جدیدترین مطالب

چشم‌انداز رقابت ژئوپلیتیکی قدرت‌های بزرگ در قفقاز

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل قفقاز گفت: اگر روند واگرایی کشورهای منطقه به‌ویژه جمهوری‌های ارمنستان و آذربایجان از روسیه با سرعت اتفاق بیفتد، ممکن است روس‌ها واکنش جدی‌تری نسبت به آن نشان داده و حتی با استفاده از قدرت سخت از تغییر نظم سنتی منطقه جلوگیری کنند.

تحلیلی بر تقابل نظامی ایران و رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل غرب آسیا گفت: جمهوری اسلامی ایران در واپسین ساعات 26 فروردین، حمله‌ای موشکی و پهپادی را علیه سرزمین‌های اشغالی آغاز کرد که تا صبح روز بعد ادامه داشت. این در حالی بود که علی رغم اطلاع‌رسانی قبلی ایران به برخی کشورهای منطقه‌ای و فرامنطقه‌ای درباره قطعی بودن پاسخ و اقدام نظامی کشورمان، آمریکا و رژیم اسرائیل نتوانستند مانع از انجام این حمله شوند.

چالش‌های پیش‌روی مودی در انتخابات سراسری هند

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل شرق آسیا گفت: علیرغم شانس پیروزی، لیکن احتمالا تعداد کرسی‌هایی که نارندار مودی، نخست وزیر هند در پارلمان آینده این کشور در اختیار خواهد داشت، کمتر باشد، چون به نظر می‌رسد مسلمانان و دیگر اقوام هند در انتخابات سراسری به سمت احزاب مخالف حزب حاکم حرکت کنند.

پیچیدگی‌ها و ضرورت مقابله با داعش خراسان

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: با قدرت‌گیری طالبان در افغانستان موضوع داعش خراسان و درگیری این دو گروه و گسترش دامنه تهدیدات امنیتی آن در منطقه بیشتر از گذشته اهمیت پیدا کرده است، زیرا فعالیت‌های تروریستی این گروه تروریستی، اختلال در امنیت منطقه را به همراه دارد. علاوه بر این، حمایت از فعالیت‌های انتحاری و افراد مسلح در منطقه، امنیت ایران را نیز به خطر انداخته است. از این رو، داعش خراسان به‌عنوان یک تهدید مهم برای امنیت شرقی کشورمان شناخته می‌شود.

برخورد تبعیض آمیز دبیرکل سازمان ملل در قبال تنش ایران و رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین – تحلیل و گفتگو: حقوقدانان بین‌المللی معتقدند اگر آمریکا و کشورهای غربی اقدام ایران را به‌عنوان یک اقدام دفاعی به رسمیت می‌شناختند، حمله احتمالی مجدد رژیم اسرائیل به ایران یک اقدام تهاجمی محسوب می‌شد و نتانیاهو نمی‌توانست در صحنه بین‌المللی توجیهی برای آن داشته باشد.

همکاری در حوزه انرژی؛ مانع بروز شکاف در روابط آذربایجان – اتحادیه اروپا؟

شورای راهبردی آنلاین-رصد: پرچم جمهوری آذربایجان در سال 2001 در شورای اروپا برافراشته شد، اما عضویتش در مجمع پارلمانی این شورا 23 سال بعد، به دلیل سوابق ضعیف حقوق بشری به حالت تعلیق درآمد. این مساله نشان دهنده تنش‌هایی رو به رشد میان باکو و برخی کشورهای غربی است.

چشم‌انداز روابط اقلیم کردستان با بغداد

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل عراق گفت: با نزدیک شدن ترکیه به دولت مرکزی عراق، اقلیم کردستان در آینده از بسیاری از ادعاهایی که درباره خودمختاری این منطقه داشته است، فاصله خواهد گرفت و بیشتر به دولت مرکزی وابسته می‌شود.

Loading

أحدث المقالات

تهران اقدام آمریکا، انگلیس و کانادا در تحریم افراد و نهادهای نظامی ایران را محکوم کرد

ناصر کنعانی، سخنگوی وزارت خارجه ایران اقدام سه کشور آمریکا، انگلیس و کانادا در اعمال تحریم هایی علیه برخی افراد و نهادهای نیروهای مسلح ایران، همچنین قطعنامه پارلمان اروپا و طرح ادعاهایی علیه تهران را به شدت محکوم و از همراهی برخی کشورها در اروپا از رویکرد دولت آمریکا انتقاد کرد.

ببینید | اسرائیل آماده جنگ می‌شود؟؛ استقرار انبوه تانک‌ها در نزدیکی رفح

ارتش اسرائیل ده‌ها تانک و خودروی زرهی را در امتداد مرز خود با نوار غزه در جنوب این باریکه مستقر کرده است. به نظر می‌رسد این رژیم برای حمله زمینی به رفح آماده می‌شود. این تانک‌ها و خودروهای زرهی روز جمعه ۲۶ آوریل در نزدیکی گذرگاه کرم شالوم اسرائیل که در مجاورت رفح است، مستقر شدند. منبع: یورونیوز

سازمان ملل: آواربرداری در غزه احتمالا 14 سال طول می‌کشد

یک مسئول ارشد سازمان ملل متحد با اشاره به اینکه هنوز تعداد زیادی مهمات منفجر نشده ارتش اسرائیل در خیابان‌ها و ساختمان‌های ویران شده غزه وجود دارد که جان غیرنظامیان را تهدید می‌کند گزارش داد که آواربرداری در غزه ممکن است 14 سال طول بکشد.

Loading

ملاحظات ایران برای مذاکره با طالبان

۱۳۹۸/۰۹/۲۰ | خبر تاپ, سیاسی, یادداشت

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: ایران نمی‌تواند نسبت به آینده افغانستان، همسایۀ همزبان خود بی‌تفاوت بماند و در همین حال، استقرار صلح عادلانه و پایدار در این کشور بدون همکاری ایران محقق نخواهد شد. به نظر می‌رسد راهبرد ایران در قبال این کشور باید بر تداوم مذاکرات با دولت قانونی افغانستان و گروه طالبان و با در نظر گرفتن دیدگاه دیگر گروه های موثر استوار باشد. محسن پاک آیین – رئیس پیشین ستاد افغانستان وزارت امور خارجه

اگرچه در ماه‌های اخیر اخبار مذاکرات ایران با طالبان منتشر شده، اما واقعیت این است که مذاکرات ایران با طالبان از اوایل سال 1395 و با سفر ملا اختر منصور از مقامات ارشد طالبان به تهران شکل گرفته بود.

در آن مقطع هدف اصلی این مذاکرات، یادآوری خطر داعش برای آینده افغانستان و ممانعت از انتقال این گروه تروریستی به افغانستان و ادغام با طالبان بود. در این سفر به ملا اختر منصور گفته شد که داعش دست پرورده آمریکاست و به نیابت از واشنگتن، اهداف کاخ سفید در افغانستان را دنبال می‌کند.

با این مقدمه، در رابطه با ملاحظات ایران برای مذاکره با طالبان نکات زیر قابل توجه است:

  1. از سال 2001 که نیروهای ناتو در افغانستان به بهانه مبارزه با تروریسم وارد افغانستان شدند، یکی از اهداف جدی آمریکا، حذف جمهوری اسلامی ایران از روند تحولات سیاسی و امنیتی افغانستان بود. این هدف در مذاکره آمریکا با طالبان نیز دنبال می‌شود؛ با این تفاوت که واشنگتنسعی دارد نقش عربستان و امارات را در گفت‌وگو با طالبان افزایش دهد. در ماه‌های اخیر عربستان و امارات به نیابت از آمریکا، با دعوت از طالبان به دنبال ایجاد یک روند جدید در مذاکرات هستند، روندی که به زعم آنان، کشورهایی چون ایران، روسیه و چین را به حاشیه خواهد برد. در روند جدید، طالبان باید بپذیرد که منافع آمریکا را حفظ کرده و از ضربه زدن به نیروهای آمریکائی اجتناب ورزد.
  2. آمریکا رویکرد روشن و شفافی برای گفت و گو با طالبان نداشته و به دنبال بهره‌برداری ابزاری از مذاکرات به اصطلاح صلح است. مقامات طالبان به درستی معتقدند که وجود نیروها و پایگاه‌های آمریکایی عامل بی‌ثباتی و جنگ در افغانستان است و تا وقتی نیروهای آمریکایی در افغانستان حضور دارند این کشور روی آرامش را نخواهد دید. واقعیت این است که در حال حاضر داعش بخش‌هایی از افغانستان را ناامن کرده است و طالبان به خوبی می‌داند که داعش با کمک آمریکا به افغانستان منتقل شده است. در عین حال دولت ترامپ قصد دارد با اعلام خروج نیروهای خود از افغانستان و توافق با طالبان، دستاوردی برای سیاست خارجی در آستانه انتخابات ریاست جمهوری ایجاد کند. در واقع مذاکره با طالبان، یک تاکتیک برای موفقیت ترامپ در انتخابات ریاست جمهوری است. طالبان از این تاکتیک آمریکا نیز باخبر است. بنابراین دیوار بی اعتمادی بین طالبان و آمریکا بلند است و بعید به نظر می‌رسد در سایه مذاکرات آمریکا با طالبان، شاهد استقرار صلح باشیم.
  3. آمریکا اگرچه ظاهرا از ضرورت حضور دولت افغانستان در مذاکرات صلح استقبال می‌کند، اما در پیش‌نویس متن توافقنامه از عبارت امارت اسلامی افغانستان استفاده کرده است. این اقدام به معنای مشروعیت بخشیدن به دولت مورد نظر طالبان و نقض حاکمیت دولت قانونی افغانستان است. حضور ترامپ در پایگاه نظامی بگرام و عدم ورود به پایتخت افغانستان، موید این نظریه است. بی اعتنایی‌های سیاسی آمریکا به دولت اشرف غنی نیز در همین رابطه تحلیل می‌شود.
  4. جمهوری اسلامی ایران سیاست و رویکرد شفافی نسبت به تحولات افغانستان داشته و حاکمیت دولت افغانستان و نهادهای قانونی در این کشور را به رسمیت می‌شناسد.تهران طرفدار انجام گفت و گوهای افغانی- افغانی، بدون دخالت کشورهای خارجی است و راهبرد اصلی خود از مذاکره با طالبان را تشویق این گروه برای پیوستن به این گفت‌وگوها می‌داند. به همین دلیل است که مذاکرات ایران با طالبان همواره با اطلاع دولت افغانستان بوده و مقامات رسمی این کشور از نتایج مذاکرات مطلع شده‌اند. ایران برخلاف آمریکا و متحدان عرب آن، به دنبال برقراری صلح عادلانه در افغانستان است و اعتقاد دارد صلح بدون عدالت، پایدار نخواهد بود.
  5. ایران انتقال داعش از سوریه و عراق به افغانستان را از سیاست‌های آمریکا برای تامین منافع خود می‌داند و پیوند داعش با طالبان را نه تنها در جهت تامین امنیت افغانستان نمی‌داند، بلکه آن را موجب ایجاد ناامنی در منطقه تلقی می‌کند. ایران به هیچ‌وجه حضور داعش را در پیرامون خود تحمل نمی‌کند و ترجیح می‌دهد در افغانستان بدون رویکرد نظامی و از طریق مذاکره با دولت و گروه طالبان، مانع قدرت گرفتن داعش گردد.

موارد فوق الذکر از مهم‌ترین عناصر محاسبات ایران برای گفت‌وگو با طالبان است. ایران نمی‌تواند نسبت به آینده همسایۀ همزبان خود بی‌تفاوت بماند. در عین حال استقرار صلح عادلانه و پایدار در افغانستان بدون همکاری ایران محقق نخواهد شد. راهبرد ایران باید بر تداوم مذاکرات با دولت قانونی افغانستان و گروه طالبان و با در نظر گرفتن دیدگاه دیگر گروه های موثر استوار باشد.

جمهوری اسلامی ایران در سایه این راهبرد می‌تواند نقشی کلیدی برای کمک به تحقق بزرگ‌ترین آرزوی مردم افغانستان، یعنی استقرار صلح و ثبات در این کشور ایفا نماید.

0 Comments

یک دیدگاه بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *