جدیدترین مطالب

پیامدهای تنش نظامی ایران و رژیم صهیونیستی بر جنگ غزه

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل منطقه گفت: یکی از ابعاد راهبردی و بلندمدت پاسخ سخت موشکی – پهپادی ایران به سرزمین‌های اشغالی، عقب‌‌ نشینی بیش‌از‌پیش رژیم صهیونیستی از مواضع خود در جنگ غزه خواهد بود.

چشم‌انداز رقابت ژئوپلیتیکی قدرت‌های بزرگ در قفقاز

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل قفقاز گفت: اگر روند واگرایی کشورهای منطقه به‌ویژه جمهوری‌های ارمنستان و آذربایجان از روسیه با سرعت اتفاق بیفتد، ممکن است روس‌ها واکنش جدی‌تری نسبت به آن نشان داده و حتی با استفاده از قدرت سخت از تغییر نظم سنتی منطقه جلوگیری کنند.

تحلیلی بر تقابل نظامی ایران و رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل غرب آسیا گفت: جمهوری اسلامی ایران در واپسین ساعات 26 فروردین، حمله‌ای موشکی و پهپادی را علیه سرزمین‌های اشغالی آغاز کرد که تا صبح روز بعد ادامه داشت. این در حالی بود که علی رغم اطلاع‌رسانی قبلی ایران به برخی کشورهای منطقه‌ای و فرامنطقه‌ای درباره قطعی بودن پاسخ و اقدام نظامی کشورمان، آمریکا و رژیم اسرائیل نتوانستند مانع از انجام این حمله شوند.

چالش‌های پیش‌روی مودی در انتخابات سراسری هند

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل شرق آسیا گفت: علیرغم شانس پیروزی، لیکن احتمالا تعداد کرسی‌هایی که نارندار مودی، نخست وزیر هند در پارلمان آینده این کشور در اختیار خواهد داشت، کمتر باشد، چون به نظر می‌رسد مسلمانان و دیگر اقوام هند در انتخابات سراسری به سمت احزاب مخالف حزب حاکم حرکت کنند.

پیچیدگی‌ها و ضرورت مقابله با داعش خراسان

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: با قدرت‌گیری طالبان در افغانستان موضوع داعش خراسان و درگیری این دو گروه و گسترش دامنه تهدیدات امنیتی آن در منطقه بیشتر از گذشته اهمیت پیدا کرده است، زیرا فعالیت‌های تروریستی این گروه تروریستی، اختلال در امنیت منطقه را به همراه دارد. علاوه بر این، حمایت از فعالیت‌های انتحاری و افراد مسلح در منطقه، امنیت ایران را نیز به خطر انداخته است. از این رو، داعش خراسان به‌عنوان یک تهدید مهم برای امنیت شرقی کشورمان شناخته می‌شود.

برخورد تبعیض آمیز دبیرکل سازمان ملل در قبال تنش ایران و رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین – تحلیل و گفتگو: حقوقدانان بین‌المللی معتقدند اگر آمریکا و کشورهای غربی اقدام ایران را به‌عنوان یک اقدام دفاعی به رسمیت می‌شناختند، حمله احتمالی مجدد رژیم اسرائیل به ایران یک اقدام تهاجمی محسوب می‌شد و نتانیاهو نمی‌توانست در صحنه بین‌المللی توجیهی برای آن داشته باشد.

همکاری در حوزه انرژی؛ مانع بروز شکاف در روابط آذربایجان – اتحادیه اروپا؟

شورای راهبردی آنلاین-رصد: پرچم جمهوری آذربایجان در سال 2001 در شورای اروپا برافراشته شد، اما عضویتش در مجمع پارلمانی این شورا 23 سال بعد، به دلیل سوابق ضعیف حقوق بشری به حالت تعلیق درآمد. این مساله نشان دهنده تنش‌هایی رو به رشد میان باکو و برخی کشورهای غربی است.

Loading

أحدث المقالات

ائتلاف‌سازی عربی ضدتهران بعد از وعده صادق!

ائتلاف‌سازی عربی ضدتهران بعد از وعده صادق!

با وجود آنکه ۱۵ روز از پاسخ موشکی و پهپادی ۲۶ فروردین‌ماه (۱۳ آوریل) ایران به اسرائیل که از آن به نام عملیات «وعده صادق» یاد می‌شود، گذشته اما هم‌چنان این اتفاق از جنبه‌های متفاوتی قابل ارزیابی است که یکی از آنها ناظر به احتمال تقویت جبهه عربی برای توازن با ایران است. آن‌گونه که برخی باور دارند زمانی که ایران در یک واکنش غیرقابل پیش‌بینی به حمله اسرائیل به سفارتش در دمشق، بیش از ۳۰۰ موشک و پهپاد به اسرائیل شلیک کرد، عملا یک پوست‌اندازی در توازن‌بخشی کشورهای عربی بین تهران و تل‌آویو شکل گرفته است.

روز 206 طوفان‌الاقصی|22 شهید و ده‌ها زخمی در بمباران رفح

بمباران شدید شهر رفح در جنوب غزه، بازداشت صدها دانشجو و استاد دانشگاه در آمریکا به دلیل اعتراض به قتلعام رژیم اسرائیل در غزه و حمایت‌های آمریکا از این رژیم و ادعای سنتکام آمریکا در رهگیری پهپهادهای یمن از مهمترین تحولات بامدادی طوفان الاقصی است.

روز 206 طوفان‌الاقصی|22 شهید و ده‌ها زخمی در بمباران رفح

بمباران شدید شهر رفح در جنوب غزه، بازداشت صدها دانشجو و استاد دانشگاه در آمریکا به دلیل اعتراض به قتلعام رژیم اسرائیل در غزه و حمایت‌های آمریکا از این رژیم و ادعای سنتکام آمریکا در رهگیری پهپهادهای یمن از مهمترین تحولات بامدادی طوفان الاقصی است.

هواداران فاشیسم در ایتالیا در سالگرد اعدام موسولینی تظاهرات کردند

تهران- ایرنا- ده‌ها نفر در ایتالیا روز یکشنبه در هفتادونهمین سالگرد اعدام بنیتو موسولینی دیکتاتور فاشیست این کشور دستان خود را به نشانه سلام فاشیستی بلند کرده و به دیکتاتور سابق ایتالیا ادای احترام کردند.

هواداران فاشیسم در ایتالیا در سالگرد اعدام موسولینی تظاهرات کردند

تهران- ایرنا- ده‌ها نفر در ایتالیا روز یکشنبه در هفتادونهمین سالگرد اعدام بنیتو موسولینی دیکتاتور فاشیست این کشور دستان خود را به نشانه سلام فاشیستی بلند کرده و به دیکتاتور سابق ایتالیا ادای احترام کردند.

Loading
پیام های دخالت نظامی آمریکا در سوریه

واکنش ایران به ورود نظامی آمریکا به سوریه

۱۳۹۸/۰۴/۰۳ | موضوعات

شورای راهبردی آنلاین - رسانه ها: بعضی ها می گویند که دخالت ایالات متحده در سوریه برای ایران تازگی ندارد همان طور که این کشور در عراق دخالت کرد و ایران توانست با آن کنار بیاید و از آن به سود منافع خود استفاده کند.

منابع دیپلماتیک مخفی نمی کنند که با نگرانی واکنش ایران به ارسال نیروهای نظامی ایالات متحده به منبج در سوریه و آمادگی این کشور برای اعزام نیروهای اضافی را زیر نظر دارند. عواملی متعدد هر چند متناقض وجود دارد که باعث این نگرانی می شود. عوامل نگرانی به ویژه زمانی بروز می کنند که نشست روسای ستادهای ارتش ایالات متحده و روسیه و ترکیه در آنتالیا برگزار شد و در آن جا حاضران مواضع خود را در خصوص درگیر شدن میدانی امریکا در سوریه هماهنگ کردند در حالی که ایران غایب این نشست بود، نگرانی زمانی بیشتر شد که در آستانه روسیه و ترکیه قبل از این که ایران به آنها ملحق شود با یکدیگر تشکیل جلسه دادند. عامل نگرانی دیگر ورود نظامی روسیه به خط جنگ در سوریه است که باعث کاهش نفوذ و تاثیر ایران به عنوان تنها کشوری بود که قبل از ورود روسیه و حمایتش از بشار اسد و نجات آن از سقوط در کنار حکومت سوریه ایستاده بود.

بعید است که ورود امریکا به خط جنگ سوریه تاثیر سلبی بر دامنه نفوذ ایران به دو یا سه دلیل بگذارد. دلیل اول این که روسیه خیلی خوب اهمیت موازنه با ایالات متحده و نیازش به ایران در سوریه را می داند برای این که بتواند بعد از انتقامی که از ایالات متحده بعد از فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی گرفت جایگاهش را در سوریه تثبیت کند. موازنه با ایالات متحده انگیزه واقعی است. ایران خوب می داند که سطح جنگجویی حکومت سوریه برای این که ایالات متحده تا چه اندازه شانس موفقیت داشته باشد تا کجاست. این تنها حکومت سوریه، جدای از متحدان غیرسنتی اش است که تضمین می دهد موقعیت ایالات متحده چه باشد. علاوه بر آن ایران خودش نمی خواهد حجم حضورش در سوریه را کم کند تا در نتیجه آن اوراقش در عرصه سوریه آن هم در برابر ایالات متحده که تحت عنوان مبارزه با داعش و همچنین کاستن از نقش ترکیه که محالف هر گونه نقش آفرینی برای نیروهای دموکراتیک سوریه مورد حمایت امریکاست وارد منبج شده را از دست ندهد. این بدان معناست که ایالات متحده در برابر کاستن از نقش آفرینی ترکیه از روسیه خواستار تضمینی برای خنثی کردن ایران است. بسیاری از منابع می گویند که با وجود اختلاف نظرها بر سر اوضاع سوریه میان ایران و روسیه، چنین فضایی به وجود آمده است، ایران در مراحل متعدد بارها تمایل خود را برای پایان دادن به جنگ نظامی در سوریه بعد از این که به حکومت سوریه کمک کرد که بر حلب مسلط شود، اعلام کرده است. اگر هم ارتش سوریه را برای جنگ به سمت ادلب هدایت کرده برای این است که می خواهد قدرتش در مذاکرات را افزایش دهد. همچنین می خواهد بعد از آن که حکومت سوریه تحت فشارهای روسیه به آغاز مذاکرات سیاسی با مخالفان مجبور شد، تقویت شود تا در مذاکرات دست برتر را داشته باشد.

عامل دیگر، با وجود این که دو طرف روسی و ایرانی وجود هر گونه اختلاف استراتژیک میان خود را نفی می کنند اما روسیه اصرار دارد که درباره سوریه مستقیما با حکومت سوریه تعامل داشته باشد.

با توجه به این عوامل، ناظران دیپلماتیک واکنش ایران را در برابر ورود نظامی امریکا زیر نظر دارند با این که می دانند هر گونه رویارویی نظامی احتمالی میان دو طرف هزینه های بسیار سنگینی دارد تا آن جا که نمی خواهند اصلا چنین رویارویی ای را در ذهن خود مجسم کنند.

در مقابل عوامل متعددی نیز وجود دارد که باعث کاهش این نگرانی ها می شود که به اعتقاد ناظران قابل توجه است. بارزترین آنها این است که بعد از آن که روسیه به قدرت برتر تاثیرگذار در سوریه تبدیل شد حالا ایالات متحده می رود روی قدرت روسیه در سوریه سرمایه گذاری کند تا آن جا که هیچ کاری را بدون موافقت یا مشارکت روسیه انجام نمی دهد.

در عین حال ورود امریکا به منبج محصور به مبارزه با داعش و خنثی کردن ترکیه است نه حمایت از مخالفان میانه رو در برابر حکومت اسد، و این چیزی است که با اهداف ایران هم خوانی دارد. نکته مهم در این جا در این است که خود ایالات متحده هم اجازه داده که چنین تفسیرهایی صورت بگیرد. ورود ایران به سوریه با هماهنگی رئیس جمهوری سوریه است با این اعتبار که ورود هر گونه نیروی نظامی به سوریه تنها در چارچوب توافق با حکومت سوریه ممکن است تا استقلال و تمامیت ارضی سوریه نقض نشود. این چیزی است که ایران بارها اعلام کرده است. ایران درک می کند که آن چه برای دونالد ترامپ، رئیس جمهوری امریکا اهمیت دارد تفاهم با روسیه است.

در عین حال ورود نیروهای نظامی امریکایی به منبج حاوی دو پیام است. مخاطب هر دو پیام در داخل امریکا است. یکی این که این دخالت صرفا برای مبارزه با داعش و شکست آن در رقه بعد از شکست آن در موصل است. پیام دوم متوجه کنگره امریکاست که هر گونه نرمش در قبال روسیه را محکوم کرده است. ورود امریکا به رقه به معنای عدم تسلط روسیه بر این شهر است که می تواند بر وضعیت کلی سوریه تاثیر بگذارد. دیپلمات ها می گویند که با وجود فشارهایی که متوجه ترامپ است و تلاش می شود او را وادار کنند که از بعضی شعارهایش دست بکشد اما او همچنان بر لزوم تفاهم با روسیه تاکید دارد. اما حتی اگر این اهداف با اهداف ایران تعارض نداشته باشد نقش ایران به سود بازیگران تاثیرگذار دیگر سوریه کاهش خواهد یافت.

بعضی ها می گویند که دخالت ایالات متحده در سوریه برای ایران تازگی ندارد همان طور که این کشور در عراق دخالت کرد و ایران توانست با آن کنار بیاید و از آن به سود منافع خود استفاده کند. در سوریه نیز ایران می تواند تا زمانی که آسیبی با منافع حیاتی اش وارد نیاید با حضور امریکا کنار بیاید. با همه اینها هنوز استراتژی دولت امریکا در برابر تهران با وجود بالا بردن سطح توقعاتش از تهران مشخص نیست.

منبع: دیپلماسی ایرانی

0 Comments

یک دیدگاه بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *