جدیدترین مطالب

پیامدهای تنش نظامی ایران و رژیم صهیونیستی بر جنگ غزه

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل منطقه گفت: یکی از ابعاد راهبردی و بلندمدت پاسخ سخت موشکی – پهپادی ایران به سرزمین‌های اشغالی، عقب‌‌ نشینی بیش‌از‌پیش رژیم صهیونیستی از مواضع خود در جنگ غزه خواهد بود.

چشم‌انداز رقابت ژئوپلیتیکی قدرت‌های بزرگ در قفقاز

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل قفقاز گفت: اگر روند واگرایی کشورهای منطقه به‌ویژه جمهوری‌های ارمنستان و آذربایجان از روسیه با سرعت اتفاق بیفتد، ممکن است روس‌ها واکنش جدی‌تری نسبت به آن نشان داده و حتی با استفاده از قدرت سخت از تغییر نظم سنتی منطقه جلوگیری کنند.

تحلیلی بر تقابل نظامی ایران و رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل غرب آسیا گفت: جمهوری اسلامی ایران در واپسین ساعات 26 فروردین، حمله‌ای موشکی و پهپادی را علیه سرزمین‌های اشغالی آغاز کرد که تا صبح روز بعد ادامه داشت. این در حالی بود که علی رغم اطلاع‌رسانی قبلی ایران به برخی کشورهای منطقه‌ای و فرامنطقه‌ای درباره قطعی بودن پاسخ و اقدام نظامی کشورمان، آمریکا و رژیم اسرائیل نتوانستند مانع از انجام این حمله شوند.

چالش‌های پیش‌روی مودی در انتخابات سراسری هند

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل شرق آسیا گفت: علیرغم شانس پیروزی، لیکن احتمالا تعداد کرسی‌هایی که نارندار مودی، نخست وزیر هند در پارلمان آینده این کشور در اختیار خواهد داشت، کمتر باشد، چون به نظر می‌رسد مسلمانان و دیگر اقوام هند در انتخابات سراسری به سمت احزاب مخالف حزب حاکم حرکت کنند.

پیچیدگی‌ها و ضرورت مقابله با داعش خراسان

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: با قدرت‌گیری طالبان در افغانستان موضوع داعش خراسان و درگیری این دو گروه و گسترش دامنه تهدیدات امنیتی آن در منطقه بیشتر از گذشته اهمیت پیدا کرده است، زیرا فعالیت‌های تروریستی این گروه تروریستی، اختلال در امنیت منطقه را به همراه دارد. علاوه بر این، حمایت از فعالیت‌های انتحاری و افراد مسلح در منطقه، امنیت ایران را نیز به خطر انداخته است. از این رو، داعش خراسان به‌عنوان یک تهدید مهم برای امنیت شرقی کشورمان شناخته می‌شود.

برخورد تبعیض آمیز دبیرکل سازمان ملل در قبال تنش ایران و رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین – تحلیل و گفتگو: حقوقدانان بین‌المللی معتقدند اگر آمریکا و کشورهای غربی اقدام ایران را به‌عنوان یک اقدام دفاعی به رسمیت می‌شناختند، حمله احتمالی مجدد رژیم اسرائیل به ایران یک اقدام تهاجمی محسوب می‌شد و نتانیاهو نمی‌توانست در صحنه بین‌المللی توجیهی برای آن داشته باشد.

همکاری در حوزه انرژی؛ مانع بروز شکاف در روابط آذربایجان – اتحادیه اروپا؟

شورای راهبردی آنلاین-رصد: پرچم جمهوری آذربایجان در سال 2001 در شورای اروپا برافراشته شد، اما عضویتش در مجمع پارلمانی این شورا 23 سال بعد، به دلیل سوابق ضعیف حقوق بشری به حالت تعلیق درآمد. این مساله نشان دهنده تنش‌هایی رو به رشد میان باکو و برخی کشورهای غربی است.

Loading

أحدث المقالات

ببینید | جولان تانک پیشرفته آمریکایی در خیابان‌های روسیه

نظامیان روس در حال جابه‌جاییِ تانک آبرامز ساخت آمریکا از منطقهٔ عملیاتی به مسکو هستند و قرار است این تانک همراه با برخی غنائم جنگی در منطقه‌ای در مسکو به نمایش گذاشته شود. اوکراین به طور موقت تانک‌های آمریکایی آبرامز را به دلیل نگرانی از پهپادهای روسی از مقدم نبرد عقب کشیده است./فارس

ائتلاف‌سازی عربی ضدتهران بعد از وعده صادق!

ائتلاف‌سازی عربی ضدتهران بعد از وعده صادق!

با وجود آنکه ۱۵ روز از پاسخ موشکی و پهپادی ۲۶ فروردین‌ماه (۱۳ آوریل) ایران به اسرائیل که از آن به نام عملیات «وعده صادق» یاد می‌شود، گذشته اما هم‌چنان این اتفاق از جنبه‌های متفاوتی قابل ارزیابی است که یکی از آنها ناظر به احتمال تقویت جبهه عربی برای توازن با ایران است. آن‌گونه که برخی باور دارند زمانی که ایران در یک واکنش غیرقابل پیش‌بینی به حمله اسرائیل به سفارتش در دمشق، بیش از ۳۰۰ موشک و پهپاد به اسرائیل شلیک کرد، عملا یک پوست‌اندازی در توازن‌بخشی کشورهای عربی بین تهران و تل‌آویو شکل گرفته است.
Loading

نقش دلار در دهه آینده؟

شورای راهبردی آنلاین – رصد: دهه 2010 دهه‌ای توام با مشکلات کلان اقتصادی بود که تحولات سیاسی مثبت و منفی در پی داشت. بحران مالی 2008 پیامدهای چشمگیری از بحران بدهی اروپا گرفته تا ضعف اقتصادی فزاینده چین را به دنبال داشت. با این حال، برخلاف تاثیر بحران مالی، محرک‌های پولی نادرست، ظهور بازارهای جهانی جدید و سیاست‌های تحریمی تهاجمی واشنگتن، سهم دلار در حجم معاملات همچنان در صدر باقی ماند.

مایکل گرینوالد در یادداشتی که اندیشکده بلفر آن را منتشر کرد؛ نوشت: از سوی دیگر، سیاست‌گذاری‌های پویا و تهاجمی چین و اصرار این کشور بر قدرت مالی خود که در طرح جاده و کمربند تبلور یافته بود، موجب تغییر موازنه قدرت جهانی شد.

اگرچه این تحولات، اقتصاد ناسالم جهانی (ازجمله سیاست نرخ بهره منفی) را به چالش کشید، اما همانطور که آخرین بررسی سه ساله بی‌ای اس (بانک تسویه حساب‌های بین‌المللی) نشان می‌دهد، بیشتر ارزهای مهم سیستم مالی بین‌المللی همچنان مقاوم ماندند.

آخرین بررسی بی‌ای اس نشان می‌دهد که عملکرد مشتقات ارزی پس از کاهشی کوتاه در سال 2016 (بخاطر حوادث خاص و تغییرات نظارتی) به مسیر صعودی خود بازگشته است. در میان اقتصاد‌های پیشرفته، سهم دلار در تراکنش‌های سواپ ارز خارجی بیش از همه بوده و 90 درصد معاملات را به خود اختصاص داده است.

از نظر جغرافیایی، دلار همچنان ارز برتر بازارهای نوظهور بوده است، اگرچه تمایل معامله‌کنندگان در بازار نوظهور اروپا باعث رشد یورو شده است. در خصوص اقتصادهای پیشرفته و بازارهای نوظهور، فعالیت‌ها بیشتر در مراکز مالی سنتی متمرکز شده و نیویورک، لندن و سنگاپور پیشتاز جهان هستند.

برخلاف تغییرات کلانی که اقدامات دولت‌ها و بازارها را شکل می‌دهد، نهادهای ارزی دهه 2010 کاملا متعارف بوده‌اند. دلار در بازارهای مشتق و همچنین در دیگر  فعالیت‌های ارزی نظیر وام‌های بین‌المللی، ذخایر بانک مرکزی و تجارت نقش اول را ایفا کرده است. همزمان، رقبای دلار، یعنی یورو و رنمینبی، با چالش‌های خاص خود مواجه است و این چالش‌ها از جذابیت بین‌المللی آنها کاسته است.

در دهه 2010، بحران بدهی اروپا و احتمال فروپاشی منطقه یورو قدرت بین‌المللی ارز یورو را تحت‌الشعاع قرار داد. علیرغم ایجاد ثبات و هماهنگی بیشتر در بازارهای اصلی و تابعه، قدرت بین‌المللی یورو همچنان به اصلاحات مالی وابسته است که از نظر سیاسی حساس محسوب می‌شود. این اصلاحات باید بواسطه تامین دارایی‌های امن مبتنی بر یورو و مشوق‌های مالی برای سرمایه گذاران دولتی و خصوصی تقویت شود.

در دهه 2020، یورو احتمالا با دوراهی دشوار حل و فصل مسائل اصلی و یا پتانسیل بحران وجودی مواجه خواهد شد. از سوی دیگر، ظهور بین‌المللی رنمینبی به واسطه کنترل رسمی بعد از بحران مالی 2015 متوقف شده است. با این حال، به نظر می‌رسد که مقامات لحن خود را در بخش مالی تغییر داده و از آزادی بیشتر برای بازیگران خارجی خبر داده‌اند که البته انجام مشتاقانه چنین امری با توجه به تداوم بی‌ثباتی مالی چین، کمی دشوار است. رشد اقتصادی چین با موانع مهمی مواجه بوده است، به‌طوری‌که اقتصاد سیاسی پکن را به چالش کشیده و سوالات جدی در مورد آینده بازار سرمایه این کشور پیش کشیده است. نقش رنمینبی در دهه آینده ضعیف خواهد شد و به چگونگی حل و فصل این مسائل بستگی خواهد داشت.

در دهه آینده، بزرگ‌ترین تغییر احتمالا در مراکز مالی ارزی روی خواهد داد. از میان چهار مرکز مالی سنتی، نقش هنگ کنگ و لندن در بازار مالی بین‌المللی با تهدید وجودی مواجه خواهند شد. اگرچه سهم لندن در ابزارهای مشتقه وابسته به دلار در صدر خواهد بود، اما این سهم احتمالا به گسترش هم ارزی وابسته خواهد بود که آن هم به لحاظ سیاسی مناقشه‌آمیز است. از سوی دیگر، تداوم اعتراضات هنگ کنگ به تردیدها در مورد اعتبار «یک کشور، دو سیستم» دامن زده و احتمالا به فروپاشی نهایی این سیستم کمک خواهد کرد، چراکه بازارهای ساحلی چین احتمالا مشارکت خارجی بیشتری جذب خواهد کرد.

دهه گذشته پرسش‌های جدی در مورد ساختار و عملکرد بازارهای مالی جهان پیش کشیده و بلاتکلیفی‌های زیادی بر جای گذاشته است. گذشته از این پرسش ها، دهه 2020 احتمالا شاهد روندی خواهد بود که ساختار بازارهای مالی بین‌المللی را شکل خواهد داد. همان طور که فن‌آوری‌های مالی موجب افزایش تاثیر شبکه‌ها در بازار مشتقه‌ها شده است، توسعه سریع پلتفرم‌های پرداخت سریع نیز کاملا برعکس عمل کرده و تاثیر شبکه‌های مرتبط با دلار را کاهش خواهد داد.

در صورت اصلاحات مناسب، رنمینبی می‌تواند به واسطه سیستم پیشرفته پرداخت موبایل چین تقویت شود و بانک‌های سنتی وابسته خود را به انجام پرداخت سریع واقعی قادر سازد. علاوه بر این، مسیر جنگ تجاری چین و انگلیس به همراه چالش‌های خاص فراروی هنگ کنگ، ممکن است باعث تقویت مراکز مالی منطقه‌ای، نظیر توکیو یا سنگاپور شود. همچنین، احتمال دارد که این جنگ تجاری کانون‌های اقتصادی بیشتری را به‌وجود آورد. دهه 2020 جواب‌هایی خوب و بد برای بسیاری از (نه همه) پرسش‌های ارزی در دهه 2010 به همراه خواهد داشت.

0 Comments

یک دیدگاه بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *