جدیدترین مطالب

تلاش‌های کابینه جنگ نتانیاهو برای انحراف افکار عمومی از جنگ غزه

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: رژیم صهیونیستی درصدد «بهره‌برداری روانی» از مسائل اخیر منطقه، برای انحراف افکار عمومی جهانی از جنایات این رژیم در غزه است. بررسی فضای حاکم بر محافل سیاسی و رسانه‌ای رژیم صهیونیستی و مراکز همسو با آن در سطح منطقه و بین‌الملل نشان می‌دهد که این رژیم، به‌دنبال «برجسته و غالب‌سازی» تنش‌های اخیر با جمهوری اسلامی ایران است تا فشار سنگینی که را که در افکار عمومی داخلی، منطقه‌ای، بین‌المللی و حتی دولت‌های اروپایی علیه‌ جنگ غزه ایجاد شده است، را کاهش دهد.

پیامدهای تنش نظامی ایران و رژیم صهیونیستی بر جنگ غزه

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل منطقه گفت: یکی از ابعاد راهبردی و بلندمدت پاسخ سخت موشکی – پهپادی ایران به سرزمین‌های اشغالی، عقب‌‌ نشینی بیش‌از‌پیش رژیم صهیونیستی از مواضع خود در جنگ غزه خواهد بود.

چشم‌انداز رقابت ژئوپلیتیکی قدرت‌های بزرگ در قفقاز

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل قفقاز گفت: اگر روند واگرایی کشورهای منطقه به‌ویژه جمهوری‌های ارمنستان و آذربایجان از روسیه با سرعت اتفاق بیفتد، ممکن است روس‌ها واکنش جدی‌تری نسبت به آن نشان داده و حتی با استفاده از قدرت سخت از تغییر نظم سنتی منطقه جلوگیری کنند.

تحلیلی بر تقابل نظامی ایران و رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل غرب آسیا گفت: جمهوری اسلامی ایران در واپسین ساعات 26 فروردین، حمله‌ای موشکی و پهپادی را علیه سرزمین‌های اشغالی آغاز کرد که تا صبح روز بعد ادامه داشت. این در حالی بود که علی رغم اطلاع‌رسانی قبلی ایران به برخی کشورهای منطقه‌ای و فرامنطقه‌ای درباره قطعی بودن پاسخ و اقدام نظامی کشورمان، آمریکا و رژیم اسرائیل نتوانستند مانع از انجام این حمله شوند.

چالش‌های پیش‌روی مودی در انتخابات سراسری هند

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل شرق آسیا گفت: علیرغم شانس پیروزی، لیکن احتمالا تعداد کرسی‌هایی که نارندار مودی، نخست وزیر هند در پارلمان آینده این کشور در اختیار خواهد داشت، کمتر باشد، چون به نظر می‌رسد مسلمانان و دیگر اقوام هند در انتخابات سراسری به سمت احزاب مخالف حزب حاکم حرکت کنند.

پیچیدگی‌ها و ضرورت مقابله با داعش خراسان

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: با قدرت‌گیری طالبان در افغانستان موضوع داعش خراسان و درگیری این دو گروه و گسترش دامنه تهدیدات امنیتی آن در منطقه بیشتر از گذشته اهمیت پیدا کرده است، زیرا فعالیت‌های تروریستی این گروه تروریستی، اختلال در امنیت منطقه را به همراه دارد. علاوه بر این، حمایت از فعالیت‌های انتحاری و افراد مسلح در منطقه، امنیت ایران را نیز به خطر انداخته است. از این رو، داعش خراسان به‌عنوان یک تهدید مهم برای امنیت شرقی کشورمان شناخته می‌شود.

برخورد تبعیض آمیز دبیرکل سازمان ملل در قبال تنش ایران و رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین – تحلیل و گفتگو: حقوقدانان بین‌المللی معتقدند اگر آمریکا و کشورهای غربی اقدام ایران را به‌عنوان یک اقدام دفاعی به رسمیت می‌شناختند، حمله احتمالی مجدد رژیم اسرائیل به ایران یک اقدام تهاجمی محسوب می‌شد و نتانیاهو نمی‌توانست در صحنه بین‌المللی توجیهی برای آن داشته باشد.

Loading

أحدث المقالات

بلینکن خواستار سیستم دفاعی یکپارچه اعراب در مقابل ایران شد

بلینکن در جریان نشست وزرای شورای همکاری خلیج فارس در ریاض، پایتخت عربستان سعودی، طی اظهاراتی مدعی شد: «این مسئله تهدید حاد و فزاینده ایران را نشان می‌دهد، اما همچنین نیاز به همکاری در زمینه دفاع یکپارچه را هم نشان می‌دهد».

بایدن در تماس با نتانیاهو با عملیات نظامی اسرائیل در رفح مخالفت کرد

کاخ سفید در بیانیه‌ای اعلام کرد جو بایدن، رئیس‌جمهوری آمریکا یک‌شنبه نهم اردیبهشت، در تماس تلفنی با بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر اسرائیل ،بر «موضع شفاف» خود درباره عملیات برنامه‌ریزی شده اسرائیل برای حمله به شهر رفح در جنوب نوار غزه تاکید کرد.

وزیر خارجه اردن: نتانیاهو صلح نمی‌خواهد

وزیر امور خارجه اردن امروز (دوشنبه) در سخنانی در دیدار با همتای فرانسوی خود در ریاض گفت که نخست‌وزیر رژیم صهیونیستی به دنبال جنگ است و خواستار صلح نیست.

Loading

غیرقابل پیش‌بینی‌ شدن آمریکا

۱۳۹۸/۰۴/۰۳ | نمای راهبردی

شورای راهبردی آنلاین- رسانه ها:سید احمد حسینی، کارشناس ارشد مسائل سیاسی و بین‌المللی در یادداشتی می‌نویسد: آمریکا خود را وارد یک جنگ تمام عیار نمی‌سازد اما نشان می‌دهد که آماده ضربه است.

سید احمد حسینی*

دیپلماسی ایرانی: برخلاف دوران اوباما، که ائتلاف سازی و مشارکت دادن کشورها و شرکاء با هدف سرشکن نمودن هزینه ها و مشروعیت بخشی به اقدامات از ویژگی های رفتاری ایالات متحده آمریکا بود، اکنون این کشور با مدیریت دونالد ترامپ چهره متفاوتی از سیاست خارجی خود به نمایش گذاشته و با تمسک به ابزارهای در اختیار، تلاش دارد ظرفیت ها و قابلیت های متفاوتی برای خود خلق نماید.

هر چند ترامپ در دوران تبلیغات ریاست جمهوری، دوری جستن از کانون های تنش و سروسامان دادن به وضعیت داخلی را از اولویت های خود اعلام نمود اما واقعیت های سیاسی و الزامات قدرت ایجاب کرده که در بعد سیاست خارجی نقش آفرینی و حتی در مواردی تندتر از اسلاف خود عمل نماید.

با این حال، عملکرد صد روزه این دولت نشان از آن دارد که ملاحظه جدی عدم درگیر ساختن نیروی نظامی کشور در منازعات در عین داشتن موضع برتر و موقعیت پیشتازانه را کاملا مد نظر دارد و با شگردهای خاصی آن را دنبال می کند.

آنچه در حمله ناگهانی آمریکا به سوریه و اکنون در گسیل ناوهای جنگی به کره شمالی بچشم می خورد این است که آمریکا تلاش می کند سیاست وحشتی از خود به دیگران تزریق نماید تا همگان این ملاحظه جدی را مد نظر داشته باشند که احتمال رفتار غیرمنتظره ایالات متحده را در محاسبات خود بصورت جدی مدنظر داشته باشند.

در جهت دستیابی به این هدف، مختصات و ویژگی های زیر در رفتارهای آمریکا در دوره ترامپ مشاهده می گردد:

 

الف – غیرقابل پیش بینی بودن:

یکی از ویژگی های رفتاری آمریکا در دوره کنونی این است که به همگان نشان می دهد هر آن ممکن است در قبال مسائل و چالش هائی که با آن مواجه است، دست به ماشه برد. این امر به خودی خود یک ترس سیستماتیکی را به کشورها و بخصوص جبهه مخالف این کشور تزریق می کند که روی این وجهه رفتاری حساب باز کرده و در لاک محافظه کاری فرو روند و به هدفی در برابر رفتارهای غیرمنتظره و حملات این کشور تبدیل نشوند.

این قبیل اقدامات تاکنون در مورد سوریه به اجرا گذاشته شده و در مورد کره شمالی نیز در حال تکرار شدن است و آمریکا علی رغم اینکه خود را وارد یک جنگ تمام عیار نمی سازد اما این مزیت را نشان می دهد که تنها کشوری است که آماده ضربه است و می تواند بصورت یکجانبه و فارغ از قید و بندها برای خود، تصمیم بگیرد.

 

بپرریسک ساختن موضوعات:

یکی از تاکتیک های کنونی واشنگتن این است که موضوعات فراروی در مناطق مختلف را بشدت امنیتی ساخته و با به حداقل رساندن امکان گفتگو و سازش، سطح ریسک کشورها را بسیار بالا می برد. در نتیجه، امکان گفتگو، نزدیکی مواضع، راه حل های مرحله ای و در مرحله نهائی سازش کم می شود و شکاف بین طرفها به حداکثر می رسد و طرفین بیشتر به راه حل نظامی و امنیتی فکر می کنند.

در حال حاضر به لحاظ جغرافیائی، سه کانون مناقشه با روسیه بر سر موضوع اوکراین و شبه جزیره کریمه، بحران سوریه و بحران شبه جزیره کره بعنوان اهرم های لازم در اختیار آمریکاست تا از طریق آنها کشورهای اروپائی، ایران و کشورهای ثروتمند حوزه خلیج فارس و کشورهای کره، ژاپن و چین را از طریق پر شدت نمودن اختلاف در مسیر سناریوهای خود قرار داده و سمت و سوی تحولات را به گونه ای پیش برد که ایالات متحده آمریکا بعنوان اصلی ترین طرف بحران جلوه کند و کشورها مجبور باشند برای حفظ منافع خود، دیدگاه های واشنگتن را مورد توجه قرار دهند.

طبعا در چنین وضعی، آمریکا راحت تر خواهد بود تا به خواسته ها و انتظارات اقتصادی و مادی خود از کشورهای هدف دست یافته و به سود هنگفتی در پوشش های مختلف نظیر فروش تسلیحات و جنگ افزار و عقد قراردادهای گوناگون، دست یابد.

 

جفرسایشی ساختن منازعات:

برخلاف ژست ظاهری و فضای رسانه ای که دولت آمریکا ترسیم می نماید، قاعدتا این کشور نیازی به تسریع و تعجیل در حل سریع بحرانهای مختلف در گوشه و کنار جهان بخصوص در سه حوزه ای که ذکر آن رفت ندارد و منافعش در طولانی شدن این موضوعات تامین می شود.

در این راستا با دست زدن به اقدامات تحریک آمیز و تحقیر رقبا و حریفان، آنها را در وضعیتی قرار می دهد که انتخاب های دیگری غیر از پافشاری بر مواضع خود نداشته باشند و کماکان تحولات وفق منافع آمریکا پیش رود. در این خصوص دو اقدامی که در سوریه و کره شمالی دنبال می گردد عملا طرفها را در موقعیتی قرار می دهد که برای دفاع از حیثیت و منافع خود در مسیر حفظ مواضع پیش روند و امکان مانور دیگر به حداقل می رسد.

 

دبه حاشیه بردن مسائل داخلی:

یکی از نقاط آسیب و ضعف آمریکا در شرایط کنونی، نابسامانی ها و چنددستگی های ناشی از روی کار آمدن رئیس جمهور جدید است که اگر فرصت بروز و ظهور پیدا کند می تواند قدرت مانور و نقش آفرینی این کشور در جهان را بشدت دچار آسیب سازد.

اقدامات غیرقابل پیش بینی و تحریک آمیزی که این کشور در مناطق مختلف جهان انجام می دهد باعث به حاشیه رفتن مسائل داخلی و جلب توجهات به خارج می گردد و شرکای غربی این کشور نیز در دو راهی انتخاب سختی قرار می گیرند و مجبور می شوند در جبهه حمایت از آمریکا حرکت نمایند.

 

جمع بندی:

رفتارهای جدید ایالات متحده در عین حال که در طولانی مدت به ضرر این کشور می باشد و وجهه این کشور را در جهان تخریب و هزینه های آن را افزایش می دهد اما در کوتاه مدت عنصر غیرقابل پیش بینی شدن و وجود سایه یک شمشیر و تهدید بر سر کشورها را تداعی و تلقین می نماید و بسیاری از کشورها را در لاک محافظه کاری فرو می برد و علاوه بر آن باعث تغییر توجهات کشورهائی مانند ایران از پرداختن به نقاط آسیب و ضعف از جمله ابعاد اقتصادی و توسعه و پیشرفت می گردد. نکته مهم دیگر این است که ممکن است خیزهائی که این کشور برای مواجهه با رقبا و حریفان خود بر می دارد از حد خاصی فراتر رفته و به مرحله تنش و رویاروئی فراگیر منجر گردد و یا اینکه ضربه اعتباری و پرستیژی که به کشورها وارد می شود ممکن است به مرحله ای برسد که باعث واکنش و رفتار متقابل آنان گردد. طبعا علاوه بر آمادگی های ذاتی و توجه به اهرم ها و بنیان های قدرت، دیپلماسی نقش بسیار مهمی در توجه دادن کشورها به آثار زیانبار این اقدامات دارد و باید علاوه بر مستندسازی و طراحی های حقوقی و قانونی، قدرت نقش آفرینی و یارگیری ایالات متحده را در تنگنا قرار داده و هزینه های اقدامات یکجانبه آنها را تا آنجا که ممکن است، بالا برد.

کارشناس ارشد مسائل سیاسی و بین‌المللی*

منبع: دیپلماسی ایرانی 

0 Comments

یک دیدگاه بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *