به بروکسل می‌روند دست‌شان خیلی پر نیست و طرف مقابل باید با بحث خروج از ان‌پی‌تی از سوی ایران تهدید شود تا اگر با ما راه نیامدند این تصمیم عملی شود.

در نهایت در داخل باید اجماع و اتحاد کامل وجود داشته باشد. پمپئو با ادبیاتی که در خصوص ایران به کار گرفت به تمام ایرانی‌ها اهانت کرد و لذا ما نیاز به انسجام و اتحاد ملی داریم. اگر این اقدامات را انجام دهیم کشور رو به جلو حرکت خواهد کرد اما اگر انجام ندهیم این ذهنیت را ایجاد می‌کنیم که کشور آمادگی دادن امتیازات را به طرف مقابل دارد و آنها نیز برای گرفتن امتیاز فشارهایشان را افزایش خواهند داد.

0 Comments

یک دیدگاه بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *