جدیدترین مطالب

چشم‌انداز رقابت ژئوپلیتیکی قدرت‌های بزرگ در قفقاز

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل قفقاز گفت: اگر روند واگرایی کشورهای منطقه به‌ویژه جمهوری‌های ارمنستان و آذربایجان از روسیه با سرعت اتفاق بیفتد، ممکن است روس‌ها واکنش جدی‌تری نسبت به آن نشان داده و حتی با استفاده از قدرت سخت از تغییر نظم سنتی منطقه جلوگیری کنند.

تحلیلی بر تقابل نظامی ایران و رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل غرب آسیا گفت: جمهوری اسلامی ایران در واپسین ساعات 26 فروردین، حمله‌ای موشکی و پهپادی را علیه سرزمین‌های اشغالی آغاز کرد که تا صبح روز بعد ادامه داشت. این در حالی بود که علی رغم اطلاع‌رسانی قبلی ایران به برخی کشورهای منطقه‌ای و فرامنطقه‌ای درباره قطعی بودن پاسخ و اقدام نظامی کشورمان، آمریکا و رژیم اسرائیل نتوانستند مانع از انجام این حمله شوند.

چالش‌های پیش‌روی مودی در انتخابات سراسری هند

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل شرق آسیا گفت: علیرغم شانس پیروزی، لیکن احتمالا تعداد کرسی‌هایی که نارندار مودی، نخست وزیر هند در پارلمان آینده این کشور در اختیار خواهد داشت، کمتر باشد، چون به نظر می‌رسد مسلمانان و دیگر اقوام هند در انتخابات سراسری به سمت احزاب مخالف حزب حاکم حرکت کنند.

پیچیدگی‌ها و ضرورت مقابله با داعش خراسان

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: با قدرت‌گیری طالبان در افغانستان موضوع داعش خراسان و درگیری این دو گروه و گسترش دامنه تهدیدات امنیتی آن در منطقه بیشتر از گذشته اهمیت پیدا کرده است، زیرا فعالیت‌های تروریستی این گروه تروریستی، اختلال در امنیت منطقه را به همراه دارد. علاوه بر این، حمایت از فعالیت‌های انتحاری و افراد مسلح در منطقه، امنیت ایران را نیز به خطر انداخته است. از این رو، داعش خراسان به‌عنوان یک تهدید مهم برای امنیت شرقی کشورمان شناخته می‌شود.

برخورد تبعیض آمیز دبیرکل سازمان ملل در قبال تنش ایران و رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین – تحلیل و گفتگو: حقوقدانان بین‌المللی معتقدند اگر آمریکا و کشورهای غربی اقدام ایران را به‌عنوان یک اقدام دفاعی به رسمیت می‌شناختند، حمله احتمالی مجدد رژیم اسرائیل به ایران یک اقدام تهاجمی محسوب می‌شد و نتانیاهو نمی‌توانست در صحنه بین‌المللی توجیهی برای آن داشته باشد.

همکاری در حوزه انرژی؛ مانع بروز شکاف در روابط آذربایجان – اتحادیه اروپا؟

شورای راهبردی آنلاین-رصد: پرچم جمهوری آذربایجان در سال 2001 در شورای اروپا برافراشته شد، اما عضویتش در مجمع پارلمانی این شورا 23 سال بعد، به دلیل سوابق ضعیف حقوق بشری به حالت تعلیق درآمد. این مساله نشان دهنده تنش‌هایی رو به رشد میان باکو و برخی کشورهای غربی است.

چشم‌انداز روابط اقلیم کردستان با بغداد

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل عراق گفت: با نزدیک شدن ترکیه به دولت مرکزی عراق، اقلیم کردستان در آینده از بسیاری از ادعاهایی که درباره خودمختاری این منطقه داشته است، فاصله خواهد گرفت و بیشتر به دولت مرکزی وابسته می‌شود.

Loading

أحدث المقالات

کارشناس نظامی: تانک های آمریکایی آبرامز فقط با عملکرد پهپادها از میدان نبرد خارج نشدند

رسانه ها می نویسند انهدام تانک های آمریکایی آبرامز در اوکراین توسط ارتش روسیه، ائتلاف آتلانتیک شمالی را آسیب پذیر کرده است. دیمیتری دروزدنکو، کارشناس نظامی روس، نظر خود را در مورد این موضوع در اسپوتنیک در میان گذاشت.

دانشجویان حامی فلسطین در پاکستان اجازه سخنرانی به سفیر آلمان ندادند + فیلم

اسلام‌آباد – ایرنا – شرکت کنندگان در یک کنفرانس بین المللی در شهر «لاهور» پاکستان از جمله فعالان دانشجویی با مشاهده سفیر آلمان در این کشور، شعارهایی در حمایت از غزه و آزادی فلسطین سرداده و با محکومیت حمایت‌های برلین از اسرائیل، اجازه سخنرانی به این دیپلمات آلمانی را ندادند.

تانک مجهز به هوش مصنوعی؛ آلمان و فرانسه قرارداد تسلیحاتی چند میلیارد یورویی امضا کردند

وزرای دفاع فرانسه و آلمان روز جمعه ۲۶ آوریل (۷ اردیبهشت) برای تصویب توافقنامه طرح تولید تانک مشترک جدید به نام «سامانه اصلی رزم زمینی» یا ام‌جی‌سی‌اس، در پاریس با یکدیگر دیدار کردند. این توافق رسمی نقطه آغاز فاز اول از طرح تولید یک خودروی زرهی است که «تانک آینده» نامیده می‌شود و ارزش آن به میلیارد‌ها یورو می‌رسد.

فرود هواپیمای مقامات اسرائیلی در عربستان سعودی / تلویزیون اسرائیل: احتمالا این مقامات برای گفت‌و‌گو درباره عادی‌سازی روابط رفته باشند

یک هواپیمای شخصی اسرائیلی که اخیرا تعدادی از مقامات اسرائیلی را به قطر و مصر برده بود، بعدازظهر امروز (شنبه)، در ریاض فرود آمد. تلویزیون اسرائیل «کان» گزارش داد این هواپیما از فرودگاه بن گوریون در تل‌آویو برخاسته و بعد از توقف کوتاهی در عمان به عربستان سعودی رفته و آنجا فرود آمده است.

Loading

بوروستنیک؛ موشک کروز «منحصر به فرد» روسیه با برد میان‌قاره‌ای

شورای راهبردی آنلاین - رصد: پروژه موشک کروز دارای پیشرانه هسته‌ای با نام بوروستنیک (Burevestnik) برای نخستین بار در تازه‌ترین گزارش غیرطبقه‌بندی شده مرکز اطلاعات هوایی و فضایی ملی آمریکا (NASIC) مورد تحلیل و ارزیابی قرار گرفت.

داگلاس بری و هنری بوید در تحلیلی که اندیشکده بین‌المللی مطالعات راهبردی انگلیس منتشر کرد، نوشتند: در تاریخ ۱۱ ژانویه ۲۰۲۱، NASIC برای نخستین بار درباره بوروستنیک (RS-SSC-X-09 Skyfall) اطلاعاتی منتشر کرد که موشکی مجهز به کلاهک هسته‌ای و دارای برد بسیار بلند است که پیشرانه هسته‌ای دارد. چشم‌انداز استقرار این سلاح در نیروهای مسلح روسیه احتمالاً به تحولاتی، هم در سطح فنی و هم در جبهه‌های دیپلماتیک بستگی خواهد داشت.

 

موشک بوروستنیک با پیشرانه هسته‌ای و برد میان قاره‌ای

موشک‌های کروز زمین به زمین به شدت علاقه‌مندان زیادی پیدا کرده است. در گزارش NASIC از تهدید موشک‌های بالستیک و کروز در سال ۲۰۲۰، به سه کشور دارای موشک کروز، یعنی چین، ایران و روسیه اشاره شده و این تعداد از ۱۱ کشوری که در گزارش قبلی که در سال ۲۰۱۷ منتشر شده بود، کمتر شده است. گزارش جدید دلیل خاصی درباره تنگ‌تر شدن دایره تمرکزش بر تولیدکنندگان موشک‌های کروز نمی‌دهد، اما این سه کشور منابع اصلی نگرانی آمریکا محسوب می‌شوند.

از سوی دیگر، این گزارش بوروستنیک را «در دست تکامل» توصیف و خاطر نشان می‌کند که در صورت عملیاتی شدن این موشک، روسیه به «سلاحی منحصربه‌فرد با برد میان قاره‌ای» مجهز خواهد شد. ورود این موشک به زرادخانه روسیه، نه تنها به معنای غلبه بر چالش فنی قابل توجه و تضمین عملکرد قابل اتکای پیشرانه هسته‌ای خواهد بود، بلکه همچنین سابقه جدیدی در مسیر کنترل تسلیحات راهبردی ایجاد خواهد کرد.

در عرصه کنترل تسلیحات، دولت جدید آمریکا وقت را هدر نداد و اعلام کرد که خواهان تمدید معاهده جدید کاهش تسلیحات راهبردی (موسوم به استارت جدید) به مدت ۵ سال دیگر است. در صورت عدم توافق میان واشنگتن و مسکو، این معاهده در تاریخ پنجم فوریه ۲۰۲۱ منقضی می‌شد.

 

یک پنجره 5 ساله؟

مسکو بر این باور است که بهترین گزینه برای این معاهده تمدید آن بدون هیچ پیش شرطی است. از نظر این کشور این دوره زمانی فرصت مناسبی برای آن است تا توافقنامه‌ دیگری حاصل شود. بوروستنیک قطعاً سامانه‌ای است که واشنگتن می‌خواهد درباره آن بحث کند. جدای از اعلام ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور روسیه درباره این پروژه در ماه مارس ۲۰۱۸، اظهار نظر رسمی چندانی درباره این برنامه، منطق توسعه آن یا جایگاه این قابلیت در دیدگاه روسیه در خصوص بازدارندگی، موجود نیست.

با این حال مقاله جدیدی در مجله صنایع نظامی روسیه (VPK) منتشر شد که در آن تصدیق شده است اهداف عملکردی این برنامه و منطق آن در جهت پیگیری یک فناوری محرمانه است. این مجله تصویری از این سلاح را ترسیم کرد که از نظر واشنگتن عامل بی‌ثبات‌سازی تلقی خواهد شد.

جذابیت نظریه استفاده از پیشرانه هسته‌ای برای کاربرد در موشک کروز این است که این منبع، محرک طولانی‌مدت‌تری در مقایسه با موتور توربوجت یا توربوفن خواهد بود. برد دو موتور اخیر تابعی از آن است که با توجه به پارامترهای طراحی، شامل ارتفاع مسیر تا رسیدن به هدف، به آن‌ها سوخت رسانی شود. موشک‌های دارای کلاهک هسته‌ای روسیه که این کشور امروز در زرادخانه راهبردی خود در اختیار دارد، برای پرتاب نیازمند سکوهای پرتابی، خواه بمب افکن و خواه زیردریایی هستند تا بتوانند وسیله انفجاری را به هدف برسانند. دوربرد‌ترین موشک کروز اتمی در زرادخانه روسیه که هوا به زمین است Kh-102 (RS-AS-23 Kodiak) نام دارد که حداکثر برد آن ۴ هزار کیلومتر است. موشک هوا به زمین دوربرد‌تر موسوم به Kh-BD (long-range)  یا Item 506 نیز در دست توسعه قرار دارد و ممکن است برد موشک قبلی را را افزایش دهد.

 

مسئله برد موشک

آن طور که در گزارش NASIC هم به آن اشاره شده، هدف از تولید موشک زمین پایه بوروستنیک این است که خود موشک به تنهایی برد میان قاره‌ای داشته باشد؛ و بنا به مقاله VPK این موشک بین ۱۰ تا ۲۰ هزار کیلومتر برد خواهد داشت. این برد به موشک امکان می‌دهد که در هر کجای روسیه نصب شود و همچنان قادر باشد به اهداف خود در قاره آمریکا برسد. مجله VPK همچنین مدعی شده است که این موشک می‌تواند در تمام طول ‌پروازی خود در ارتفاع ۵۰ تا ۱۰۰ متری حرکت کند. به حداکثر رساندن برد موشک‌های کروز متعارف نیازمند پرواز در ارتفاع متوسط برای بهینه‌سازی مصرف سوخت است، بنابراین با افزایش برد موشک، امکان شناسایی آن با رادار‌ها افزایش می‌یابد. هر چه ارتفاع پروازی در مسیر، کمتر باشد ظرفیت پنهان ماندن از پدافندهای هوایی ارتقا می‌یابد.

سه سایت آزمایشی روسیه که با بوروستنیک مرتبط هستند عبارتند از کاپوستین یار، از ننوکسا و پانکوو. این پروژه ابتدا از سوی جامعه اطلاعاتی آمریکا درکاپوستین یار شناسایی شد و ابتدا KY-30 نام گرفت. این برنامه احتمالاً بیش از یک دهه است که جریان دارد. ننوکسا نخستین سایت انفجاری در اوت سال ۲۰۱۹ بود که گمان می‌رفت احیای آزمایش موشکی باشد که یک سال پیش از آن شکست را تجربه کرده بود. دستکم ۵ متخصص هسته‌ای در آن سانحه جان باختند.

با وجود سانحه مرگبار و شکست‌های متعدد در آزمایش‌ها، مسکو ظاهراً این برنامه را ادامه می‌دهد. اینکه آیا محرک این پروژه اشتیاق برای غلبه بر دشواری‌های فنی قابل توجه و حرکت به سوی تکامل است یا اینکه قرار است برگی برای چانه‌زنی در مباحثات آتی در خصوص کنترل تسلیحات باشد، سوالی است که باید در آینده منتظر پاسخ آن بود.

0 Comments

یک دیدگاه بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *