جدیدترین مطالب

تلاش‌های کابینه جنگ نتانیاهو برای انحراف افکار عمومی از جنگ غزه

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: رژیم صهیونیستی درصدد «بهره‌برداری روانی» از مسائل اخیر منطقه، برای انحراف افکار عمومی جهانی از جنایات این رژیم در غزه است. بررسی فضای حاکم بر محافل سیاسی و رسانه‌ای رژیم صهیونیستی و مراکز همسو با آن در سطح منطقه و بین‌الملل نشان می‌دهد که این رژیم، به‌دنبال «برجسته و غالب‌سازی» تنش‌های اخیر با جمهوری اسلامی ایران است تا فشار سنگینی که را که در افکار عمومی داخلی، منطقه‌ای، بین‌المللی و حتی دولت‌های اروپایی علیه‌ جنگ غزه ایجاد شده است، را کاهش دهد.

پیامدهای تنش نظامی ایران و رژیم صهیونیستی بر جنگ غزه

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل منطقه گفت: یکی از ابعاد راهبردی و بلندمدت پاسخ سخت موشکی – پهپادی ایران به سرزمین‌های اشغالی، عقب‌‌ نشینی بیش‌از‌پیش رژیم صهیونیستی از مواضع خود در جنگ غزه خواهد بود.

چشم‌انداز رقابت ژئوپلیتیکی قدرت‌های بزرگ در قفقاز

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل قفقاز گفت: اگر روند واگرایی کشورهای منطقه به‌ویژه جمهوری‌های ارمنستان و آذربایجان از روسیه با سرعت اتفاق بیفتد، ممکن است روس‌ها واکنش جدی‌تری نسبت به آن نشان داده و حتی با استفاده از قدرت سخت از تغییر نظم سنتی منطقه جلوگیری کنند.

تحلیلی بر تقابل نظامی ایران و رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل غرب آسیا گفت: جمهوری اسلامی ایران در واپسین ساعات 26 فروردین، حمله‌ای موشکی و پهپادی را علیه سرزمین‌های اشغالی آغاز کرد که تا صبح روز بعد ادامه داشت. این در حالی بود که علی رغم اطلاع‌رسانی قبلی ایران به برخی کشورهای منطقه‌ای و فرامنطقه‌ای درباره قطعی بودن پاسخ و اقدام نظامی کشورمان، آمریکا و رژیم اسرائیل نتوانستند مانع از انجام این حمله شوند.

چالش‌های پیش‌روی مودی در انتخابات سراسری هند

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل شرق آسیا گفت: علیرغم شانس پیروزی، لیکن احتمالا تعداد کرسی‌هایی که نارندار مودی، نخست وزیر هند در پارلمان آینده این کشور در اختیار خواهد داشت، کمتر باشد، چون به نظر می‌رسد مسلمانان و دیگر اقوام هند در انتخابات سراسری به سمت احزاب مخالف حزب حاکم حرکت کنند.

پیچیدگی‌ها و ضرورت مقابله با داعش خراسان

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: با قدرت‌گیری طالبان در افغانستان موضوع داعش خراسان و درگیری این دو گروه و گسترش دامنه تهدیدات امنیتی آن در منطقه بیشتر از گذشته اهمیت پیدا کرده است، زیرا فعالیت‌های تروریستی این گروه تروریستی، اختلال در امنیت منطقه را به همراه دارد. علاوه بر این، حمایت از فعالیت‌های انتحاری و افراد مسلح در منطقه، امنیت ایران را نیز به خطر انداخته است. از این رو، داعش خراسان به‌عنوان یک تهدید مهم برای امنیت شرقی کشورمان شناخته می‌شود.

برخورد تبعیض آمیز دبیرکل سازمان ملل در قبال تنش ایران و رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین – تحلیل و گفتگو: حقوقدانان بین‌المللی معتقدند اگر آمریکا و کشورهای غربی اقدام ایران را به‌عنوان یک اقدام دفاعی به رسمیت می‌شناختند، حمله احتمالی مجدد رژیم اسرائیل به ایران یک اقدام تهاجمی محسوب می‌شد و نتانیاهو نمی‌توانست در صحنه بین‌المللی توجیهی برای آن داشته باشد.

Loading

أحدث المقالات

Loading

آیا اولویت مقابله باتروریسم فرانسه تغییر کرده است؟

۱۳۹۶/۰۸/۲۹ | یادداشت

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: از زمانی که امانوئل ماکرون به عنوان رئیس‌جمهور جدید فرانسه روی کار آمد، سیاست‌های جدیدی درخصوص ثبات‌سازی در منطقه در پیش گرفت و اعلام کرد که اولویت نخست این کشور مقابله با تروریسم است. چرا که تروریست‌ها امنیت فرانسه و به طور کلی اروپا را نیز تحت تاثیر قرار داده‌اند.

دکتر عبدالرضا فرجی راد*

پیگیری این سیاست از سوی فرانسوی ها باعث شد تا به نحوی فشارها روی بشار اسد و کناره‌گیری او از قدرت نیز کاهش یابد. این رویکرد بیانگر آن بود که آنها می‌خواهند با ایران نیز همکاری کنند. اما از همان زمان، شاهد بروز دو سیاست در فرانسه هستیم که در جدل با یکدیگرند؛ نخست طرفداران ماکرون که معتقدند باید با ایران همکاری کرد. همچنانکه در ماه‌های نخست ریاست جمهوری ماکرون این جناح دست برتر را داشتند. اما جناح مقابل که از زمان نیکولا سارکوزی شکل گرفتند و سپس در دوره اولاند تقویت شده‌ و به عنوان نئوکان شناخته می‌شوند، تلاش‌شان این است که سیاست‌های فرانسه تغییری نکند و با سیاست‌های ایالات متحده آمریکا همراهی داشته باشد. در مورد ایران نیز این جناح خواهان فشار بر تهران هستند. لذا چند ماهی است که شاهد تشدید کش‌وقوس در فرانسه میان دو جناح هستیم. اما به نظر می‌رسد که طی چند هفته اخیر، نئوکان‌ها توانسته‌اند بر جناح ماکرون در دستگاه دیپلماسی و سیاست خارجی فرانسه اثرگذار باشند. به‌ویژه اینکه ماکرون بعد از سفر  به آمریکا و ملاقات‌هایی که با دونالد ترامپ، رئیس جمهوری این کشور داشت تاحدودی مواضعش تغییر کرد. همچنین شاهد بودیم که طی یکی دو ماه گذشته واشنگتن فشارهایش بر برجام را بیشتر و کاخ سفید سرنوشت برجام را به کنگره محول کرده است. لذا آمریکا و نئوکان‌های داخل فرانسه توانستند کاخ الیزه را تاحدودی تحت تاثیر قرار دهند تا‌جایی‌که ماکرون نیز از سیاست‌ها و مواضع نیکی هیلی، نماینده آمریکا در سازمان ملل مانند کنترل برنامه موشکی یا نفوذ منطقه‌ای ایران حمایت می‌کند. این سیاست‌ها با سیاست‌های عربستان و رژیم اسرائیل نیز همخوانی دارد. البته بهانه‌هایی را نیز از سوی طرف فرانسوی شاهد هستیم مبنی بر اینکه آنها درباره مسئله موشکی یا منطقه صحبت‌هایی می‌کنند تا برجام حفظ شود. این در حالی است که آنها با مطرح کردن چنین مسائلی باعث تضعیف برجام می‌شوند. چرا که ایران نمی‌تواند از مسائل دفاعی خود عبور کند و مسئله موشکی ایران نیز کاملا در حوزه مسائل دفاعی است. علاوه بر آنکه، مسائل دفاعی ایران قابل مذاکره نیست اگر نگاهی به منطقه داشته باشیم این مسئله که چرا ایران روی توسعه توان دفاعی‌اش تاکید دارد مشخص می‌شود. امروز سعودی‌ها صدها میلیارد سلاح از دیگر کشورها همچون آمریکا خریداری کرده‌اند؛ ایران از جانب اسرائیل مورد تهدید است؛ افزایش نیروی نظامی آمریکا در شرق ایران نیز خود جنبه تهدیدی دارد. در این شرایط اگر ایران در زمینه موشکی پیشرفت‌هایی داشته باشد کاملا قابل توجیه است. زیرا حتی کشورهای کوچک عربی مانند امارات، بحرین و قطر نیز خود را مجهز به آخرین سلاح‌ها کرده‌اند.

در نتیجه همانگونه که بارها مقامات ایران اعلام کرده‌اند نمی‌خواهند و نباید مسائل دفاعی‌مان مورد مذاکره قرار گیرد. در این شرایط که برخی طرفین مثل آمریکا و فرانسه خواهان مذاکرات موشکی هستند و ایران آن را نمی‌پذیرد، شاهد فشار بر برجام و حتی از دست رفتن کارکرد آن خواهیم بود.

در این رابطه شاهد هستیم که یک روز فلان بانک تحریم می‌شود و روز دیگر رئیس توتال مصاحبه می‌کند که اگر فشارهای آمریکا افزایش یابد در قراردادشان تجدیدنظر خواهند کرد.

به‌طور کلی در چند هفته اخیر شاهد کاهش سرمایه‌گذاری‌ها در ایران بودیم. لذا سیاستی که ماکرون به عنوان رهبر سیاسی اروپا در قبال ایران اتخاذ کرده، سیاست اشتباهی است. ضمن اینکه این نوع سیاست به جنجال‌آفرینی‌های عربستان در منطقه کمک می‌کند. در حالی که اگر منطقه خاورمیانه بی‌ثبات شود، مانند گذشته‌های نزدیک که تروریست‌ها از کشورهایی چون سوریه، عراق، لیبی و … همراه پناهنده‌ها وارد کشورهای اروپایی چون فرانسه می‌شدند و آنجا را ناامن می‌کردند باز هم شاهد آن خواهیم بود که تروریسم وارد اروپا شود و امنیت آنجا را تحت‌الشعاع قرار دهد.

ماکرون در ابتدای روی کار آمدن، سیاست درستی را در پیش گرفته بود و باید همان روند را ادامه دهد. امروز اگر طرف فرانسوی یا آمریکایی مدعی هستند که باید برنامه موشکی ایران متوقف شود، تهران نیز می‌تواند این خواسته را مطرح کند که باید دیگر کشورهای منطقه هم خرید سلاح را متوقف کنند و به طور خاص فرانسه نیز به عربستانی که کشتار علیه مردم یمن به‌راه انداخته دیگر سلاح نفروشد. درواقع چنین درخواست‌ها و روندهایی باید منطقی باشد، چرا که در قرن بیست و یکم مردم به خوبی پشت صحنه مسائل سیاسی و امنیتی را درک می‌کنند.

سفیر پیشین ایران در نروژ*

0 Comments

یک دیدگاه بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *