جدیدترین مطالب

پیامدهای تنش نظامی ایران و رژیم صهیونیستی بر جنگ غزه

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل منطقه گفت: یکی از ابعاد راهبردی و بلندمدت پاسخ سخت موشکی – پهپادی ایران به سرزمین‌های اشغالی، عقب‌‌ نشینی بیش‌از‌پیش رژیم صهیونیستی از مواضع خود در جنگ غزه خواهد بود.

چشم‌انداز رقابت ژئوپلیتیکی قدرت‌های بزرگ در قفقاز

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل قفقاز گفت: اگر روند واگرایی کشورهای منطقه به‌ویژه جمهوری‌های ارمنستان و آذربایجان از روسیه با سرعت اتفاق بیفتد، ممکن است روس‌ها واکنش جدی‌تری نسبت به آن نشان داده و حتی با استفاده از قدرت سخت از تغییر نظم سنتی منطقه جلوگیری کنند.

تحلیلی بر تقابل نظامی ایران و رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل غرب آسیا گفت: جمهوری اسلامی ایران در واپسین ساعات 26 فروردین، حمله‌ای موشکی و پهپادی را علیه سرزمین‌های اشغالی آغاز کرد که تا صبح روز بعد ادامه داشت. این در حالی بود که علی رغم اطلاع‌رسانی قبلی ایران به برخی کشورهای منطقه‌ای و فرامنطقه‌ای درباره قطعی بودن پاسخ و اقدام نظامی کشورمان، آمریکا و رژیم اسرائیل نتوانستند مانع از انجام این حمله شوند.

چالش‌های پیش‌روی مودی در انتخابات سراسری هند

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل شرق آسیا گفت: علیرغم شانس پیروزی، لیکن احتمالا تعداد کرسی‌هایی که نارندار مودی، نخست وزیر هند در پارلمان آینده این کشور در اختیار خواهد داشت، کمتر باشد، چون به نظر می‌رسد مسلمانان و دیگر اقوام هند در انتخابات سراسری به سمت احزاب مخالف حزب حاکم حرکت کنند.

پیچیدگی‌ها و ضرورت مقابله با داعش خراسان

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: با قدرت‌گیری طالبان در افغانستان موضوع داعش خراسان و درگیری این دو گروه و گسترش دامنه تهدیدات امنیتی آن در منطقه بیشتر از گذشته اهمیت پیدا کرده است، زیرا فعالیت‌های تروریستی این گروه تروریستی، اختلال در امنیت منطقه را به همراه دارد. علاوه بر این، حمایت از فعالیت‌های انتحاری و افراد مسلح در منطقه، امنیت ایران را نیز به خطر انداخته است. از این رو، داعش خراسان به‌عنوان یک تهدید مهم برای امنیت شرقی کشورمان شناخته می‌شود.

برخورد تبعیض آمیز دبیرکل سازمان ملل در قبال تنش ایران و رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین – تحلیل و گفتگو: حقوقدانان بین‌المللی معتقدند اگر آمریکا و کشورهای غربی اقدام ایران را به‌عنوان یک اقدام دفاعی به رسمیت می‌شناختند، حمله احتمالی مجدد رژیم اسرائیل به ایران یک اقدام تهاجمی محسوب می‌شد و نتانیاهو نمی‌توانست در صحنه بین‌المللی توجیهی برای آن داشته باشد.

همکاری در حوزه انرژی؛ مانع بروز شکاف در روابط آذربایجان – اتحادیه اروپا؟

شورای راهبردی آنلاین-رصد: پرچم جمهوری آذربایجان در سال 2001 در شورای اروپا برافراشته شد، اما عضویتش در مجمع پارلمانی این شورا 23 سال بعد، به دلیل سوابق ضعیف حقوق بشری به حالت تعلیق درآمد. این مساله نشان دهنده تنش‌هایی رو به رشد میان باکو و برخی کشورهای غربی است.

Loading

أحدث المقالات

افشای هراس صهیونیست ها از واقعیت های جنگ غزه

«آمریکایی ها به صهیونیست ها توصیه کرده اند که بهتر است جنگ غزه را هر چه سریعتر خاتمه داده و ادعای پیروزی کنند و در عوض، ترور هدفمند رهبران حماس را در دستورکار قرار دهند.»

Loading

نگاهی به عوامل بنیادین تغییرات اخیر نرخ جهانی یورو – دلار

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: ظرف چند روز اخیر، نرخ یورو با دلار برابر شد، چنانکه در روز چهاردهم ژوئیه، مطابق با 23 تیرماه، نرخ برابری یورو با دلار به عدد 1.0032 رسید که نشانگر افت 11.8 درصدی ارزش یورو در برابر دلار، نسبت به تاریخ مشابه در سال پیشین بود. به طور کلی، چشم‌انداز اقتصادی نامطلوب منطقه یورو به خاطر تهاجم روسیه به اوکراین، رویکرد مردد بانک مرکزی اروپا و رویکرد همراه با ریسک فدرال رزرو ایالات متحده، از عوامل این تحولات به شمار می‌روند. رضا مجیدزاده - پژوهشگر اقتصادسیاسی توسعه

در پی تهاجم روسیه به اوکراین، تقاضا برای یورو افت کرده است، اما تنها پیامد آن، کاهش تقاضا برای یورو نیست، بلکه با توجه به اتکای سنگین اروپا به نفت و گاز روسیه و مواد خوراکی (به خصوص غلات) اوکراین، تورم در اروپا، به خصوص در زمینه مواد خوراکی نیز مشاهده می‌شود.

اگرچه در ادامه، انتظار می‌رود که این اثرات تشدید هم بشوند، چرا که اتحادیه اروپا منع مرحله‌ای واردات محصولات نفتی از روسیه را هم برای شش‌ماه آینده تصویب کرده است. آمارها نشان می‌دهد که در منطقه یورو، قیمت‌های مصرف‌کننده در ماه ژوئن، نسبت به سال گذشته، 8.6 درصد افزایش دارد. افزایش هزینه‌های انرژی تا مرز 42 درصد و تورم خوراکی تا 9 درصد، از عوامل این افزایش هستند.

افزون بر این، افزایش هزینه انرژی می‌تواند بسترساز رکود تورمی دیگری نیز باشد، چون به واسطه افزایش قیمت یک نهاده مهم در تولید، به عرضه کالا در اتحادیه اروپا، فشار وارد خواهد آمد. نکته جالب توجه این است که طی چند دهه گذشته، نوآوری در عرضه کالا موجب می‌شد تا نرخ تحولات عرضه، از تحولات تقاضا، سریع‌تر باشد و فشار ضدتورمی ایجاد کند، اما در حال حاضر، فشار از سمت قیمت نهاده انرژی، بیشتر شده است. بدین ترتیب، با ادامه تهاجم روسیه به اوکراین، انتظار افزایش تورم و تضعیف بیشتر یورو در برابر دلار، غیرمنطقی نیست.

افزایش تورم موجب شد تا بانک مرکزی اروپا به سمت رویکرد همراه با ریسک، تمایل پیدا کند به طوری که در اجلاس این بانک در ماه ژوئن، به سمت افزایش نرخ بهره در ماه‌های ژوئیه و سپتامبر، گام بردارد. از این روی، تعداد روبه‌رشدی از سیاست‌گذاران در شورای حکمرانی بانک مرکزی اروپا، طرفدار افزایش نرخ بهره در اجلاس سپتامبر شده‌اند.

با این وجود، اتخاذ چنین تصمیمی، با توجه به صدمه‌زدن به چشم‌انداز اقتصاد یورو، به خصوص از جانب‌ اقتصادهای ضعیف‌تر این منطقه، موجب ایجاد فشار بر بانک مرکزی اروپا خواهد شد. با این وجود، هنوز بانک مرکزی اروپا، نرخ بهره را از سطح 0.5 درصد تغییر نداده است، اما انتظار افزایش آن به میزانی اندک، وجود دارد. بنابراین در منطقه یورو، احتمال بروز رکود اقتصادی، دور از ذهن نیست و احتمالا در صورت بروز، ایالات متحده را نیز درگیر خواهد کرد.

اما از طرف دیگر، فدرال رزرو ایالات متحده که در اجرای سیاست پولی انقباضی خود، رویکردی خطرپذیر را به نمایش گذاشته بود، در مقایسه با بانک مرکزی اروپا، رابطه برابری بین یورو و دلار را به میزان بیشتری، تحت تاثیر قرار داد و از دیدگاه بسیاری از کارشناسان، فدرال رزرو به محرک اصلی روند کاهشی ارزش یورو تبدیل شده و ابتکارعمل از دست بانک مرکزی اروپا، خارج شده است.

پس از افزایش تورم در ایالات متحده، فدرال رزرو برنامه خرید اوراق قرضه را متوقف کرد و به سمت افزایش نرخ بهره، گام برداشت، به طوری که در اجلاس کمیته بازار باز در ماه مارس، نرخ بهره تا 25 واحد درصد، افزایش داده شد. افزایش 50 واحد درصدی و 75 واحد درصدی، گام‌های بعدی رویکرد همراه با ریسک فدرال رزرو در مقابله با تورم و ایجاد موضع قوی برای دلار بود.

در چنین شرایطی، در سال جاری میلادی، شاخص دلار ایالات متحده که ارزش دلار را در برابر سبدی از ارزها می‌سنجد، بیش از 13 درصد افزایش را نشان می‌دهد و در واقع، تهاجم روسیه به اوکراین، منجر به ایجاد یک وضعیت امن برای دلار شده است.

در مجموع، اگر رابطه برابری یورو-دلار بر اساس رویکرد بنیادین، تحلیل شود، آنگاه با توجه به تفاوت در رویکرد قاطع فدرال رزرو در مقایسه با رویکرد مردد بانک مرکزی اروپا در زمینه افزایش نرخ بهره، احتمال فشار بیشتر برای کاهش ارزش یورو در برابر دلار، بالاتر است و روند تورم در ایالات متحده، عاملی اساسی در تغییر یا تداوم این شرایط است. به دیگر سخن، در صورت کاهش تورم در آمریکا، احتمال کاهش نرخ بهره توسط فدرال رزرو، قدرت می‌گیرد که می‌تواند روند تغییرات یورو-دلار را نیز متاثر سازد.

0 Comments

یک دیدگاه بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *