جدیدترین مطالب

چشم‌انداز رقابت ژئوپلیتیکی قدرت‌های بزرگ در قفقاز

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل قفقاز گفت: اگر روند واگرایی کشورهای منطقه به‌ویژه جمهوری‌های ارمنستان و آذربایجان از روسیه با سرعت اتفاق بیفتد، ممکن است روس‌ها واکنش جدی‌تری نسبت به آن نشان داده و حتی با استفاده از قدرت سخت از تغییر نظم سنتی منطقه جلوگیری کنند.

تحلیلی بر تقابل نظامی ایران و رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل غرب آسیا گفت: جمهوری اسلامی ایران در واپسین ساعات 26 فروردین، حمله‌ای موشکی و پهپادی را علیه سرزمین‌های اشغالی آغاز کرد که تا صبح روز بعد ادامه داشت. این در حالی بود که علی رغم اطلاع‌رسانی قبلی ایران به برخی کشورهای منطقه‌ای و فرامنطقه‌ای درباره قطعی بودن پاسخ و اقدام نظامی کشورمان، آمریکا و رژیم اسرائیل نتوانستند مانع از انجام این حمله شوند.

چالش‌های پیش‌روی مودی در انتخابات سراسری هند

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل شرق آسیا گفت: علیرغم شانس پیروزی، لیکن احتمالا تعداد کرسی‌هایی که نارندار مودی، نخست وزیر هند در پارلمان آینده این کشور در اختیار خواهد داشت، کمتر باشد، چون به نظر می‌رسد مسلمانان و دیگر اقوام هند در انتخابات سراسری به سمت احزاب مخالف حزب حاکم حرکت کنند.

پیچیدگی‌ها و ضرورت مقابله با داعش خراسان

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: با قدرت‌گیری طالبان در افغانستان موضوع داعش خراسان و درگیری این دو گروه و گسترش دامنه تهدیدات امنیتی آن در منطقه بیشتر از گذشته اهمیت پیدا کرده است، زیرا فعالیت‌های تروریستی این گروه تروریستی، اختلال در امنیت منطقه را به همراه دارد. علاوه بر این، حمایت از فعالیت‌های انتحاری و افراد مسلح در منطقه، امنیت ایران را نیز به خطر انداخته است. از این رو، داعش خراسان به‌عنوان یک تهدید مهم برای امنیت شرقی کشورمان شناخته می‌شود.

برخورد تبعیض آمیز دبیرکل سازمان ملل در قبال تنش ایران و رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین – تحلیل و گفتگو: حقوقدانان بین‌المللی معتقدند اگر آمریکا و کشورهای غربی اقدام ایران را به‌عنوان یک اقدام دفاعی به رسمیت می‌شناختند، حمله احتمالی مجدد رژیم اسرائیل به ایران یک اقدام تهاجمی محسوب می‌شد و نتانیاهو نمی‌توانست در صحنه بین‌المللی توجیهی برای آن داشته باشد.

همکاری در حوزه انرژی؛ مانع بروز شکاف در روابط آذربایجان – اتحادیه اروپا؟

شورای راهبردی آنلاین-رصد: پرچم جمهوری آذربایجان در سال 2001 در شورای اروپا برافراشته شد، اما عضویتش در مجمع پارلمانی این شورا 23 سال بعد، به دلیل سوابق ضعیف حقوق بشری به حالت تعلیق درآمد. این مساله نشان دهنده تنش‌هایی رو به رشد میان باکو و برخی کشورهای غربی است.

چشم‌انداز روابط اقلیم کردستان با بغداد

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل عراق گفت: با نزدیک شدن ترکیه به دولت مرکزی عراق، اقلیم کردستان در آینده از بسیاری از ادعاهایی که درباره خودمختاری این منطقه داشته است، فاصله خواهد گرفت و بیشتر به دولت مرکزی وابسته می‌شود.

Loading

أحدث المقالات

شنبه اعتراض؛ هزاران صهیونیست خواهان برکناری نتانیاهو شدند

امروز شنبه بار دیگر هزاران مهاجر صهیونیست در نقاط مختلف فلسطین اشغالی از جمله در تل‌آویو و قدس اشغالی در اعتراض به سیاست‌های نتانیاهو دست به تظاهرات زده و خواهان امضای فوری توافق آزادی اسرا و برگزاری انتخابات زودرس شدند.

شنبه اعتراض؛ هزاران صهیونیست خواهان برکناری نتانیاهو شدند

امروز شنبه بار دیگر هزاران مهاجر صهیونیست در نقاط مختلف فلسطین اشغالی از جمله در تل‌آویو و قدس اشغالی در اعتراض به سیاست‌های نتانیاهو دست به تظاهرات زده و خواهان امضای فوری توافق آزادی اسرا و برگزاری انتخابات زودرس شدند.

ببینید | شوک جدید به تل‌آویو؛ دومین حادثه رانندگی وزرای اسرائیل در ۲۴ ساعت گذشته

خودرو «حیم زیتون» وزیر آموزش رژیم اسراییل دچار حادثه شد. گفته شده پدر این وزیر مجروح شده است. روز جمعه هم «ایتامار بن‌گویر» وزیر امنیت داخلی رژیم اسراییل با خودرو خود دچار حادثه و مجروح شد./هم میهن

Loading

اولویت‌های سیاست خارجی عمران خان

۱۳۹۸/۰۴/۰۳ | موضوعات

شورای راهبردی آنلاین – رصد: عمران خان در سخنرانی اعلان پیروزی خود در انتخابات، چشم انداز روابط پاکستان با همسایگان را ترسیم کرد.

آلیسا آیرس در یادداشتی که اندیشکده شورای روابط خارجی آمریکا منتشر کرد، نوشت: با توجه به شمارش تقریبا نصف آرای انتخابات ملی پاکستان، عمران خان از حزب تحریک انصاف پاکستان، دولت ائتلافی را از آن خود کرده است، اگرچه اکثریت آراء را کسب نکرده است. یکی دیگر از ویژگی‌های انتخابات اخیر، اتهامات تخلفات انتخاباتی و تهدید رسانه‌ها بود.

احزاب سیاسی عمده پاکستان، اتحادیه مسلمانان پاکستان – نواز و حزب خلق پاکستان، به همراه بسیاری از احزاب محلی دیگر، ادعا کرده‌اند که در فرایند انتخابات 25 ژوئیه، تخلفات گسترده‌ای صورت گرفته است به طوریکه، اتحادیه مسلمانان پاکستان- نواز، نتایج انتخابات را به طور کل رد کرده است.

کمیسیون حقوق بشر پاکستان هم با انتشار بیانیه‌ای اعلام کرد که عملکرد کمسیون انتخابات پاکستان «می‌توانست بهتر از این باشد» و اظهار داشت که در برخی از حوزه‌های اخذ رای، کارکنان حوزه «به نفع یک حزب خاص» چیده شده بود.

 با این حال، کمیسیون انتخابات، ادعای مهندسی انتخابات را رد و عمران خان هم پیروزی خود را اعلام کرد. تصویر دولت تحت رهبری وی فعلا نامعلوم است؛ ازجمله اینکه کدام احزاب از وی حمایت خواهند کرد و چالش‌های احتمالی پیش روی نتیجه [انتخابات] چه خواهد بود. عمران خان در سخنرانی اعلان پیروزی خود، چشم انداز کشور را ترسیم و خلاصه‌ای از اولویت‌های سیاست خارجی خود ارائه کرد. اظهارات و ترتیب اولویت‌های عمران خان احتمالا مایه شگفتی است.

او در ابتدا در مقدمه بخش سیاست خارجی سخنرانی خود، به بحران اقتصادی پاکستان و در نتیجه، لزوم صلح با همه همسایگان این کشور اشاره کرد. واضح است که این هدفی قابل تحسین است، اما پاکستان به مدت دهه‌ها از آن عدول کرده است. ترتیب فهرست اولویت های سیاست خارجی عمران خان به شرح زیر بود:

  1. چین: چین در صدر کشورهای فهرست عمران خان بود که از طریق سرمایه‌گذاری‌ها در کریدور اقتصادی چین – پاکستان، به قول عمران خان، «فرصتی» در اختیار پاکستان قرار داده است. وی به موفقیت چین در نجات چند صد میلیون نفر از فقر اشاره کرد و گفت که پاکستان می‌تواند از این تجربه درس‌های زیادی بیاموزد.
  2. افغانستان: عمران خان به «جنگ با تروریسم» و «جهادگرایان افغانستان» اشاره کرده و اظهار داشت که مردم افغانستان بیش از همه رنج‌دیده و نیازمند صلح هستند. وی گفت که پاکستان برای پایان دادن به این جنگ از هیچ تلاشی فروگذار نخواهد کرد. همچنین وی اظهار کرد که خواهان «مرزهای باز» با افغانستان «شبیه اتحادیه اروپا» است.
  3. آمریکا: عمران خان به طور شگفت‌آوری چندان در مورد این روابط پیچیده اظهار نظر نکرد، اما خواستار روابطی با «منافع متقابل» شد که در تضاد با روابط فعلی «یک طرفه» است که به گفته وی ضرر زیادی برای پاکستان داشته است. او می خواهد که شاهد «روابط متعادل» باشد.
  4. ایران: عمران خان خواهان بهبودی روابط با این کشور همسایه است.
  5. عربستان سعودی: عمران خان ظاهرا به دنبال آن است که پاکستان در خاورمیانه نقش صلح- سازی ایفا کند. بنابراین، پاکستان برای کمک به کاهش تنش ها در منطقه نهایت تلاش خود را انجام خواهد داد.
  6. هند: عمران خان اظهار داشت، بسیار متاسف است که رسانه‌های هند وی را «تبهکار فیلم‌های بالیوود» معرفی کرده و اینکه تنها آشنایی وی از هند به کریکت محدود می‌شود. اگر روابط هند-پاکستان بهبود یابد، به سود همه است. وی به تمایل خود برای بهبود روابط تجاری و بازرگانی در جهت منافع هر دو کشور و کاهش فقر تاکید کرد. همچنین، همان طور که انتظار می‌رفت، عمران خان اظهار کرد که کشمیر مهم‌ترین مسئله [بین هند و پاکستان] است و وی آمادگی دارد تا برای بهبود روابط، «دو گام» به جلو بردارد.

موارد اشاره شده، به طور خلاصه بیانگر اولویت چین نسبت به دیگر کشورهاست که با توجه به سرمایه‌گذاری 62 میلیارد دلاری جاری در کریدور اقتصادی چین- پاکستان، تعجب آور نیست. توجه عمران خان به روابط آمریکا- پاکستان بافتی منطقه‌ای داشت و با جنگ مداوم در افغانستان مرتبط است.

عمران خان در تمام سخنرانی خود به موضوع پایان دادن به حضور گروه های تروریستی در خاک پاکستان اشاره‌ای نکرد، درحالیکه بسیاری در آمریکا آن را مسئله‌ای تعیین‌کننده قلمداد می‌کنند. در حال حاضر، کمک‌های امنیتی آمریکا به پاکستان از ماه ژانویه به خاطر تردید در تعهد پاکستان به مبارزه با تروریسم به حال تعلیق درآمده است. گذشته از این، کارگروه اقدام مالی (FATF) پاکستان را در «لیست خاکستری» خود جای داده است که به معنای ضعف نظارتی این کشور در مبارزه با تامین مالی تروریسم می باشد.

از نظر رهبران آمریکا، بهبود روابط آمریکا- پاکستان هنگامی امکان‌پذیر است که تعهد پاکستان به مبارزه با تروریسم واضح و شفاف باشد. این امر یقینا برای طرف هندی و همچنین برای افغانستان نیز اولویت اول محسوب می‌شود. برخلاف خواست این کشورها، این امر مسئله‌ای است که عمران خان، سیاستمدار غیرنظامی که به طور گسترده وی را نامزد «مطلوب» ارتش در این دوره از انتخابات توصیف می‌کردند، چندان تمایلی به حل و فصل آن ندارد.

از این رو، علیرغم سیگنال های مثبت سخنرانی عمران خان، بهبود روابط با افغانستان، هند و آمریکا، بدون حل و فصل واضح مسئله تروریسم، برای وی دشوار خواهد بود. در نهایت، درحالی‌که عمران خان در سخنرانی خود لحن مثبت و آینده نگرانه‌ای درپیش گرفته بود، اما باید به خاطر داشت که وی همان سیاستمداری است که با آمریکا و به ویژه با اولویت‌های به اصطلاح ضد-تروریستی آمریکا شدیدا مخالف است. بنابراین به نظر می‌رسد که راه پیش رو هموار نخواهد بود.

0 Comments

یک دیدگاه بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *