جدیدترین مطالب

تلاش‌های کابینه جنگ نتانیاهو برای انحراف افکار عمومی از جنگ غزه

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: رژیم صهیونیستی درصدد «بهره‌برداری روانی» از مسائل اخیر منطقه، برای انحراف افکار عمومی جهانی از جنایات این رژیم در غزه است. بررسی فضای حاکم بر محافل سیاسی و رسانه‌ای رژیم صهیونیستی و مراکز همسو با آن در سطح منطقه و بین‌الملل نشان می‌دهد که این رژیم، به‌دنبال «برجسته و غالب‌سازی» تنش‌های اخیر با جمهوری اسلامی ایران است تا فشار سنگینی که را که در افکار عمومی داخلی، منطقه‌ای، بین‌المللی و حتی دولت‌های اروپایی علیه‌ جنگ غزه ایجاد شده است، را کاهش دهد.

پیامدهای تنش نظامی ایران و رژیم صهیونیستی بر جنگ غزه

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل منطقه گفت: یکی از ابعاد راهبردی و بلندمدت پاسخ سخت موشکی – پهپادی ایران به سرزمین‌های اشغالی، عقب‌‌ نشینی بیش‌از‌پیش رژیم صهیونیستی از مواضع خود در جنگ غزه خواهد بود.

چشم‌انداز رقابت ژئوپلیتیکی قدرت‌های بزرگ در قفقاز

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل قفقاز گفت: اگر روند واگرایی کشورهای منطقه به‌ویژه جمهوری‌های ارمنستان و آذربایجان از روسیه با سرعت اتفاق بیفتد، ممکن است روس‌ها واکنش جدی‌تری نسبت به آن نشان داده و حتی با استفاده از قدرت سخت از تغییر نظم سنتی منطقه جلوگیری کنند.

تحلیلی بر تقابل نظامی ایران و رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل غرب آسیا گفت: جمهوری اسلامی ایران در واپسین ساعات 26 فروردین، حمله‌ای موشکی و پهپادی را علیه سرزمین‌های اشغالی آغاز کرد که تا صبح روز بعد ادامه داشت. این در حالی بود که علی رغم اطلاع‌رسانی قبلی ایران به برخی کشورهای منطقه‌ای و فرامنطقه‌ای درباره قطعی بودن پاسخ و اقدام نظامی کشورمان، آمریکا و رژیم اسرائیل نتوانستند مانع از انجام این حمله شوند.

چالش‌های پیش‌روی مودی در انتخابات سراسری هند

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل شرق آسیا گفت: علیرغم شانس پیروزی، لیکن احتمالا تعداد کرسی‌هایی که نارندار مودی، نخست وزیر هند در پارلمان آینده این کشور در اختیار خواهد داشت، کمتر باشد، چون به نظر می‌رسد مسلمانان و دیگر اقوام هند در انتخابات سراسری به سمت احزاب مخالف حزب حاکم حرکت کنند.

پیچیدگی‌ها و ضرورت مقابله با داعش خراسان

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: با قدرت‌گیری طالبان در افغانستان موضوع داعش خراسان و درگیری این دو گروه و گسترش دامنه تهدیدات امنیتی آن در منطقه بیشتر از گذشته اهمیت پیدا کرده است، زیرا فعالیت‌های تروریستی این گروه تروریستی، اختلال در امنیت منطقه را به همراه دارد. علاوه بر این، حمایت از فعالیت‌های انتحاری و افراد مسلح در منطقه، امنیت ایران را نیز به خطر انداخته است. از این رو، داعش خراسان به‌عنوان یک تهدید مهم برای امنیت شرقی کشورمان شناخته می‌شود.

برخورد تبعیض آمیز دبیرکل سازمان ملل در قبال تنش ایران و رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین – تحلیل و گفتگو: حقوقدانان بین‌المللی معتقدند اگر آمریکا و کشورهای غربی اقدام ایران را به‌عنوان یک اقدام دفاعی به رسمیت می‌شناختند، حمله احتمالی مجدد رژیم اسرائیل به ایران یک اقدام تهاجمی محسوب می‌شد و نتانیاهو نمی‌توانست در صحنه بین‌المللی توجیهی برای آن داشته باشد.

Loading

أحدث المقالات

تقویت رفاقت دیپلماتیک ایران وارمنستان در برابر زنگه زور

تقویت رفاقت دیپلماتیک ایران وارمنستان در برابر زنگه زور

آنی بدلیان، سخنگوی وزارت خارجه ارمنستان، بعدازظهر شنبه در شبکه اجتماعی ایکس خبر از مقدمات برای تأسیس سرکنسولگری ارمنستان در تبریز داد و نوشت که «در پی گفت‌وگو با طرف ایرانی، امروز دولت ارمنستان به طور رسمی تصمیم به افتتاح کنسولگری در تبریز را تأیید کرد. اقدامات مقدماتی در حال انجام است». براساس این گزارش، از اکتبر ۲۰۲۲، سرکنسولگری جمهوری اسلامی ایران در شهر «قاپان» آغاز به کار کرده است و با افتتاح سرکنسولگری جمهوری ارمنستان در شهر تبریز، عمل متقابل از سوی دولت ارمنستان انجام خواهد شد

تاریخچه خلیج فارس بر اساس اسناد رسمی؛ آبراهه‎ای استراتژیک با سابقه‎ای متعلق به ایران

اسناد و مدارکی که در سازمان ملل و نهاد‌های مختلف ثبت شده به‌طور قاطع تاکید می‌کنند که نامی به جز خلیج فارس وجود نداشته و ادعا‌های مطرح شده در این زمینه و همچنین مرتبط با جزایر سه‌گانه بی‌اساس است.

مبانی قانونی کنش سخت جمهوری اسلامی ایران علیه رژیم صهیونیستی

فارغ از اینکه ماهیت اقدام ایران در پاسخ به جنایت‌کاری رژیم صهیونیستی در حمله به کنسولگری کشور در سوریه را «واکنش»، «اقدام تلافی‌جویانه» یا «دفاع مشروع» بدانیم یا «کنش»، حتی در فرض کنش بودن اقدام نیز جواز آن را می‌توان از مصرحات، تاکیدات و الزامات قوانین کشور برداشت کرد.

Loading

نقش سه گانه آمریکا در سوریه

۱۳۹۵/۰۳/۱۶ | نمای راهبردی

شورا آنلاین – یادداشت: آمریکایی ها پیش‌تر نظریه خاورمیانه بزرگ را مطرح کرده بودند که شاید در آن مقطع همگان تصور می‌کردند منظور از بزرگ، بزرگ جغرافیایی است.

علی بیگدلی[i]:

این در حالی است که هدف این بود که نوعی یکسان‌سازی سیاسی در کشورهای خاورمیانه ایجاد و موج دموکراسی مطلوب آمریکا بر این کشورها حاکم شود.

در زمان جورج بوش چنین طرحی عملی نشد، اما در زمان باراک اوباما این سیاست را تحت عنوان “بهار عربی” آغاز کردند.

اشتباه بزرگی که آمریکایی‌ها در “بهار عربی” مرتکب شدند، این بود که سه کشور اصلی این منطقه یعنی مصر، تونس و لیبی را دستخوش تحولات و تغییراتی کردند. اندک اندک موج حاصل از “بهار عربی” به کشورهای دیگر منطقه از جمله یمن و سوریه نیز کشیده شد. بنابراین بحران سوریه به نوعی محصول تعارضات دنیای عرب و دنیای غرب است.

باید توجه داشت که آمریکا در مسئله سوریه اهداف مشخص و معینی برای خود تعریف نکرده است و راهبرد مشخص و معینی هم در قبال این کشور ندارد. اصولا راهبرد اوباما دوری جستن از جنگ بوده و باید گفت ایالات متحده تحت فشار عربستان سعودی ناچار شد مداخله کند.

واشنگتن با توجه به تجربه نامطلوب “بهار عربی” نمی‌خواست وارد ماجراجویی جدیدی شود. در واقع با توجه به اینکه آمریکا پیمان‌های دفاعی با افغانستان و عراق امضا کرده بود، مایل نبود که کانون درگیری جدیدی برای خود به وجود بیاورد. اما از زمانی که روس‌ها به طور جدی و با نیروی هوایی قدرتمند وارد ماجرای سوریه شدند و پایگاه قدیمی دریایی خود را نیز احیا کردند، آمریکا و غرب تا حدودی به مسئله سوریه حساس شدند.

از طرف دیگر روسیه به نوعی سوریه را به گروگان گرفت تا از زیر بار سنگین تحریم‌های اقتصادی غرب در پی اختلاف بر سر انضمام کریمه رها شود. با حضور پررنگ روس‌ها باید مراقب تحرکات واشنگتن-مسکو باشیم، زیرا بیم آن می‌رود که دو کشور بدون نقش آفرینی ایران به توافقاتی دست یابند.

روس‌ها نشان داده‌اند که در حال نزدیک شدن به غرب هستند. حتی ارتباطات روسیه با کشورهای عربی حاشیه خلیج فارس نیز بیانگر آن است که این کشور خیلی پایبند به حفظ بشار اسد نیست.

همچنین اخیرا شاهد حمایت آمریکا از برخی نیروهای معارض مسلح در سوریه هستیم؛ باید توجه داشت که این سیاست و استراتژی آمریکا ربطی به بشار اسد ندارد و اگر آمریکا از کردهای سوریه حمایت می‌کند، به این دلیل است که آنها با داعش می‌جنگند.

منتها مسئله سوریه به قدری در هم تنیده است که نمی‌توان به وضوح مشخص کرد که کدام کشورها حامی کدام گروه‌ها هستند. به بیان دیگر اکنون مشخص نیست که آیا آمریکا علیه داعش اقدام انجام می‌دهد یا علیه حکومت دمشق.

در این میان حمایت آمریکا از کردها تا حدودی باعث خشم ترکیه شده است. در واقع در مسئله سوریه شاهد شکل گیری یک مثلث شوم هستیم که عبارتند از ترکیه، قطر و عربستان سعودی. این کشورها به دلیل روابط نزدیک با آمریکا، این کشور را نیز وارد ماجرای سوریه کرده‌اند.

به نظر من آمریکا نقشی سه گانه در سوریه ایفا می‌کند؛ از یک طرف به کردها‌ی سوریه با هدف مبارزه با داعش کمک تسلیحاتی و مستشاری می‌کنند. از طرف دیگر به گروه‌های مخالف بشار اسد نیز کمک‌هایی ارائه کرد‌ه و در همین حال حامی اهداف عربستان سعودی و قطر در سوریه است.


[i] استاد دانشگاه و کارشناس مسائل بین الملل

0 Comments

یک دیدگاه بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *