جدیدترین مطالب

چشم‌انداز رقابت ژئوپلیتیکی قدرت‌های بزرگ در قفقاز

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل قفقاز گفت: اگر روند واگرایی کشورهای منطقه به‌ویژه جمهوری‌های ارمنستان و آذربایجان از روسیه با سرعت اتفاق بیفتد، ممکن است روس‌ها واکنش جدی‌تری نسبت به آن نشان داده و حتی با استفاده از قدرت سخت از تغییر نظم سنتی منطقه جلوگیری کنند.

تحلیلی بر تقابل نظامی ایران و رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل غرب آسیا گفت: جمهوری اسلامی ایران در واپسین ساعات 26 فروردین، حمله‌ای موشکی و پهپادی را علیه سرزمین‌های اشغالی آغاز کرد که تا صبح روز بعد ادامه داشت. این در حالی بود که علی رغم اطلاع‌رسانی قبلی ایران به برخی کشورهای منطقه‌ای و فرامنطقه‌ای درباره قطعی بودن پاسخ و اقدام نظامی کشورمان، آمریکا و رژیم اسرائیل نتوانستند مانع از انجام این حمله شوند.

چالش‌های پیش‌روی مودی در انتخابات سراسری هند

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل شرق آسیا گفت: علیرغم شانس پیروزی، لیکن احتمالا تعداد کرسی‌هایی که نارندار مودی، نخست وزیر هند در پارلمان آینده این کشور در اختیار خواهد داشت، کمتر باشد، چون به نظر می‌رسد مسلمانان و دیگر اقوام هند در انتخابات سراسری به سمت احزاب مخالف حزب حاکم حرکت کنند.

پیچیدگی‌ها و ضرورت مقابله با داعش خراسان

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: با قدرت‌گیری طالبان در افغانستان موضوع داعش خراسان و درگیری این دو گروه و گسترش دامنه تهدیدات امنیتی آن در منطقه بیشتر از گذشته اهمیت پیدا کرده است، زیرا فعالیت‌های تروریستی این گروه تروریستی، اختلال در امنیت منطقه را به همراه دارد. علاوه بر این، حمایت از فعالیت‌های انتحاری و افراد مسلح در منطقه، امنیت ایران را نیز به خطر انداخته است. از این رو، داعش خراسان به‌عنوان یک تهدید مهم برای امنیت شرقی کشورمان شناخته می‌شود.

برخورد تبعیض آمیز دبیرکل سازمان ملل در قبال تنش ایران و رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین – تحلیل و گفتگو: حقوقدانان بین‌المللی معتقدند اگر آمریکا و کشورهای غربی اقدام ایران را به‌عنوان یک اقدام دفاعی به رسمیت می‌شناختند، حمله احتمالی مجدد رژیم اسرائیل به ایران یک اقدام تهاجمی محسوب می‌شد و نتانیاهو نمی‌توانست در صحنه بین‌المللی توجیهی برای آن داشته باشد.

همکاری در حوزه انرژی؛ مانع بروز شکاف در روابط آذربایجان – اتحادیه اروپا؟

شورای راهبردی آنلاین-رصد: پرچم جمهوری آذربایجان در سال 2001 در شورای اروپا برافراشته شد، اما عضویتش در مجمع پارلمانی این شورا 23 سال بعد، به دلیل سوابق ضعیف حقوق بشری به حالت تعلیق درآمد. این مساله نشان دهنده تنش‌هایی رو به رشد میان باکو و برخی کشورهای غربی است.

چشم‌انداز روابط اقلیم کردستان با بغداد

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل عراق گفت: با نزدیک شدن ترکیه به دولت مرکزی عراق، اقلیم کردستان در آینده از بسیاری از ادعاهایی که درباره خودمختاری این منطقه داشته است، فاصله خواهد گرفت و بیشتر به دولت مرکزی وابسته می‌شود.

Loading

أحدث المقالات

تعاملات اقتصادی و سیاسی ایران با کشورهای دوست راهبرد برد- برد است

تهران- ایرنا- معاون اول رئیس‌جمهور گسترش روابط با آفریقا را راهبرد اساسی ایران پس از پیروزی انقلاب اسلامی دانست و گفت: تعاملات اقتصادی و سیاسی تهران با کشورهای دوست و همچنین جهان براساس راهبرد برد-برد است

حملات «گسترده» روسیه به نیروگاه‌های تولید برق اوکراین

اوکراین می‌گوید ارتش روسیه در حملات «گسترده» تأسیسات انرژی این کشور را هدف قرار داده است و از سوی دیگر فعالیت یک پالایشگاه نفت روسیه بر اثر حمله پهپادی کی‌یف متوقف شده است. همچنین اعلام شده که این حملات تلاف جانی نیز داشته، اما جزئیاتی در این زمینه منتشر نشده است.

همکاری قزاقستان و افغانستان در حوزه معادن

تهران- ایرنا- معاون نخست‌وزیر قزاقستان، در دیدار با سرپرست وزارت معادن و نفت حکومت سرپرست طالبان گفت: آستانه خواهان تقویت روابط ۲ کشور برای توسعه دادوستد و همکاری اقتصادی در بخش‌های مختلف از جمله در بخش معادن با افغانستان است.

Loading

آمریکا، بازنده نشست شورای امنیت

۱۳۹۶/۱۰/۱۶ | یادداشت

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: همزمان با شروع ناآرامی های اخیر در برخی از شهرهای ایران، ترامپ و تیم سیاسی وی به طرق مختلف اقدام به دخالت در امور داخلی ایران و حمایت از معترضان کردند، که از جمله ممهمترین آنها می توان به نشست روز گذشته شورای امنیت برای بررسی موضوع تحولات ایران اشاره کرد که به درخواست آمریکا برگزار شد.

علی خرم*

برگزاری نشست شورای امنیت درباره اعتراض‌ها در ایران از چند جهت قابل بررسی است؛ نخست آنکه اگر در کشوری حقوق بشر به طور مکرر و سیستماتیک نقض شود به ترتیبی که وجدان جامعه بشری را تحت تاثیر قرار دهد و اجماع در میان شورای امنیت و به ویژه اعضای دائم آن نسبت به نقض حقوق بشر در کشوری برقرار باشد در آن صورت شورای امنیت در این باره می‌تواند تشکیل جلسه دهد. لذا شورای امنیت می‌تواند درباره وضعیت حقوق بشری کشورها وارد شود، اما به شرطی که این وضعیت خیلی وخیم باشد. حال آنکه ما شاهد هستیم که اولا اعتراضات و ناآرامی‌ها در ایران در سطحی نیست که بخواهند آن را به شورای امنیت ارجاع دهند و ثانیا در اغلب کشورهای دنیا بعضا نارضایتی‌هایی صورت می‌گیرد که در همین سطح نیز دنبال می‌شوند، اما برای آنها هیچ درخواستی جهت تشکیل نشست شورای امنیت داده نمی شود. همچنانکه حدود 6 ماه پیش در آمریکا پیرامون صحبت‌های دونالد ترامپ درباره سیاه‌پوستان و سفیدپوستان درگیری‌ها و تظاهراتی پیش آمد و آنها نیز با مردم برخورد کردند و در این بین یک خانمی نیز کشته شد. ولی نه جلسه شورای امنیت تشکیل شد و نه اقدامات آمریکا در مواجهه با معترضان غیرطبیعی جلوه داده شد. در عین حال، طرز برخورد هر کشوری با معترضان می‌تواند جهان را نسبت به تحولات داخلی آن حساس کند یا خیر. به عنوان مثال صحبت‌های حسن روحانی، رئیس جمهوری ایران دراین خصوص که اعتراض حق مردم است، آب سردی بود که روی نیات شوم و منفی آمریکا و برخی از کشورهای غربی علیه کشورمان ریخته شد. همچنین برخی دیگر از مقامات کشور نیز طی این مدت اظهارنظرهایی داشتند مبنی بر اینکه اعتراضاتی که به وجوه اقتصادی صورت گرفته حقانیت دارد این رویکرد به لحاظ تاثیر بر نگاه خارجی موثر است.

در هر صورت نشستی که جمعه شب در شورای امنیت برگزار شد آنگونه که آمریکا انتظارش را داشت مورد اقبال دیگر کشورها به ویژه متحدان اروپایی‌اش واقع نشد. دلیل آن نیز مشخص است. چرا که برای اعضای شورای امنیت واضح است که هدف دونالد ترامپ و نیکی هیلی اخلال در توافق هسته‌ای و یا لغو برجام است و نه حمایت از اعتراضات مردم ایران. چون تمام کشورها نسبت به نیات آمریکا آگاه هستند، واشنگتن با اینگونه اقدامات راه به جایی برد. همچنانکه کشورهای مختلف حاضر در شورای امنیت اعلام کردند که این سازمان بین‌المللی، جایی برای چنین بحث‌های پیش پاافتاده و ساده‌ای چون اعتراضات داخلی در ایران نیست. بنابراین این کشورها می‌دانند که هدف ترامپ از این اظهارات و ارجاع مسئله ایران به شورای امنیت، حمله به توافق هسته‌ای است و نه مسائل حقوق بشری.

لذا آنها نمی‌خواهند به ترامپ اجازه دهند که به این بهانه خللی در روند اجرای توافق هسته‌ای ایجاد کند. خوشبختانه در جهان و پشت سر ایران برای حمایت از توافق هسته‌ای اجماع جهانی وجود دارد و چون این اجماع وجود دارد در صحنه شورای امنیت به ترامپ اجازه یکه تازی داده نمی شود.

در این وضعیت جمهوری اسلامی ایران باید به دقت این شرایط را در نظر بگیرد و به عبارتی پیش از وقوع حادثه به این قضیه رسیدگی کند تا اعضای دائم شورای امنیت با ایران همراهی داشته باشند. در چنین شرایطی ایران باید کاملا در راستای اجماع سازی گام بردارد و اصلا اقدامی انجام ندهد که کشورهای دیگر و به خصوص اعضای دائم شورای امنیت از ایران فاصله بگیرند.

درواقع ایران باید به صورت یکپارچه با گروه 1+5 به ویژه اتحادیه اروپا همکاری کند تا بتواند تلاش‌های ترامپ علیه ایران را خنثی نماید. چرا که هرکدام از کشورهای اروپایی و یا قدرت‌های بزرگ از ایران دور شوند، زنگ خطری برای برجام خواهد بود.

در نهایت اینکه ایالات متحده آمریکا باوجود تلاش‌ها و فضاسازی‌های بسیار علیه ایران، اما به خواسته‌هایی که در نشست شورای امنیت به دنبال آن بود دست نیافت و به بیان دیگر بازنده نشست جمعه شب شورای امنیت بود. البته ایران نیز باید هوشیار باشد و پس از این دیگر بهانه‌ای دست آنها ندهد که بتوانند بازهم در شورای امنیت علیه کشورمان جلسه تشکیل دهند. زیرا اگر این نشست‌ها تکرار شود و کشورهای بیشتری علیه ایران به جبهه آمریکا بپیوندند، ممکن است ترامپ بتواند اجماع گسترده‌ای علیه ایران تشکیل دهد و این اصلا به نفع ما نخواهد بود.

کارشناس مسائل بین الملل*

0 Comments

یک دیدگاه بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *