جدیدترین مطالب

پیامدهای تنش نظامی ایران و رژیم صهیونیستی بر جنگ غزه

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل منطقه گفت: یکی از ابعاد راهبردی و بلندمدت پاسخ سخت موشکی – پهپادی ایران به سرزمین‌های اشغالی، عقب‌‌ نشینی بیش‌از‌پیش رژیم صهیونیستی از مواضع خود در جنگ غزه خواهد بود.

چشم‌انداز رقابت ژئوپلیتیکی قدرت‌های بزرگ در قفقاز

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل قفقاز گفت: اگر روند واگرایی کشورهای منطقه به‌ویژه جمهوری‌های ارمنستان و آذربایجان از روسیه با سرعت اتفاق بیفتد، ممکن است روس‌ها واکنش جدی‌تری نسبت به آن نشان داده و حتی با استفاده از قدرت سخت از تغییر نظم سنتی منطقه جلوگیری کنند.

تحلیلی بر تقابل نظامی ایران و رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل غرب آسیا گفت: جمهوری اسلامی ایران در واپسین ساعات 26 فروردین، حمله‌ای موشکی و پهپادی را علیه سرزمین‌های اشغالی آغاز کرد که تا صبح روز بعد ادامه داشت. این در حالی بود که علی رغم اطلاع‌رسانی قبلی ایران به برخی کشورهای منطقه‌ای و فرامنطقه‌ای درباره قطعی بودن پاسخ و اقدام نظامی کشورمان، آمریکا و رژیم اسرائیل نتوانستند مانع از انجام این حمله شوند.

چالش‌های پیش‌روی مودی در انتخابات سراسری هند

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل شرق آسیا گفت: علیرغم شانس پیروزی، لیکن احتمالا تعداد کرسی‌هایی که نارندار مودی، نخست وزیر هند در پارلمان آینده این کشور در اختیار خواهد داشت، کمتر باشد، چون به نظر می‌رسد مسلمانان و دیگر اقوام هند در انتخابات سراسری به سمت احزاب مخالف حزب حاکم حرکت کنند.

پیچیدگی‌ها و ضرورت مقابله با داعش خراسان

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: با قدرت‌گیری طالبان در افغانستان موضوع داعش خراسان و درگیری این دو گروه و گسترش دامنه تهدیدات امنیتی آن در منطقه بیشتر از گذشته اهمیت پیدا کرده است، زیرا فعالیت‌های تروریستی این گروه تروریستی، اختلال در امنیت منطقه را به همراه دارد. علاوه بر این، حمایت از فعالیت‌های انتحاری و افراد مسلح در منطقه، امنیت ایران را نیز به خطر انداخته است. از این رو، داعش خراسان به‌عنوان یک تهدید مهم برای امنیت شرقی کشورمان شناخته می‌شود.

برخورد تبعیض آمیز دبیرکل سازمان ملل در قبال تنش ایران و رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین – تحلیل و گفتگو: حقوقدانان بین‌المللی معتقدند اگر آمریکا و کشورهای غربی اقدام ایران را به‌عنوان یک اقدام دفاعی به رسمیت می‌شناختند، حمله احتمالی مجدد رژیم اسرائیل به ایران یک اقدام تهاجمی محسوب می‌شد و نتانیاهو نمی‌توانست در صحنه بین‌المللی توجیهی برای آن داشته باشد.

همکاری در حوزه انرژی؛ مانع بروز شکاف در روابط آذربایجان – اتحادیه اروپا؟

شورای راهبردی آنلاین-رصد: پرچم جمهوری آذربایجان در سال 2001 در شورای اروپا برافراشته شد، اما عضویتش در مجمع پارلمانی این شورا 23 سال بعد، به دلیل سوابق ضعیف حقوق بشری به حالت تعلیق درآمد. این مساله نشان دهنده تنش‌هایی رو به رشد میان باکو و برخی کشورهای غربی است.

Loading

أحدث المقالات

افشای هراس صهیونیست ها از واقعیت های جنگ غزه

«آمریکایی ها به صهیونیست ها توصیه کرده اند که بهتر است جنگ غزه را هر چه سریعتر خاتمه داده و ادعای پیروزی کنند و در عوض، ترور هدفمند رهبران حماس را در دستورکار قرار دهند.»

Loading

اهمیت امنیت آبراه راهبردی خلیج فارس

۱۳۹۸/۰۳/۲۶ | سیاسی, یادداشت

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: انفجار مشکوک دو نفتکش در آب‌های دریای عمان که 23 خرداد به وقوع پیوست، مجالی برای تامل درباره اهمیت تامین امنیت در آبراهی راهبردی، یعنی تنگه هرمز به دست می‌دهد.

دکتر علی کربلائی حسینی پژوهشگر حقوق بین‌الملل

در حیاتی بودن این آبراه برای اقتصاد جهانی همین بس که دولت‌های اروپایی خواستار خویشتن‌داری برای واکنش به این انفجار مشکوک شدند و بیم‌شان این بود که هر گونه تنشی در تنگه هرمز ممکن است باعث اخلال در تجارت جهانی شود. حدود یک سوم از صادرات نفت خام به بازارهای جهانی از طریق کشتیرانی و از این تنگه صورت می‌گیرد، بنابراین اگر این تنگه مسدود شود یا تجارت وابسته به آن متوقف گردد، تردیدی نیست که بهای نفت با جهش بی‌‌سابقه‌ای بر اقتصادهای لرزان اروپایی فشار شدیدی وارد خواهد آورد.

باید تاکید کرد که این سناریو به صورت فرضی بیان نمی‌شود و سابقه تاریخی دارد. در واقع، «جنگ نفتکش‌ها» در همین منطقه، روی داده و دوره زمانی آن به جنگ تحمیلی عراق علیه ایران بازمی‌گردد. در جریان این جنگ، صدها کشتی متعلق به طرفین هدف گرفته شد و البته طرف عراقی دیگر کشتی‌ها را هم از این حملات بی‌نصیب نگذاشت.

شاید آنگونه که آمریکایی‌ها ادعا کرده‌اند آمریکا دیگر به جریان نفت از خلیج فارس وابسته نباشد، اما خوب می‌داند که متحدانش به این طلای سیاه وابسته هستند. برای همین و برای اینکه اقتصاد جهانی همچنان کارآمد بماند، این آبراه حیاتی محسوب می‌شود.

آغاز حملات به کشتی‌ها در جنگ تحمیلی گرچه به کندی و به صورت حاشیه‌ای بود، اما با تهدید عراق در سال 1981 به اینکه به همه کشتی‌هایی که به مقصد بنادر ایران عزیمت یا از آنجا سفر خود را آغاز کنند، حمله می‌کند، تشدید شد؛ به طوری که نفتکش ترکیه به نخستین شناور مهمی تبدیل شد که در حمله عراق هدف قرار گرفت.

آمریکا در سال 1987 به این درگیری ورود کرد و ابتدا کشتی‌های کویتی را به عنوان کشوری که خود را در جنگ بی‌طرف اعلام کرده بود، همراهی می‌کرد. اما در همین مداخله آمریکایی‌هاهم 37 خدمه آمریکایی در حمله جنگنده عراقی به ناو یو.اس.اس استارک در همان سال، کشته شدند.

پژوهشگران دانشگاه تگزاس در آن زمان نوشتند که «جنگ نفتکش‌ها در خلیج فارس در آن زمان به کاهش 25 درصدی در تردد کشتیرانی تجاری و افزایش شدید بهای نفت خام انجامید». پژوهشگران بعدها محاسبه کردند که در جریان این حملات، یک چهارم از نفتکش‌هایی که هدف حمله قرار گرفتند، غرق شدند.

برخی تحلیلگران می‌گویند مشابهت‌هایی با درگیری‌های دهه 1980 میلادی با شرایط امروزی وجود دارد. برای نمونه، گری سیک، کارشناس امور ایران که در دهه 1980 میلادی در شورای امنیت ملی آمریکا مشغول کار بود، می‌گوید: «موضوع اساسی در هر دو موقعیت زمانی این است که ایران از بازار نفت کنار گذاشته شده است.»

اما بر خلاف این دیدگاه، تفاوت‌های مهمی در حال حاضر دیده می‌شود. اول اینکه جنگ نفتکش‌ها در دهه 1980 میلادی، تداوم جنگی بود که رخ داده بود، اما تنش‌های امروز در دریا با هدف جنگ‌افروزی پیگیری می‌شود. این بار آمریکا اگر بخواهد مداخله‌ای داشته باشد، از ابتدای جریان، بازیگر اصلی خواهد بود و نمی‌تواند با نگاه بزن در رو به رویدادها در این آبراه راهبردی نگاه کند یا خاتمه دهنده هر سناریویی باشد که خودش آن را کلید بزند.

آنچه مسلم است، سطح افزایش تنش‌ها کاملا وابسته به چگونگی عملکرد دولت ترامپ دارد.

اینکه مایک پمپئو، وزیر خارجه آمریکا بدون سند و مدرک ایران را مسئول انفجار دو نفتکش معرفی کند، آن هم در حالی که مالک ژاپنی کشتی یا سخنگوی دولت ژاپن اعلام می‌کنند مواضع طرف آمریکایی و ادعایش متقاعدکننده نیست، نشان از ناپختگی محاسبات راهبردی طرف آمریکایی دارد.

بر این اساس، جامعه بین‌المللی در برابر انتخاب واضحی قرار دارد؛ اینکه مسئولیت‌پذیر باشد و جلوی تنش‌آفرینی آمریکا با همراهی عربستان و امارات را بگیرد یا با نتایج مشابه و البته تلخ‌تری مواجه شود که درس‌های تاریخی در دوران جنگ تحمیلی علیه ایران پیش رویش گذاشته است.

0 Comments

یک دیدگاه بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *