جدیدترین مطالب

پیامدهای تنش نظامی ایران و رژیم صهیونیستی بر جنگ غزه

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل منطقه گفت: یکی از ابعاد راهبردی و بلندمدت پاسخ سخت موشکی – پهپادی ایران به سرزمین‌های اشغالی، عقب‌‌ نشینی بیش‌از‌پیش رژیم صهیونیستی از مواضع خود در جنگ غزه خواهد بود.

چشم‌انداز رقابت ژئوپلیتیکی قدرت‌های بزرگ در قفقاز

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل قفقاز گفت: اگر روند واگرایی کشورهای منطقه به‌ویژه جمهوری‌های ارمنستان و آذربایجان از روسیه با سرعت اتفاق بیفتد، ممکن است روس‌ها واکنش جدی‌تری نسبت به آن نشان داده و حتی با استفاده از قدرت سخت از تغییر نظم سنتی منطقه جلوگیری کنند.

تحلیلی بر تقابل نظامی ایران و رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل غرب آسیا گفت: جمهوری اسلامی ایران در واپسین ساعات 26 فروردین، حمله‌ای موشکی و پهپادی را علیه سرزمین‌های اشغالی آغاز کرد که تا صبح روز بعد ادامه داشت. این در حالی بود که علی رغم اطلاع‌رسانی قبلی ایران به برخی کشورهای منطقه‌ای و فرامنطقه‌ای درباره قطعی بودن پاسخ و اقدام نظامی کشورمان، آمریکا و رژیم اسرائیل نتوانستند مانع از انجام این حمله شوند.

چالش‌های پیش‌روی مودی در انتخابات سراسری هند

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل شرق آسیا گفت: علیرغم شانس پیروزی، لیکن احتمالا تعداد کرسی‌هایی که نارندار مودی، نخست وزیر هند در پارلمان آینده این کشور در اختیار خواهد داشت، کمتر باشد، چون به نظر می‌رسد مسلمانان و دیگر اقوام هند در انتخابات سراسری به سمت احزاب مخالف حزب حاکم حرکت کنند.

پیچیدگی‌ها و ضرورت مقابله با داعش خراسان

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: با قدرت‌گیری طالبان در افغانستان موضوع داعش خراسان و درگیری این دو گروه و گسترش دامنه تهدیدات امنیتی آن در منطقه بیشتر از گذشته اهمیت پیدا کرده است، زیرا فعالیت‌های تروریستی این گروه تروریستی، اختلال در امنیت منطقه را به همراه دارد. علاوه بر این، حمایت از فعالیت‌های انتحاری و افراد مسلح در منطقه، امنیت ایران را نیز به خطر انداخته است. از این رو، داعش خراسان به‌عنوان یک تهدید مهم برای امنیت شرقی کشورمان شناخته می‌شود.

برخورد تبعیض آمیز دبیرکل سازمان ملل در قبال تنش ایران و رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین – تحلیل و گفتگو: حقوقدانان بین‌المللی معتقدند اگر آمریکا و کشورهای غربی اقدام ایران را به‌عنوان یک اقدام دفاعی به رسمیت می‌شناختند، حمله احتمالی مجدد رژیم اسرائیل به ایران یک اقدام تهاجمی محسوب می‌شد و نتانیاهو نمی‌توانست در صحنه بین‌المللی توجیهی برای آن داشته باشد.

همکاری در حوزه انرژی؛ مانع بروز شکاف در روابط آذربایجان – اتحادیه اروپا؟

شورای راهبردی آنلاین-رصد: پرچم جمهوری آذربایجان در سال 2001 در شورای اروپا برافراشته شد، اما عضویتش در مجمع پارلمانی این شورا 23 سال بعد، به دلیل سوابق ضعیف حقوق بشری به حالت تعلیق درآمد. این مساله نشان دهنده تنش‌هایی رو به رشد میان باکو و برخی کشورهای غربی است.

Loading

أحدث المقالات

ائتلاف‌سازی عربی ضدتهران بعد از وعده صادق!

ائتلاف‌سازی عربی ضدتهران بعد از وعده صادق!

با وجود آنکه ۱۵ روز از پاسخ موشکی و پهپادی ۲۶ فروردین‌ماه (۱۳ آوریل) ایران به اسرائیل که از آن به نام عملیات «وعده صادق» یاد می‌شود، گذشته اما هم‌چنان این اتفاق از جنبه‌های متفاوتی قابل ارزیابی است که یکی از آنها ناظر به احتمال تقویت جبهه عربی برای توازن با ایران است. آن‌گونه که برخی باور دارند زمانی که ایران در یک واکنش غیرقابل پیش‌بینی به حمله اسرائیل به سفارتش در دمشق، بیش از ۳۰۰ موشک و پهپاد به اسرائیل شلیک کرد، عملا یک پوست‌اندازی در توازن‌بخشی کشورهای عربی بین تهران و تل‌آویو شکل گرفته است.

روز 206 طوفان‌الاقصی|22 شهید و ده‌ها زخمی در بمباران رفح

بمباران شدید شهر رفح در جنوب غزه، بازداشت صدها دانشجو و استاد دانشگاه در آمریکا به دلیل اعتراض به قتلعام رژیم اسرائیل در غزه و حمایت‌های آمریکا از این رژیم و ادعای سنتکام آمریکا در رهگیری پهپهادهای یمن از مهمترین تحولات بامدادی طوفان الاقصی است.

روز 206 طوفان‌الاقصی|22 شهید و ده‌ها زخمی در بمباران رفح

بمباران شدید شهر رفح در جنوب غزه، بازداشت صدها دانشجو و استاد دانشگاه در آمریکا به دلیل اعتراض به قتلعام رژیم اسرائیل در غزه و حمایت‌های آمریکا از این رژیم و ادعای سنتکام آمریکا در رهگیری پهپهادهای یمن از مهمترین تحولات بامدادی طوفان الاقصی است.

هواداران فاشیسم در ایتالیا در سالگرد اعدام موسولینی تظاهرات کردند

تهران- ایرنا- ده‌ها نفر در ایتالیا روز یکشنبه در هفتادونهمین سالگرد اعدام بنیتو موسولینی دیکتاتور فاشیست این کشور دستان خود را به نشانه سلام فاشیستی بلند کرده و به دیکتاتور سابق ایتالیا ادای احترام کردند.

هواداران فاشیسم در ایتالیا در سالگرد اعدام موسولینی تظاهرات کردند

تهران- ایرنا- ده‌ها نفر در ایتالیا روز یکشنبه در هفتادونهمین سالگرد اعدام بنیتو موسولینی دیکتاتور فاشیست این کشور دستان خود را به نشانه سلام فاشیستی بلند کرده و به دیکتاتور سابق ایتالیا ادای احترام کردند.

Loading

وعده‌های محقق نشده ترامپ به اعراب

۱۳۹۸/۰۳/۰۷ | سیاسی

شورای راهبردی آنلاین – رصد: دوسال قبل ترامپ با سفر به ریاض وعده‌هایی به اعراب داد که حالا با گذر زمان، موعد مناسبی برای ارزیابی آن‌هاست؛ از بهبود امنیت منطقه‌ای و مشارکت آمریکا- اعراب گرفته تا برخورد با تروریسم.

یاسمین فاروق در یادداشتی که ‌اندیشکده کارنگی آن را منتشر کرد، با این مقدمه نوشت: دو سال پیش، ملک سلمان، پادشاه عربستان، دونالد ترامپ رئیس‌جمهور جدید آمریکا را در اولین سفر خارجی وی به همراه نمایندگان بیش از 50 کشور عربی به ریاض دعوت کرد. ترامپ این دیدار را حضور در «قلب جهان اسلام» خواند و در سخنرانی خود بر وعده‌های اولیه‌اش مبنی بر «تقویت دوستی قدیمی آمریکا با اعراب و ایجاد ائتلاف‌های جدید برای پیگیری صلح» تأکید کرد و وعده «مقابله با افراط‌گرایی و نابودی عوامل تروریسم» را داد.

درحالی‌که اکنون دو سال گذشته است، اما دولت ترامپ نتوانسته به هیچ‌کدام از این اهداف دست یابد. یکی از دلایل آن احتمالا این است که دستیابی به این اهداف مستلزم اقداماتی است که دولت آمریکا نمی‌خواهد به انجام آن‌ها مبادرت کند.

تقویت دوستی قدیمی آمریکا – اعراب

دولت ترامپ به‌جای تقویت دوستی قدیمی آمریکا- اعراب، به ایجاد روابط جداگانه جدید اولویت بخشیده است. یک ماه پس‌ازآن دیدار، محمد بن سلمان به‌عنوان ولیعهد جدید عربستان منصوب شد و رژیم سعودی طی مجموعه‌ای از اقدامات بی‌سابقه، برخی از متحدان قدیمی آمریکا در عربستان را کنار زد و قدرت اقتصادی، سیاسی و نظامی را در دستان ولیعهد جدید متمرکز ساخت. پس‌ازآن، ولیعهد عربستان از یک رابطه باز با کاخ سفید بهره‌مند شد به‌طوری‌که کاخ سفید پیامدهای اقدامات بی‌ثبات‌کننده ولیعهد در داخل و خارج عربستان را نادیده گرفت و حتی از وی محافظت کرد.

بااین‌حال، کنگره آمریکا به‌طور فزاینده‌ای نگران ولیعهد عربستان و اختیارات تام وی بوده است. درنتیجه، دوستی تاریخی بین آمریکا و عربستان، علیرغم روابط فعلی بین بخش‌های اجرایی، آسیب‌های قابل‌توجهی دیده است.

ایجاد ائتلاف‌های جدید

آمریکا در ایجاد شالوده‌های قدرتمند لازم برای تأسیس ائتلاف‌های جدید سرمایه‌گذاری نکرده است. اساس ایده ائتلاف راهبردی خاورمیانه که در ریاض اعلام شد، هنوز شکل نگرفته است. مهم‌ترین دلیل ناکامی این ایده را می‌توان به اختلافات سیاسی جاری بین دوستان آمریکا در خاورمیانه نظیر تنش بین قطر و بلوک عربستان- مصر- بحرین نسبت داد. برای حل‌وفصل این اختلافاتی که باعث تداوم تنش‌های منطقه‌ای می‌شود، واشنگتن از اهرم‌های خود استفاده نکرده است. همچنین، در مورد نحوه برخورد با ایران نیز اختلاف عقیده وجود دارد. بروز تنش‌های اخیر در خلیج‌فارس کاستی‌های ائتلاف راهبردی خاورمیانه را نشان داد. متحدان خاورمیانه به‌طور فزاینده‌ای در این موضوع دچار تردید هستند که برخورد آمریکا با ایران منافع آن‌ها را حفظ می‌کند و آسیب‌های آن‌ها را به حداقل خواهد رساند.

پیگیری صلح

ترامپ برای دستیابی به صلح، نیازمند سیاست جامعی است که همه پیامدهای چند-لایه و آسیب‌های جانبی ناشی از اقدامات آمریکا را در برگیرد. در پیگیری توافق صلح فلسطین- اسرائیل، عزم ترامپ برای «از بین بردن راهبردهای ناکارآمد» به همراه فشار بر کشورهای عربی برای عادی‌سازی آشکار روابط خود با اسرائیل، باعث ایجاد شکاف بین آمریکا و برخی از متحدان این کشور شده است. دولت آمریکا از اهمیت جنگ اسرائیل- فلسطین در منطقه چشم‌پوشی می‌کند و این رویکرد کوته‌بینانه و اقدام تهاجمی، تنها هیزم در آتش خواهد افکند.

آمریکا در لیبی، سودان و یمن، به‌جای پیشبرد سیاست‌های خاص خود از سیاست‌های دیگر کشورهای خاورمیانه حمایت می‌کند. درنتیجه، آمریکا در تنش سیاسی موجود در داخل این سه کشور گرفتارشده است. با توجه به تعهد آمریکا برای امنیت منطقه‌ای، مسکو و پکن از بی‌اعتمادی روزافزون بین آمریکا و دوستان عرب آن بهره می‌برند. درست است که مسکو و چین از تسلیحات آمریکا برخوردار نیستند، اما آن‌ها تمایل خود به حمایت از حکومت‌های متحد خویش (مثلاً، دفاع قاطعانه روسیه از نظام بشار اسد در سوریه) را نشان داده‌اند.

مقابله با افراط‌گرایی و نابودی عوامل تروریسم

تابه‌حال، اقدامات «مبارزه با ایدئولوژی افراط‌گرایی» عمدتاً (اگرنه صرفاً) به اینجا رسیده است که کشورهای حوزه خلیج‌فارس تأمین مالی مستقیم افراط‌گرایی و بنیادگرایی را متوقف کرده و به جنگ علیه آن‌ها کمک مالی کرده‌اند.

آمریکا باید به توقف سیاست‌های چند ده ساله این کشورها بسنده نکند، بلکه آن‌ها را به دادن تعهد اکید برای تغییر جهت این سیاست‌ها ملزم سازد. سیاست‌های عربستان و همین‌طور قطر به ایدئولوژی مذهبی در سراسر جهان شکل داده است (و همچنان در آن نفوذ دارند). برای تغییر جهت موفقیت‌آمیز این سیاست‌ها باید از همان تکنیک‌هایی بهره برد که آن‌ها را قدرتمند ساخته است. بنیادگرایی از طریق پول، تبلیغ و انتشار آیین‌های مذهبی و ساخت مدارس، مساجد و مراکز مذهبی گسترش یافته است. همان کشورهایی که تشکیلات بنیادگرایی را گسترش داده، حمایت کرده و حفظ نموده‌اند، باید تجهیزات خود را برای گسترش تعلیمات متعادل جدید به‌کارگیرند.

با در نظر گرفتن آنچه بررسی شد می‌توان نتیجه گرفت درحالی‌که نیاز خاورمیانه به مکانیسم دفاعی جمعی آشکار است، اما هنوز وعده‌های دو سال قبل ترامپ در ریاض برای بهبود امنیت منطقه‌ای و مشارکت آمریکا- اعراب تحقق‌نیافته است.

0 Comments

یک دیدگاه بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *