جدیدترین مطالب

تلاش‌های کابینه جنگ نتانیاهو برای انحراف افکار عمومی از جنگ غزه

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: رژیم صهیونیستی درصدد «بهره‌برداری روانی» از مسائل اخیر منطقه، برای انحراف افکار عمومی جهانی از جنایات این رژیم در غزه است. بررسی فضای حاکم بر محافل سیاسی و رسانه‌ای رژیم صهیونیستی و مراکز همسو با آن در سطح منطقه و بین‌الملل نشان می‌دهد که این رژیم، به‌دنبال «برجسته و غالب‌سازی» تنش‌های اخیر با جمهوری اسلامی ایران است تا فشار سنگینی که را که در افکار عمومی داخلی، منطقه‌ای، بین‌المللی و حتی دولت‌های اروپایی علیه‌ جنگ غزه ایجاد شده است، را کاهش دهد.

پیامدهای تنش نظامی ایران و رژیم صهیونیستی بر جنگ غزه

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل منطقه گفت: یکی از ابعاد راهبردی و بلندمدت پاسخ سخت موشکی – پهپادی ایران به سرزمین‌های اشغالی، عقب‌‌ نشینی بیش‌از‌پیش رژیم صهیونیستی از مواضع خود در جنگ غزه خواهد بود.

چشم‌انداز رقابت ژئوپلیتیکی قدرت‌های بزرگ در قفقاز

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل قفقاز گفت: اگر روند واگرایی کشورهای منطقه به‌ویژه جمهوری‌های ارمنستان و آذربایجان از روسیه با سرعت اتفاق بیفتد، ممکن است روس‌ها واکنش جدی‌تری نسبت به آن نشان داده و حتی با استفاده از قدرت سخت از تغییر نظم سنتی منطقه جلوگیری کنند.

تحلیلی بر تقابل نظامی ایران و رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل غرب آسیا گفت: جمهوری اسلامی ایران در واپسین ساعات 26 فروردین، حمله‌ای موشکی و پهپادی را علیه سرزمین‌های اشغالی آغاز کرد که تا صبح روز بعد ادامه داشت. این در حالی بود که علی رغم اطلاع‌رسانی قبلی ایران به برخی کشورهای منطقه‌ای و فرامنطقه‌ای درباره قطعی بودن پاسخ و اقدام نظامی کشورمان، آمریکا و رژیم اسرائیل نتوانستند مانع از انجام این حمله شوند.

چالش‌های پیش‌روی مودی در انتخابات سراسری هند

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل شرق آسیا گفت: علیرغم شانس پیروزی، لیکن احتمالا تعداد کرسی‌هایی که نارندار مودی، نخست وزیر هند در پارلمان آینده این کشور در اختیار خواهد داشت، کمتر باشد، چون به نظر می‌رسد مسلمانان و دیگر اقوام هند در انتخابات سراسری به سمت احزاب مخالف حزب حاکم حرکت کنند.

پیچیدگی‌ها و ضرورت مقابله با داعش خراسان

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: با قدرت‌گیری طالبان در افغانستان موضوع داعش خراسان و درگیری این دو گروه و گسترش دامنه تهدیدات امنیتی آن در منطقه بیشتر از گذشته اهمیت پیدا کرده است، زیرا فعالیت‌های تروریستی این گروه تروریستی، اختلال در امنیت منطقه را به همراه دارد. علاوه بر این، حمایت از فعالیت‌های انتحاری و افراد مسلح در منطقه، امنیت ایران را نیز به خطر انداخته است. از این رو، داعش خراسان به‌عنوان یک تهدید مهم برای امنیت شرقی کشورمان شناخته می‌شود.

برخورد تبعیض آمیز دبیرکل سازمان ملل در قبال تنش ایران و رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین – تحلیل و گفتگو: حقوقدانان بین‌المللی معتقدند اگر آمریکا و کشورهای غربی اقدام ایران را به‌عنوان یک اقدام دفاعی به رسمیت می‌شناختند، حمله احتمالی مجدد رژیم اسرائیل به ایران یک اقدام تهاجمی محسوب می‌شد و نتانیاهو نمی‌توانست در صحنه بین‌المللی توجیهی برای آن داشته باشد.

Loading

أحدث المقالات

ضیافت شرم

به گزارش کمیته حمایت از خبرنگاران، سال جاری میلادی مرگبارترین سال برای خبرنگاران در یک دهه گذشته بوده است.

ضیافت شرم

به گزارش کمیته حمایت از خبرنگاران، سال جاری میلادی مرگبارترین سال برای خبرنگاران در یک دهه گذشته بوده است.

نصف شدن درآمد مصر از کانال سوئز

در ژانویه گذشته تعداد کشتی‌هایی که از کانال سوئز عبور کردند به ۵۴۴ فروند رسید، در حالی که این تعداد در ژانویه سال ۲۰۲۳ بیش از ۷۷۰ فروند بود.

نصف شدن درآمد مصر از کانال سوئز

در ژانویه گذشته تعداد کشتی‌هایی که از کانال سوئز عبور کردند به ۵۴۴ فروند رسید، در حالی که این تعداد در ژانویه سال ۲۰۲۳ بیش از ۷۷۰ فروند بود.

Loading

اهمیت سازوکار 3+3 برای حل‌وفصل مسائل قفقاز و راهبرد کشورهای عضو

۱۴۰۰/۰۸/۰۲ | خبر تاپ, سیاسی, گفتگو

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل قفقاز با تشریح تضادهای رویکردی میان کشورهای حوزه قفقاز و تاکید بر ضرورت گام‌های مشترک لازم برای حل مسائل این منطقه در چارچوب مکانیسم 3+3 گفت: این طرح می‌تواند عاملی برای تضمین ممانعت از خصومت جدید در منطقه شود.

رضا حجت شمامی در گفتگو با سایت شورای راهبردی روابط خارجی با اشاره به پیشنهاد مکانیسم موسوم به گروه ۳+۳ برای حل و فصل مسائل منطقه قفقاز با تمرکز بر موضوعات امنیت، روابط اقتصادی و حمل و نقل، وجود تضاد رویکردی میان کشورهای حوزه قفقاز را از چالش‌های این منطقه عنوان کرد و درخصوص راهبرد ارمنستان درباره این مکانیسم اظهار داشت: ساختار سیاسی و پیشینه رویکردی ارمنستان روسیه محور بوده و اساسا این کشور متحد استراتژیک روسیه است؛ اما در شرایط فعلی، با حضور پاشینیان در قدرت، این کشور دچار تضاد در رویکرد است.

وی با اشاره به واگذاری مناطقی از ارمنستان در جنگ دوم قره باغ به جمهوری آذربایجان افزود: آنچه در این جنگ رخ داد، در واقع تنبیه ارمنستان بود؛ روسیه به نوعی اعلام کرد کشورهایی که برای گسترش ناتو به شرق فرش پهن می‌کنند، حیثیت ملی‌شان را به باد خواهند داد.

این تحلیلگر مسائل قفقاز گفت: ارمنستان از یک سو متوجه اقدام تنبیهی روسیه شده و نیازهایش به ایران را نیز درک کرده است؛ علاوه بر آن می‌داند اگر در چارچوب 3+3 وارد دیپلماسی نشود، ممکن است با چالش‌های متعدد و بیشتری مواجه شود؛ همان طور که برخی از تندروها در جمهوری آذربایجان معتقدند استان «سیونیک» ارمنستان، به جمهوری آذربایجان تعلق داشته و باید به آن بازگردانده شود!

حجت شمامی ضمن اشاره به گرایش‌های فرهنگی غربگرایانه ارمنستان و نزدیکی تاریخی این کشور با اروپا، در عین حال یادآور شد: مناسبات 30 سال گذشته ارمنستان، پیوند استراتژیکی با روسیه را شکل داده و شاهد برخی تحلیل‌ها نسبت به گسترش سیطره روسیه در آینده در ارمنستان هستیم.

 

راهبردها و نگرانی‌های مشترک ایران، ارمنستان و روسیه

وی با بیان اینکه ارمنستان به دلیل نگرانی‌های فعلی خود، خصوصا درباره استان سیونیک، به ایران نزدیک شده است، ادامه داد: روسیه نیز هیچگاه اجازه اتصال ترکیه به خاک جمهوری آذربایجان و سپس آسیای مرکزی، که موجب دسترسی آسان ناتو به دریای خزر نیز خواهد شد، را نخواهد داد؛ چرا که با این اقدام حوزه خارج نزدیک خود را در اختیار ترکیه و ناتو قرار می‌دهد. بنابراین ایران، ارمنستان و روسیه در این خصوص راهبردها و نگرانی‌های مشترکی دارند.

این کارشناس مسائل قفقاز ضمن تشریح مواضع جمهوری آذربایجان نسبت به ترکیه و رژیم صهیونیستی گفت: این کشور پس از جنگ اخیر، اعتماد به نفس بیشتری به دست آورده و می‌خواهد خود را به هر ترتیب، و با توجه به راهبرد و توصیه های ناتو، از طریق ایجاد دالانی در ارمنستان به ترکیه وصل کند که این امر با مخالفت کشورهای منطقه مواجه خواهد بود. این کشور معتقد است وقتی می‌تواند گاز و انرژی خود را به رژیم صهیونیستی بدهد و از این رژیم اسلحه بخرد، با همان تخیلات هم می‌تواند هم به نوعی فشاری به ایران بیاورد و هم مدعی الحاقات ارضی شود.

حجت شمامی با اشاره به تلاش جمهوری آذربایجان برای جلب حمایت ترکیه، امارات، عربستان، رژیم صهیونیستی، اروپا و ارتش پاکستان افزود: در این شرایط ترکیه با توجه به موقعیت خود در اروپا به نوعثمانی‌گری روی آورده و به دنبال تقویت شورای ترکی است و می‌خواهد به جمهوری آذربایجان پیوند بخورد و از آنجا از راه خزر به کشورهای ترک‌زبان آسیای مرکزی وصل شود . بنابراین ترکیه در سازوکار 3+3 احتمالا درصدد پیگیری این راهبرد خواهد بود.

وی در عین حال تصریح کرد: باید در نظر داشت در این مساله دو لبه قیچی ایفای نقش می‌کنند؛ چرا که از یک سو ایران و از سوی دیگر روسیه چنین اجازه‌ای نخواهند داد و در صورت ایجاد این پیوند مورد نظر جمهوری آذربایجان، روسیه بسیار متضرر خواهد شد. روسیه در برابر ناتو با قدرت ایستاده است، بنابراین در برابر ترکیه نیز همین سیاست را با جدیت دنبال خواهد کرد.

حجت شمامی با تاکید بر ضرورت گام‌های مشترک لازم برای حل مسائل این منطقه در چارچوب مکانیسم 3+3، ادامه داد: روسیه تماشاگری منتظر و باهوش است و هر چه این منطقه چالش سازتر باشد، روسیه برای شکار بزرگ‌تر بیشتر منتظر می‌ماند. در واقع بیش از اینکه ایران نگران برخی تغییرات ژئوپلیتیکی باشد، جمهوری آذربایجان باید نگران باشد که اگر بخواهد با برخی رویکردهای غرب گرایانه، نگرانی‌های روسیه را برانگیزد، ممکن است با همان مسائلی که گرجستان و اوکراین مواجه شدند، روبرو شود.

 

ضرورت رایزنی‌های مستمر ایران و روسیه در سازوکار 3+3

این کارشناس مسائل قفقاز ضمن تاکید بر ضرورت رایزنی‌های مستمر ایران و روسیه در سازوکار 3+3 و هماهنگی مواضع خصوصا در رابطه با تفاوت دیدگاه‌های دو کشور نسبت به ماهیت تغییرات ژئوپلیتیک در منطقه اضافه کرد: روسیه رژیم صهیونیستی را جدی نمی‌گیرد؛ چرا که توان کنترل آن را دارد. در جنگ 2008 که بسیاری از منابع اطلاعاتی و پهپادهای گرجستان توسط رژیم صهیونیستی تهیه شده بود، روسیه با وارد کردن تانک‌های خود معادلات را تغییر داد، اما در هر حال باید پیوندهای روسیه و رژیم صهیونیستی را هم درنظرداشت.

حجت شمامی به کشف اورانیوم در استان سیونیک ارمنستان و علاقه ترکیه به این منابع معدنی و همچنین تلاش این کشور برای افزایش منابع هسته‌ای خود اشاره کرد و در عین حال گفت: با در نظر گرفتن شرایط فعلی، ترکیه ناچار است از تشدید تنش‌هایی که منجر به جنگ می‌شود بگذرد؛ چرا که اقتصاد این کشور بحران‌های متعددی را در آستانه انتخاباتی دیگر تجربه می‌کند. جنگ، اقتصاد این کشور را متلاشی می‌کند و ناتو نیز برای این دندان لق هزینه نخواهد کرد. در واقع ترکیه در اتصال سرزمینی و رسمی، و نه کریدوری نخجوان به جمهوری آذربایجان ناکام خواهد بود.

وی درخصوص مواضع گرجستان در سازوکار 3+3، با بیان اینکه این کشور نگاهی مخالف نسبت به روسیه و ایران دارد، تصریح کرد: گرجستان نیازمند کریدورهای اقتصادی و حمل و نقلی و مواصلاتی ایران به سمت اروپا است، اما چون زخم خورده روسیه است و خود را هم پیوند با ترکیه، آذربایجان و رژیم صهیونیستی می‌بیند، در مکانیسم 3+3 در کنار روسیه و ایران می‌ایستد و اعلام کرده با اینکه برای این کشور سخت خواهد بود که همراه روسیه در فرمت همکاری منطقه‌ای مشارکت کند، اما با این حال در این طرح حضور خواهد داشت.

این تحلیلگر مسائل قفقاز با بیان اینکه میان روسیه، ارمنستان و ایران پیوندهای رویکردی بیشتری وجود دارد، تاکید کرد: ایران باید در همه مذاکرات و اقداماتش در این منطقه، پیوندهای ژئوپلیتیک ایجاد کند و نظر کشورها را به لحاظ اقتصادی و ژئوپلیتیکی به آن جلب کند.

حجت شمامی درخصوص راهبرد کشورهای 3+3 نسبت به حضور بازیگران فرامنطقه‌ای در قفقاز گفت: در شرایط فعلی رژیم صهیونیستی سیاست افزایش تنش خود را از خاورمیانه به قفقاز منتقل کرده و تسلیحات مدرن و فوق مدرن را در اختیار علی اف قرار داده است. حتما باید در سیاست افزایش تنش در این منطقه نقش فزاینده رژیم صهیونیستی را ببینیم؛ مگر اینکه نتواند بازیگردانی کند. رژیم صهیونیستی قطعا حضور خود را در این منطقه رها نخواهد کرد و از این منظر، این حضور چالشی برای ایران به حساب می‌آید.

0 Comments

یک دیدگاه بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *