جدیدترین مطالب

چشم‌انداز رقابت ژئوپلیتیکی قدرت‌های بزرگ در قفقاز

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل قفقاز گفت: اگر روند واگرایی کشورهای منطقه به‌ویژه جمهوری‌های ارمنستان و آذربایجان از روسیه با سرعت اتفاق بیفتد، ممکن است روس‌ها واکنش جدی‌تری نسبت به آن نشان داده و حتی با استفاده از قدرت سخت از تغییر نظم سنتی منطقه جلوگیری کنند.

تحلیلی بر تقابل نظامی ایران و رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل غرب آسیا گفت: جمهوری اسلامی ایران در واپسین ساعات 26 فروردین، حمله‌ای موشکی و پهپادی را علیه سرزمین‌های اشغالی آغاز کرد که تا صبح روز بعد ادامه داشت. این در حالی بود که علی رغم اطلاع‌رسانی قبلی ایران به برخی کشورهای منطقه‌ای و فرامنطقه‌ای درباره قطعی بودن پاسخ و اقدام نظامی کشورمان، آمریکا و رژیم اسرائیل نتوانستند مانع از انجام این حمله شوند.

چالش‌های پیش‌روی مودی در انتخابات سراسری هند

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل شرق آسیا گفت: علیرغم شانس پیروزی، لیکن احتمالا تعداد کرسی‌هایی که نارندار مودی، نخست وزیر هند در پارلمان آینده این کشور در اختیار خواهد داشت، کمتر باشد، چون به نظر می‌رسد مسلمانان و دیگر اقوام هند در انتخابات سراسری به سمت احزاب مخالف حزب حاکم حرکت کنند.

پیچیدگی‌ها و ضرورت مقابله با داعش خراسان

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: با قدرت‌گیری طالبان در افغانستان موضوع داعش خراسان و درگیری این دو گروه و گسترش دامنه تهدیدات امنیتی آن در منطقه بیشتر از گذشته اهمیت پیدا کرده است، زیرا فعالیت‌های تروریستی این گروه تروریستی، اختلال در امنیت منطقه را به همراه دارد. علاوه بر این، حمایت از فعالیت‌های انتحاری و افراد مسلح در منطقه، امنیت ایران را نیز به خطر انداخته است. از این رو، داعش خراسان به‌عنوان یک تهدید مهم برای امنیت شرقی کشورمان شناخته می‌شود.

برخورد تبعیض آمیز دبیرکل سازمان ملل در قبال تنش ایران و رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین – تحلیل و گفتگو: حقوقدانان بین‌المللی معتقدند اگر آمریکا و کشورهای غربی اقدام ایران را به‌عنوان یک اقدام دفاعی به رسمیت می‌شناختند، حمله احتمالی مجدد رژیم اسرائیل به ایران یک اقدام تهاجمی محسوب می‌شد و نتانیاهو نمی‌توانست در صحنه بین‌المللی توجیهی برای آن داشته باشد.

همکاری در حوزه انرژی؛ مانع بروز شکاف در روابط آذربایجان – اتحادیه اروپا؟

شورای راهبردی آنلاین-رصد: پرچم جمهوری آذربایجان در سال 2001 در شورای اروپا برافراشته شد، اما عضویتش در مجمع پارلمانی این شورا 23 سال بعد، به دلیل سوابق ضعیف حقوق بشری به حالت تعلیق درآمد. این مساله نشان دهنده تنش‌هایی رو به رشد میان باکو و برخی کشورهای غربی است.

چشم‌انداز روابط اقلیم کردستان با بغداد

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل عراق گفت: با نزدیک شدن ترکیه به دولت مرکزی عراق، اقلیم کردستان در آینده از بسیاری از ادعاهایی که درباره خودمختاری این منطقه داشته است، فاصله خواهد گرفت و بیشتر به دولت مرکزی وابسته می‌شود.

Loading

أحدث المقالات

اردن: فاجعه انسانی در غزه رو به وخامت است

تهران- ایرنا- وزیر امور خارجه و مهاجران اردن، امروز (شنبه) با بیان اینکه فاجعه انسانی در نوار غزه بدون راه حل های مشخص در حال بدتر شدن است، تاکید کرد: در حال حاضر هیچ چشم اندازی برای پایان دادن به تجاوزات علیه نوار غزه وجود ندارد.

مقابله با آمریکا؛ هدف مشترک تهران – مسکو

مدیر بخش بین‌الملل راسیا سگودنیا در گفتگویی گفت: ایران و روسیه با یک هدف مشترک به مقابله با غرب و اآریکا پرداخته، متحد شدند و همکاری‌ها را در این قالب پیش بردند.

کمبود شدید سرباز در اوکراین/ ارسال مهمات غربی چاره کار نیست

تهران- ایرنا- «ولودمیر اولنیک» نماینده پیشین پارلمان اوکراین، کمبود سرباز را مهمترین چالش پیش‌روی کشورش در مسیر جنگ با روسیه دانست و گفت که ارائه مهمات به کی‌یف از سوی غرب نمی‌تواند این وضعیت را جبران کند.

Loading

راه‌های پیگیری جنایت بین‌المللی آمریکا علیه هواپیمای مسافری ایران

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک استاد حقوق بین‌الملل با تأکید بر ضرورت پیگیری حقوقی تعرض جنگنده‌های آمریکا به هواپیمای مسافربری ایران، گفت: این اقدام یک جنایت بین‌المللی است و قطعاً در مجامع بین‌المللی محکوم است. ملت‌ها باید بدانند آمریکایی‌ها چگونه وحشیانه برخورد می‌کنند.

دکتر غلامرضا خواجی در گفتگو با سایت شورای راهبردی روابط خارجی با اشاره به اقدام جنگنده‌های آمریکایی در تعرض به هواپیمای ایرانی بر فراز آسمان سوریه، خاطرنشان کرد: متاسفانه آمریکایی‌ها خود را مقید به رعایت مقررات بین‌الملل نمی‌دانند و به حقوق بین‌الملل اعتقاد ندارد. آن‌ها تصور می‌کنند حقوق آمریکا برتر است و از لحاظ بین‌المللی قوانین سیستم داخلی خود را بر امور بین‌المللی حاکم می‌دانند.

وی افزود: در تجاوزی که به آسمان سوریه و هواپیمای ایرانی صورت گرفته اعلام کرده‌اند ما برای امنیت خارجی آمریکا موظفیم هواپیمای مسافربری را که به نظرمان مشکوک می‌آید، بازدید بصری کنیم و مقداری دلهره برای آن‌ها ایجاد کنیم. این اقدامات کاملا خلاف موازین و حقوق بین‌الملل است.

این عضو هیات علمی گروه حقوق دانشگاه فردوسی مشهد با اشاره به اسنادی که به صورت مستقیم و غیرمستقیم، امنیت مسافران را حین پرواز تضمین می‌کند، تأکید کرد: از چند جهت این اقدام آمریکایی‌ها خلاف قانون است. بر اساس کنوانسیون شیکاگو، مصوب 1944، امنیت پرواز و مسافر تمام هواپیماهای مسافربری و باربری که در ایکائو به ثبت رسیده‌اند و هواپیمایی ماهان هم جزو آن‌ها است، از مبدا تا مقصد تحت حمایت این کنوانسیون بین‌المللی و همچنین کشور مقصد است.

خواجی ادامه داد: بر اساس کنوانسیون شیکاگو این هواپیما باید از مبدا تا مقصد، بدون هیچ گونه مزاحمتی حرکت کند، چه از طرف کشور مقصد و چه کشور ثالث که آمریکایی‌ها این قانون را نقض کرده‌اند.

 

اقدام جنگنده‌های آمریکایی، تجاوز جنگی و خلاف مقررات بین‌المللی

وی با بیان اینکه وقتی سوریه اجازه می‌دهد که هواپیمای مسافربری بر اساس کنوانسیون و توافقات کشورها، وارد آسمان کشورش شود طبیعتا مسئولیت امنیت آن را هم برعهده دارد، گفت: سوریه اعلام کرده است که این هواپیما متجاوز بوده، بنابراین این مسئولیت از دوش سوریه برداشته می‌شود و حضور هواپیمای جنگنده آمریکایی در فضای سوریه خلاف مقررات بوده است. بنابراین باید بررسی شود که این هواپیما بر اساس کدام مقررات بین‌المللی در فضای سوریه به پرواز درآمده است. هواپیمای جنگی آمریکا مجوز نداشته، بنابراین این تجاوز جنگی و خلاف مقررات بین‌المللی است.

این استاد حقوق بین‌الملل ضمن تأکید بر اینکه قانونی درباره تهدید هواپیمای مسافربری وجود ندارد مگر اینکه ثابت شده باشد که آن هواپیما در حال انجام حرکت تروریستی بوده است، اضافه کرد: هیچ‌یک از هواپیماهای نظامی مجاز به تردد در مسیرهای هواپیماهای غیرنظامی نیستند و اگر در این مسیرها حضور یابند نقض قوانین بین‌المللی است.

 

مسیرهای پیگیری حقوقی تعرض به هواپیمای مسافربری

خواجی با اشاره به جراحات، صدمات فیزیکی و فشارهای روانی و استرسی که برای مسافران این هواپیما در حین این اقدام جنگنده‌های آمریکایی ایجاد شده است، ادامه داد: این اقدام آمریکا، تجاوز به کشور ایران محسوب می‌شود، چرا که هواپیما جزیی از خاک کشور محسوب می‌شود. تجاوز به خاک یک کشور، مسئولیت بین‌المللی دارد و باید در قبال تک تک آن افراد در چارچوب مسئولیت حقوقی و کیفری که شامل این اقدام می‌شود پاسخگو باشد. باید تمام خسارات را جبران کند. بنابراین هر کدام از این مسافران می‌تواند در دادگاه‌ها شکایت کیفری و حقوقی را مطرح کند از جمله در کشور خودمان هم می‌تواند این طرح دعوا انجام شود. آن‌ها حتی می‌توانند وکیل بگیرند و در خاک آمریکا هم این طرح دعوا را مطرح کنند.

 

ملت‌ها باید بدانند آمریکایی‌ها چگونه وحشیانه برخورد می‌کنند

این استاد دانشگاه تأکید کرد: طرح این دعوا بسیار اهمیت دارد و ایران باید این مسئله را دنبال کند. با این اقدام در عرصه سیاسی و اجتماعی واقعا وجاهت و آبروی مقامات آمریکا در افکار عمومی ملت‌ها می‌رود، چرا که یک هواپیمای نظامی، هواپیمای مسافربری را تهدید کرده است! ملت‌ها باید بدانند آمریکایی‌ها چگونه وحشیانه برخورد می‌کنند. این یک جنایت بین‌المللی است و از لحاظ سیاسی و اجتماعی ضربه‌ای برای آمریکایی‌ها است و افکار عمومی جهانی قطعاً آن را محکوم می‌کند و مطمئنا در دادگاه‌ها محکوم می‌شود.

وی همچنین گفت: ایران باید این مسئله را به دیوان بین‌المللی دادگستری که ما در آنجا هم چند بار علیه آمریکایی‌ها شکایت کرده‌ایم، ببرد. بر اساس اساسنامه این دیوان می‌توانیم طرح دعوا کنیم. باید پرونده دیگری را علیه آمریکایی‌ها برای نقض قرارداد 1955 باز کنیم که این مسیر از لحاظ شکلی بسیار جواب می‌دهد.

 

ضرورت پیگیری در سازمان ملل

خواجی گفت: ایران باید برای احقاق حقوق خود این مطلب را به عنوان تهدید، در مجمع عمومی سازمان ملل هم مطرح کند. وی افزود: ایران علاوه بر بردن شکایت به ایکائو، می‌تواند از طریق سوریه طرح دعوا کند. این اقدام علی الاصول محکوم است و متجاوز شناخته می‌شود.

0 Comments

یک دیدگاه بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *