جدیدترین مطالب

چشم‌انداز رقابت ژئوپلیتیکی قدرت‌های بزرگ در قفقاز

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل قفقاز گفت: اگر روند واگرایی کشورهای منطقه به‌ویژه جمهوری‌های ارمنستان و آذربایجان از روسیه با سرعت اتفاق بیفتد، ممکن است روس‌ها واکنش جدی‌تری نسبت به آن نشان داده و حتی با استفاده از قدرت سخت از تغییر نظم سنتی منطقه جلوگیری کنند.

تحلیلی بر تقابل نظامی ایران و رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل غرب آسیا گفت: جمهوری اسلامی ایران در واپسین ساعات 26 فروردین، حمله‌ای موشکی و پهپادی را علیه سرزمین‌های اشغالی آغاز کرد که تا صبح روز بعد ادامه داشت. این در حالی بود که علی رغم اطلاع‌رسانی قبلی ایران به برخی کشورهای منطقه‌ای و فرامنطقه‌ای درباره قطعی بودن پاسخ و اقدام نظامی کشورمان، آمریکا و رژیم اسرائیل نتوانستند مانع از انجام این حمله شوند.

چالش‌های پیش‌روی مودی در انتخابات سراسری هند

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل شرق آسیا گفت: علیرغم شانس پیروزی، لیکن احتمالا تعداد کرسی‌هایی که نارندار مودی، نخست وزیر هند در پارلمان آینده این کشور در اختیار خواهد داشت، کمتر باشد، چون به نظر می‌رسد مسلمانان و دیگر اقوام هند در انتخابات سراسری به سمت احزاب مخالف حزب حاکم حرکت کنند.

پیچیدگی‌ها و ضرورت مقابله با داعش خراسان

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: با قدرت‌گیری طالبان در افغانستان موضوع داعش خراسان و درگیری این دو گروه و گسترش دامنه تهدیدات امنیتی آن در منطقه بیشتر از گذشته اهمیت پیدا کرده است، زیرا فعالیت‌های تروریستی این گروه تروریستی، اختلال در امنیت منطقه را به همراه دارد. علاوه بر این، حمایت از فعالیت‌های انتحاری و افراد مسلح در منطقه، امنیت ایران را نیز به خطر انداخته است. از این رو، داعش خراسان به‌عنوان یک تهدید مهم برای امنیت شرقی کشورمان شناخته می‌شود.

برخورد تبعیض آمیز دبیرکل سازمان ملل در قبال تنش ایران و رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین – تحلیل و گفتگو: حقوقدانان بین‌المللی معتقدند اگر آمریکا و کشورهای غربی اقدام ایران را به‌عنوان یک اقدام دفاعی به رسمیت می‌شناختند، حمله احتمالی مجدد رژیم اسرائیل به ایران یک اقدام تهاجمی محسوب می‌شد و نتانیاهو نمی‌توانست در صحنه بین‌المللی توجیهی برای آن داشته باشد.

همکاری در حوزه انرژی؛ مانع بروز شکاف در روابط آذربایجان – اتحادیه اروپا؟

شورای راهبردی آنلاین-رصد: پرچم جمهوری آذربایجان در سال 2001 در شورای اروپا برافراشته شد، اما عضویتش در مجمع پارلمانی این شورا 23 سال بعد، به دلیل سوابق ضعیف حقوق بشری به حالت تعلیق درآمد. این مساله نشان دهنده تنش‌هایی رو به رشد میان باکو و برخی کشورهای غربی است.

چشم‌انداز روابط اقلیم کردستان با بغداد

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل عراق گفت: با نزدیک شدن ترکیه به دولت مرکزی عراق، اقلیم کردستان در آینده از بسیاری از ادعاهایی که درباره خودمختاری این منطقه داشته است، فاصله خواهد گرفت و بیشتر به دولت مرکزی وابسته می‌شود.

Loading

أحدث المقالات

کمبود شدید سرباز در اوکراین

«ولودمیر اولنیک» نماینده پیشین پارلمان اوکراین، کمبود سرباز را مهمترین چالش پیش‌روی کشورش در مسیر جنگ با روسیه دانست و گفت که ارائه مهمات به کی‌یف از سوی غرب نمی‌تواند این وضعیت را جبران کند.

وخامت اوضاع ارتش اوکراین در میدان نبرد با روسیه

فرمانده نیرو‌های زمینی ارتش اوکراین ضمن هشدار نسبت به وخامت اوضاع ارتش این کشور در میدان نبرد با روسیه گفت: اعضای ناتو از وضعیت دشوار عملیاتی و راهبردی اوکراین در میدان نبرد مطلع هستند.

دیدار وزرای خارجه جمهوری آذربایجان و ارمنستان در قزاقستان

ایروان اعلام کرد: ارمنستان رویکرد مثبتی به تلاش‌های میانجی‌گری برای تحدید حدود مرزها بر اساس دستیابی به صلح واقعی پایدار در قفقاز جنوبی و همچنین به رسمیت شناختن متقابل تمامیت ارضی ارمنستان و جمهوری آذربایجان دارد.

بیمارستان شفاء، حافظه ی جنایات رژیم صهیونیستی

با گذشت بیش از 200 روز از تهاجم وحشیانه رژیم صهیونیستی به نوار غزه، بیمارستان ها و مراکز درمانی در زمره مهم ترین اهداف حملات ارتش اسرائیل در خلال این نبرد بوده اند. بیمارستان شفا در خلال این نبرد شاهد سه مرحله از جنایات نظامیان صهیونیست بوده اند.

Loading

واکاوی تحریم‌های اعمال‌شده علیه روسیه

۱۴۰۱/۰۴/۲۵ | اقتصادی, خبر تاپ, گفتگو

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک عضو هیئت‌علمی دانشگاه علامه طباطبایی با بیان اینکه ارزیابی‌ها حکایت از آن دارد که اقتصاد روسیه در سال اول تحریم‌ها 10 درصد کوچک می‌شود، گفت: از فوریه 2022 که روسیه به اوکراین حمله کرد، شاهد سخت‌ترین تحریم‌ها علیه روسیه بوده‌ایم و بیش از 11 هزار شخص حقیقی نیز تحریم شده‌اند.

دکتر میترا راه نجات در گفتگو با سایت شورای راهبردی روابط خارجی با اشاره به آخرین وضعیت تحریم‌های اعمال‌شده علیه روسیه با بیان اینکه ولادیمیر پوتین، رئیس‌جمهور و سرگی لاوروف، وزیر امور خارجه ازجمله اشخاص تحریم شده هستند، گفت: حذف بانک‌های روسی از سوئیفت، مسدود کردن دارایی‌های خارجی، قطع صادرات کلیدی به روسیه همچون قطعات با فناوری بالا و ریزتراشه‌ها، ممنوعیت صادرات کالاهای دومنظوره توسط بریتانیا، اتحادیه اروپا و ایالات‌متحده، ممنوعیت کلیه پروازهای روسیه از حریم هوایی ایالات‌متحده، بریتانیا، اتحادیه اروپا و کانادا و ممنوعیت واردات طلای روسیه ازجمله مهم‌ترین نمادهای تحریمی روسیه از سوی غرب است.

راه نجات اضافه کرد: در بخشی از تحریم‌ها شاهد ممنوعیت صادرات کالا از اتحادیه اروپا به روسیه هستیم که شامل کالاهایی با فناوری پیشرفته، انواع خاصی از ماشین‌آلات و تجهیزات حمل‌ونقل، کالاها و فناوری‌های خاص موردنیاز برای پالایش نفت، تجهیزات، فناوری و خدمات صنعت انرژی، کالاها و فناوری صنعت هوانوردی و فضایی، کالاهای ناوبری دریایی و فناوری ارتباطات رادیویی، تعدادی از کالاهای دومنظوره، مانند هواپیماهای بدون سرنشین و نرم‌افزارهای پهپادها یا دستگاه‌های رمزگذاری و کالاهای لوکس می‌شود.

این استادیار گروه سیاست‌گذاری عمومی و اقتصاد سیاسی گفت: واردات کالاهایی همچون نفت خام و فرآورده‌های نفتی تصفیه‌شده، با استثنائات محدود (با مرحله خروج از 6 تا 8 ماه)، فولاد و آهن، چوب، سیمان و کودهای خاص، غذاهای دریایی و نوشیدنی‌ها از روسیه مورد تحریم واقع‌شده است. همچنین تحریم واردات زغال‌سنگ و سایر سوخت‌های فسیلی جامد نیز به دلیل اینکه برای قراردادهای موجود دوره‌ای وجود دارد، از اوت 2022 اعمال خواهد شد.

وی بابیان اینکه در ماه جاری میلادی اتحادیه اروپا ششمین بسته تحریمی را شامل ممنوعیت خرید، واردات یا انتقال نفت خام و برخی فرآورده‌های نفتی از روسیه به این اتحادیه تصویب کرد که ظرف شش ماه برای نفت خام و ظرف هشت ماه برای سایر فرآورده‌های نفتی پالایش‌شده اعمال خواهد شد، ادامه داد: البته کشورهایی که از طریق لوله نفت خام را وارد می‌کنند، مستثنا شده‌اند، اما 90 درصد واردات نفت روسیه از طریق دریا صورت می‌گیرد که به‌شدت تحت تأثیر این بسته تحریمی جدید واقع می‌شود و درنتیجه سود تجاری روسیه کاهش خواهد یافت.

راه نجات با یادآوری اینکه تحریم 10 بانک روسی و محرومیت آن‌ها از استفاده از سوئیفت منجر به عدم دریافت ارز و ناتوانی در انتقال دارایی به خارج می‌شود، توضیح داد: گرچه بانک‌های روسی همچنان می‌توانند تراکنش بین‌المللی داشته باشند، اما انجام آن هزینه‌بر خواهد بود و میزان ریسک مؤسسات مالی نیز افزایش خواهد یافت.

این استاد دانشگاه بابیان اینکه بانک مرکزی روسیه ازجمله نهادهای مهم تحریمی است که نمی‌تواند به دارایی‌های خود در اتحادیه اروپا دسترسی داشته باشد، گفت: پیش از حمله روسیه به اوکراین ذخایر ارزی این کشور 579 میلیارد یورو بود که از آن برای تثبیت نرخ روبل استفاده می‌کرد. اکنون به‌واسطه تحریم‌ها، روسیه نمی‌تواند منابع مالی بانک‌های روسی را تأمین کند، بنابراین نیاز به فروش ذخایر طلای خود دارد که این مسئله نیز به‌واسطه تحریم‌ها به‌دشواری صورت می‌گیرد.

وی ادامه داد: اتحادیه اروپا همچنین فروش، عرضه، انتقال و صادرات اسکناس‌های یورو به روسیه را ممنوع کرد. محدود کردن دسترسی دولت، بانک مرکزی و اشخاص حقیقی یا حقوقی در روسیه به یورو باهدف جلوگیری از دور زدن تحریم‌ها انجام‌شده است.

این استاد دانشگاه یادآور شد: با آمریکا و اتحادیه اروپا در تحریم روسیه، شرکای دیگری همچون بانک جهانی، بانک اروپایی بازسازی و توسعه، سازمان همکاری اقتصادی و توسعه، گروه هفت و گروه ویژه نخبگان و الیگارش‌های روس در پیاده‌سازی تحریم‌ها علیه روسیه و البته بلاروس همکاری می‌کنند.

 

چشم‌انداز اقتصاد روسیه

راه نجات بابیان اینکه تحریم‌ها نمی‌توانند باعث فروپاشی سریع و کامل اقتصاد روسیه شوند، اما تضعیف اقتصادی روسیه در طول زمان را به همراه خواهند داشت، توضیح داد: علت این مسئله را باید در سیاست‌گذاری اقتصادی روسیه از سال 2014 به بعد ببینیم. روسیه پس از ضمیمه کردن کریمه با تحریم مواجه شد و این سنگ بنای سیاست‌گذاری اقتصادی جدیدش را شکل می‌دهد. خودکفایی در تولید مواد غذایی اولیه همچون غلات و لبنیات، تولید مواد اولیه شوینده‌ها، کاهش بدهی خارجی، جمع‌آوری ذخایر عظیمی از ارز خارجی ازجمله این اقدامات است.

وی درعین‌حال اضافه کرد: البته با تداوم وضعیت جنگ روسیه و اکراین یا حتی گسترش جبهه جنگ روسیه در شرق اروپا، سیاست‌گذاری اقتصادی روسیه که به‌طور موقت منجر به افزایش ارزش روبل شده بود، نمی‌تواند مؤثر بماند؛ برای مثال در سال‌های اخیر بانک مرکزی روسیه مبادله با روبل را به‌شدت محدود کرد که منجر به افزایش ارزش روبل شده بود و بانک مرکزی نرخ مبادله را یک دلار در ازای 54 روبل مشخص ساخت، درحالی‌که بدون مداخله بانک مرکزی روسیه و در بازار آزاد یک دلار در مقابل 80 تا 90 روبل مبادله می‌شود.

این عضو هیئت‌علمی دانشگاه بابیان اینکه با تداوم تحریم‌ها کیفیت تولید و زندگی در روسیه به‌شدت کاهش خواهد یافت و بازار بزرگ‌تری برای کالاهای چینی شکل خواهد گرفت، گفت: ارزیابی‌ها حکایت از آن دارد که اقتصاد روسیه در سال اول تحریم‌ها 10 درصد کوچک می‌شود، تورم سالانه 20 درصد خواهد بود، خرده‌فروشی‌ها 9 تا 10 درصد کاهش می‌یابد، فروش خودرو تا 85 درصد و تولید ناخالص داخلی نیز 8 درصد کاهش خواهد داشت.

راه نجات افزود: تداوم جنگ، ارتش روسیه را نیز با مشکل مواجه خواهد ساخت، چراکه اساساً نمی‌تواند تمامی مایحتاج متعددی را که در صورت طولانی شدن جنگ به آن‌ها نیاز دارد، بسازد. ارتش روسیه توانایی بسیار محدودی برای ساخت تجهیزاتی مانند تانک، موشک و جت‌های جنگنده دارد.

0 Comments

یک دیدگاه بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *