جدیدترین مطالب

چشم‌انداز رقابت ژئوپلیتیکی قدرت‌های بزرگ در قفقاز

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل قفقاز گفت: اگر روند واگرایی کشورهای منطقه به‌ویژه جمهوری‌های ارمنستان و آذربایجان از روسیه با سرعت اتفاق بیفتد، ممکن است روس‌ها واکنش جدی‌تری نسبت به آن نشان داده و حتی با استفاده از قدرت سخت از تغییر نظم سنتی منطقه جلوگیری کنند.

تحلیلی بر تقابل نظامی ایران و رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل غرب آسیا گفت: جمهوری اسلامی ایران در واپسین ساعات 26 فروردین، حمله‌ای موشکی و پهپادی را علیه سرزمین‌های اشغالی آغاز کرد که تا صبح روز بعد ادامه داشت. این در حالی بود که علی رغم اطلاع‌رسانی قبلی ایران به برخی کشورهای منطقه‌ای و فرامنطقه‌ای درباره قطعی بودن پاسخ و اقدام نظامی کشورمان، آمریکا و رژیم اسرائیل نتوانستند مانع از انجام این حمله شوند.

چالش‌های پیش‌روی مودی در انتخابات سراسری هند

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل شرق آسیا گفت: علیرغم شانس پیروزی، لیکن احتمالا تعداد کرسی‌هایی که نارندار مودی، نخست وزیر هند در پارلمان آینده این کشور در اختیار خواهد داشت، کمتر باشد، چون به نظر می‌رسد مسلمانان و دیگر اقوام هند در انتخابات سراسری به سمت احزاب مخالف حزب حاکم حرکت کنند.

پیچیدگی‌ها و ضرورت مقابله با داعش خراسان

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: با قدرت‌گیری طالبان در افغانستان موضوع داعش خراسان و درگیری این دو گروه و گسترش دامنه تهدیدات امنیتی آن در منطقه بیشتر از گذشته اهمیت پیدا کرده است، زیرا فعالیت‌های تروریستی این گروه تروریستی، اختلال در امنیت منطقه را به همراه دارد. علاوه بر این، حمایت از فعالیت‌های انتحاری و افراد مسلح در منطقه، امنیت ایران را نیز به خطر انداخته است. از این رو، داعش خراسان به‌عنوان یک تهدید مهم برای امنیت شرقی کشورمان شناخته می‌شود.

برخورد تبعیض آمیز دبیرکل سازمان ملل در قبال تنش ایران و رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین – تحلیل و گفتگو: حقوقدانان بین‌المللی معتقدند اگر آمریکا و کشورهای غربی اقدام ایران را به‌عنوان یک اقدام دفاعی به رسمیت می‌شناختند، حمله احتمالی مجدد رژیم اسرائیل به ایران یک اقدام تهاجمی محسوب می‌شد و نتانیاهو نمی‌توانست در صحنه بین‌المللی توجیهی برای آن داشته باشد.

همکاری در حوزه انرژی؛ مانع بروز شکاف در روابط آذربایجان – اتحادیه اروپا؟

شورای راهبردی آنلاین-رصد: پرچم جمهوری آذربایجان در سال 2001 در شورای اروپا برافراشته شد، اما عضویتش در مجمع پارلمانی این شورا 23 سال بعد، به دلیل سوابق ضعیف حقوق بشری به حالت تعلیق درآمد. این مساله نشان دهنده تنش‌هایی رو به رشد میان باکو و برخی کشورهای غربی است.

چشم‌انداز روابط اقلیم کردستان با بغداد

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل عراق گفت: با نزدیک شدن ترکیه به دولت مرکزی عراق، اقلیم کردستان در آینده از بسیاری از ادعاهایی که درباره خودمختاری این منطقه داشته است، فاصله خواهد گرفت و بیشتر به دولت مرکزی وابسته می‌شود.

Loading

أحدث المقالات

کمبود شدید سرباز در اوکراین

«ولودمیر اولنیک» نماینده پیشین پارلمان اوکراین، کمبود سرباز را مهمترین چالش پیش‌روی کشورش در مسیر جنگ با روسیه دانست و گفت که ارائه مهمات به کی‌یف از سوی غرب نمی‌تواند این وضعیت را جبران کند.

وخامت اوضاع ارتش اوکراین در میدان نبرد با روسیه

فرمانده نیرو‌های زمینی ارتش اوکراین ضمن هشدار نسبت به وخامت اوضاع ارتش این کشور در میدان نبرد با روسیه گفت: اعضای ناتو از وضعیت دشوار عملیاتی و راهبردی اوکراین در میدان نبرد مطلع هستند.

Loading

خروج آمریکا از افغانستان؛ از حرف تا عمل

۱۳۹۹/۰۷/۲۶ | خبر تاپ, سیاسی, یادداشت

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: واقعیت این است که آمریکا در افغانستان حضور دارد و دلیل حضور این کشور نیز مسئله خود افغانستان نیست، بلکه مسئله چین، روسیه، ایران و دیگر رقبای آمریکا در منطقه است. باید توجه داشت که افغانستان یک جایگاه استراتژیک برای آمریکا در چارچوب مهار چین دارد؛ لذا اگر این دو مورد را تفکیک کنیم تا حد زیادی مسئله روشن خواهد شد. پیرمحمد ملازهی-کارشناس مسائل آسیا

یک مسئول پنتاگون اخیراً گفت که آمریکا طرح‌های هوشیارانه‌ای برای امکان خروج تمام نیروهایش از افغانستان هم‌زمان با ماه می‌۲۰۲۱ دارد. آمریکا کاهش تعداد نظامیانش در افغانستان را بعد از امضای توافق صلح با طالبان در دوحه قطر در ۲۹ فوریه گذشته شروع کرده است.

در رابطه با اعلام این تصمیم واشنگتن برای خروج نیروهایش از افغانستان اماواگرهای بسیاری وجود دارد. درواقع آمریکایی‌ها برخلاف آن چیزی که تصور می‌شود به‌طور کامل از افغانستان خارج نخواهند شد. به‌بیان‌دیگر چون دونالد ترامپ در زمان مبارزات انتخاباتی و تبلیغاتی‌اش مطرح کرده بود که از افغانستان و عراق خارج می‌شود و نیروهای آمریکایی را به کشورشان بازمی‌گرداند، می‌خواهد نشان دهد وعده‌هایی که داده را عملیاتی می‌کند و لذا برایش بیشتر جنبه تبلیغاتی دارد تا واقعیت. منتها مسئله اینجاست که الان اگر آمریکایی‌ها نیروهایشان را از افغانستان خارج کنند به این معنا نیست که از افغانستان به‌طور کامل خارج خواهند شد بلکه تجربه عراق در حال تکرار است. در عراق نیز شاهد بودیم که آمریکا نیروهایش را به‌طور کامل خارج کرد اما بعد به بهانه مبارزه با تروریسم مجدداً به این کشور بازگشتند و اکنون در عراق پایگاه زده‌اند. همین اتفاق را در افغانستان نیز به‌احتمال‌زیاد شاهد خواهیم بود؛ یعنی زمانی که انتخابات ریاست جمهوری در آمریکا برگزار شود، ترامپ چه پیروز شود و چه ببازد دیگر دلیلی برای اینکه به‌طور کامل افغانستان را تخلیه کند وجود نخواهد داشت. به‌علاوه اینکه آمریکا این بهانه را در اختیار دارد که گروه‌های تروریستی چون داعش همچنان در افغانستان حضور دارند و عملیات انجام می‌دهند و به این بهانه می‌تواند حضورش را تداوم بخشد؛ بنابراین باید بین اهداف تبلیغاتی ترامپ برای انتخابات و آنچه درصحنه واقعیت وجود دارد تفکیک قائل شد. واقعیت این است که آمریکا در افغانستان حضور دارد و دلیل حضور این کشور نیز مسئله خود افغانستان نیست بلکه مسئله چین، روسیه، ایران و دیگر رقبای آمریکا در منطقه است. باید توجه داشت که افغانستان یک جایگاه استراتژیک برای آمریکا در چارچوب مهار چین دارد. لذا اگر این دو مورد را تفکیک کنیم تا حد زیادی مسئله روشن خواهد شد.

واکنش طالبان به خروج آمریکا از افغانستان که بخشی از توافق بین دو طرف محسوب می‌شود نیز جای بحث دارد. به هر ترتیب طالبان از خروج آمریکایی‌ها استقبال خواهند کرد ولی بحثی که وجود دارد این است که آیا آمریکا پایگاه‌های نظامی‌اش مانند بگرام و شوراب را که با پیشرفته‌ترین سلاح‌ها و امکانات مخابراتی و تدارکاتی مجهز شده‌اند را در اختیار ارتش افغانستان قرار خواهند داد یا آن میزان از تسلیحات و هواپیماهای پیشرفته را از افغانستان خارج می‌کنند؟ به نظر می‌رسد که طالبان سطحی از حضور آمریکا در طی مذاکرات و توافق دوحه را پذیرفته است اما اکنون هر دو طرف به شوی تبلیغاتی در خصوص دستاورد این توافق نیاز دارند؛ یعنی طالبان نیاز دارد بگوید که آمریکا را از افغانستان بیرون کردند و آمریکا هم استفاده خود را در رابطه با خروج نیروهایش از این کشور در آستانه برگزاری انتخابات خواهد کرد؛ بنابراین اگر این خروج نیروها در سطح تبلیغاتی هم باقی بماند هم طالبان و هم آمریکا استفاده خود را از آن خواهد کرد؛ لذا با در نظر گرفتن این موارد خیلی نباید روی این سناریو مانور داد که آمریکا نیروهایش را به‌طور کامل از افغانستان تخلیه خواهد کرد.

دراین‌بین ناتو به این تصمیم واشنگتن واکنش نشان داده و گفته که ناتو و آمریکا باهم به افغانستان رفته‌اند و باهم خارج خواهند شد. درواقع بخش نظامی اروپا و آمریکا هماهنگ حرکت می‌کنند و ارتش آمریکا نیز با اروپا موافق است؛ بنابراین همه می‌دانند که این تصمیم ترامپ برای خروج نیروهایش از افغانستان عملیاتی نخواهد داشت. همچنین اختلاف بین ناتو و آمریکا در حدی نیست که طرفین با یکدیگر دچار مشکل جدی شوند؛ واقعیت این است که اروپا به حضور نظامی آمریکا در منطقه و اروپا احتیاج دارند و هنوز اروپایی‌ها نگران قدرت گرفتن ولادیمیر پوتین در روسیه هستند. چراکه پوتین جاه‌طلبی‌هایی در خصوص بازسازی قدرت در سطح اتحاد شوروی سابق دارد و کشورهای شوروی سابق به‌شدت نسبت به این امر نگران هستند. درنتیجه آنچه بین ترامپ و کشورهای اروپایی اختلاف ایجاد کرده‌، فشاری است که آمریکا بر کشورهای اروپایی که در آن‌ها پایگاه دارد وارد می‌آورد تا هزینه پرداخت کنند. واشنگتن در عربستان سعودی، ژاپن و کره جنوبی همین روند را دنبال کرد و آلمان را نیز تهدید کرده که باید پول بیشتری برای نیروهای آمریکایی هزینه کنند و در غیر این صورت نیروهایشان را خارج خواهند کرد. در این خصوص شاهد بودیم که آمریکا تعداد زیادی از نیروهایش را از آلمان خارج کرد و به پایگاه بلژیک فرستاد.

این رفتارهای ترامپ تا حدودی رهبران اروپایی را دچار شک و تردید کرده ولی درنهایت اگر ترامپ برای دور دوم نیز به‌عنوان رئیس‌جمهور انتخاب شود اروپایی‌ها مجبور خواهند شد که با وی کنار بیایند و هزینه بیشتری را برای حفظ نیروهای آمریکایی پرداخت کنند.

0 Comments

یک دیدگاه بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *