جدیدترین مطالب

چشم‌انداز رقابت ژئوپلیتیکی قدرت‌های بزرگ در قفقاز

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل قفقاز گفت: اگر روند واگرایی کشورهای منطقه به‌ویژه جمهوری‌های ارمنستان و آذربایجان از روسیه با سرعت اتفاق بیفتد، ممکن است روس‌ها واکنش جدی‌تری نسبت به آن نشان داده و حتی با استفاده از قدرت سخت از تغییر نظم سنتی منطقه جلوگیری کنند.

تحلیلی بر تقابل نظامی ایران و رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل غرب آسیا گفت: جمهوری اسلامی ایران در واپسین ساعات 26 فروردین، حمله‌ای موشکی و پهپادی را علیه سرزمین‌های اشغالی آغاز کرد که تا صبح روز بعد ادامه داشت. این در حالی بود که علی رغم اطلاع‌رسانی قبلی ایران به برخی کشورهای منطقه‌ای و فرامنطقه‌ای درباره قطعی بودن پاسخ و اقدام نظامی کشورمان، آمریکا و رژیم اسرائیل نتوانستند مانع از انجام این حمله شوند.

چالش‌های پیش‌روی مودی در انتخابات سراسری هند

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل شرق آسیا گفت: علیرغم شانس پیروزی، لیکن احتمالا تعداد کرسی‌هایی که نارندار مودی، نخست وزیر هند در پارلمان آینده این کشور در اختیار خواهد داشت، کمتر باشد، چون به نظر می‌رسد مسلمانان و دیگر اقوام هند در انتخابات سراسری به سمت احزاب مخالف حزب حاکم حرکت کنند.

پیچیدگی‌ها و ضرورت مقابله با داعش خراسان

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: با قدرت‌گیری طالبان در افغانستان موضوع داعش خراسان و درگیری این دو گروه و گسترش دامنه تهدیدات امنیتی آن در منطقه بیشتر از گذشته اهمیت پیدا کرده است، زیرا فعالیت‌های تروریستی این گروه تروریستی، اختلال در امنیت منطقه را به همراه دارد. علاوه بر این، حمایت از فعالیت‌های انتحاری و افراد مسلح در منطقه، امنیت ایران را نیز به خطر انداخته است. از این رو، داعش خراسان به‌عنوان یک تهدید مهم برای امنیت شرقی کشورمان شناخته می‌شود.

برخورد تبعیض آمیز دبیرکل سازمان ملل در قبال تنش ایران و رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین – تحلیل و گفتگو: حقوقدانان بین‌المللی معتقدند اگر آمریکا و کشورهای غربی اقدام ایران را به‌عنوان یک اقدام دفاعی به رسمیت می‌شناختند، حمله احتمالی مجدد رژیم اسرائیل به ایران یک اقدام تهاجمی محسوب می‌شد و نتانیاهو نمی‌توانست در صحنه بین‌المللی توجیهی برای آن داشته باشد.

همکاری در حوزه انرژی؛ مانع بروز شکاف در روابط آذربایجان – اتحادیه اروپا؟

شورای راهبردی آنلاین-رصد: پرچم جمهوری آذربایجان در سال 2001 در شورای اروپا برافراشته شد، اما عضویتش در مجمع پارلمانی این شورا 23 سال بعد، به دلیل سوابق ضعیف حقوق بشری به حالت تعلیق درآمد. این مساله نشان دهنده تنش‌هایی رو به رشد میان باکو و برخی کشورهای غربی است.

چشم‌انداز روابط اقلیم کردستان با بغداد

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل عراق گفت: با نزدیک شدن ترکیه به دولت مرکزی عراق، اقلیم کردستان در آینده از بسیاری از ادعاهایی که درباره خودمختاری این منطقه داشته است، فاصله خواهد گرفت و بیشتر به دولت مرکزی وابسته می‌شود.

Loading

أحدث المقالات

عضو پارلمان اروپا: این نهاد ننگ بشریت است

نماینده ایرلند در پارلمان اروپا با تاکید بر اینکه رژیم صهیونیستی اولین طرفی بود که به منافع ایران حمله کرد، گفت اتحادیه اروپا در جنایات منطقه هم‌دست بوده و لکه ننگی است بر دامن بشریت.

محاکمه ترامپ: دادستان‌ها می‌گویند «حق‌السکوت عین تقلب انتخاباتی است»

دادستان‌های نیویورک در اولین دادگاه کیفری کار خود را برای محاکمه دونالد ترامپ، رئیس جمهوری سابق آمریکا، در پرونده پرداخت حق‌السکوت به یک بازیگر فیلم‌های پورن با هدف پنهان‌کاری در کارزار انتخاباتی سال ۲۰۱۶ آغاز کرده‌اند. یکی از دادستان‌ها روز دوشنبه خطاب به هیات منصفه در این محاکمه تاریخی گفت «پرداخت حق‌السکوت عین تقلب انتخاباتی بوده است.»

بلومبرگ: بایدن تحریم‌های جدید نفتی علیه تهران را اجرا نمی‌کند

خبرگزاری «بلومبرگ» در گزارشی اعلام کرد که به‌رغم تصویب قوانین جدید که جو بایدن را برای تشدید تحریم‌ها علیه نفت خام ایران تحت فشار قرار می‌دهد، انتظار نمی‌رود که رئیس جمهوری ایالات متحده به این زودی‌ها از اختیارات جدید خود به طور کامل استفاده کند.

چرا حزب الله لبنان در تنش‌های سنگین اخیر میان ایران و اسرائیل ورود نکرد؟ / رمزگشایی از تصمیم مهم تهران و حزب الله

تحلیلگران معتقدند تمایل به حفظ قدرت آتش حزب الله برای زمانی که اسرائیل تهدیدات خود برای عقب راندن این گروه از مرز را عملی کند، راه حل دیپلماتیکی برای حل موضوع وجود نداشته باشد، به توضیح خویشتن داری نسبی حزب الله در تحولات اخیر کمک می‌کند. تمایل ایران برای اجتناب از یک واکنش جدی تری آمریکا و اسرائیل به گروه حزب الله نیز یکی از عوامل موثر در این تصمیم بوده است.

اردوغان: نتانیاهو مانند هیتلر است

رئیس جمهور ترکیه روز سه‌شنبه ضمن تشبیه مجدد نخست‌وزیر اسرائیل را به دیکتاتور معدوم نازی‌ها، انتقال مقر حماس از قطر را رد کرد.

Loading

مشکلات بایدن در احیای چندجانبه‌گرایی و مقابله با تداوم ترامپیسم

شورای راهبردی آنلاین – رصد: پیروزی جو بایدن در انتخابات 3 نوامبر، پیامدهای مثبتی برای چندجانبه‌گرایی در سطح بین‌المللی خواهد داشت. پیروزی بایدن سیاست «اول آمریکای» دونالد ترامپ که با استفاده از آن در انتخابات ریاست جمهوری 2016 پیروز شده بود را نفی می‌کند. این تغییر عظیم در سیاست‌های جهانی آمریکا، تأثیرات عمده‌ای بر همکاری‌های جهانی ازجمله در حوزه تغییرات اقلیمی، بهداشت و کنترل تسلیحات هسته‌ای تا تجارت، حقوق بشر و همچنین روابط آمریکا با متحدان اروپایی این کشور خواهد داشت.

استوارت پاتریک در یادداشتی که وب‌سایت شورای روابط خارجی آمریکا آن را منتشر کرد؛ نوشت: با پیروزی بایدن، نقش رهبری آمریکا در تغییرات اقلیمی پررنگ خواهد شد. یکی از اولین اقدامات بایدن، پس از برگزاری مراسم تحلیف، بازگرداندن آمریکا به توافق‌نامه آب و هوایی پاریس خواهد بود. او می‌تواند این اقدام را به‌راحتی انجام دهد، زیرا دولت اوباما در سال 2015 در قالب اقدامات اجرایی به توافق‌نامه پاریس پیوسته بود، نه یک معاهده رسمی که به تصویب سنا نیاز داشته باشد. البته تأثیر بازگشت آمریکا به تلاش‌های چندجانبه برای مقابله با تغییرات اقلیمی به زمان نیاز دارد. برای کاهش میانگین دمای جهانی تا 1.5 درجه، همان‌طور که در توافق‌نامه پاریس آمده است، جهان تا سال 2030 باید میزان انتشار سالانه گازهای گلخانه‌ای را به میزان 7.2 درصد کاهش دهد؛ اما اکثر کشورها تا رسیدن به این هدف فاصله زیادی دارند. اجلاس سال آینده سازمان ملل متحد درباره تغییرات آب و هوایی در گلاسگو که امسال به دلیل همه‌گیری کووید – 19 به تعویق افتاد، فرصتی برای اطمینان بخشی از اقدامی برای جلوگیری از این فاجعه است که بایدن پیش‌تر به آن متعهد شده بود.

بایدن با لغو تصمیم عجولانه ترامپ برای خروج از سازمان بهداشت جهانی که قرار است از 6 ژوئیه 2021 به‌طور کامل اجرا شود، می‌تواند رهبری آمریکا در حوزه بهداشت جهانی را به‌سرعت احیا کند. همانند توافق‌نامه پاریس، بایدن می‌تواند از طریق اقدامات اجرایی ساده، این تصمیم نادرست ترامپ را نیز لغو کند. فراتر از عضویت دوباره آمریکا در سازمان بهداشت جهانی، بایدن از تقویت آژانس جهانی بهداشت سازمان ملل نیز حمایت کرده است. بایدن همچنین از تلاش‌های مشترک بین‌المللی برای تولید و اطمینان از تخصیص عادلانه واکسن و داروی کووید – 19 حمایت خواهد کرد و رویکرد «ملی‌گرایی واکسنی» ترامپ را کنار خواهد گذاشت.

بایدن می‌تواند با بازگرداندن آمریکا به توافق هسته‌ای ایران، نقش آمریکا در منع گسترش سلاح‌های هسته‌ای را احیا کند. ترامپ در سال 2018 از برجام خارج شد و برخلاف خواسته متحدان نزدیک آمریکا یعنی فرانسه، آلمان و انگلیس که هنوز عضو این توافق‌نامه هستند، خواستار تحریم ایران شد. بایدن تأکید کرده است «راهی معتبر برای بازگشت به دیپلماسی به تهران» ارائه خواهد داد و «اگر ایران به پیروی دقیق از توافق هسته‌ای متعهد شود، آمریکا مجدداً به توافق‌نامه هسته‌ای به‌عنوان نقطه آغاز مذاکرات خواهد پیوست.»

با توجه به حمایت دموکرات‌ها از تجارت جهانی، بایدن این فرصت را خواهد داشت تا ضمن احیای سازوکارهای تجارت جهانی بر اساس تجارت عادلانه، زمینه‌های بازگشت آمریکا به پیمان تجاری اقیانوس آرام (ترانس پاسیفیک) را فراهم کند.

بایدن ارتقای جهانی حقوق بشر را به‌عنوان اصلی‌ترین تمرکز سیاست خارجی ایالات‌متحده قرار خواهد داد. ازجمله اصلی‌ترین سیاست‌های شکست‌خورده ترامپ، عدم تمایل وی به همراهی با آزادی و دموکراسی در سراسر جهان و بالعکس حمایت از اقتدارگرایی و استبداد بوده است. این انتظار وجود دارد که بایدن این رویه را تغییر داده و با دشمنان ایالات‌متحده مانند کوبا و ونزوئلا به‌گونه‌ای دیگر رفتار کند. دولت بایدن ضمن بازگرداندن آمریکا به شورای حقوق بشر سازمان ملل، رویکرد «بازگشت به اصول» مایک پمپئو، وزیر امور خارجه ترامپ، در مورد حقوق بشر را کنار می‌گذارد، زیرا این رویکرد برای اجزای اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی کرامت انسانی ارزشی قائل نمی‌شود.

و در آخر اینکه، بایدن محوریت غرب را در استراتژی کلان آمریکا احیا خواهد کرد با این استدلال که مطمئن‌ترین پایه برای یک نظم بین‌المللی باز و مبتنی بر قوانین، همبستگی میان دموکراسی‌های پیشرفته و همفکر است. ترامپ با ایجاد تردید در مورد تعهد آمریکا به ناتو، تشویق به فروپاشی اتحادیه اروپا و تضعیف همبستگی بین اعضای گروه 7، عملکرد جهان غرب را مختل کرده است. اگرچه گفتگوها درباره هزینه‌های اعضای ناتو ادامه خواهد داشت، اما بایدن تعهد سنگین آمریکا در دفاع جمعی را تأیید می‌کند، از همبستگی بیشتر اعضای اتحادیه اروپا استقبال می‌کند و به دنبال بازسازی همبستگی بین کشورهای گروه 7 خواهد بود.

بسیاری از متحدان و شرکای آمریکا که دیگر به تمایل آمریکا برای تأمین امنیت و بازار آزاد اطمینان ندارند، رویکرد «خودمختاری استراتژیک» را دنبال می‌کنند. حتی به‌رغم پیروز شدن بایدن در انتخابات، بسیاری از خود این سؤال را می‌پرسند که چگونه باید به آمریکای دمدمی‌مزاج اعتماد کرد؟ به‌هرحال اگرچه ترامپ در انتخابات نوامبر شکست خورد، اما به‌احتمال‌زیاد ترامپیسم همچنان به‌عنوان یک نیروی سیاسی قدرتمند باقی خواهد ماند و رویکردهای جمهوری خواهان پیرامون سیاست خارجی انزواطلبانه و بیش‌ازحد ملی‌گرایانه را شکل خواهد داد.

0 Comments

یک دیدگاه بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *