جدیدترین مطالب

چشم‌انداز رقابت ژئوپلیتیکی قدرت‌های بزرگ در قفقاز

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل قفقاز گفت: اگر روند واگرایی کشورهای منطقه به‌ویژه جمهوری‌های ارمنستان و آذربایجان از روسیه با سرعت اتفاق بیفتد، ممکن است روس‌ها واکنش جدی‌تری نسبت به آن نشان داده و حتی با استفاده از قدرت سخت از تغییر نظم سنتی منطقه جلوگیری کنند.

تحلیلی بر تقابل نظامی ایران و رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل غرب آسیا گفت: جمهوری اسلامی ایران در واپسین ساعات 26 فروردین، حمله‌ای موشکی و پهپادی را علیه سرزمین‌های اشغالی آغاز کرد که تا صبح روز بعد ادامه داشت. این در حالی بود که علی رغم اطلاع‌رسانی قبلی ایران به برخی کشورهای منطقه‌ای و فرامنطقه‌ای درباره قطعی بودن پاسخ و اقدام نظامی کشورمان، آمریکا و رژیم اسرائیل نتوانستند مانع از انجام این حمله شوند.

چالش‌های پیش‌روی مودی در انتخابات سراسری هند

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل شرق آسیا گفت: علیرغم شانس پیروزی، لیکن احتمالا تعداد کرسی‌هایی که نارندار مودی، نخست وزیر هند در پارلمان آینده این کشور در اختیار خواهد داشت، کمتر باشد، چون به نظر می‌رسد مسلمانان و دیگر اقوام هند در انتخابات سراسری به سمت احزاب مخالف حزب حاکم حرکت کنند.

پیچیدگی‌ها و ضرورت مقابله با داعش خراسان

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: با قدرت‌گیری طالبان در افغانستان موضوع داعش خراسان و درگیری این دو گروه و گسترش دامنه تهدیدات امنیتی آن در منطقه بیشتر از گذشته اهمیت پیدا کرده است، زیرا فعالیت‌های تروریستی این گروه تروریستی، اختلال در امنیت منطقه را به همراه دارد. علاوه بر این، حمایت از فعالیت‌های انتحاری و افراد مسلح در منطقه، امنیت ایران را نیز به خطر انداخته است. از این رو، داعش خراسان به‌عنوان یک تهدید مهم برای امنیت شرقی کشورمان شناخته می‌شود.

برخورد تبعیض آمیز دبیرکل سازمان ملل در قبال تنش ایران و رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین – تحلیل و گفتگو: حقوقدانان بین‌المللی معتقدند اگر آمریکا و کشورهای غربی اقدام ایران را به‌عنوان یک اقدام دفاعی به رسمیت می‌شناختند، حمله احتمالی مجدد رژیم اسرائیل به ایران یک اقدام تهاجمی محسوب می‌شد و نتانیاهو نمی‌توانست در صحنه بین‌المللی توجیهی برای آن داشته باشد.

همکاری در حوزه انرژی؛ مانع بروز شکاف در روابط آذربایجان – اتحادیه اروپا؟

شورای راهبردی آنلاین-رصد: پرچم جمهوری آذربایجان در سال 2001 در شورای اروپا برافراشته شد، اما عضویتش در مجمع پارلمانی این شورا 23 سال بعد، به دلیل سوابق ضعیف حقوق بشری به حالت تعلیق درآمد. این مساله نشان دهنده تنش‌هایی رو به رشد میان باکو و برخی کشورهای غربی است.

چشم‌انداز روابط اقلیم کردستان با بغداد

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل عراق گفت: با نزدیک شدن ترکیه به دولت مرکزی عراق، اقلیم کردستان در آینده از بسیاری از ادعاهایی که درباره خودمختاری این منطقه داشته است، فاصله خواهد گرفت و بیشتر به دولت مرکزی وابسته می‌شود.

Loading

أحدث المقالات

بیمارستان شفاء، حافظه جنایات رژیم صهیونیستی

با گذشت بیش از 200 روز از تهاجم وحشیانه رژیم صهیونیستی به نوار غزه، بیمارستان‌ها و مراکز درمانی در زمره مهم‌ترین اهداف حملات ارتش اسرائیل در خلال این نبرد بوده‌اند. بیمارستان شفا در خلال این نبرد شاهد سه مرحله از جنایات نظامیان صهیونیست بوده‌اند.

اسرای صهیونیست: حملات نظامی باعث کشته شدن ما خواهد شد/کابینه در مذاکرات نرمش نشان دهد

تهران- ایرنا- ۲ اسیر صهیونیست نزد گردان های شهید عزالدین القسام، امروز (شنبه) در یک فایل ویدیویی هشدار دادند که حملات نظامی اسرائیل به نوار غزه باعث آزادی ما نخواهد شد، بلکه جان ما را به خطر خواهد انداخت.

Loading

تفاوت نگاه ایران و آمریکا به مفهوم هژمونی

۱۳۹۹/۰۷/۰۸ | خبر تاپ, سیاسی, یادداشت

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: جمهوری اسلامی ایران کوشیده است تا با ایجاد پیوندهای منطقه‌ای مجموعه سیاست‌های استعماری و سلطه‌گرانه را به چالش بکشد و از این طریق هژمونی آمریکا و دیگر قدرت‌های استعماری در منطقه غرب آسیا را متزلزل نماید. جعفر قنادباشی-کارشناس مسائل خاورمیانه

مورگان اورتگاس، سخنگوی وزارت خارجه آمریکا در صفحه توییتر خود به اظهارات رئیس‌جمهور ایران در هفتاد و پنجمین نشست مجمع عمومی سازمان ملل واکنش نشان داد. اورتگاس در تولیتی در واکنش به اظهارات روحانی درباره پایان دوران سیطره و هژمونی گفت: «اگر دوران سلطه و هژمونی که روحانی از آن حرف می‌زند به پایان رسیده است، چرا ایران نیروها و گروه‌های نیابتی خود را از عراق بیرون نمی‌کشد و از تلاش‌هایش برای سیطره بر لبنان از طریق حزب‌الله دست برنمی‌دارد؟». سخنگوی وزارت خارجه آمریکا در حالی این ادعاها را مطرح می‌کند که جمهوری اسلامی ایران بارها اعلام کرده و همه می دانند که حضور مستشاری این کشور در عراق و سوریه به‌منظور مبارزه با تروریسم، به درخواست دولت‌های این کشورها و با هماهنگی آن‌هاست.

باید توجه داشت که این‌گونه اظهارنظر در خصوص اصطلاح هژمونی و مصادیق آن در نزد کارشناسان سیاسی، نه‌تنها اظهارنظری نادرست و غیر منطبق با موازین علمی است بلکه نشانگر حضور افرادی در وزارت خارجه آمریکا است که با اتخاذ این‌چنین مواضعی، وجهه آمریکا را هر چه بیش‌تر در جهان مخدوش می‌کنند و ناکارآمدی و بی‌اطلاعی تیمی که با محوریت مایک پمپئو بر دستگاه وزارت خارجه این کشور چنگ انداخته‌اند را به اثبات می‌رسانند. البته برای کارشناسان و افرادی که با مواضع سخیف و ناشیانه شخص پمپئو به‌عنوان وزیر خارجه آمریکا و همچنین اطرافیان وی در این وزارتخانه آشنایی دارند چنین اظهارنظری درباره هژمونی و نسبت دادن آن به جمهوری اسلامی ایران به‌هیچ‌وجه عجیب نیست. چراکه مجموعه مواضع و اظهارنظرهای وزارت خارجه آمریکا در سال‌های اخیر، کارنامه سخیف و نامطلوبی از ندانم‌کاری‌ها، سردرگمی‌ها و موضع‌گیری‌های شتاب‌زده ناشی از سبک‌مغزی‌های حیرت‌آور را نمایان می‌سازد. امروز افکار عمومی جهان به‌خوبی میان هژمونی مورد اشاره واشنگتن و سیاست‌های منطقه‌ای که اهدافی را در چارچوب منافع ملی و همچنین انواع همکاری‌های سیاسی، نظامی، اقتصادی و فرهنگی دنبال می‌کند تمایز قائل هستند و میان قدرت‌هایی که به‌طور مکرر از رهبری جهان و از قدرت برتر خود سخن می‌گویند، با کشورهایی که درصدد ایجاد همکاری‌های منطقه‌ای آن‌هم مبتنی بر پیمان‌های قانونی هستند فرق می‌گذارند.

بر این اساس زمانی که رئیس‌جمهور ایران از پایان دوران هژمونی قدرت‌های بزرگ سخن می‌گوید منظور او پایان دورانی است که در آن سلطه‌گر و سلطه‌پذیر وجود داشته باشد و سیطره‌طلبی‌ها و قدرت‌نمایی‌های قدرت‌های بزرگ آن‌هم از طریق اهرم‌های زور و تزویر (نظامی و تبلیغاتی) خاتمه یابد. این همان دورانی است که بنا به تعبیر رئیس‌جمهور ایران آغازشده و پس از تحقق، قدرت‌های بزرگ دیگر فرصت و مجالی برای اجرای سیاست‌های سلطه‌گرانه و استعماری خود را نخواهند یافت. این همان شرایطی است که جمهوری اسلامی ایران از ابتدای پیروزی انقلاب ایران برای تحقق آن در عرصه‌های مختلف تلاش کرده و سیاست‌ خارجی خود را مبتنی بر رد هرگونه سلطه‌گری و سلطه‌پذیری تنظیم کرده است؛ بنابراین جمهوری اسلامی ایران کوشیده است تا با ایجاد پیوندهای منطقه‌ای مجموعه سیاست‌های استعماری و سلطه‌گرانه را به چالش بکشد و از این طریق هژمونی آمریکا و دیگر قدرت‌های استعماری در منطقه غرب آسیا را متزلزل نماید.

بر همین مبنا ایران ضمن پیشبرد روابط دوستانه، قدرتمند و همکاری محور با کشورهای منطقه، سیاست امنیت دسته‌جمعی یا دفاع دسته‌جمعی را پیگیری می نماید تا با تغییر موازنه‌های سیاسی و نظامی در منطقه، بازگشت شرایط گذشته به معنی سیطره همه‌جانبه غرب بر منطقه را غیرممکن سازد. طبیعی است که مقامات آمریکا که شاهد تزلزل هژمونی خود در منطقه غرب آسیا و دیگر مناطق جهان هستند از این راهبرد مقتدرانه جمهوری اسلامی ایران عصبانی باشند و پایان هژمونی قلدرمآبانه خود بر منطقه را ناشی از سیاست‌های منطقه‌ای ایران بدانند. آن‌هم درحالی‌که نظام جمهوری اسلامی ایران با ایفای نقش بسیار حساس و بسیار کلیدی در شکست‌ دادن جریان تروریستی دست‌ساخته غرب (داعش و دیگر گروهک‌های تروریستی و تکفیری) توانمندی‌های بی‌نظیری را به نمایش گذاشته و آخرین امیدهای غرب را که درصدد بود تا به بهانه مبارزه با این جریان مخوف غربی هژمونی خود را ترمیم کند از میان برده است. افزون بر این جمهوری اسلامی ایران با ارائه یک الگوی مردم‌سالارانه و به چالش کشیدن رژیم‌های ارتجاعی و دیکتاتوری که عمده‌ترین پایه‌های حضور آمریکا در منطقه هستند، ضربات کاری و پایداری را به هژمونی واشنگتن وارد ساخته است. چنانکه به اقرار رئیس‌جمهور آمریکا این کشور ناگزیر است تا برای حفظ رژیم‌های متحد خود و پایگاه‌هایش در منطقه هزینه‌های بالایی را متحمل شود.

0 Comments

یک دیدگاه بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *