جدیدترین مطالب

چشم‌انداز رقابت ژئوپلیتیکی قدرت‌های بزرگ در قفقاز

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل قفقاز گفت: اگر روند واگرایی کشورهای منطقه به‌ویژه جمهوری‌های ارمنستان و آذربایجان از روسیه با سرعت اتفاق بیفتد، ممکن است روس‌ها واکنش جدی‌تری نسبت به آن نشان داده و حتی با استفاده از قدرت سخت از تغییر نظم سنتی منطقه جلوگیری کنند.

تحلیلی بر تقابل نظامی ایران و رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل غرب آسیا گفت: جمهوری اسلامی ایران در واپسین ساعات 26 فروردین، حمله‌ای موشکی و پهپادی را علیه سرزمین‌های اشغالی آغاز کرد که تا صبح روز بعد ادامه داشت. این در حالی بود که علی رغم اطلاع‌رسانی قبلی ایران به برخی کشورهای منطقه‌ای و فرامنطقه‌ای درباره قطعی بودن پاسخ و اقدام نظامی کشورمان، آمریکا و رژیم اسرائیل نتوانستند مانع از انجام این حمله شوند.

چالش‌های پیش‌روی مودی در انتخابات سراسری هند

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل شرق آسیا گفت: علیرغم شانس پیروزی، لیکن احتمالا تعداد کرسی‌هایی که نارندار مودی، نخست وزیر هند در پارلمان آینده این کشور در اختیار خواهد داشت، کمتر باشد، چون به نظر می‌رسد مسلمانان و دیگر اقوام هند در انتخابات سراسری به سمت احزاب مخالف حزب حاکم حرکت کنند.

پیچیدگی‌ها و ضرورت مقابله با داعش خراسان

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: با قدرت‌گیری طالبان در افغانستان موضوع داعش خراسان و درگیری این دو گروه و گسترش دامنه تهدیدات امنیتی آن در منطقه بیشتر از گذشته اهمیت پیدا کرده است، زیرا فعالیت‌های تروریستی این گروه تروریستی، اختلال در امنیت منطقه را به همراه دارد. علاوه بر این، حمایت از فعالیت‌های انتحاری و افراد مسلح در منطقه، امنیت ایران را نیز به خطر انداخته است. از این رو، داعش خراسان به‌عنوان یک تهدید مهم برای امنیت شرقی کشورمان شناخته می‌شود.

برخورد تبعیض آمیز دبیرکل سازمان ملل در قبال تنش ایران و رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین – تحلیل و گفتگو: حقوقدانان بین‌المللی معتقدند اگر آمریکا و کشورهای غربی اقدام ایران را به‌عنوان یک اقدام دفاعی به رسمیت می‌شناختند، حمله احتمالی مجدد رژیم اسرائیل به ایران یک اقدام تهاجمی محسوب می‌شد و نتانیاهو نمی‌توانست در صحنه بین‌المللی توجیهی برای آن داشته باشد.

همکاری در حوزه انرژی؛ مانع بروز شکاف در روابط آذربایجان – اتحادیه اروپا؟

شورای راهبردی آنلاین-رصد: پرچم جمهوری آذربایجان در سال 2001 در شورای اروپا برافراشته شد، اما عضویتش در مجمع پارلمانی این شورا 23 سال بعد، به دلیل سوابق ضعیف حقوق بشری به حالت تعلیق درآمد. این مساله نشان دهنده تنش‌هایی رو به رشد میان باکو و برخی کشورهای غربی است.

چشم‌انداز روابط اقلیم کردستان با بغداد

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل عراق گفت: با نزدیک شدن ترکیه به دولت مرکزی عراق، اقلیم کردستان در آینده از بسیاری از ادعاهایی که درباره خودمختاری این منطقه داشته است، فاصله خواهد گرفت و بیشتر به دولت مرکزی وابسته می‌شود.

Loading

أحدث المقالات

انفجار در پایتخت اوکراین

رسانه‌های اوکراینی از شنیده شدن صدای انفجار‌هایی در «کی‌یف» خبر دادند و هشدار حمله هوایی در پایتخت اوکراین اعلام شده است.

Loading

سفر وزیرخارجه چین به دمشق؛ راهبردی جدید در قبال سوریه

۱۴۰۰/۰۵/۰۸ | خبر تاپ, سیاسی, گفتگو

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل غرب آسیا با بیان اینکه حضور وزیر خارجه چین در دمشق بعد از 10 سال، می‌تواند مقدمه و نشانگر تمایل این کشور برای حضور اقتصادی گسترده در سوریه هم باشد، گفت: چین، سوریه و به‌خصوص بازسازی این کشور را فرصتی برای تقویت حضور و نفوذ خود در خاورمیانه می‌بیند.

مصطفی نجفی در گفتگو با سایت شورای راهبردی روابط خارجی با اشاره به سفر وزیر خارجه چین به دمشق و ارائه ابتکار عمل چهاربندی این کشور درباره سوریه، اظهار داشت: با اینکه چینی‌ها از شروع بحران سوریه در سال 2011، حمایت‌های سیاسی زیادی از این کشور داشتند، اما حمایت نظامی، امنیتی و یا اقتصادی ویژه‌ای نکردند؛ حمایت‌های سیاسی هم بیشتر در چارچوب وتوی قطعنامه‌های شورای امنیت درباره سوریه انجام می‌شد.

وی با بیان اینکه مقامات پکن، در شرایط فعلی به دنبال نقد کردن حمایت سیاسی 11 ساله خود از سوریه هستند، گفت: گرچه ایران و روسیه به‌صورت همه‌جانبه از سوریه حمایت کردند؛ اما چین با توجه به ظرفیت‌های اقتصادی بالایی که دارد در حوزه اقتصادی قوی‌تر وارد خواهد شد.

 

بازسازی سوریه، فرصتی برای چین

این کارشناس مسائل سوریه، با تأکید بر اینکه به‌صورت کلی باید حضور وزیر خارجه چین در سوریه را در قالب راهبرد کلان‌تر نفوذ اقتصادی در خاورمیانه دید، افزود: چین هدفی را در خاورمیانه تعریف کرده و به دنبال این است که در حوزه اقتصادی در تمام مناطق خاورمیانه جای پا و نفوذی داشته باشد. با این رویکرد، آن‌ها سوریه و به‌خصوص بازسازی این کشور را فرصتی برای خود می‌بینند.

نجفی با تشریح مسائل مطرح‌شده در طرح چهاربندی چین درباره سوریه، ادامه داد: در بند دوم این طرح، بر توجه به رفاه مردم سوریه تأکید شده که در آن مسائل اقتصادی بسیار پررنگ در نظر گرفته شده است و چینی‌ها اعلام آمادگی کرده‌اند که با سرمایه‌گذاری در سوریه، مناطق آزاد تجاری چینی در این کشور ایجاد کنند.

 

اطمینان چین از ثبات سیاسی و امنیتی در سوریه

وی با یادآوری اینکه تاکید بر «حفظ تمامیت ارضی»، «مبارزه با تروریسم» و «حل‌وفصل سیاسی بحران» سه محور دیگر این طرح چهاربندی است، گفت: انجام سفر وزیر خارجه چین به سوریه، بعد از انتخابات اخیر ریاست جمهوری و انتخاب مجدد بشار اسد به معنی تأکید بر مشروعیت سیاسی بین‌المللی بشار اسد است؛ ضمن اینکه به نظر می‌رسد آن‌ها از ثبات در سوریه مطمئن شده‌اند.

نجفی توضیح داد: پیش‌ازاین دولت اسد بارها درخواست کمک برای بازسازی سوریه را داشت، اما چینی‌ها تمایل زیادی برای مشارکت نداشتند، در شرایط فعلی به نظر می‌رسد آن‌ها از ثبات امنیتی و تا حدودی سیاسی در سوریه اطمینانی کسب کرده‌اند و به دنبال این هستند که از این ثبات استفاده کنند و نفوذ اقتصادی خود را گسترش دهند.

این کارشناس مسائل سوریه بابیان اینکه حضور اقتصادی چین در سوریه را باید در امتداد پروژه «یک جاده، یک کمربند» ارزیابی کرد، یادآور شد: یکی از کریدورهایی که چین را به مدیترانه و اروپا وصل می‌کند از مسیر سوریه می‌گذرد. چینی‌ها سال‌هاست که این پروژه را دنبال می‌کنند و اکنون فرصت مناسبی است که گام دیگری بردارند. ضمن اینکه هم‌زمان که با سوریه مذاکرات را پیش می‌برند و دولت سوریه هم به دلیل بازسازی کشورش از آن حمایت می‌کند، در دو سال گذشته شاهد مذاکراتی میان چین با ایران، پاکستان و عراق هستیم تا پازل کریدوری که قرار است به مدیترانه وصل شود، تکمیل گردد.

 

کاهش حضور آمریکا در منطقه؛ فرصت مغتنمی برای چین

نجفی با اشاره به تصمیمات خاورمیانه‌ای آمریکا و تغییر شیوه حضورش در این منطقه، گفت: تلاش‌های چین برای افزایش نفوذ خود در این منطقه، بسیار مرتبط با این سیاست آمریکا است. با کمرنگ شدن حضور آمریکا، قطعاً چین آماده است که جای این کشور را در هر سطحی بگیرد. چین، نخستین بازار برای صادرات نفت عراق است و روزانه حدود ۸۰۰ هزار بشکه نفت از این کشور که معادل 44 درصد صادرات نفتی‌اش است، به چین صادر می‌شود. عراق وابستگی زیادی در حوزه صادرات انرژی به چین دارد و اگر مسئله خروج نظامیان آمریکا از عراق آغاز شود، چین به‌زودی آماده است این خلأ در عراق را پر کند.

وی ادامه داد: قطعاً کاهش حضور نیروهای آمریکا در خاورمیانه فرصت بسیار خوبی برای چین است که در این منطقه نفوذ خود را افزایش دهند. آمریکایی‌ها هم به این مسئله واقف هستند، اما راهبرد آن‌ها این است که چین را در شرق مهار کنند.

 

حضور پررنگ و نفوذ چین در آینده خاورمیانه

این کارشناس مسائل غرب آسیا همچنین با اشاره به حضور چینی‌ها در پروژه‌های توسعه و بازسازی در اراضی اشغالی، گفت: چینی‌ها پروژه بازسازی و توسعه بندر «حیفا» را برعهده گرفته‌اند و حتی ترامپ بارها نسبت به این مسئله به نتانیاهو هشدار داد، اما اسرائیلی‌ها زیر بار آن نرفتند! به نظر می‌رسد آن‌ها هم واقف هستند که حضور و نفوذ چین در آینده خاورمیانه قطعی است.

به گفته نجفی؛ هیچ کشوری در خاورمیانه نیست که از حضور و نفوذ چین در این منطقه استقبال نکند و همه خواهان این هستند که در خاورمیانه جدید با چین همکاری کنند.

وی در خصوص پیامدهای تقویت نقش چین در سوریه به‌ویژه در حوزه مبارزه با تروریسم، اظهار داشت: چینی‌ها قطعاً در راستای امنیت سرمایه‌گذاری‌شان، قبل از هر چیز تمایل دارند مسئله تروریسم در سوریه حل‌وفصل شود، البته اکنون داعش جز قسمت‌هایی در شرق و به‌طور محدود در مرکز سوریه، در این کشور حضور و نفوذی ندارد؛ اما ماجرای ادلب همچنان پابرجا است که بخشی از این تروریست‌ها در آنجا موردحمایت برخی کشورهای عربی منطقه و ترکیه هستند. اگر مسائل ادلب پایان یابد، دغدغه‌های امنیتی چین در سوریه برطرف خواهد شد و چین این مسئله را فرصتی برای خود می‌بیند.

نجفی تأکید کرد: حضور وزیر خارجه چین در دمشق بعد از 10 سال، می‌تواند مقدمه و نشانگر تمایل این کشور برای حضور اقتصادی گسترده در سوریه هم باشد. گرچه حضور اقتصادی چینی‌ها در سوریه، فرصت‌هایی را از ایران می‌گیرد؛ اما فرصت‌هایی را هم برایش فراهم می‌کند، ازجمله طرح «کمربند جاده»‌ای که از ایران می‌گذرد، می‌تواند به بحث حمل‌ونقل و لجستیکی ایران بسیار کمک کند.

این کارشناس مسائل سوریه ادامه داد: اتفاقاً اسرائیلی‌ها هم بسیار تلاش کردند مسیری که چینی‌ها به دنبال آن هستند، عملی نشود. آن‌ها به دنبال این بودند که بااتصال بندر حیفا به خلیج‌فارس و کشورهای عربی، مسیر اتصال چین به مدیترانه و اروپا از این بندر بگذرد، اما به نظر می‌رسد چینی‌ها مسیری را که از ایران می‌گذرد، در نظر دارند، مسیری که مزیت‌های راهبردی بسیاری هم برای آن‌ها فراهم می‌کند.

0 Comments

یک دیدگاه بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *