جدیدترین مطالب

چشم‌انداز رقابت ژئوپلیتیکی قدرت‌های بزرگ در قفقاز

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل قفقاز گفت: اگر روند واگرایی کشورهای منطقه به‌ویژه جمهوری‌های ارمنستان و آذربایجان از روسیه با سرعت اتفاق بیفتد، ممکن است روس‌ها واکنش جدی‌تری نسبت به آن نشان داده و حتی با استفاده از قدرت سخت از تغییر نظم سنتی منطقه جلوگیری کنند.

تحلیلی بر تقابل نظامی ایران و رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل غرب آسیا گفت: جمهوری اسلامی ایران در واپسین ساعات 26 فروردین، حمله‌ای موشکی و پهپادی را علیه سرزمین‌های اشغالی آغاز کرد که تا صبح روز بعد ادامه داشت. این در حالی بود که علی رغم اطلاع‌رسانی قبلی ایران به برخی کشورهای منطقه‌ای و فرامنطقه‌ای درباره قطعی بودن پاسخ و اقدام نظامی کشورمان، آمریکا و رژیم اسرائیل نتوانستند مانع از انجام این حمله شوند.

چالش‌های پیش‌روی مودی در انتخابات سراسری هند

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل شرق آسیا گفت: علیرغم شانس پیروزی، لیکن احتمالا تعداد کرسی‌هایی که نارندار مودی، نخست وزیر هند در پارلمان آینده این کشور در اختیار خواهد داشت، کمتر باشد، چون به نظر می‌رسد مسلمانان و دیگر اقوام هند در انتخابات سراسری به سمت احزاب مخالف حزب حاکم حرکت کنند.

پیچیدگی‌ها و ضرورت مقابله با داعش خراسان

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: با قدرت‌گیری طالبان در افغانستان موضوع داعش خراسان و درگیری این دو گروه و گسترش دامنه تهدیدات امنیتی آن در منطقه بیشتر از گذشته اهمیت پیدا کرده است، زیرا فعالیت‌های تروریستی این گروه تروریستی، اختلال در امنیت منطقه را به همراه دارد. علاوه بر این، حمایت از فعالیت‌های انتحاری و افراد مسلح در منطقه، امنیت ایران را نیز به خطر انداخته است. از این رو، داعش خراسان به‌عنوان یک تهدید مهم برای امنیت شرقی کشورمان شناخته می‌شود.

برخورد تبعیض آمیز دبیرکل سازمان ملل در قبال تنش ایران و رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین – تحلیل و گفتگو: حقوقدانان بین‌المللی معتقدند اگر آمریکا و کشورهای غربی اقدام ایران را به‌عنوان یک اقدام دفاعی به رسمیت می‌شناختند، حمله احتمالی مجدد رژیم اسرائیل به ایران یک اقدام تهاجمی محسوب می‌شد و نتانیاهو نمی‌توانست در صحنه بین‌المللی توجیهی برای آن داشته باشد.

همکاری در حوزه انرژی؛ مانع بروز شکاف در روابط آذربایجان – اتحادیه اروپا؟

شورای راهبردی آنلاین-رصد: پرچم جمهوری آذربایجان در سال 2001 در شورای اروپا برافراشته شد، اما عضویتش در مجمع پارلمانی این شورا 23 سال بعد، به دلیل سوابق ضعیف حقوق بشری به حالت تعلیق درآمد. این مساله نشان دهنده تنش‌هایی رو به رشد میان باکو و برخی کشورهای غربی است.

چشم‌انداز روابط اقلیم کردستان با بغداد

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل عراق گفت: با نزدیک شدن ترکیه به دولت مرکزی عراق، اقلیم کردستان در آینده از بسیاری از ادعاهایی که درباره خودمختاری این منطقه داشته است، فاصله خواهد گرفت و بیشتر به دولت مرکزی وابسته می‌شود.

Loading

أحدث المقالات

خشونت پلیس آمریکا ضد دانشجویان

پلیس آمریکا در برخورد با تجمع‌های اعتراض آمیز ضدصهیونیستی دانشجویان این کشور، با بی پروایی از خشونت و زور ضد آنها استفاده می‌کند.

Loading

خروج نظامیان آمریکا از آلمان و تشدید واگرایی در اتحادیه اروپا

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس تحولات اروپا با بیان اینکه خروج نظامیان آمریکا از آلمان سیاستی در جهت تشدید واگرایی در اتحادیه اروپا است، گفت: وقتی قرار است بخشی از نیروهای نظامی آمریکا در کشورهای دیگر اروپایی متمرکز شوند و پیوندها و توافقات نظامی بلندمدتی با آمریکا ایجاد شود، اختلافات و شکاف‌های سیاسی در داخل اتحادیه اروپا افزایش خواهد یافت.

مرتضی مکی در گفتگو با سایت شورای راهبردی روابط خارجی با اشاره به اعلام مخالفت صدراعظم آلمان از خروج بخشی از نیروهای نظامی آمریکا از این کشور خاطرنشان کرد: در بعد کلان، این خروج نشانه‌ای از تغییر رویکرد امنیتی آمریکا در اروپا است و دولت آلمان در فضای موجود جهانی، خواهان این تغییر رویکرد نیست و همچنان می‌خواهد محور و چتر ناتو در اروپا حفظ شود.

وی با بیان اینکه این تغییر رویکرد، شکاف سیاسی و امنیتی را در داخل اتحادیه اروپا افزایش می‌دهد و امکان اجماع‌سازی و اتخاذ سیاست‌های مشترک راهبردی را در سطح اتحادیه اروپا دشوار‌تر خواهد کرد، افزود: این خروج به منزله خروج نیروهای نظامی آمریکا از اروپا نیست، بلکه خروج نیروهای نظامی این کشور از آلمان است. لهستان و دیگر کشورهای شرق اروپا تلاش می‌کنند با حفظ چتر نظامی آمریکا در اروپا و دادن پایگاه‌هایی به آمریکا، در بلندمدت بتوانند خود را از تهدید امنیتی که از سوی روسیه، فرانسه و آلمان احساس می‌کنند دور و توازنی در اتحادیه اروپا با حفظ چتر امنیتی آمریکا ایجاد کنند.

این کارشناس مسائل اروپا گفت: این اقدام آمریکا می‌تواند شکاف و اختلاف در اتحادیه اروپا را حفظ کند و همچنین اختلافات میان آلمان و آمریکا را افزایش دهد.

مکی با اشاره به اظهارات هایکوماس، وزیر خارجه آلمان که حتی با رفتن ترامپ و آمدن یک رئیس جمهور دموکرات در کاخ سفید اختلافات آمریکا و آلمان به راحتی قابل حل نیست، اضافه کرد:  آنها می‌دانند که سیاستی که ترامپ در قبال اتحادیه اروپا و کشورهای محور اروپایی چون آلمان و فرانسه اجرا می‌کند، پیش از او توسط بوش پسر و اوباما هم به شکل دیگر دنبال می‌شد؛ اما ترامپ به حرکت این تغییر سیاست سرعت بخشیده است.

 

سیاست واحد آمریکا در قبال تضعیف اروپا

وی با اشاره به تنش‌های میان آمریکا و روسیه بر سر ایجاد سپر دفاع موشکی در اروپا در زمان اوباما که با تلاش اروپا، با تعدیل و تغییراتی انجام شد، گفت: در دولت‌های آمریکا تنها در شکل اجرای این سیاست تفاوت وجود دارد. در دوره اوباما تلاش می‌شد با سیاست چندجانبه‌گرایانه و نگاه بلند مدت این تغییرات صورت گیرد و نه با شتابی که ترامپ در پیش گرفته است. در مورد خروج بخشی از نظامیان آمریکا از آلمان هم تنها در شکل اجرا مخالفت‌هایی وجود دارد، ولی در اصل و ماهیت آن اختلاف جدی وجود ندارد.

مکی همچنین به زیر سوال رفتن فلسفه وجودی پیمان ناتو بعد از فروپاشی شوروی و لحن تند، شفاف و صریح ترامپ خطاب به آلمان در رابطه با ضرورت پرداخت هزینه‌های تامین امنیت و افزایش سهم این کشور در بودجه نظامی ناتو اشاره کرد و ادامه داد: اینکه آلمان‌ها در حد انتظار ترامپ بودجه نظامی خود را در ناتو افزایش ندادند هم می‌تواند یکی از ریشه‌ها و عوامل تصمیمات دولت ترامپ برای خروج بخشی از نظامیان آمریکا از آلمان باشد.

 

تلاش اروپا برای دستیابی به سازوکار جدید امنیتی با آمریکا

وی با اشاره به اظهارات جان بولتون که گفته بود اگر ترامپ دوباره درانتخابات پیروز شود، بحث خروج از ناتو را به اجرا خواهد گذاشت، تصریح کرد: این مسائل نشان می‌دهد در شرایطی که اروپایی‌ها خودشان هنوز به یک اجماع امنیتی دست پیدا نکرده‌اند، نمی خواهند چتر امنیتی ناتو از بین برود؛ چرا که به نوعی از بین رفتن این چتر شکاف و اختلاف سیاسی در اروپا را افزایش خواهد داد. آنها می‌خواهند ابتدا سازوکار و ترتیبات امنیتی اروپایی به یک سرانجامی برسد تا بتوانند بعد از آن در مورد مشارکت امنیتی خود با آمریکایی‌ها به جمع‌بندی جدیدی دست پیدا کنند.

این کارشناس مسائل بین‌الملل در خصوص دیگر دلایل مخالفت مرکل با تصمیم خروج نظامیان آمریکا از آلمان، اظهار داشت: حضور بلند مدت نظامیان آمریکا در خاک آلمان، زنجیره‌ای از مشاغل را در شهرهایی که آنها حضور داشتند، ایجاد کرده بود و با خروج بخشی از آنها، بسیاری از این مشاغل از بین می‌رود و از این جهت دولت آلمان دچار فشارهایی از سوی اتحادیه‌های کارگری و برخی جریانات سیاسی به دلیل رویکردهایش در عرصه سیاست خارجی خواهد شد.

 

تغییرات سیاسی – امنیتی در چهره اروپا با خروج نظامیان آمریکا از آلمان

مکی با بیان اینکه استقرار بخشی از نیروهای نظامی آمریکا در کشورهای شرق اروپا قطعا تغییراتی در چهره سیاسی – امنیتی آن ایجاد می‌کند، توضیح داد: آنچه موجب شد اتحادیه اروپا در شش دهه گذشته موفق‌ترین اتحاد هم‌گرایانه باشد بحث اجماع‌سازی بود که بر مبنای آن دولت‌های اروپایی به خصوص فرانسه و آلمان توانسته بودند روند همگرایی را با تمام ناکامی‌ها و شکست‌هایی که در بسیاری از روندها داشتند، به پیش ببرند و اتحادیه‌ای را با 27 عضو تشکیل دهند. اگر این سیاست آمریکا به خوبی پیش رود، کاملا در جهت ایجاد واگرایی در اتحادیه اروپا است.

 

خروج نظامیان آمریکا از آلمان در جهت تشدید سیاست واگرایی در اتحادیه اروپا

وی ادامه داد: اگر نظامیان آمریکا از اروپا خارج می‌شدند، شاید اروپایی‌ها می‌توانستند به راحتی اجماع‌سازی‌های بیشتری در عرصه سیاست خارجی ایجاد کنند؛ چرا که وقتی چتر امنیتی آمریکا و ناتو نباشد، کشورهای شرق اروپا قطعا تلاش خواهند کرد همسویی و همراهی بیشتری با کشورهای محور اروپا به خصوص آلمان و فرانسه داشته باشند؛ اما وقتی قرار است این نیروها به بخش دیگر اروپا متمرکز شوند و پیوندها و توافقات نظامی بلندمدتی با آمریکا بسته شود، وضعیت تفاوت خواهد کرد و این مسئله اختلافات و شکاف‌های سیاسی در داخل اتحادیه اروپا را افزایش خواهد داد.

مکی تاکید کرد: با افزایش شکاف‌ها قطعا از جایگاه اتحادیه اروپا، فرانسه و آلمان به عنوان قدرت‌های محور اروپا کاسته خواهد شد و توان و ظرفیت این دو کشور در اتحادیه اروپا کاهش خواهد یافت، ضمن اینکه با خروج انگلیس از اتحادیه اروپا قطعا ابعاد این آسیب بیشتر خواهد شد.

0 Comments

یک دیدگاه بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *