جدیدترین مطالب

پیامدهای تنش نظامی ایران و رژیم صهیونیستی بر جنگ غزه

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل منطقه گفت: یکی از ابعاد راهبردی و بلندمدت پاسخ سخت موشکی – پهپادی ایران به سرزمین‌های اشغالی، عقب‌‌ نشینی بیش‌از‌پیش رژیم صهیونیستی از مواضع خود در جنگ غزه خواهد بود.

چشم‌انداز رقابت ژئوپلیتیکی قدرت‌های بزرگ در قفقاز

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل قفقاز گفت: اگر روند واگرایی کشورهای منطقه به‌ویژه جمهوری‌های ارمنستان و آذربایجان از روسیه با سرعت اتفاق بیفتد، ممکن است روس‌ها واکنش جدی‌تری نسبت به آن نشان داده و حتی با استفاده از قدرت سخت از تغییر نظم سنتی منطقه جلوگیری کنند.

تحلیلی بر تقابل نظامی ایران و رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل غرب آسیا گفت: جمهوری اسلامی ایران در واپسین ساعات 26 فروردین، حمله‌ای موشکی و پهپادی را علیه سرزمین‌های اشغالی آغاز کرد که تا صبح روز بعد ادامه داشت. این در حالی بود که علی رغم اطلاع‌رسانی قبلی ایران به برخی کشورهای منطقه‌ای و فرامنطقه‌ای درباره قطعی بودن پاسخ و اقدام نظامی کشورمان، آمریکا و رژیم اسرائیل نتوانستند مانع از انجام این حمله شوند.

چالش‌های پیش‌روی مودی در انتخابات سراسری هند

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل شرق آسیا گفت: علیرغم شانس پیروزی، لیکن احتمالا تعداد کرسی‌هایی که نارندار مودی، نخست وزیر هند در پارلمان آینده این کشور در اختیار خواهد داشت، کمتر باشد، چون به نظر می‌رسد مسلمانان و دیگر اقوام هند در انتخابات سراسری به سمت احزاب مخالف حزب حاکم حرکت کنند.

پیچیدگی‌ها و ضرورت مقابله با داعش خراسان

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: با قدرت‌گیری طالبان در افغانستان موضوع داعش خراسان و درگیری این دو گروه و گسترش دامنه تهدیدات امنیتی آن در منطقه بیشتر از گذشته اهمیت پیدا کرده است، زیرا فعالیت‌های تروریستی این گروه تروریستی، اختلال در امنیت منطقه را به همراه دارد. علاوه بر این، حمایت از فعالیت‌های انتحاری و افراد مسلح در منطقه، امنیت ایران را نیز به خطر انداخته است. از این رو، داعش خراسان به‌عنوان یک تهدید مهم برای امنیت شرقی کشورمان شناخته می‌شود.

برخورد تبعیض آمیز دبیرکل سازمان ملل در قبال تنش ایران و رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین – تحلیل و گفتگو: حقوقدانان بین‌المللی معتقدند اگر آمریکا و کشورهای غربی اقدام ایران را به‌عنوان یک اقدام دفاعی به رسمیت می‌شناختند، حمله احتمالی مجدد رژیم اسرائیل به ایران یک اقدام تهاجمی محسوب می‌شد و نتانیاهو نمی‌توانست در صحنه بین‌المللی توجیهی برای آن داشته باشد.

همکاری در حوزه انرژی؛ مانع بروز شکاف در روابط آذربایجان – اتحادیه اروپا؟

شورای راهبردی آنلاین-رصد: پرچم جمهوری آذربایجان در سال 2001 در شورای اروپا برافراشته شد، اما عضویتش در مجمع پارلمانی این شورا 23 سال بعد، به دلیل سوابق ضعیف حقوق بشری به حالت تعلیق درآمد. این مساله نشان دهنده تنش‌هایی رو به رشد میان باکو و برخی کشورهای غربی است.

Loading

أحدث المقالات

طالبان باید از قواعد و قوانین مرزبانی تمکین کند

طالبان باید از قواعد و قوانین مرزبانی تمکین کند

عبدالمحمد طاهری می گوید: دستگیری مرزبانان ایرانی صرفا یک جنبه ندارد. جنبه مهم‌ تر دیگر این است که ثابت شد طالبان فارغ از قرائت‌های ایدئولوژیک تندروانه خود که می‌تواند یک تهدید امنیتی باشد، مشخصا در موضوع سرزمین‌های ایران پشت دیوار مرزی حاضر به همکاری با ایران نخواهد بود. به بیان دیگر این دست رفتارها نشان از سخت‌گیری طالبان دارد و همزمان با آن مویدی بر آن است که طالبان هیچ گونه قاعده و قانونی در حوزه مرزبانی و مرزداری را ملاک عمل و رفتار خود قرار نمی‌دهد و کوچک‌ترین توجهی هم به قراردادهای فی ما بین برای ترسیم مرز دو کشور ندارد.

جنبش دانشجویی دانشگاه کلمبیای آمریکا؛ از آپارتاید در آفریقای جنوبی تا جنگ اسرائیل در غزه  

نیویورک – ایرنا- جنبش «همبستگی با مردم غزه» این بار نه از کف خیابان های آمریکا و توسط گروههای سیاسی بلکه از سوی دانشجویان به پا خواسته است که مرکز آن دانشگاه کلمبیای نیویورک است؛ دانشگاهی که از آپارتاید در آفریقای جنوبی تا جنگ کنونی اسرائیل در غزه سابقه حرکاتی تاثیرگذار داشته است.

فارن پالسی: اعتراهای دانشجویی در آمریکا روابط مستحکم واشنگتن با اسرائیل را برملا کرد

تهران- ایرنا- نشریه فارن پالسی در گزارشی، نوشت: اعتراض‌های دانشجویی در آمریکا آنچنان که برخی ادعا می‌کنند، بحران فرهنگی یا آموزش عالی ایالات متحده نیست بلکه یک بحران سیاسی در آمریکا است که ریشه در سیاست خارجی واشنگتن و به ویژه روابط نزدیک، مستحکم و طولانی‌مدت آنها با (رژیم) اسرائیل دارد.

Loading

سناریوهای پیش‌روی بحران لیبی

۱۳۹۸/۱۰/۲۷ | خبر تاپ, سیاسی, گفتگو

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: در لیبی حمایت‌های نظامی و مادی گسترده‌ای از ژنرال حفتر صورت می‌گیرد و در سطح منطقه نیز اردن، سودان، امارات و مصر از وی حمایت‌های لجستیکی، مالی و نظامی به عمل می‌آورند. از این رو احتمال پیروزی وی و شکست فائز السراج یکی از سناریوهای پیش‌رو است.

روز دوشنبه بعد از ساعت‌ها گفتگو میان خلیفه حفتر، فرمانده نیروهای مستقر در شرق موسوم به ارتش ملی لیبی و فائز السراج، نخست‌وزیر دولت وفاق ملی لیبی که توسط روسیه و ترکیه در مسکو ترتیب داده شده بود، خلیفه حفتر، بدون اظهارنظر در باب توافقنامه آتش بسی که پیش‌تر فائز السراج آن را امضا کرده بود، مسکو را ترک کرد. ظاهراً خلیفه حفتر گفته است تا زمانی که جدول زمانی مشخصی برای برچیدن شبه‌نظامیان تعیین نشود، توافقنامه آتش‌بس با دولت وفاق ملی را امضا نخواهد کرد. صبری انوشه، کارشناس مسائل منطقه آفریقا در گفتگو با سایت شورای راهبردی روابط خارجی به بررسی ابعاد مختلف این موضوع و سناریوهای پیش رو در لیبی پرداخته است.

 

آنچه در ادامه می‌خوانید، متن کامل این گفتگوست:

پرسش: به نظر شما مهم‌ترین دلایل اختلاف‌نظر حفتر و سراج در نشست مسکو چه بود؟

برای بررسی اختلاف‌نظرهای اخیر باید به دلایل حمله ژنرال حفتر به طرابلس بپردازیم؛ بهانه حمله ژنرال حفتر به طرابلس این بود که گروه‌های جهادی و سلفی- تکفیری در آن منطقه حضور داشتند و او هدف از این حمله را پاکسازی طرابلس از این نیروها عنوان کرده بود.

جنگی که از آوریل 2019 در لیبی آغاز شده هنوز نیز ادامه دارد و این در حالی است که انتظار می‌رفت آتش‌بسی میان طرفین صورت بگیرد؛ اما حفتر به دنبال آن است که دولت وفاق ملی را در لیبی از بین ببرد.

از سال 2018 تا به امروز چند کنفرانس بین‌المللی در مورد لیبی برگزار شد اما هیچ کدام به نتیجه‌ای نرسیده است؛ یک کنفرانس در پاریس و یکی هم در ایتالیا برگزار شد اما دو طرف در این کنفرانس‌ها به توافق نرسیدند. آلمان نیز می‌خواست کنفرانسی برگزار کند که تاکنون موفق به برگزاری آن نشده است.

پس از این تلاش‌ها، ترکیه و روسیه توافق کردند که کنفرانسی میان دو جناح لیبی در مسکو برگزار شود که هم حفتر و هم فائز السراج در آن شرکت کردند. از آنجایی که ژنرال حفتر خود را به لحاظ نظامی پیروز می‌داند و مدعی است که در سطح نظامی و موازنه قدرت برگه‌های بسیاری در اختیار دارد در این کنفرانس شرط و شروطی را برای امضای توافقنامه با فائز السراج مطرح کرد. از جمله حفتر خواهان آن شد که نظامیان در غرب کشور خلع سلاح شوند.

 

پرسش: آیا اکنون داعش در لیبی حضور دارد و اگر دارد در چه نقاطی متمرکز است؟

نیروهای داعشی در لیبی نیستند بلکه غرب از آن به عنوان یک ابزار مجازی برای دخالت‌های خود و برهم زدن اوضاع این کشور استفاده می‌کند. چرا که پیش از این سابقه سلفی‌گری و خشونت جهادی در لیبی وجود نداشته است.

 

پرسش: در حال حاضر نقش‌آفرینی نیروهای داخلی و خارجی در لیبی به چه صورت است؟

بازیگران داخلی در لیبی از دو اردوگاه شرق و غرب تشکیل شده‌اند که مرکز اردوگاه شرق، بنغازی و مرکز اردوگاه غرب نیز طرابلس است. همچنین هر کدام از این بازیگرها از نیروهای مختلفی تشکیل شده‌اند، یعنی اکنون در شرق و غرب لیبی دو دولت، پارلمان و ارتش مجزا وجود دارد؛ اما آنچه که در تحولات لیبی اثرگذار است نقش بازیگران بین‌المللی است. درواقع بعد از آنکه در سال ۲۰۱۱ معمر قذافی سقوط کرد نقش‌آفرینی بازیگران منطقه‌ای و بین‌المللی در صحنه لیبی منجر به آن شد که در این کشور صلح و امنیت برقرار نشود.

در حال حاضر عربستان سعودی، مصر و امارات از ژنرال حفتر حمایت می‌کنند و ترکیه و قطر نیز حامی فائز السراج هستند. البته در سطح بین‌المللی اکنون بیشتر قدرت‌ها تصمیم گرفته‌اند از حفتر حمایت کنند زیرا معتقدند وی می‌تواند پاسخگوی خواسته‌های بین‌المللی باشد و همچنین یک امنیت و ثباتی در این کشور و منطقه پیرامون آن ایجاد کند.

 

پرسش: با توجه به این مسائل سناریوهای پیش‌روی لیبی را چه می‌دانید؟

یکی از سناریوهای محتمل و بسیار بد این است که نیروهای ترکیه با مصر در این کشور درگیر شوند. شاهد بودیم که چندی پیش ترکیه تصمیم به اعزام نیروی نظامی به لیبی گرفت و مصر نیز خیلی بی‌میل نیست که با نیروهای ترکیه وارد تقابل شود؛ زیرا مصر حامی حفتر است و ترکیه در جبهه سراج قرار دارد.

اخیرا نیز ترکیه قراردادهایی با طرابلس امضا کرد مبنی بر اینکه ترکیه از طرابلس حمایت نظامی کند و قرارداد دیگر نیز مربوط به تعیین مرزهای دریایی است؛ بنابراین یکی از سناریوهای محتمل این است که لیبی تبدیل به صحنه جنگ نیابتی آنکارا – قاهره شود. سناریوی دیگر هم این است که ژنرال حفتر طرابلس را بگیرد و فائز السراج شکست بخورد. در این صورت حفتر، رئیس‌جمهور و رهبر لیبی خواهد شد.

باید توجه داشت که در لیبی حمایت‌های نظامی و مادی گسترده‌ای از ژنرال حفتر صورت می‌گیرد و در سطح منطقه نیز اردن، سودان، امارات و مصر از وی حمایت‌های لجستیکی، مالی و نظامی به عمل می‌آورند. از این رو احتمال پیروزی وی و شکست فائز السراج یکی از سناریوهای پیش‌رو است.

 

0 Comments

یک دیدگاه بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *