جدیدترین مطالب

عقب‌نشینی نیروهای روسیه از قفقاز جنوبی؛ راهبرد یا تاکتیک؟

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل قفقاز گفت: به دنبال انتشار خبری مبنی بر آنکه کرملین به طور ضمنی تأیید کرد که صلح‌بانان روس از منطقه قره‌باغ عقب می‌کشند و سلاح‌ها و تجهیزات خود را به همراه می‌برند، این پرسش به طور جدی مطرح است که آیا روسیه می‌خواهد منطقه قفقاز جنوبی را به غرب واگذار کند؟

اهمیت راهبردی کریدور اقتصادی هند – خاورمیانه – اروپا

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل شبه قاره گفت: هند و امارات متحده عربی کار بر روی اولین مرحله از ایجاد کریدور اقتصادی هند – خاورمیانه – اروپا معروف به کریدور آی‌مک (عرب‌مِد) که به عنوان مسیری جایگزین برای تنگه هرمز و طرح جاده ابریشم چین معرفی شده بود را آغاز کرده‌اند. اگرچه برخی گمانه‌زنی‌ها مطرح است که با ادامه جنگ در غزه و التهاب در خاورمیانه، ممکن است کار بر روی این کریدور به حاشیه رانده شود.

تحلیلی بر سفر اردوغان به عراق

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل بین‌الملل گفت: آنکارا تحت تاثیر فشار غرب و آمریکا، که بعد از جنگ اوکراین تشدید شده، تلاش دارد سیاست تنش صفر با همسایگان از جمله عراق را پیش ببرد.

تلاش‌های کابینه جنگ نتانیاهو برای انحراف افکار عمومی از جنگ غزه

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: رژیم صهیونیستی درصدد «بهره‌برداری روانی» از مسائل اخیر منطقه، برای انحراف افکار عمومی جهانی از جنایات این رژیم در غزه است. بررسی فضای حاکم بر محافل سیاسی و رسانه‌ای رژیم صهیونیستی و مراکز همسو با آن در سطح منطقه و بین‌الملل نشان می‌دهد که این رژیم، به‌دنبال «برجسته و غالب‌سازی» تنش‌های اخیر با جمهوری اسلامی ایران است تا فشار سنگینی که را که در افکار عمومی داخلی، منطقه‌ای، بین‌المللی و حتی دولت‌های اروپایی علیه‌ جنگ غزه ایجاد شده است، را کاهش دهد.

پیامدهای تنش نظامی ایران و رژیم صهیونیستی بر جنگ غزه

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل منطقه گفت: یکی از ابعاد راهبردی و بلندمدت پاسخ سخت موشکی – پهپادی ایران به سرزمین‌های اشغالی، عقب‌‌ نشینی بیش‌از‌پیش رژیم صهیونیستی از مواضع خود در جنگ غزه خواهد بود.

چشم‌انداز رقابت ژئوپلیتیکی قدرت‌های بزرگ در قفقاز

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل قفقاز گفت: اگر روند واگرایی کشورهای منطقه به‌ویژه جمهوری‌های ارمنستان و آذربایجان از روسیه با سرعت اتفاق بیفتد، ممکن است روس‌ها واکنش جدی‌تری نسبت به آن نشان داده و حتی با استفاده از قدرت سخت از تغییر نظم سنتی منطقه جلوگیری کنند.

تحلیلی بر تقابل نظامی ایران و رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل غرب آسیا گفت: جمهوری اسلامی ایران در واپسین ساعات 26 فروردین، حمله‌ای موشکی و پهپادی را علیه سرزمین‌های اشغالی آغاز کرد که تا صبح روز بعد ادامه داشت. این در حالی بود که علی رغم اطلاع‌رسانی قبلی ایران به برخی کشورهای منطقه‌ای و فرامنطقه‌ای درباره قطعی بودن پاسخ و اقدام نظامی کشورمان، آمریکا و رژیم اسرائیل نتوانستند مانع از انجام این حمله شوند.

Loading

أحدث المقالات

نبرد ایران و اسرائیل و جنگ ژئوپولتیک با ماهیت رولت روسی / اعراب می توانند از جنگ تهران و تل آویو جلوگیری کنند؟

برای دولت‌های عربی منطقه که خواستار گفتگو و دیپلماسی جهت خودداری از گسترش جنگ غزه به کل منطقه هستند، یک جنگ تمام عیار بین ایران و اسرائیل آن‌ها را در معرض آتش متقابل طرفین قرار خواهد داد. چنین نتیجه‌ای بدترین سناریوی ممکن خواهد بود که رهبران ۶ کشور عضو شورای همکاری خلیج فارس سال هاست به دنبال اجتناب از آن هستند.

پنتاگون اعلام کرد پدافند هوایی اردن را تقویت می‌کند

وزارت دفاع آمریکا «پنتاگون» امروز جمعه در بیانیه‌ای اعلام کرد کمیته نظامی مشترک با اردن در جریان نشست خود با حضور مقامات دفاعی دو کشور «اثرات بی‌ثبات‌کننده» درگیری‌های جاری در منطقه و نیز موضوع مقابله با گسترش پهپاد‌ها در منطقه را بررسی کرد.

Loading

اتحادیه اروپا: حرکت به سمت ژئوپلیتیک فراگیر

۱۳۹۴/۱۲/۰۹ | موضوعات

شورا آنلاین – ترجمه: سیاست های اتحادیه اروپا در خاورمیانه به طور تلویحی و نه آشکارا ژئوپلیتیکی بوده ‌است. دیدگاه متعارف این است که اتحادیه اروپا نمی تواند به طور قاطعانه دست از ژئوپلیتیک بکشد. برخی پیشنهاد می کنند که اینک اتحادیه اروپا باید از تمرکز ضمنی، به سمت تمرکز آشکار بر منافع ژئوپلیتیکی حرکت کند و نباید تلاش کند که در قواره یک بازیگر ژئوپلیتیکی استاندارد ظاهر شود.

ریچارد یانگز پژوهشگر اندیشکده کارنگی در مقاله ای که در کتاب ژئوپلیتیک و دموکراسی در خاورمیانه منتشر شد، نوشت: اتحادیه اروپا ظرفیت‌ها و توانمندی‌هایی دارد که متناسب با منافع راهبردی است، ولی توانایی اقدام ژئوپلیتیکی به طور کامل و جدای از دولت‌های عضو خود ندارد.

اتحادیه اروپا همچنین برای تامین بخش قابل توجهی از انرژی مورد نیازش به منطقه خاورمیانه وابسته است. (شکل های 1و2 این وابستگی را نشان می‌دهد)

ارقام نمودارها نشان می‌دهد که مراودات تجاری اتحادیه اروپا با منطقه خاورمیانه و شمال آفریقا رو به گسترش است. (شکل های 3و4) تمام این موارد خاورمیانه و شمال آفریقا را برای اتحادیه اروپا بسیار مهم ساخته‌است. (شکل 5)

اتحادیه اروپا به برخی دولت‌های خاورمیانه و شمال آفریقا، حضور کامل تر در بازار واحد و وسیع خود، یک میلیارد یورو منابع مالی مضاعف همراه با نوسازی اقتصادی، سیاسی و اجتماعی و دسترسی سخاوتمندانه‌تر به بازار کار پیشنهاد داد. به علاوه، در مقابل برخی دولت‌های ملی، مقامات اتحادیه اروپا به طور مستقیم با اسلامگرایان تعامل کرده اند و بین اردوگاه های سیاسی متخاصم میانجی‌گری کردند.

ابزارهای سیاسی اتحادیه اروپا در زمینه الحاق، برای جلوگیری از فرو رفتن دولت‌ها در درگیری‌های خشونت‌بار و ایجاد بی‌ثباتی در سراسر منطقه کافی نبوده ‌است. اگرچه اتحادیه اروپا به درستی تعامل دیپلماتیک با رژیم‌های مسئله‌دار و برخی گروه های معارض را پی گرفت، اما ابزاری برای استفاده از اهرم نفوذ در زمانی که رویدادها به ویژه در سوریه، مصر و لبنان مسئله‌دار ‌شدند، نداشت.

 

حرکت به سمت عصر جدید؟

اتحادیه اروپا به راهبردی نیاز دارد که از منظر ژئوپلیتیکی به تغییرات در خاورمیانه و سیاست‌هایی که کاملا موضوعات تکنوکراتیک مرتبط با مقررات و استانداردهای اتحادیه به طور طبیعی آنها را هدایت نمی کنند، حساس باشد. به هر حال سیاست کم توجه به توسعه حوزه حکمرانی یورو نباید به معنای دور شدن از محرک‌های بنیادی بی‌ثباتی باشد.

اتخاذ سیاست ژئوپلیتیکی‌تر نباید به‌عنوان بهانه‌ای برای این استدلال باشد که گشودن بازارهای اروپا یا تردد آزادانه‌تر نیروی کار عرب دیگر یک ضرورت نیست؛ و نیز نباید به سیاست ساده جهت دوری و اجتناب از منطقه به جای تعمیق همکاری جامع با آن تبدیل شود؛ و یا سیاست مذکور نباید اتحادیه اروپا را به سمت استفاده از اعتبارات برای تقویت رژیم‌های ستمگر و ناقض حقوق بشر سوق دهد.

 

با یا علیه دولت‌های عضو؟

سیاست‌های اتحادیه اروپا و کشورهای عضو برخی مواقع هماهنگ و برخی مواقع تنش‌هایی با یکدیگر داشتند. سیاست خارجی اتحادیه اروپا در خاورمیانه، نه مجدداً ملی شده و نه اروپایی بوده‌ است، بلکه دیپلماسی ملی و ابتکارات اتحادیه اروپا همزمان و به موازات هم توسعه پیدا کرده‌اند.

در برخی نقاط خاورمیانه، خیزش های مردمی دولت‌های اروپایی را تشویق کرد تا به اقدام دوجانبه و سیاست خارجی ملی اولویت بدهند. فقدان انسجام بین سیاست‌های ملی و اروپایی موضوع جدیدی نیست. اما هماهنگی بین آنها (اتحادیه و دولت‌های عضو آن) در بی‌نظمی ژئوپلیتیکی در حال ظهور در خاورمیانه، ضروری است. این به منزله تقویت ابزارهای اتحادیه و به ضرر تلاش‌ها برای سیاست خارجی ملی نیست، بلکه استفاده موثرتر از دو سطح مذکور (ملی و اروپایی) برای منافع متقابل است.

آنچه که خیلی برای اتحادیه اروپا به عنوان یک واحد ژئوپلیتیک معنا پیدا می‌کند، دقیقاً در مدیریت این هماهنگی قرار دارد. دولت‌های عضو اتحادیه اصرار می‌ورزند که تعامل امنیتی جدید آنها (پایگاه‌ها در خلیج فارس، فروش سلاح، آموزش نیروهای امنیتی اردن یا الجزایر) مسیر را برای تعامل بیشتر در اصلاحات ساختاری امنیتی هموار می‌سازد و لازم است شکاف‌های باقی‌مانده از تعاملات ژئوپلیتیکی اعضای آن در این منطقه را پر کند.

 

نتیجه‌گیری

اتحادیه اروپا تقویت تفکر راهبردی‌اش در قبال خاورمیانه و شمال آفریقا را آغاز کرده‌ است. این تحول مطلوب نباید توجه اتحادیه اروپا را از تلاش برای رسیدگی و پرداختن به عوامل ریشه‌ای معما و مشکل پیچیده ژئوپلیتیکی امروز منحرف سازد. جدی گرفتن ژئوپلیتیک به معنای تفکر در خصوص راهبردهایی است که برای تقویت تلاش‌های اتحادیه اروپا جهت گسترش اصلاحات ساختاری ضروری است. در حقیقت، گذشت زمان عامل تضمین رهیافت دارای رویکرد سخت به امنیت است. اما تغییر کلی از اینکه ژئوپلیتیک باید فراگیر باشد به اینکه ژئوپلیتیک باید استثنا پذیر باشد، پاسخ مسئله نیست.

0 Comments

یک دیدگاه بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *