جدیدترین مطالب

چشم‌انداز رقابت ژئوپلیتیکی قدرت‌های بزرگ در قفقاز

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل قفقاز گفت: اگر روند واگرایی کشورهای منطقه به‌ویژه جمهوری‌های ارمنستان و آذربایجان از روسیه با سرعت اتفاق بیفتد، ممکن است روس‌ها واکنش جدی‌تری نسبت به آن نشان داده و حتی با استفاده از قدرت سخت از تغییر نظم سنتی منطقه جلوگیری کنند.

تحلیلی بر تقابل نظامی ایران و رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل غرب آسیا گفت: جمهوری اسلامی ایران در واپسین ساعات 26 فروردین، حمله‌ای موشکی و پهپادی را علیه سرزمین‌های اشغالی آغاز کرد که تا صبح روز بعد ادامه داشت. این در حالی بود که علی رغم اطلاع‌رسانی قبلی ایران به برخی کشورهای منطقه‌ای و فرامنطقه‌ای درباره قطعی بودن پاسخ و اقدام نظامی کشورمان، آمریکا و رژیم اسرائیل نتوانستند مانع از انجام این حمله شوند.

چالش‌های پیش‌روی مودی در انتخابات سراسری هند

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل شرق آسیا گفت: علیرغم شانس پیروزی، لیکن احتمالا تعداد کرسی‌هایی که نارندار مودی، نخست وزیر هند در پارلمان آینده این کشور در اختیار خواهد داشت، کمتر باشد، چون به نظر می‌رسد مسلمانان و دیگر اقوام هند در انتخابات سراسری به سمت احزاب مخالف حزب حاکم حرکت کنند.

پیچیدگی‌ها و ضرورت مقابله با داعش خراسان

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: با قدرت‌گیری طالبان در افغانستان موضوع داعش خراسان و درگیری این دو گروه و گسترش دامنه تهدیدات امنیتی آن در منطقه بیشتر از گذشته اهمیت پیدا کرده است، زیرا فعالیت‌های تروریستی این گروه تروریستی، اختلال در امنیت منطقه را به همراه دارد. علاوه بر این، حمایت از فعالیت‌های انتحاری و افراد مسلح در منطقه، امنیت ایران را نیز به خطر انداخته است. از این رو، داعش خراسان به‌عنوان یک تهدید مهم برای امنیت شرقی کشورمان شناخته می‌شود.

برخورد تبعیض آمیز دبیرکل سازمان ملل در قبال تنش ایران و رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین – تحلیل و گفتگو: حقوقدانان بین‌المللی معتقدند اگر آمریکا و کشورهای غربی اقدام ایران را به‌عنوان یک اقدام دفاعی به رسمیت می‌شناختند، حمله احتمالی مجدد رژیم اسرائیل به ایران یک اقدام تهاجمی محسوب می‌شد و نتانیاهو نمی‌توانست در صحنه بین‌المللی توجیهی برای آن داشته باشد.

همکاری در حوزه انرژی؛ مانع بروز شکاف در روابط آذربایجان – اتحادیه اروپا؟

شورای راهبردی آنلاین-رصد: پرچم جمهوری آذربایجان در سال 2001 در شورای اروپا برافراشته شد، اما عضویتش در مجمع پارلمانی این شورا 23 سال بعد، به دلیل سوابق ضعیف حقوق بشری به حالت تعلیق درآمد. این مساله نشان دهنده تنش‌هایی رو به رشد میان باکو و برخی کشورهای غربی است.

چشم‌انداز روابط اقلیم کردستان با بغداد

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل عراق گفت: با نزدیک شدن ترکیه به دولت مرکزی عراق، اقلیم کردستان در آینده از بسیاری از ادعاهایی که درباره خودمختاری این منطقه داشته است، فاصله خواهد گرفت و بیشتر به دولت مرکزی وابسته می‌شود.

Loading

أحدث المقالات

اردن: فاجعه انسانی در غزه رو به وخامت است

تهران- ایرنا- وزیر امور خارجه و مهاجران اردن، امروز (شنبه) با بیان اینکه فاجعه انسانی در نوار غزه بدون راه حل های مشخص در حال بدتر شدن است، تاکید کرد: در حال حاضر هیچ چشم اندازی برای پایان دادن به تجاوزات علیه نوار غزه وجود ندارد.

مقابله با آمریکا؛ هدف مشترک تهران – مسکو

مدیر بخش بین‌الملل راسیا سگودنیا در گفتگویی گفت: ایران و روسیه با یک هدف مشترک به مقابله با غرب و اآریکا پرداخته، متحد شدند و همکاری‌ها را در این قالب پیش بردند.

کمبود شدید سرباز در اوکراین/ ارسال مهمات غربی چاره کار نیست

تهران- ایرنا- «ولودمیر اولنیک» نماینده پیشین پارلمان اوکراین، کمبود سرباز را مهمترین چالش پیش‌روی کشورش در مسیر جنگ با روسیه دانست و گفت که ارائه مهمات به کی‌یف از سوی غرب نمی‌تواند این وضعیت را جبران کند.

Loading

بایدن و سیاست آمریکا در خاورمیانه و شمال آفریقا

شورای راهبردی آنلاین – رصد: سیاست خارجی احتمالاً اولویت نخست دولت جو بایدن نباشد. حتی اگر بایدن چشم خود را به روی چالش‌های داخلی هم ببندد، مقابله با ظهور چین و معامله با روسیه از سرمایه‌گذاری منابع آمریکا در خاورمیانه و شمال آفریقا اهمیت بیشتری خواهند داشت.

ایران

وب‌سایت اندیشکده انگلیسی راسی در یادداشتی نوشت: یکی از اولویت‌های سیاست خارجی دولت آینده بایدن مسئله ایران خواهد بود. رئیس‌جمهور منتخب آمریکا، سیاست‌های دونالد ترامپ در قبال ایران را «یک شکست خطرناک» توصیف کرده که آمریکا را منزوی کرده، این کشور را به بمب هسته‌ای نزدیک‌تر کرده و خاورمیانه و شمال آفریقا را در آستانه جنگ دائمی قرار داده است.

اگر ایران به تعهدات خود در برجام عمل کند، بایدن به‌موازات آغاز مذاکرات در خصوص سیاست‌های منطقه‌ای ایران، آمریکا را به توافق هسته‌ای بازخواهد گرداند. بایدن همچنین بر لزوم برچیدن برخی از تحریم‌های آمریکا در راستای بهبود شرایط اقتصادی ایران برای مقابله با کرونا تأکید کرده است. از همه مهم‌تر، بایدن هماهنگی‌های فرا آتلانتیکی برای اتخاذ سیاست مشترک در قبال ایران را تقویت خواهد کرد تا از این طریق، روند چهار سال گذشته معکوس شده و شانس پیدا شدن یک راه‌حل دیپلماتیک مورد مطلوب همه طرف‌های درگیر افزایش ‌یابد.

انجام هیچ‌یک از این اقدامات آسان نخواهد بود. ایران برای انتخابات ریاست جمهوری در ژوئن 2021 درگیر مسائل داخلی خود خواهد بود. بی‌اعتمادی در دو طرف پس از چهار سال تنش، تشدید شده است. دولت بایدن باید زمان زیادی برای رفع نگرانی متحدان خاورمیانه‌ای خود درباره برنامه هسته‌ای ایران و افزایش حضور این کشور در منطقه صرف کند.

 

افغانستان

افغانستان در لیست «جنگ‌های بی‌پایان» بایدن قرار دارد که رئیس‌جمهور منتخب قصد دارد آن‌ها را خاتمه دهد. او می‌خواهد اکثر نیروهای آمریکایی را از افغانستان خارج کند و مأموریتی جدید با تمرکز دقیق بر القاعده و داعش تنظیم کند، اما تا آن زمان، سربازان به خانه‌های خود خواهند رفت. تا ژانویه، طبق جدول زمانی توافق ایالات‌متحده و طالبان در فوریه، فقط 2500 نیروی آمریکا در افغانستان باقی خواهند ماند.

بایدن احتمالاً با درخواست‌های سیاست‌گذاران افغان برای حفظ حضور نیروهای ایالات‌متحده در این کشور مواجه شود. اشرف غنی قبل از اعلام نهایی نتایج انتخابات آمریکا، در توییتی ابراز امیدواری کرد که روابط دوجانبه آمریکا – افغانستان تحت ریاست جمهوری بایدن گسترش یابد. گروه‌های حقوق بشری آمریکا نیز، بایدن را ترغیب می‌کنند که متحدان آمریکا در افغانستان را رها نکند و ارتش آمریکا نیز نگران است این عقب‌نشینی به‌عنوان یک شکست دیگر برای آمریکا تلقی شود. همه این‌ها می‌تواند بایدن را به حفظ 2500 نیروی آمریکایی خود در افغانستان مجاب کند، اگرچه تلاش خواهد کرد تا با طالبان برای دریافت تضمین‌های بیشتر مذاکره کند؛ بنابراین بدون اتخاذ یک رویکرد جدید، تیم بایدن به‌جای یافتن راهی برای پایان دادن به جنگ در باتلاق گرفتار خواهد شد.

 

کشورهای حاشیه خلیج (فارس)

احتمالاً روابط آمریکا و کشورهای عربی حاشیه خلیج (فارس) با ورود بایدن به کاخ سفید کاهش پیدا کند. اگرچه با در نظر گرفتن روابط اخیر برخی از کشورهای عربی این منطقه با اسرائیل این احتمال تا حدی کاهش می‌یابد.

بایدن در این منطقه با چالش‌های زیادی مواجه است، ازجمله اینکه چگونه به کشورهای حاشیه خلیج (فارس) اطمینان دهد که دولت وی نگرانی‌های آن‌ها درباره ایران و سیاست‌های منطقه‌ای آن، به‌ویژه در یمن را درک می‌کند و بازگشت آمریکا به برجام منافع آن‌ها را با خطر مواجه نمی‌کند.

 

اسرائیل/ فلسطین

در دوره ترامپ، سفارت آمریکا به بیت‌المقدس منتقل شد، بودجه آژانس سازمان ملل متحد که مسئول رسیدگی به اوضاع آوارگان فلسطینی است و آژانس امدادرسانی و کاریابی برای آوارگان فلسطینی قطع شد و دفتر سازمان آزادی‌بخش فلسطین در آمریکا بسته شد. با توافق اخیر اسرائیل و چندین کشور عربی، دولت ترامپ موضوع فلسطین را کاملاً به حاشیه برد.

با روی کار آمدن بایدن، فلسطینی‌ها انتظار دارند حمایت یک‌طرفه آمریکا به نفع اسرائیل کاهش یابد. فشارهای گذشته به کشورهای عربی برای عادی‌سازی روابط با اسرائیل بدون پیدا کردن راه‌حلی برای مسئله فلسطین نیز متوقف خواهد شد. این انتظار وجود دارد که بودجه آژانس امدادرسانی و کاریابی برای آوارگان فلسطینی به‌سرعت تمدیدشده و دفتر سازمان آزادی‌بخش فلسطین در واشنگتن بازگشایی شود. بااین‌حال بعید است دولت بایدن سفارت آمریکا را از بیت‌المقدس به تل‌آویو منتقل کند. درمجموع فلسطینی‌ها نباید در آمریکا به دنبال دوست باشند بلکه فقط کمی از دشمنی با آن‌ها کاسته خواهد شد و اسرائیلی‌ها نیز باید ازاین‌پس روی پای خود بایستند.

 

لیبی

هیچ دلیلی وجود ندارد که انتظار داشته باشیم دولت بایدن تغییر زیادی در سیاست‌های آمریکا در لیبی انجام دهد. ضمن آنکه، لیبی در اولویت‌های سیاست خارجی بایدن قرار ندارد.

بایدن بارها تأکید کرده که او مخالف مداخله 2011 آمریکا علیه رژیم معمر قذافی است. دموکرات‌ها با بازگشت موضوع لیبی به بحث اصلی سیاست خارجی آمریکا مخالفت خواهند کرد. بااین‌حال رویکرد متفاوت بایدن در سیاست خارجی ایالات‌متحده می‌تواند بر لیبی تأثیر نیز بگذارد.

تفاوت رویکردهای واشنگتن می‌تواند باعث تقویت تلاش‌های سازمان ملل برای میانجیگری بین گروه‌های مسلح و سیاسی رقیب در لیبی و حامیان بین‌المللی آن‌ها شود. آمریکای بایدن همچنان فعالیت‌های گروه‌های تروریستی مانند داعش، القاعده و همچنین مزدوران روسیه که حضور قابل‌توجهی در لیبی دارند را زیر نظر خواهد داشت.

0 Comments

یک دیدگاه بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *