جدیدترین مطالب

پیامدهای تنش نظامی ایران و رژیم صهیونیستی بر جنگ غزه

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل منطقه گفت: یکی از ابعاد راهبردی و بلندمدت پاسخ سخت موشکی – پهپادی ایران به سرزمین‌های اشغالی، عقب‌‌ نشینی بیش‌از‌پیش رژیم صهیونیستی از مواضع خود در جنگ غزه خواهد بود.

چشم‌انداز رقابت ژئوپلیتیکی قدرت‌های بزرگ در قفقاز

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل قفقاز گفت: اگر روند واگرایی کشورهای منطقه به‌ویژه جمهوری‌های ارمنستان و آذربایجان از روسیه با سرعت اتفاق بیفتد، ممکن است روس‌ها واکنش جدی‌تری نسبت به آن نشان داده و حتی با استفاده از قدرت سخت از تغییر نظم سنتی منطقه جلوگیری کنند.

تحلیلی بر تقابل نظامی ایران و رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل غرب آسیا گفت: جمهوری اسلامی ایران در واپسین ساعات 26 فروردین، حمله‌ای موشکی و پهپادی را علیه سرزمین‌های اشغالی آغاز کرد که تا صبح روز بعد ادامه داشت. این در حالی بود که علی رغم اطلاع‌رسانی قبلی ایران به برخی کشورهای منطقه‌ای و فرامنطقه‌ای درباره قطعی بودن پاسخ و اقدام نظامی کشورمان، آمریکا و رژیم اسرائیل نتوانستند مانع از انجام این حمله شوند.

چالش‌های پیش‌روی مودی در انتخابات سراسری هند

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل شرق آسیا گفت: علیرغم شانس پیروزی، لیکن احتمالا تعداد کرسی‌هایی که نارندار مودی، نخست وزیر هند در پارلمان آینده این کشور در اختیار خواهد داشت، کمتر باشد، چون به نظر می‌رسد مسلمانان و دیگر اقوام هند در انتخابات سراسری به سمت احزاب مخالف حزب حاکم حرکت کنند.

پیچیدگی‌ها و ضرورت مقابله با داعش خراسان

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: با قدرت‌گیری طالبان در افغانستان موضوع داعش خراسان و درگیری این دو گروه و گسترش دامنه تهدیدات امنیتی آن در منطقه بیشتر از گذشته اهمیت پیدا کرده است، زیرا فعالیت‌های تروریستی این گروه تروریستی، اختلال در امنیت منطقه را به همراه دارد. علاوه بر این، حمایت از فعالیت‌های انتحاری و افراد مسلح در منطقه، امنیت ایران را نیز به خطر انداخته است. از این رو، داعش خراسان به‌عنوان یک تهدید مهم برای امنیت شرقی کشورمان شناخته می‌شود.

برخورد تبعیض آمیز دبیرکل سازمان ملل در قبال تنش ایران و رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین – تحلیل و گفتگو: حقوقدانان بین‌المللی معتقدند اگر آمریکا و کشورهای غربی اقدام ایران را به‌عنوان یک اقدام دفاعی به رسمیت می‌شناختند، حمله احتمالی مجدد رژیم اسرائیل به ایران یک اقدام تهاجمی محسوب می‌شد و نتانیاهو نمی‌توانست در صحنه بین‌المللی توجیهی برای آن داشته باشد.

همکاری در حوزه انرژی؛ مانع بروز شکاف در روابط آذربایجان – اتحادیه اروپا؟

شورای راهبردی آنلاین-رصد: پرچم جمهوری آذربایجان در سال 2001 در شورای اروپا برافراشته شد، اما عضویتش در مجمع پارلمانی این شورا 23 سال بعد، به دلیل سوابق ضعیف حقوق بشری به حالت تعلیق درآمد. این مساله نشان دهنده تنش‌هایی رو به رشد میان باکو و برخی کشورهای غربی است.

Loading

أحدث المقالات

Loading

تلاش آمریکا برای ایجاد فتنه قومی مذهبی در لبنان

۱۴۰۰/۰۸/۰۱ | خبر تاپ, سیاسی, یادداشت

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: در تاریخ 14 اکتبر جمعی از مردم لبنان با دعوت جنبش حزب‌الله لبنان و جنبش امل جهت اعتراض به روند سیاسی رسیدگی به انفجار بیروت به‌ویژه عملکرد قاضی بررسی این حادثه، آقای طارق بیطار در مقابل وزارت دادگستری لبنان در منطقه مابین عین الرمانه و طیونه گرد هم آمدند. در این تجمع شاهد تیراندازی به تجمع‌کنندگان از سوی مهاجمان وابسته به جریان نیروهای لبنانی به رهبری سمیر جعجع «یکی از طرف‌های جنگ داخلی لبنان و از متحدان امروز محور غربی-عربی» بودیم که به کشته و زخمی شدن تعدادی از معترضین منجر شد. حسین آجرلو -کارشناس مسائل خاورمیانه

اخیراً طارق بیطار برخی از وزرای وابسته به جنبش امل و حزب‌الله همچون علی حسن خلیل (وزیر سابق دارایی) و غازی زُعیتر (نماینده کنونی پارلمان لبنان که دارای مصونیت قضایی است) را جهت بازجویی فراخواند که به نظر می‌رسد وی با انجام این کار در پی سناریوسازی علیه گروه‌های نزدیک به مقاومت بوده است. به‌خصوص آنکه بر اساس اعلام رسانه‌ها قاضی طارق بیطار در چند ماه اخیر دیدارهایی را با طرف‌های خارجی به‌خصوص سفیر آمریکا داشته که این امر برخلاف روندهای موجود قضایی در لبنان است.

حال سؤالی که ایجاد می‌شود این است که دلایل بحران اخیر و نقش بازیگران خارجی در بروز چنین حوادثی چیست؟ در بررسی دلایل بروز چنین حادثه‌ای می‌توان گفت لبنان کشوری چند طایفه‌ای و چند قومیتی است که بروز هر بحرانی به‌خصوص بحران‌هایی که میان طوایف باشد، بسترساز فتنه داخلی و در نهایت جنگ داخلی است. باید توجه داشت که لبنان یک جنگ داخلی 15 ساله طایفه‌ای را تجربه کرده است. به نظر می‌رسد برخی از طرف‌های داخلی لبنان به‌ویژه متحدان غرب و کشورهای عربی که بعد از جنگ داخلی (1975 تا 1990) علیرغم همه حمایت‌های مادی و معنوی آنها نتوانستند درصحنه سیاسی لبنان به قدرت موردنظر دست پیدا کنند، درصدد هستند با ملتهب کردن و ایجاد تنش‌های قومی و مذهبی در لبنان به‌نوعی به نقش‌آفرینی در این کشور بپردازند؛ ازجمله این گروه‌ها می‌توان به نیروهای لبنانی به رهبری سمیر جعجع اشاره کرد که همواره درصدد فتنه‌انگیزی و پررنگ کردن اختلافات قومی-مذهبی در لبنان بوده است.

عامل دیگر بروز چنین بحرانی را می‌توان موفقیت حزب‌الله در حل بخشی از چالش سوخت در لبنان دانست. این امر موجب افزایش اقبال عمومی و قدرت نرم حزب‌الله و همچنین نشان دادن ظرفیت و توانمندی‌های سیاسی و اقتصادی این جنبش در حل بحران‌های داخلی لبنان بوده است.

این مسئله مطلوب طرفین داخلی موردحمایت غرب و بازیگران خارجی همچون ایالات‌متحده آمریکا نیست. لذا به نظر می‌رسد آمریکا با همراهی متحدان داخلی خود در پی آن است با ایجاد بی‌ثباتی و فتنه‌های قومی-مذهبی که به‌نوعی از خطوط قرمز مردم لبنان محسوب می‌شود و آن‌ها از آن تجربه تلخی را در ذهن دارند استفاده کند تا محور مقاومت به‌ویژه حزب‌الله را به‌عنوان مقصر بروز چنین بحرانی معرفی کند. این امر را می‌توان از تحرکات اخیر رسانه‌ای و همچنین دیدارهای دیپلمات‌های آمریکایی در لبنان درک کرد.

دلیل دیگری که می‌توان در این زمینه بیان کرد این است که حزب‌الله لبنان به همراه متحدانش موفق به ایجاد ثبات سیاسی به‌خصوص شکل‌گیری دولت جدید در این کشور شده است. با توجه به اینکه آمریکا و متحدان داخلی آن به دنبال حذف حزب‌الله از ساحت سیاسی و خلع سلاح مقاومت لبنانی علیه رژیم صهیونیستی بوده‌اند، تشکیل این دولت با حضور حزب‌الله و هم‌پیمانان آن در کابینه، راهبردهای بی‌ثبات‌سازی لبنان را برای پیشبرد هدف فوق‌الذکر با چالش روبرو کرده است. در این راستا می‌توان گفت ایالات‌متحده آمریکا به دنبال بی‌ثبات‌سازی سیاسی و امنیتی در لبنان است تا به‌نوعی وضعیت کنونی را تغییر دهد و زمینه را برای تضعیف حزب‌الله و نیروهای نزدیک به مقاومت فراهم نماید.

در جمع‌بندی مطالب فوق می‌توان گفت حزب‌الله لبنان با توجه به اقدامات اخیر خود همچون کمک به حل نسبی چالش سوخت در این کشور از طریق واردات انرژی از ایران توسط تجار لبنانی و کمک به تشکیل دولت جدید در جهت خارج کردن این کشور از یک بحران سیاسی اقدامات مؤثری انجام داده است که این امر برخلاف راهبرد فشار حداکثری و سیاست بی‌ثبات‌سازی سیاسی و امنیتی لبنان توسط آمریکا و متحدان داخلی آن است. به همین جهت واشنگتن به سمت راهبرد ناامن‌سازی لبنان به‌خصوص در حوزه‌ای حساس و با ایجاد فتنه قومی-مذهبی پیش رفته است تا ضمن پیگیری اهداف خود، حزب‌الله لبنان را از مواجهه با تهدیدات رژیم صهیونیستی بازدارد. چراکه درگیری حزب‌الله در جبهه داخلی مانع از تمرکز بر مأموریت اصلی این جریان یعنی دفاع از لبنان در برابر تهدیدات رژیم صهیونیستی خواهد شد. در این راستا ضروریست گروه‌های مقاومت ضمن رصد دقیق تحولات به‌ویژه فتنه‌انگیزی در ساحت قومی‌-مذهبی لبنان،‌ هوشیار باشند و از ورود به هرگونه چالش قومی‌-مذهبی اجتناب کنند؛ همچنین در کنار آن از طرق قانونی، سیاسی و رسانه‌ای این راهبردهای مخرب آمریکا را برای مردم لبنان آشکار نمایند.

0 Comments

یک دیدگاه بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *