جدیدترین مطالب

چشم‌انداز رقابت ژئوپلیتیکی قدرت‌های بزرگ در قفقاز

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل قفقاز گفت: اگر روند واگرایی کشورهای منطقه به‌ویژه جمهوری‌های ارمنستان و آذربایجان از روسیه با سرعت اتفاق بیفتد، ممکن است روس‌ها واکنش جدی‌تری نسبت به آن نشان داده و حتی با استفاده از قدرت سخت از تغییر نظم سنتی منطقه جلوگیری کنند.

تحلیلی بر تقابل نظامی ایران و رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل غرب آسیا گفت: جمهوری اسلامی ایران در واپسین ساعات 26 فروردین، حمله‌ای موشکی و پهپادی را علیه سرزمین‌های اشغالی آغاز کرد که تا صبح روز بعد ادامه داشت. این در حالی بود که علی رغم اطلاع‌رسانی قبلی ایران به برخی کشورهای منطقه‌ای و فرامنطقه‌ای درباره قطعی بودن پاسخ و اقدام نظامی کشورمان، آمریکا و رژیم اسرائیل نتوانستند مانع از انجام این حمله شوند.

چالش‌های پیش‌روی مودی در انتخابات سراسری هند

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل شرق آسیا گفت: علیرغم شانس پیروزی، لیکن احتمالا تعداد کرسی‌هایی که نارندار مودی، نخست وزیر هند در پارلمان آینده این کشور در اختیار خواهد داشت، کمتر باشد، چون به نظر می‌رسد مسلمانان و دیگر اقوام هند در انتخابات سراسری به سمت احزاب مخالف حزب حاکم حرکت کنند.

پیچیدگی‌ها و ضرورت مقابله با داعش خراسان

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: با قدرت‌گیری طالبان در افغانستان موضوع داعش خراسان و درگیری این دو گروه و گسترش دامنه تهدیدات امنیتی آن در منطقه بیشتر از گذشته اهمیت پیدا کرده است، زیرا فعالیت‌های تروریستی این گروه تروریستی، اختلال در امنیت منطقه را به همراه دارد. علاوه بر این، حمایت از فعالیت‌های انتحاری و افراد مسلح در منطقه، امنیت ایران را نیز به خطر انداخته است. از این رو، داعش خراسان به‌عنوان یک تهدید مهم برای امنیت شرقی کشورمان شناخته می‌شود.

برخورد تبعیض آمیز دبیرکل سازمان ملل در قبال تنش ایران و رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین – تحلیل و گفتگو: حقوقدانان بین‌المللی معتقدند اگر آمریکا و کشورهای غربی اقدام ایران را به‌عنوان یک اقدام دفاعی به رسمیت می‌شناختند، حمله احتمالی مجدد رژیم اسرائیل به ایران یک اقدام تهاجمی محسوب می‌شد و نتانیاهو نمی‌توانست در صحنه بین‌المللی توجیهی برای آن داشته باشد.

همکاری در حوزه انرژی؛ مانع بروز شکاف در روابط آذربایجان – اتحادیه اروپا؟

شورای راهبردی آنلاین-رصد: پرچم جمهوری آذربایجان در سال 2001 در شورای اروپا برافراشته شد، اما عضویتش در مجمع پارلمانی این شورا 23 سال بعد، به دلیل سوابق ضعیف حقوق بشری به حالت تعلیق درآمد. این مساله نشان دهنده تنش‌هایی رو به رشد میان باکو و برخی کشورهای غربی است.

چشم‌انداز روابط اقلیم کردستان با بغداد

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل عراق گفت: با نزدیک شدن ترکیه به دولت مرکزی عراق، اقلیم کردستان در آینده از بسیاری از ادعاهایی که درباره خودمختاری این منطقه داشته است، فاصله خواهد گرفت و بیشتر به دولت مرکزی وابسته می‌شود.

Loading

أحدث المقالات

سیاستمدار فرانسوی: بخش بزرگی از سلاح‌های غربی در اوکراین سرقت می‌شود

تهران- ایرنا- فلوریان فیلیپو رهبر حزب میهن‌پرستان فرانسه با بیان اینکه همه سلاح‌های غربی که به کی‌یف ارائه می‌شود، به میدان جنگ ارسال نمی‌شود، تاکید کرد: بخش بزرگی از سلاح‌های غربی در اوکراین به سرقت می‌رود.

شولتس: موشک تاروس به اوکراین نخواهیم داد

تهران- ایرنا- اولاف شولتس صدراعظم آلمان بار دیگر ایده ارسال موشک‌های تاروس به کی‌یف را رد کرد و گفت: موشک تاروس را به اوکراین نخواهیم داد زیرا اگر بخواهیم این موشک را به این کشور بدهیم باید نیروهای خود را هم به آنجا اعزام کنیم و ما هرگز این کار را نخواهیم کرد.

ناوال نیوز: ترکیه ناو هواپیمابر می‌سازد

تهران- ایرنا- نشریه ناوال نیوز (نشریه رسمی نیروی دریایی پادشاهی بریتانیا) در گزارشی، نوشت: دفتر طراحی پروژه نیروی دریایی ترکیه اعلام کرد که برنامه ریزی و ساخت اولین ناو هواپیمابر بومی ترکیه را بدون دریافت هیچگونه حمایتی از سوی کشورهای خارجی آغاز کرده است.

Loading

تهدیدهای موجودیتی علیه آمریکا و اروپا

۱۳۹۴/۱۱/۲۶ | موضوعات

شورا آنلاین: حملات تروریستی در پاریس فرانسه و سان برناردینو در آمریکا، غرب را دوباره بر مقابله با تهدید گروه های شبه نظامی سلفی متمرکز کرده است.

فدریک کاگان، کیمبرلی کاگان، جنیفر کافارلا، هارلین گامبیر و کاترین سیمرمن در پژوهشی که اندیشکده های مطالعات جنگ و امریکن اینترپرایز منتشر کردند، نوشتند: اقدامات این گروه های سلفی، انگیزه های فرانسه، بریتانیا و ایالات متحده را برای افزایش تلاش های نظامی خود علیه داعش در عراق و سوریه دو چندان کرده است.

آنها با بزرگنمایی خطر داعش و القاعده در عراق و سوریه و البته خاورمیانه، راهبردهای فعلی مبارزه با تهدیدات داعش و القاعده را ناکافی دانسته و درصدد واکنش های لازم برای مقابله با آن ها هستند.

در حال حاضر، هر چند گروه های القاعده و داعش قدرت تسخیر غرب و آمریکا را ندارند، اما آنها قادر هستند در طول زمان با از بین بردن ارزش ها و ایده های آمریکایی در داخل و خارج، به تغییر روش زندگی آمریکایی منجر شوند.

آنها همچنین برای نظم کنونی جهان خطرآفرین هستند. در واقع، القاعده و داعش با افزایش سطح خشونت در خیابان ها و خانه ها، به تشدید تنش های قومی و مذهبی در جامعه دامن می‌زنند و بدین ترتیب امنیت داخلی و آزادی های مدنی آمریکایی را به مخاطره خواهند انداخت. ضمن آنکه با تهدید صلح جهانی، تردد آزاد انسان ها و گردش کالا و سرمایه های اقتصادی را تحت تاثیر قرار خواهند داد.

به موازات تهدیدات داعش و القاعده، اقدامات نسنجیده پوتین در حاکمیت مجدد بر کشورهای جماهیر شوروی سابق، ایجاد شکاف میان اروپا و ایالات متحده و همچنین زمینه سازی برای فروپاشی ناتو و اتحادیه اروپا بر دامنه این تهدیدات افزوده است.

علاوه بر این، اقدامات تهدیدآفرین چین برای گسترش قلمرو سرزمینی خود، جدا کردن ایالات متحده از متحدان آسیایی اش و کسب هژمونی در غرب اقیانوس آرام و نیز تلاش ایران برای خارج کردن آمریکا و بریتانیا از خاورمیانه را می توان تهدیداتی جدی برای منافع آمریکا قلمداد کرد.

در چنین شرایطی حرکت به سمت یک جنگ بزرگ منطقه ای در خاورمیانه خواه ناخواه آمریکا را درگیر خواهد کرد؛ همچنانکه حضور نظامی آمریکا در عراق، سوریه و افغانستان از نشانه های آن است. در این شرایط، سوال اساسی این است که چه راهبردی می تواند نظم پایدار جهانی مبتنی بر امنیت و ارزش های آمریکایی را نجات دهد؟

برای تحقق این هدف، پرداختن به تهدیدات القاعده و داعش در سطح جهانی به ویژه در عراق و سوریه فوری ترین چالش امروز آمریکا محسوب می شود. چرا که جنگ در بین النهرین و و شامات می تواند از سطح درگیری های منطقه ای فراتر رفته و به درگیری های فرقه ای جهانی و بسیج تعداد فزاینده ای در پشت شعائر افراط گرایانه و نفرت آلود علیه غرب منجر شود.

چنین روندی حتی می تواند به وقوع حملات بی سابقه در داخل خاک ایالات متحده و اروپا نیز بینجامد. بنابراین جنگ در عراق و سوریه تا حد زیادی با امنیت و نظم جهانی آمریکایی و اروپایی پیوند خورده است و در نتیجه باید در اولویت هر راهبردی قرار گیرد. با این حال از بین بردن داعش و القاعده نباید به عراق و سوریه محدود شود و می بایست متحدان و زیرشاخه های آنها در آفریقا، مصر و آسیا را نیز مدنظر قرار دهد.

عناصر کلیدی چنین راهبردی عبارتند از:

سازمان های نظامی سلفی به ویژه داعش و القاعده بزرگ‌ترین تهدید برای امنیت و ارزش های شهروندان آمریکا و اروپا محسوب می شوند. داعش و القاعده به عنوان یک تهدید موجودیتی عمل می کنند؛ چرا که آنها به فروپاشی نظام جهانی و تحریک روندهای داخلی و خارجی مخاطره آمیز برای ارزش های آمریکایی سرعت بخشیده اند و بر همین اساس نیز طرح تهدید مستقیم  آمریکا و همپیمانان آن را در دستور کار خود قرار داده اند.

جبهه النصره به عنوان شاخه اصلی القاعده سوریه یکی از مهم‌ترین تهدیدات بلندمدت در میان همه گروه های سلفی جهادی به شمار می رود. این گروه وابسته به القاعده یک شبکه گسترده از مشارکت گروه های مخالف محلی را برای پیشبرد اهداف خود تاسیس کرده است. شکست یا نابودی این گروه می بایست یکی از اصلی ترین اولویت های همه راهبردهای دفاع از آمریکا و اروپا در مقابل حملات القاعده باشد.

داعش و القاعده بیش از سایر گروه های تروریستی شورشی هستند. هرچند که داعش و القاعده نیز از تروریسم به عنوان یک تاکتیک بهره می برند؛ اما آنها سازمان های شورشی هستند که برای اولین بار درصددند تا با سرنگونی همه دولت های کنونی جهان اسلام، خلافت اسلامی مدنظر خود را جایگزین کنند و پس از آن با حمله به غرب ایدئولوژی خود را در همه جهان گسترش دهند. در چنین شرایطی شناسایی و جدا کردن بدنه اصلی داعش و القاعده که به طور جدی حمله به غرب را دنبال می کنند از زیرشاخه های آنها در خاورمیانه، شمال آفریقا و جنوب آسیا غیرممکن است. با توجه به این مقوله می توان این نتیجه را گرفت که همه گروه های القاعده و متحدان داعش به دنبال جنگ با غرب هستند و هدف استراتژیک آنها نیز تاسیس خلافت جهانی براساس یک جدول زمانی مشخص است.

سیاست های کنونی ضد القاعده و داعش امنیت ملی و مردم آمریکا را تضمین نمی کند. در حالیکه هدف اصلی ایالات متحده حفظ امنیت ملی و مردم آمریکا از جمله مراقبت از ارزش های آمریکایی در داخل و خارج از این کشور است، فعالیت های القاعده و داعش در کنار سیاست های روسیه، چین و ایران نظام بین المللی مبتنی بر امنیت و آزادی آمریکایی را به خطر انداخته است. بر این اساس هرگونه راهبرد مقابله با داعش و القاعده به ائتلاف با متحدان و شرکا نیاز دارد. با این حال تشکیل ائتلافی با اهداف مشترک آسان نخواهد بود و نیاز به اقدامات اساسی تری دارد.

امنیت آمریکا و غرب مستلزم از بین بردن پایگاه های منطقه ای و پناهگاه های امن داعش و القاعده است. داعش و القاعده از پناهگاه های امن و زیرساخت های محلی برای طرح ریزی، آموزش و تجهیز شبه نظامیان برای حمله به غرب بهره می برند. از بین بردن این پناهگاه ها تا زمانی که سازمان های نظامی سلفی به حمایت های خود از القاعده و داعش ادامه دهند کافی نخواهد بود.

اهداف راهبرد بزرگ آمریکا:

  • تامین امنیت ملی و مردم آمریکا
  • مراقبت، حفظ و ترویج ارزش ها و روش زندگی آمریکایی
  • حفظ و ترویج سیستم اقتصاد بین المللی بازار آزاد مبتنی بر تردد آزاد انسان‌ها و گردش کالا در سراسر جهان
  • نقویت نظم جهانی
  • حمایت از متحدان در برابر تهدیدات مشترک.

این اهداف وابسته و به هم پیوسته برای تامین امنیت مردم، قانون اساسی و روش زندگی مردم آمریکا مورد نیاز و ضروری است، چرا که تهدیدات روزافزون داعش و القاعده روزنه های حمله به آمریکا و اروپا را افزایش داده اند. در چنین شرایطی شکست داعش و القاعده نیازمند یک استراتژی بزرگ با اهداف بزرگ است که بتواند تمامی پناهگاه های امن آنها از عربستان و یمن تا آسیای مرکزی را دربرگیرد.

0 Comments

یک دیدگاه بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *