جدیدترین مطالب

پیامدهای تنش نظامی ایران و رژیم صهیونیستی بر جنگ غزه

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل منطقه گفت: یکی از ابعاد راهبردی و بلندمدت پاسخ سخت موشکی – پهپادی ایران به سرزمین‌های اشغالی، عقب‌‌ نشینی بیش‌از‌پیش رژیم صهیونیستی از مواضع خود در جنگ غزه خواهد بود.

چشم‌انداز رقابت ژئوپلیتیکی قدرت‌های بزرگ در قفقاز

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل قفقاز گفت: اگر روند واگرایی کشورهای منطقه به‌ویژه جمهوری‌های ارمنستان و آذربایجان از روسیه با سرعت اتفاق بیفتد، ممکن است روس‌ها واکنش جدی‌تری نسبت به آن نشان داده و حتی با استفاده از قدرت سخت از تغییر نظم سنتی منطقه جلوگیری کنند.

تحلیلی بر تقابل نظامی ایران و رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل غرب آسیا گفت: جمهوری اسلامی ایران در واپسین ساعات 26 فروردین، حمله‌ای موشکی و پهپادی را علیه سرزمین‌های اشغالی آغاز کرد که تا صبح روز بعد ادامه داشت. این در حالی بود که علی رغم اطلاع‌رسانی قبلی ایران به برخی کشورهای منطقه‌ای و فرامنطقه‌ای درباره قطعی بودن پاسخ و اقدام نظامی کشورمان، آمریکا و رژیم اسرائیل نتوانستند مانع از انجام این حمله شوند.

چالش‌های پیش‌روی مودی در انتخابات سراسری هند

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل شرق آسیا گفت: علیرغم شانس پیروزی، لیکن احتمالا تعداد کرسی‌هایی که نارندار مودی، نخست وزیر هند در پارلمان آینده این کشور در اختیار خواهد داشت، کمتر باشد، چون به نظر می‌رسد مسلمانان و دیگر اقوام هند در انتخابات سراسری به سمت احزاب مخالف حزب حاکم حرکت کنند.

پیچیدگی‌ها و ضرورت مقابله با داعش خراسان

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: با قدرت‌گیری طالبان در افغانستان موضوع داعش خراسان و درگیری این دو گروه و گسترش دامنه تهدیدات امنیتی آن در منطقه بیشتر از گذشته اهمیت پیدا کرده است، زیرا فعالیت‌های تروریستی این گروه تروریستی، اختلال در امنیت منطقه را به همراه دارد. علاوه بر این، حمایت از فعالیت‌های انتحاری و افراد مسلح در منطقه، امنیت ایران را نیز به خطر انداخته است. از این رو، داعش خراسان به‌عنوان یک تهدید مهم برای امنیت شرقی کشورمان شناخته می‌شود.

برخورد تبعیض آمیز دبیرکل سازمان ملل در قبال تنش ایران و رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین – تحلیل و گفتگو: حقوقدانان بین‌المللی معتقدند اگر آمریکا و کشورهای غربی اقدام ایران را به‌عنوان یک اقدام دفاعی به رسمیت می‌شناختند، حمله احتمالی مجدد رژیم اسرائیل به ایران یک اقدام تهاجمی محسوب می‌شد و نتانیاهو نمی‌توانست در صحنه بین‌المللی توجیهی برای آن داشته باشد.

همکاری در حوزه انرژی؛ مانع بروز شکاف در روابط آذربایجان – اتحادیه اروپا؟

شورای راهبردی آنلاین-رصد: پرچم جمهوری آذربایجان در سال 2001 در شورای اروپا برافراشته شد، اما عضویتش در مجمع پارلمانی این شورا 23 سال بعد، به دلیل سوابق ضعیف حقوق بشری به حالت تعلیق درآمد. این مساله نشان دهنده تنش‌هایی رو به رشد میان باکو و برخی کشورهای غربی است.

Loading

أحدث المقالات

بایدن: به کسی که پیشنهاد مصرف مایع سفیدکننده می‌دهد، رای ندهید!

چهار سال پیش «دونالد ترامپ» پیشنهادی را تحت عنوان تزریق داروی ضدعفونی‌کننده به افراد مبتلا به کووید-۱۹ مطرح کرد و امروز در سالگرد این اظهارنظر شوکه‌کننده، «جو بایدن» به او طعنه زد و در عین حال از مردم خواست به ترامپ رای ندهند. با این حال او حین صحبت از ترامپ، گاف داد.

آلمان همکاری با آنروا را از سرمی‌گیرد

پس از ارائه گزارش سازمان ملل مبنی بر عدم وجود شواهد کافی درباره عضویت کارکنان آنروا در حماس، آلمان اعلام کرد که همکاری با این نهاد در غزه را از سرمی‌گیرد.

ماجرای تلخ انحراف عمدی بخش عمده‌ای از آب‌های مشترک ایران و افغانستان به سمت شوره‌زارها / یک مقام سازمان محیط زیست: تالاب هامون از رودخانه فراه مقدار کمی مرطوب شده اما حجم آن در مقایسه با سیلاب در رودخانه هیرمند بسیار ناچیز است / مداخلات انسانی در مسیر اتفاق افتاده

تصاویر ماهواره‌ای نشان می‌دهند که طالبان مانند سال‌های گذشته سیلاب هیرمند را به بیابان گودزره انحراف داده است. آب منحرف‌شده ۴۰۰ کیلومتر مربع از گودزره را پوشانده و آب شیرین رودخانه هیرمند را به تلخاب تبدیل کرده است.

جزئیات بسته کمک‌های ۹۵ میلیارد دلاری سنای آمریکا؛ سهم اسرائیل و اوکراین چقدر خواهد بود؟

هرچقدر بر سر ارسال کمک‌های جدید به اسرائیل در میان سیاستمداران آمریکایی وحدت نظر وجود دارد، اختلافات بر سر بسته‌های جدید نظامی و مالی به اوکراین میان جمهوری خواهان و دموکرات‌ها بسیار جدی بود. با این حال مجلس سنای ایالات متحده بالاخره به بسته ۹۵ میلیارد دلاری که البته شامل ارائه کمک‌های بشردوستانه به غیرنظامیان در غزه نیز خواهد بود رای داد.

متنفر‌ها از بایدن و ترامپ چگونه سرنوشت انتخابات آمریکا را تغییر می‌دهند؟

برای پیروزی در انتخابات، ستاد بایدن باید دلایلی را که ترامپ برای این سمت مناسب نیست را به رای دهندگان یادآوری کند. رئیس جمهور لازم نیست تک تک ایالت‌های چرخشی را متقاعد کند که او کاندیدای ایده آل آنهاست. او صرفا باید خود را به عنوان گزینه‌ای بهتر از ترامپ عرضه نماید. هماطور که او تمایل دارد بگوید: «مرا با خدای قادر مقایسه نکنید، مرا با گزینه دیگر مقایسه کنید.»

بورل: درباره گسترش تحریم‌های موجود علیه ایران اتفاق نظر وجود دارد / تحریم‌ها به تنهایی نمی‌توانند خطر گسترش تنش‌ها را برطرف کنند؛ باید جایی برای دیپلماسی در نظر گرفت

مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا در جلسه پارلمان اروپا ایران را به گسترش تنش‌ها در منطقه متهم کرد اما اشاره کرد که تحریم‌ها به تنهایی، پاسخ کارآمدی به اقدامات ایران نیست.

Loading

اهداف و پیامدهای تحرکات جدید نظامی ترکیه در سوریه

۱۴۰۱/۰۳/۱۹ | خبر تاپ, سیاسی, یادداشت

شورای راهبردی آنلاین - یادداشت: یکی از مهم‌ترین نتایج طولانی شدن درگیری روسیه در اوکراین و فرسایشی شدن این جنگ در اروپا، تحت تاثیر قرار گرفتن میزان و چگونگی حضور نظامی روسیه در خاورمیانه و از همه مهم‌تر در سوریه است. روسیه مجبور است بخش زیادی از نیروها و توان نظامی مستقر در سوریه را به عنوان پشتیبان نیروهای خود در اوکراین قرار دهد و در این صورت، خلاء حضور روسیه در سوریه بحران‌زده، امکان ایجاد کشمکش‌های جدید را به بازیگران بلندپرواز از جمله ترکیه خواهد داد. علی سعادت آذر - مدیر گروه ترکیه شناسی دانشنامه اسلام معاصر

برای اهداف ترکیه در سوریه، دو رویکرد حداقلی و حداکثری قابل تصور است؛ در رویکرد حداقلی آنکارا مترصد است تا کریدور امنیتی به عمق 30 کیلومتر از دجله تا ادلب سوریه را ایجاد کند. ترکیه که ماه‌ها و سال‌ها تلاش کرد تا منطقه‌ای حایل را در مرزهای خود با سوریه ترسیم کند، از خلاء قدرت ناشی از خروج نیروهای روسی بهره خواهد برد تا عمق نفوذ خود را در سوریه افزایش دهد.

ضمن آنکه افزایش حملات تروریستی و ایذایی اخیر توسط پ ک ک و یگان‌های مدافع خلق (PKK/YPG) که در شمال سوریه فعال هستند، بهترین فرصت و بهانه برای ترکیه است تا بتواند افکار عمومی را در داخل و کشورهای منطقه‌ای به مداخلات جدید متقاعد نماید. رجب طیب اردوغان، رئیس‌جمهور ترکیه در روزهای گذشته بارها از عملیات جدید علیه کانون‌ها و لانه‌های تروریستی در سوریه خبر داده و نیروهای امنیتی و ارتش ترکیه به حال آماده باش درآمدند.

کارشناسان امنیتی ترکیه با اشاره به اینکه عملیات احتمالی منطقه تل رفعت، ممبچ، عین العرب، قامشلی و از قامشلی تا مرز عراق را در بر‌می‌گیرد، خاطرنشان می‌کنند که ‍پیگیری طرح ترکیه بری ایجاد یک کریدور امنیتی از ادلب سوریه تا رود دجله در عراق بسیار جدی است. ترکیه بعد از ایجاد منطقه امن در شمال سوریه، پناهجویان سوری را به این مناطق منتقل خواهد کرد.

هدف دیگر ترکیه، بازگرداندن دائمی پناهجویان سوری به مناطق امن شمال سوریه است. این بهترین فرصت برای ایجاد تغییرات جمعیتی در مرزهای سوریه و ترکیه نیز خواهد بود.

یک‌پارچه کردن مناطق امن، شرط اساسی از دید ترکیه است؛ به همین خاطر ارتش ترکیه و نیروهای تحت حمایت این کشور و مخالف دولت اسد از جمله نیروهای موسوم به ارتش آزاد و جیش الوطنی سوریه وابسته به ارتش و میت ترکیه، «جرابلس، عفرین و تل ابیض» را تحت کنترل گرفته‌اند. مناطق بین جرابلس و عفرین، تل رفعت و منبج بعد از سه دور مذاکره با ترکیه و فعل و انفعالات میدانی اکنون در اختیار روسیه است و بزودی تخلیه خواهد شد. به لحاظ ژئوپلیتیکی این منطقه مانع از یکپارچه شدن منطقه امن بین جرابلس و عفرین شده و به گفته مقامات امنیتی ترکیه در سال‌های اخیر پ ک ک و یگان‌های مدافع خلق بین این دو منطقه امن مستقر شده‌اند و به عفرین و جرابلس نفوذ می‌کنند. از این رو ترکیه به دنبال حمله به منطقه بین عفرین و جرابلس است تا پروژه یکپارچه سازی را میسر سازد. البته این طرح، دشواری‌ها و هزینه‌های بسیار زیادی برای ترکیه خواهد داشت؛ به ویژه اگر روس‌ها تجهیزات نظامی خود را در اختیار کردها یا دولت اسد قرار دهند. در نتیجه ترکیه بیشترین درگیری را با روسیه، آمریکا، نیروهای کرد و دولت اسد خواهد داشت.

ترکیه در گذشته با انجام “عملیات چشمه صلح” در شرق رود فرات، «راس العین و تل ابیض» را تحت کنترل خود گرفته است. عین العرب موسوم به کوبانی بین تل ابیض و جرابلس، تحت کنترل پ.ک.ک و یگان‌های مدافع خلق قرار دارد. بنابراین بین رأس العین و دجله نیز یک خلاء امنیتی وجود دارد. ترکیه می‌خواهد با از بین بردن خلاء امنیتی در این منطقه، کریدور امنیتی از دجله تا ادلب در شمال سوریه ایجاد کند.

در رویکرد حداکثری، ترکیه به دنبال افزایش فشار به دولت اسد و زمینه‌سازی برای ایجاد تغییرات در مرکز و جنوب سوریه است. حمایت از نیروهای مخالف اسد پروژه مشترک ترکیه و رژیم اسرائیل است که در سفر جدید چاووش اوغلو به تل‌آویو مورد توافق قرار گرفت. حمایت جدی امارات متحده عربی و تا حدودی عربستان از گفتگوهای ترکیه- رژیم اسرائیل در خصوص آینده سوریه خبر از ائتلافی نانوشته برای اعمال فشار بیشتر به بشار اسد و نیروهای ایرانی مستقر در سوریه دارد. لازم به ذکر است که این پروژه قرار است در صورت تامین هدف اول یعنی تکمیل کریدور امنیتی در شمال سوریه عملیاتی شود و مهمتر از همه به صورت نیابتی توسط جریان‌های مخالف دولت اسد به اجرا در خواهد آمد و به دلیل منافع ایران در مرکز و جنوب، ترکیه مستقیما عملیاتی انجام نخواهد داد.

این در شرایطی است که آمریکای بایدن در شرایط فعلی حضور جدی در منطقه ندارد و حملات رژیم اسرائیل به مواضع گروه‌های حامی اسد و به ویژه حزب الله در سال‌های اخیر بیش از پیش افزایش یافته است. آنتونی بیلینکن، وزیر خارجه آمریکا در مورد عملیات برنامه‌ریزی شده در شمال سوریه، به ترکیه گوشزد کرده که نمی‌خواهیم چیزی را ببینیم که تلاش‌های ما را به خطر می‌اندازد. لذا با توجه به مخالفت روسیه و آمریکا با عملیات ترکیه علیه نیروهای پ ک ک در سوریه، احتمال تعویق عملیات پرهزینه و خطرآفرین برای دولت ترکیه و یا محدود شدن آن به مناطق محدود و خاص زیاد است.

0 Comments

یک دیدگاه بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *