جدیدترین مطالب

چشم‌انداز رقابت ژئوپلیتیکی قدرت‌های بزرگ در قفقاز

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل قفقاز گفت: اگر روند واگرایی کشورهای منطقه به‌ویژه جمهوری‌های ارمنستان و آذربایجان از روسیه با سرعت اتفاق بیفتد، ممکن است روس‌ها واکنش جدی‌تری نسبت به آن نشان داده و حتی با استفاده از قدرت سخت از تغییر نظم سنتی منطقه جلوگیری کنند.

تحلیلی بر تقابل نظامی ایران و رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل غرب آسیا گفت: جمهوری اسلامی ایران در واپسین ساعات 26 فروردین، حمله‌ای موشکی و پهپادی را علیه سرزمین‌های اشغالی آغاز کرد که تا صبح روز بعد ادامه داشت. این در حالی بود که علی رغم اطلاع‌رسانی قبلی ایران به برخی کشورهای منطقه‌ای و فرامنطقه‌ای درباره قطعی بودن پاسخ و اقدام نظامی کشورمان، آمریکا و رژیم اسرائیل نتوانستند مانع از انجام این حمله شوند.

چالش‌های پیش‌روی مودی در انتخابات سراسری هند

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل شرق آسیا گفت: علیرغم شانس پیروزی، لیکن احتمالا تعداد کرسی‌هایی که نارندار مودی، نخست وزیر هند در پارلمان آینده این کشور در اختیار خواهد داشت، کمتر باشد، چون به نظر می‌رسد مسلمانان و دیگر اقوام هند در انتخابات سراسری به سمت احزاب مخالف حزب حاکم حرکت کنند.

پیچیدگی‌ها و ضرورت مقابله با داعش خراسان

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: با قدرت‌گیری طالبان در افغانستان موضوع داعش خراسان و درگیری این دو گروه و گسترش دامنه تهدیدات امنیتی آن در منطقه بیشتر از گذشته اهمیت پیدا کرده است، زیرا فعالیت‌های تروریستی این گروه تروریستی، اختلال در امنیت منطقه را به همراه دارد. علاوه بر این، حمایت از فعالیت‌های انتحاری و افراد مسلح در منطقه، امنیت ایران را نیز به خطر انداخته است. از این رو، داعش خراسان به‌عنوان یک تهدید مهم برای امنیت شرقی کشورمان شناخته می‌شود.

برخورد تبعیض آمیز دبیرکل سازمان ملل در قبال تنش ایران و رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین – تحلیل و گفتگو: حقوقدانان بین‌المللی معتقدند اگر آمریکا و کشورهای غربی اقدام ایران را به‌عنوان یک اقدام دفاعی به رسمیت می‌شناختند، حمله احتمالی مجدد رژیم اسرائیل به ایران یک اقدام تهاجمی محسوب می‌شد و نتانیاهو نمی‌توانست در صحنه بین‌المللی توجیهی برای آن داشته باشد.

همکاری در حوزه انرژی؛ مانع بروز شکاف در روابط آذربایجان – اتحادیه اروپا؟

شورای راهبردی آنلاین-رصد: پرچم جمهوری آذربایجان در سال 2001 در شورای اروپا برافراشته شد، اما عضویتش در مجمع پارلمانی این شورا 23 سال بعد، به دلیل سوابق ضعیف حقوق بشری به حالت تعلیق درآمد. این مساله نشان دهنده تنش‌هایی رو به رشد میان باکو و برخی کشورهای غربی است.

چشم‌انداز روابط اقلیم کردستان با بغداد

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل عراق گفت: با نزدیک شدن ترکیه به دولت مرکزی عراق، اقلیم کردستان در آینده از بسیاری از ادعاهایی که درباره خودمختاری این منطقه داشته است، فاصله خواهد گرفت و بیشتر به دولت مرکزی وابسته می‌شود.

Loading

أحدث المقالات

شولتس: موشک تاروس به اوکراین نخواهیم داد

تهران- ایرنا- اولاف شولتس صدراعظم آلمان بار دیگر ایده ارسال موشک‌های تاروس به کی‌یف را رد کرد و گفت: موشک تاروس را به اوکراین نخواهیم داد زیرا اگر بخواهیم این موشک را به این کشور بدهیم باید نیروهای خود را هم به آنجا اعزام کنیم و ما هرگز این کار را نخواهیم کرد.

ناوال نیوز: ترکیه ناو هواپیمابر می‌سازد

تهران- ایرنا- نشریه ناوال نیوز (نشریه رسمی نیروی دریایی پادشاهی بریتانیا) در گزارشی، نوشت: دفتر طراحی پروژه نیروی دریایی ترکیه اعلام کرد که برنامه ریزی و ساخت اولین ناو هواپیمابر بومی ترکیه را بدون دریافت هیچگونه حمایتی از سوی کشورهای خارجی آغاز کرده است.

Loading

ابعاد و پیامدهای حمایت بن سلمان از رژیم صهیونیستی

۱۳۹۷/۰۱/۱۹ | یادداشت

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: صحبت‌های اخیر محمد بن سلمان، ولیعهد جوان سعودی مبنی بر به رسمیت شناختن رژیم صهیونیستی به عنوان یک کشور مستقل از جهات گوناگون قابل بررسی است. چنانکه دررابطه با بحث همگرایی و نزدیکی هرچه بیشتر عربستان سعودی به رژیم صهیونیستی بعد از روی کار آمدن بن‌سلمان که با شدت و حدت بیشتری پیگیری و دنبال می‌شود، باید چند موضوع محوری را مدنظر قرار داد.

 داود احمدزاده/ کارشناس مسائل خاورمیانه

نخست، به بحث‌های منطقه‌ای و ائتلاف‌سازی‌هایی که در حال انجام است، مربوط می شود. در این رابطه می‌توان به مورد سوریه اشاره کرد؛ درواقع بعد از گذشت 7 سال از ناآرامی‌های داخلی این کشور، شرایط و تحولات سوریه به سمت و سویی پیش می‌رود که عربستان سعودی و در کنار آن رژیم صهیونیستی به رغم پرداخت هزینه‌های سنگین برای ایجاد تغییرات و به وجود آوردن ساختار جدید سیاسی قدرت در این کشور توفیق چندانی کسب نکرده‌اند.

در وضعیت موجود، سه بازیگر اصلی منطقه شامل ایران، روسیه و ترکیه به دلیل منافع مشترک، شرایط را برای گفتگوهای سیاسی با ادامه رایزنی‌ها فراهم ساختند. این به مفهوم کوچکتر شدن امکان و ظرفیت عربستان سعودی برای تداوم مداخلات نظامی و سیاسی در سوریه است. در کنار آن، حضور قدرتمند حزب‌الله لبنان در سوریه و حمایت ایران از بقای حکومت بشار اسد، تهدیدات علنی را علیه منافع رژیم صهیونیستی و عربستان سعودی ایجاد کرده است. در این شرایط مشاهده می‌کنیم که حاکمان جدید آل‌سعود بی‌پروا از دشمن مشترک و همکاری‌های نظامی و سیاسی با رژیم صهیونیستی که بنا به گفته خودشان ایجاد محدودیت رو به افزایش ایران است، صحبت می‌کنند.

این بحث در ادامه رایزنی‌های بن‌سلمان با لابی‌های صهیونیستی در آمریکا صورت می‌گیرد. شاهزاده سعودی با دادن رشوه و هزینه‌های گزاف مالی و سیاسی حتی آمریکایی‌ها را ترغیب به ماندن در سوریه و افزایش تنش‌های منطقه‌ای کرده است. در هر صورت در روند موجود، شاهد گرایش بیشتر سعودی‌ها به نقش‌آفرینی رژیم صهیونیستی در منطقه هستیم که دلیل آشکار آن، ایران‌ستیزی و گسترش هلال شیعی در منطقه است. به گونه‌ای که در نشست اخیر کشورهای غیرمتعهدها نیز اکثریت شرکت‌کنندگان در محکومیت تجاوزگری و نقض حقوق بشر در سرزمین‌های اشغالی بیانیه مشترک دادند. این در شرایطی است که بن‌سلمان، ولیعهد سعودی به رغم کشتار جوانان و زنان فلسطینی به خاطر اعتراضات فزاینده فلسطینیان تحت عنوان حق بازگشت به سرزمین‌های آبا و اجدادی سخن از حق داشتن سرزمین برای رژیم صهیونیستی می‌کند و به نوعی در نقض حقوق بشر و جنایت علیه مردم مظلوم فلسطین دست دارد. این یک سیاست فریب و دروغ آشکار در دفاع و حمایت از منافع جهان اسلام است که از سوی رهبران سعودی بارها عنوان شده است.

البته عربستان در این مسیر مشکلات و موانعی نیز دارد که بحث افکار عمومی و افشاگری در حوزه رسانه‌ای در خیانت آل‌سعود نسبت به آرمان فلسطین یکی از مسائل اصلی است. این موضوع در نشست غیرمتعهدها از سوی وزیر خارجه ایران بارها در رایزنی‌های دیپلماتیک مطرح شد، ولی جا دارد که همچنان در دستور کار رسانه‌های همسو با منافع ملی ایران در منطقه نیز قرار بگیرد. از دیگر سو در نهادهای مستقل حقوق بشر منطقه و نیز کشورهای اروپایی صحبت‌هایی صورت گیرد و بحث حق مردم فلسطین در رسیدن به حق و حقوق‌شان و نیز ظلم آشکاری که از طریق حمایت‌های عربستان و برخی کشورهای همسو با این رژیم به دلیل موضع‌گیری‌های اخیر صورت گرفته، افشا شود. این راهکار می‌تواند در سطح نهادهای غیردولتی یا همان مردم نهاد و دانشگاهی میان جهان اسلام شکل مستقل‌تری به خود بگیرد و اثرگذاری آن در صورت پیگیری‌ها بیشتر خواهد شد.

این رویکرد همچنین ممکن است در صورت تداوم به اختلافات میان شاهزادگان و کسانی که در ساختار قدرت سعودی نقش دارند منجر شود.

به دلیل واکنشی که مردم منطقه نسبت به این موضع‌گیری‌ها داشتند ملک سلمان، پادشاه سعودی موضع پسرش، بن‌سلمان در دفاع از رژیم صهیونیستی را تایید نکرد و با هدف آنکه وجهه سیاسی عربستان بیش از این خدشه‌دار نشود، با سیاست فریب و دروغ بر حمایت ریاض از آرمان فلسطین و حقوق آنها تاکید کرد. این بیانگر آن است که در داخل عربستان نیز به رغم تمام تلاش‌های بن‌سلمان برای یک‌پارچه کردن قدرت و خفه کردن هرگونه صدای اعتراضی نسبت به مواضع اخیر واکنش‌های منفی بسیاری وجود دارد و عدم پاسخگویی به این واکنش‌ها می‌تواند شکاف‌های سیاسی و اجتماعی را در این کشور افزایش دهد. علاوه بر این باید در نظر داشت که بسیاری از کشورهای عربی به ظاهر هم که شده همچنان برای ماندن در قدرت و عدم واکنش منفی مردم خویش مجبور هستند به نوعی سیاست حمایت از مردم فلسطین را دنبال کنند زیرا دفاع از تجاوز و وحشی‌گری رژیم اسرائیل تبعات داخلی منفی بسیاری به همراه خواهد داشت. به همین دلیل در سیاست اعلانی بن‌سلمان درباره رژیم صهیونیستی شاهد بودیم که هیچ کشور عربی با این سیاست‌ها همراهی نکرد.

0 Comments

یک دیدگاه بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *