جدیدترین مطالب

چشم‌انداز رقابت ژئوپلیتیکی قدرت‌های بزرگ در قفقاز

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل قفقاز گفت: اگر روند واگرایی کشورهای منطقه به‌ویژه جمهوری‌های ارمنستان و آذربایجان از روسیه با سرعت اتفاق بیفتد، ممکن است روس‌ها واکنش جدی‌تری نسبت به آن نشان داده و حتی با استفاده از قدرت سخت از تغییر نظم سنتی منطقه جلوگیری کنند.

تحلیلی بر تقابل نظامی ایران و رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل غرب آسیا گفت: جمهوری اسلامی ایران در واپسین ساعات 26 فروردین، حمله‌ای موشکی و پهپادی را علیه سرزمین‌های اشغالی آغاز کرد که تا صبح روز بعد ادامه داشت. این در حالی بود که علی رغم اطلاع‌رسانی قبلی ایران به برخی کشورهای منطقه‌ای و فرامنطقه‌ای درباره قطعی بودن پاسخ و اقدام نظامی کشورمان، آمریکا و رژیم اسرائیل نتوانستند مانع از انجام این حمله شوند.

چالش‌های پیش‌روی مودی در انتخابات سراسری هند

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل شرق آسیا گفت: علیرغم شانس پیروزی، لیکن احتمالا تعداد کرسی‌هایی که نارندار مودی، نخست وزیر هند در پارلمان آینده این کشور در اختیار خواهد داشت، کمتر باشد، چون به نظر می‌رسد مسلمانان و دیگر اقوام هند در انتخابات سراسری به سمت احزاب مخالف حزب حاکم حرکت کنند.

پیچیدگی‌ها و ضرورت مقابله با داعش خراسان

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: با قدرت‌گیری طالبان در افغانستان موضوع داعش خراسان و درگیری این دو گروه و گسترش دامنه تهدیدات امنیتی آن در منطقه بیشتر از گذشته اهمیت پیدا کرده است، زیرا فعالیت‌های تروریستی این گروه تروریستی، اختلال در امنیت منطقه را به همراه دارد. علاوه بر این، حمایت از فعالیت‌های انتحاری و افراد مسلح در منطقه، امنیت ایران را نیز به خطر انداخته است. از این رو، داعش خراسان به‌عنوان یک تهدید مهم برای امنیت شرقی کشورمان شناخته می‌شود.

برخورد تبعیض آمیز دبیرکل سازمان ملل در قبال تنش ایران و رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین – تحلیل و گفتگو: حقوقدانان بین‌المللی معتقدند اگر آمریکا و کشورهای غربی اقدام ایران را به‌عنوان یک اقدام دفاعی به رسمیت می‌شناختند، حمله احتمالی مجدد رژیم اسرائیل به ایران یک اقدام تهاجمی محسوب می‌شد و نتانیاهو نمی‌توانست در صحنه بین‌المللی توجیهی برای آن داشته باشد.

همکاری در حوزه انرژی؛ مانع بروز شکاف در روابط آذربایجان – اتحادیه اروپا؟

شورای راهبردی آنلاین-رصد: پرچم جمهوری آذربایجان در سال 2001 در شورای اروپا برافراشته شد، اما عضویتش در مجمع پارلمانی این شورا 23 سال بعد، به دلیل سوابق ضعیف حقوق بشری به حالت تعلیق درآمد. این مساله نشان دهنده تنش‌هایی رو به رشد میان باکو و برخی کشورهای غربی است.

چشم‌انداز روابط اقلیم کردستان با بغداد

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل عراق گفت: با نزدیک شدن ترکیه به دولت مرکزی عراق، اقلیم کردستان در آینده از بسیاری از ادعاهایی که درباره خودمختاری این منطقه داشته است، فاصله خواهد گرفت و بیشتر به دولت مرکزی وابسته می‌شود.

Loading

أحدث المقالات

ناوال نیوز: ترکیه ناو هواپیمابر می‌سازد

تهران- ایرنا- نشریه ناوال نیوز (نشریه رسمی نیروی دریایی پادشاهی بریتانیا) در گزارشی، نوشت: دفتر طراحی پروژه نیروی دریایی ترکیه اعلام کرد که برنامه ریزی و ساخت اولین ناو هواپیمابر بومی ترکیه را بدون دریافت هیچگونه حمایتی از سوی کشورهای خارجی آغاز کرده است.

تلاش روسیه برای جذب گردشگران سلامت از کشورهای اسلامی

مسکو- ایرنا- پانزدهمین اجلاس بین‌المللی اقتصادی “روسیه – جهان اسلام: کازان فروم” در حالی ۲۵ اردیبهشت‌ماه ۱۴۰۳ در شهر کازان گشایش می‌یابد که یکی از موضوعات این رویداد، گردشگری سلامت است؛‌ این موضوع بیانگر آن است که روسیه به دنبال افزایش جذب گردشگران با اهداف درمانی از کشورهای اسلامی است.

Loading

آینده ماموریت صلحبانان سازمان ملل در لبنان

۱۳۹۶/۰۷/۲۱ | موضوعات

شورای راهبردی آنلاین – ترجمه: در پایان ماه اوت 2017 شورای امنیت سازمان ملل به اتفاق آرا با تصویب قطعنامه‌ای ماموریت صلحبانان سازمان ملل را در لبنان برای یک سال دیگر تمدید کرد. مقامات آمریکایی تصویب تمدید ماموریت نیروهای صلحبان سازمان ملل برای لبنان را علامتی برای تغییر وضع موجود و قدرت بخشیدن به آن برای انجام ماموریتش برشمردند. اما این قبیل ادعاها به سادگی نشان از آن دارد که مقامات آمریکایی قادر به درک محدودیت‌های نیروهای صلحبان سازمان ملل در انجام ماموریت محوله و پیچیدگی‌های سیاست و حکومت در لبنان نیستند.

دنیس جت در یادداشتی که شورای روابط خارجی آمریکا آن را منتشر کرد، نوشت: اسرائیل در سال 1978 جنوب لبنان را اشغال کرد و سازمان ملل در واکنش به این اشغال، عملیات نیروهای صلحبانی برای لبنان موسوم به یونیفیل را تصویب کرد. متعاقباً 6000 نیرو از صلح بانان سازمان ملل در لبنان برای اعاده صلح و خروج اسرائیل از اراضی تحت اشغال و کمک به دولت لبنان جهت کنترل اوضاع در مناطق آزادشده مستقر شدند. پس از بروز جنگ در سال 2006، شورای امنیت سازمان ملل تعداد یونیفیل را به 13000 نفر با ماموریت مشابه افزایش داد.

ماموریت کنونی نیروهای حافظ صلح سازمان ملل مستقر در لبنان شامل 10500 نفر از 41 کشور جهان است که حدود 40 سال بعد از تشکیل یونیفیل همچنان اهداف و ماموریت مشابهی را دنبال می‌کنند. نیروهای اسرائیلی در دیگر سوی مرز با لبنان مستقر هستند و در 11 سال گذشته درگیری عمده‌ای رخ نداده‌است، اما این بدین معنا نیست که جنگ باز نخواهد گشت. در جنوب لبنان نیروهای حزب‌ا… حضور دارند که تهدیدی برای دولت لبنان نیستند.

علاوه‌بر تمدید ماموریت نیروهای حافظ صلح سازمان ملل مستقر در لبنان برای یک سال دیگر، قطعنامه یادشده از دبیرکل سازمان ملل می‌خواهد تا راه‌های افزایش حضور فیزیکی یونیفیل در قالب گشت‌ها و بازرسی‌ها را در چارچوب مندیت و ظرفیت‌های کنونی بررسی کند.

اگرچه مقامات اسرائیلی قطعنامه جدید شورای امنیت را بعنوان تقویت یونیفیل جهت نظارت بر فعالیت‌ها در مناطق جنوبی لبنان از جمله ورود به روستاها در این مناطق  که نیروهای حزب‌ا… حضور دارند تفسیر می‌کنند، چنین اتفاقی رخ نخواهد داد. نیروهای صلحبان سازمان ملل برای چنین ماموریتی مهیا نیستند و 41 کشور تامین کننده نیروی یونیفیل چنین انتظاری از نیروهای خود ندارند.

بعلاوه، تعداد نیروهای حزب‌ا… بیشتر از نیروهای صلحبانان سازمان ملل است و نسبت آنها پنج به یک است. از سوی دیگر حزب‌ا… نیرویی شناخته شده در لبنان است و حمایت دولت و مردم این کشور را با خود دارد. از اینرو، نیروهای صلحبان سازمان ملل قرار نیست به سربازان نبرد تبدیل شوند. اگرچه آمریکا حزب‌ا… را در فهرست سازمان‌های تروریستی خود قرار داده‌است، اما این سازمان بخشی از دولت لبنان است و دارای دو وزیر و 12 نماینده مجلس است. بعلاوه، ارتش لبنان با حزب‌ا… ارتباطات مناسبی دارد.

حزب‌ا… در آوریل 2017 یک سفر توجیهی برای اصحاب رسانه جهت آشنایی رسانه‌های داخلی و بین‌المللی با مناطق جنوبی لبنان ترتیب داد تا جهانیان با وضعیت مناسب این منطقه آشنا شوند.

از سوی دیگر، دولت لبنان ضمن تلاش برای تمدید ماموریت یونیفیل، با گسترش مندیت آن مخالف است و بر این نظر است که حضور نیروهای صلحبان سازمان ملل در لبنان برای امنیت ملی لازم است.

یکی از روزنامه‌های لبنانی گزارش داد که تمدید ماموریت یونیفیل چیزی جز ادامه روال معمول نیست. اگرچه یونیفیل روزانه صدها مورد گشت‌زنی انجام می‌دهد و حتی ممکن است گشت‌زنی‌های بیشتری در چارچوب قطعنامه جدید انجام دهد، لکن درچارچوب این گشت‌زنی‌ها قرار نیست کار خاصی انجام دهد و فقط موظفند گزارش‌های روزانه را در اسرع وقت تهیه و مخابره کنند.

تلاش دولت لبنان این است که وحدت ملی و یکپارچگی کشور حفظ شود. این درحالیست که اسرائیل در مسیر کاملاً متفاوتی با لبنان قرار دارد. نتانیاهو در رسوایی و فساد فزاینده گرفتار شده‌است و رقبای سیاسی خود و رسانه‌ها را به فساد متهم می‌کند. بعلاوه، وی اخیراً اعلام داشت که اسرائیل هیچ یک از شهرک‌ها را در کرانه باختری اشغالی برنمی‌چیند و نشان داده‌است که بیشتر در اندیشه حفظ قدرت خودش است تا دستیابی به صلح.

وضعیت سیاسیِ نه چندان مناسب در دو سوی مرز لبنان و اسرائیل، فقدان ابتکار جدی برای حل مشکلات از سوی جامعه جهانی و پرهیز از هرگونه اقدام که وضعیت موجود را برهم بزند و بی‌ثباتی ایجاد کند، جملگی حاکی از آن است که ماموریت یونیفیل تا زمان نامشخص در لبنان به درازا خواهد کشید. به دلایل یادشده، اگرچه ماموریت یونیفیل عمدتاً بی‌معنی است، اما بعید است که بودجه سالیانه آن، که بالغ بر نیم میلیون دلار است، کاهش یابد.

دولت ترامپ در حالی تصویب قطعنامه شورای امنیت برای تمدید ماموریت یونیفیل را جشن می‌گیرد که بر کاهش بودجه صلحبانان سازمان ملل تاکید دارد.  مجمع عمومی سازمان ملل کاهش 600 میلیون دلاری بودجه صلحبانان سازمان ملل را تصویب کرده‌است. اکثریت 15 عملیات صلحبانی سازمان ملل در آفریقا است، جاییکه صلحبانان کمک نسبتاً کمی به کشورسازی می‌کنند که مستلزم پایان بخشیدن به درگیری‌های مختلف در این قاره است.

یادآوری این مطلب مهم است که پطرس غالی موقعیت خود را بعنوان دبیرکل سازمان ملل در سال 1996، بواسطه اینکه آمریکا را خشمگین کرد، از دست داد. یکی از تقصیرهای وی این بود که گفت جامعه جهانی به بوسنی بیش از سودان توجه می‌کند، چراکه قربانیان در بوسنی سفیدپوست هستند. اگر یونیفیل و دیگر ماموریت‌های غیرسازنده سازمان ملل در خاورمیانه بودجه خود را تمام و کمال دریافت کنند، اما بودجه ماموریت‌های سازمان در نقاط دیگر جهان کاهش یابد، در آنصورت معلوم می‌شود که آمریکا دوگانه عمل می‌کند و استاندارد یک بام و دو هوا را در سیاست‌هایش بکار می‌گیرد.

0 Comments

یک دیدگاه بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *