جدیدترین مطالب

تلاش‌های کابینه جنگ نتانیاهو برای انحراف افکار عمومی از جنگ غزه

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: رژیم صهیونیستی درصدد «بهره‌برداری روانی» از مسائل اخیر منطقه، برای انحراف افکار عمومی جهانی از جنایات این رژیم در غزه است. بررسی فضای حاکم بر محافل سیاسی و رسانه‌ای رژیم صهیونیستی و مراکز همسو با آن در سطح منطقه و بین‌الملل نشان می‌دهد که این رژیم، به‌دنبال «برجسته و غالب‌سازی» تنش‌های اخیر با جمهوری اسلامی ایران است تا فشار سنگینی که را که در افکار عمومی داخلی، منطقه‌ای، بین‌المللی و حتی دولت‌های اروپایی علیه‌ جنگ غزه ایجاد شده است، را کاهش دهد.

پیامدهای تنش نظامی ایران و رژیم صهیونیستی بر جنگ غزه

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل منطقه گفت: یکی از ابعاد راهبردی و بلندمدت پاسخ سخت موشکی – پهپادی ایران به سرزمین‌های اشغالی، عقب‌‌ نشینی بیش‌از‌پیش رژیم صهیونیستی از مواضع خود در جنگ غزه خواهد بود.

چشم‌انداز رقابت ژئوپلیتیکی قدرت‌های بزرگ در قفقاز

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل قفقاز گفت: اگر روند واگرایی کشورهای منطقه به‌ویژه جمهوری‌های ارمنستان و آذربایجان از روسیه با سرعت اتفاق بیفتد، ممکن است روس‌ها واکنش جدی‌تری نسبت به آن نشان داده و حتی با استفاده از قدرت سخت از تغییر نظم سنتی منطقه جلوگیری کنند.

تحلیلی بر تقابل نظامی ایران و رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل غرب آسیا گفت: جمهوری اسلامی ایران در واپسین ساعات 26 فروردین، حمله‌ای موشکی و پهپادی را علیه سرزمین‌های اشغالی آغاز کرد که تا صبح روز بعد ادامه داشت. این در حالی بود که علی رغم اطلاع‌رسانی قبلی ایران به برخی کشورهای منطقه‌ای و فرامنطقه‌ای درباره قطعی بودن پاسخ و اقدام نظامی کشورمان، آمریکا و رژیم اسرائیل نتوانستند مانع از انجام این حمله شوند.

چالش‌های پیش‌روی مودی در انتخابات سراسری هند

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل شرق آسیا گفت: علیرغم شانس پیروزی، لیکن احتمالا تعداد کرسی‌هایی که نارندار مودی، نخست وزیر هند در پارلمان آینده این کشور در اختیار خواهد داشت، کمتر باشد، چون به نظر می‌رسد مسلمانان و دیگر اقوام هند در انتخابات سراسری به سمت احزاب مخالف حزب حاکم حرکت کنند.

پیچیدگی‌ها و ضرورت مقابله با داعش خراسان

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: با قدرت‌گیری طالبان در افغانستان موضوع داعش خراسان و درگیری این دو گروه و گسترش دامنه تهدیدات امنیتی آن در منطقه بیشتر از گذشته اهمیت پیدا کرده است، زیرا فعالیت‌های تروریستی این گروه تروریستی، اختلال در امنیت منطقه را به همراه دارد. علاوه بر این، حمایت از فعالیت‌های انتحاری و افراد مسلح در منطقه، امنیت ایران را نیز به خطر انداخته است. از این رو، داعش خراسان به‌عنوان یک تهدید مهم برای امنیت شرقی کشورمان شناخته می‌شود.

برخورد تبعیض آمیز دبیرکل سازمان ملل در قبال تنش ایران و رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین – تحلیل و گفتگو: حقوقدانان بین‌المللی معتقدند اگر آمریکا و کشورهای غربی اقدام ایران را به‌عنوان یک اقدام دفاعی به رسمیت می‌شناختند، حمله احتمالی مجدد رژیم اسرائیل به ایران یک اقدام تهاجمی محسوب می‌شد و نتانیاهو نمی‌توانست در صحنه بین‌المللی توجیهی برای آن داشته باشد.

Loading

أحدث المقالات

بلینکن: توافق امنیتی آمریکا و عربستان برای عادی‌سازی روابط با اسرائیل در مراحل پایانی است

آنتونی بلینکن، وزیر امور خارجه آمریکا روز دوشنبه در ریاض گفت آمریکا به مراحل پایانی توافق امنیتی با عربستان سعودی نزدیک است و اگر عربستان روابط خود با اسرائیل را عادی کند، این توافق امنیتی به عربستان پیشنهاد می‌شود. بلینکن فاش کرد که قرار بود در ‍۱۰ اکتبر سال گذشته میلادی در عربستان سعودی و اسرائیل حضور داشته باشد تا به طور خاص بر بخش فلسطینی توافق عادی‌سازی روابط عربستان و اسرائیل تمرکز کند چرا که این بخش این یک جزء اساسی آن است. اما این اتفاق به دلیل حملات ۷ اکتبر (۱۵ مهر) حماس به اسرائیل رخ نداد.

امیرعبداللهیان: امنیت خلیج فارس فقط با مشارکت کشورهای ساحلی تامین می‌شود

وزیر امور خارجه در پیامی به مناسبت روز ملی خلیج فارس نوشت «امنیت خلیج فارس فقط با مشارکت تمام کشورهای ساحلی تامین خواهد شد و در این مسیر، استثنا و تجاهل نسبت به هیچ کدام از کشورها پذیرفته نیست».

عضو ارشد جهاد اسلامی: پیشنهاد جدید اسرائیل منجر به توافق نمی‌شود

تهران- ایرنا- احسان عطایا عضو دفتر سیاسی جنبش جهاد اسلامی فلسطین در واکنش به پیشنهاد مبادله اسرا که از سوی رژیم صهیونیستی ارائه شده است، گفت که این پیشنهاد با مفاد و ابهامات فعلی آن منجر به توافق نمی‌شود.

کنعانی: با اقدامات پلیسی صدای دانشجویان معترض خاموش نمی‌شود/ اروپایی‌ها درباره سپاه درست بیندیشند/ افق پیش رو در مناسبات با عربستان روشن است

نشست سخنگوی وزارت خارجه امروز(دوشنبه) در ششمین نمایشگاه توانمندی های صادراتی جمهوری اسلامی ایران (ایران اکسپو ۲۰۲۴) برگزار شد.

Loading

تمرکز مؤسسه مطالعات امنیت ملی اسراییل بر ایران

۱۳۹۶/۰۸/۱۰ | یادداشت

شورای راهبردی آنلاین- رسانه ها: احسان اعجازی ، تحلیلگر سیاسی می نویسد:رژیم اسراییل به‌طور منظم تحولات سیاسی و داخلی ایران را رصد می‌کند تا از این طریق بتواند سیاست خارجی خود نسبت به جمهوری اسلامی ایران را به‌روز کند.
احسان اعجازی*

اتاق‌های فکر به‌عنوان یک حلقه رابط بین نهادهای تصمیم‌گیر دولتی و مراکز دانشگاهی نقشی غیرقابل‌انکار در عرصه سیاست‌گذاری کشورهای مختلف ایفا می‌کنند. از همین رو رژیم اسراییل، از همان روزهای آغازین خود، تأسیس اتاق‌های فکر را در دستور کار خود قرار داد. یکی از مهم‌ترین اتاق‌های فکر رژیم اسراییل “موسسه مطالعات امنیت ملی” اسراییل است که در چند سال اخیر توجه ویژه‌ای به سیاست‌های داخلی و خارجی جمهوری اسلامی ایران کرده است.

اتاق‌های فکر از زمان شکل‌گیری در دهه اول قرن بیستم بر سیاست‌گذاری داخلی و خارجی کشورهای مختلف تأثیر بسزایی گذاشته‌اند. در واقع اتاق‌های فکر محفلی برای برقراری ارتباط بین نخبگان سیاسی و نخبگان دانشگاهی است به‌طوری‌که در این مؤسسات تحقیقاتی سیاستمداران و اساتید و صاحب‌نظران دانشگاهی به تبادل فکر و تعامل می‌پردازند و محصول چنین همکاری بین این دو گروه بر تصمیم سازی کمک شایانی می‌کند. اتاق‌های فکر یک کارویژه فهم دارند که از آن به‌عنوان “در گَردان” یا “تغییرات سریع پرسنلی” یاد می‌شود. منظور از عبارت “در گردان” این است که نخبگان به‌طور معمول بین نهادهای تصمیم‌گیری (ریاست جمهوری، نخست‌وزیری، پارلمان و……..) و اتاق‌های فکر در حال رفت‌وآمد هستند، بدین معنا که نخبگان سیاسی پس از ترک خدمت می‌توانند در اتاق‌های فکر دست به پژوهش بزنند و یا بالعکس، نخبگان دانشگاهی که در اتاق‌های فکر فعالیت می‌کنند از سوی نهادهای دولتی دعوت به همکاری شوند و یا در انتخابات پارلمانی به کرسی نمایندگی دست پیدا کنند و یا در دیگر سازمان‌های دولتی مشغول به فعالیت شوند. در نهایت، چنین تعاملی بین نهادهای تصمیم‌گیر و نهادهای آکادمیک می‌تواند فرآیند تصمیم‌گیری را تقویت و بهینه کند.

موسسه مطالعات امنیت ملی اسراییل و ایران

یکی از واحدهای سیاسی در منطقه خاورمیانه که از ابتدای تشکیل خود به تأسیس اتاق‌های فکر اقدام نموده است رژیم اسراییل است. رژیم اسراییل با تشکیل اتاق‌های فکر در حوزه‌های مختلف سعی نموده است تا به تصمیم‌گیران سیاست خارجی خود کمک فکری کند. ازآنجایی‌که مسئله امنیت در رأس سیاست خارجی رژیم اسراییل قرار دارد، اتاق‌های فکر رژیم اسراییل نیز بر مسئله امنیت تأکید بسیاری می‌ورزند. علاوه بر این، از زمان پیروزی انقلاب اسلامی، جمهوری اسلامی ایران به‌عنوان یک مسئله امنیتی برای اسراییل به شمار رفته است و در نتیجه مؤسسات تحقیقاتی رژیم اسراییل بر سیاست داخلی و خارجی ایران تمرکز بسیاری نموده‌اند. یکی از مؤسسات پژوهشی که در این زمینه پژوهش‌های بسیاری انجام داده است، موسسه مطالعات امنیت ملی اسراییل است که در سال‌های اخیر گزارش‌های راهبردی بسیاری درباره مسائل داخلی ایران منتشر کرده است.

تأکید بر اختلاف‌نظر بین ریاستجمهوری و سپاه

در همین راستا موسسه مطالعات امنیت ملی رژیم اسراییل در یکی از تازه‌ترین گزارش‌های خود به اختلاف‌نظر بین ریاست جمهوری و سپاه پاسداران انقلاب اسلامی می‌پردازد. این گزارش ادعا می‌کند که حسن روحانی رئیس‌جمهور ایران به دنبال کاهش نفوذ سپاه پاسداران در سیاست و اقتصاد ایران است. در این گزارش حتی به شعار عده‌ای انگشت‌شمار در روز قدس علیه رئیس‌جمهور اشاره می‌کند و این واقعه تلخ را به‌عنوان یک نشانه اختلاف در میان مسئولان جمهوری اسلامی یاد می‌کند. نویسندگان این گزارش “رَز زیمت “، “سیما شاین “، “آنا کاتران ” هستند(1).

نویسندگان گزارش

“رَز زیمت” مدرک دکترای خود را در رشته تاریخ خاورمیانه از دانشگاه تل‌آویو دریافت کرده است. تز دکتری وی درباره سیاست دولت وقت ایران در برابر ناصریسم و رادیکالیسم عربی بین سال‌های 1954تا 1967است. وی در حال حاضر درباره سیاست روابط خارجی ، جامعه و رسانه‌های اجتماعی در جمهوری اسلامی ایران پژوهش می‌کند. وی پژوهشگر “مرکز اتحاد برای مطالعات ایران ” در دانشگاه تل‌آویو بوده است. همچنین دکتر زیمت در “میز تحلیل شبکه خاورمیانه دوران هالپرن (مناد) ” در “مرکز موشه دایان ” و “گردهمایی تفکر منطقه ای ” مشغول پژوهش بوده است. وی ویراستار که توسط “مرکز اطلاعات تروریسم و میر امیت” منتشر می‌شود(2).

“سیما شاین” نیز پژوهشگر ارشد موسسه مطالعات امنیت ملی به‌عنوان مدیر کل در وزارت امور استراتژیک رژیم اسراییل خدمت کرده است و در این وزارتخانه مسئول پرونده ایران بین سال‌های 2015-2009 بوده است. وی در سال‌های اخیر راجع به موضوعات مرتبط با ایران با کشورهای دیگر در تماس دیپلماتیک بوده است. وی همچنین سابقه فعالیت اطلاعاتی نیز دارد. وی بین سال‌های 2003 تا 2007 در موساد و شاخه اطلاعاتی “آی.دی.اف” نیز خدمت کرده است(3).

البته این سه پژوهشگر موسسه مطالعات امنیت ملی درباره ایران به‌صورت مرتب و موردی گزارش‌هایی را برای مرکز تحقیقاتی تهیه می‌کنند. به‌طور مثال این نویسندگان در یکی دیگر از گزارش‌های خود به پیروزی حسن روحانی در انتخابات ریاست جمهوری در اردیبهشت 1396 اشاره می‌کنند و آن را به‌عنوان یک پیام به رهبر جمهوری اسلامی ارزیابی می‌کنند(4).

نتیجه‌گیری

چنین فعالیت‌های پژوهشی که از سوی مؤسسات تحقیقاتی رژیم اسراییل درباره ایران انجام می‌شود نشان می‌دهد که رژیم اسراییل به‌طور منظم تحولات سیاسی و داخلی ایران را رصد می‌کند تا از این طریق بتواند سیاست خارجی خود نسبت به جمهوری اسلامی ایران را به‌روز کند. در نتیجه ضروری است که گروه‌های سیاسی داخلی باید بیش از گذشته در فضایی به دور از تنش و تشنج اختلافات میان خود را حل‌وفصل کنند تا دشمنان منطقه ای ایران از جمله رژیم اسراییل نتوانند یکی از اجزای سیاست خارجی خود را تمرکز بر سیاست داخلی ایران قرار دهند.

پی نوشت ها

1.http://www.inss.org.il/publication/iran-mounting-tension-president-rouhani-revolutionary-guards/

2.http://www.inss.org.il/person/zimmtraz/

3.http://www.inss.org.il/person/shinesima/

4.http://www.inss.org.il/publication/conservative-predicament-iran

—————————————————————————-

دانشجوی دکتری روابط بین‌الملل دانشگاه گیلان*

0 Comments

یک دیدگاه بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *