جدیدترین مطالب

چشم‌انداز رقابت ژئوپلیتیکی قدرت‌های بزرگ در قفقاز

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل قفقاز گفت: اگر روند واگرایی کشورهای منطقه به‌ویژه جمهوری‌های ارمنستان و آذربایجان از روسیه با سرعت اتفاق بیفتد، ممکن است روس‌ها واکنش جدی‌تری نسبت به آن نشان داده و حتی با استفاده از قدرت سخت از تغییر نظم سنتی منطقه جلوگیری کنند.

تحلیلی بر تقابل نظامی ایران و رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل غرب آسیا گفت: جمهوری اسلامی ایران در واپسین ساعات 26 فروردین، حمله‌ای موشکی و پهپادی را علیه سرزمین‌های اشغالی آغاز کرد که تا صبح روز بعد ادامه داشت. این در حالی بود که علی رغم اطلاع‌رسانی قبلی ایران به برخی کشورهای منطقه‌ای و فرامنطقه‌ای درباره قطعی بودن پاسخ و اقدام نظامی کشورمان، آمریکا و رژیم اسرائیل نتوانستند مانع از انجام این حمله شوند.

چالش‌های پیش‌روی مودی در انتخابات سراسری هند

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل شرق آسیا گفت: علیرغم شانس پیروزی، لیکن احتمالا تعداد کرسی‌هایی که نارندار مودی، نخست وزیر هند در پارلمان آینده این کشور در اختیار خواهد داشت، کمتر باشد، چون به نظر می‌رسد مسلمانان و دیگر اقوام هند در انتخابات سراسری به سمت احزاب مخالف حزب حاکم حرکت کنند.

پیچیدگی‌ها و ضرورت مقابله با داعش خراسان

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: با قدرت‌گیری طالبان در افغانستان موضوع داعش خراسان و درگیری این دو گروه و گسترش دامنه تهدیدات امنیتی آن در منطقه بیشتر از گذشته اهمیت پیدا کرده است، زیرا فعالیت‌های تروریستی این گروه تروریستی، اختلال در امنیت منطقه را به همراه دارد. علاوه بر این، حمایت از فعالیت‌های انتحاری و افراد مسلح در منطقه، امنیت ایران را نیز به خطر انداخته است. از این رو، داعش خراسان به‌عنوان یک تهدید مهم برای امنیت شرقی کشورمان شناخته می‌شود.

برخورد تبعیض آمیز دبیرکل سازمان ملل در قبال تنش ایران و رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین – تحلیل و گفتگو: حقوقدانان بین‌المللی معتقدند اگر آمریکا و کشورهای غربی اقدام ایران را به‌عنوان یک اقدام دفاعی به رسمیت می‌شناختند، حمله احتمالی مجدد رژیم اسرائیل به ایران یک اقدام تهاجمی محسوب می‌شد و نتانیاهو نمی‌توانست در صحنه بین‌المللی توجیهی برای آن داشته باشد.

همکاری در حوزه انرژی؛ مانع بروز شکاف در روابط آذربایجان – اتحادیه اروپا؟

شورای راهبردی آنلاین-رصد: پرچم جمهوری آذربایجان در سال 2001 در شورای اروپا برافراشته شد، اما عضویتش در مجمع پارلمانی این شورا 23 سال بعد، به دلیل سوابق ضعیف حقوق بشری به حالت تعلیق درآمد. این مساله نشان دهنده تنش‌هایی رو به رشد میان باکو و برخی کشورهای غربی است.

چشم‌انداز روابط اقلیم کردستان با بغداد

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل عراق گفت: با نزدیک شدن ترکیه به دولت مرکزی عراق، اقلیم کردستان در آینده از بسیاری از ادعاهایی که درباره خودمختاری این منطقه داشته است، فاصله خواهد گرفت و بیشتر به دولت مرکزی وابسته می‌شود.

Loading

أحدث المقالات

کمبود شدید سرباز در اوکراین

«ولودمیر اولنیک» نماینده پیشین پارلمان اوکراین، کمبود سرباز را مهمترین چالش پیش‌روی کشورش در مسیر جنگ با روسیه دانست و گفت که ارائه مهمات به کی‌یف از سوی غرب نمی‌تواند این وضعیت را جبران کند.

وخامت اوضاع ارتش اوکراین در میدان نبرد با روسیه

فرمانده نیرو‌های زمینی ارتش اوکراین ضمن هشدار نسبت به وخامت اوضاع ارتش این کشور در میدان نبرد با روسیه گفت: اعضای ناتو از وضعیت دشوار عملیاتی و راهبردی اوکراین در میدان نبرد مطلع هستند.

دیدار وزرای خارجه جمهوری آذربایجان و ارمنستان در قزاقستان

ایروان اعلام کرد: ارمنستان رویکرد مثبتی به تلاش‌های میانجی‌گری برای تحدید حدود مرزها بر اساس دستیابی به صلح واقعی پایدار در قفقاز جنوبی و همچنین به رسمیت شناختن متقابل تمامیت ارضی ارمنستان و جمهوری آذربایجان دارد.

بیمارستان شفاء، حافظه ی جنایات رژیم صهیونیستی

با گذشت بیش از 200 روز از تهاجم وحشیانه رژیم صهیونیستی به نوار غزه، بیمارستان ها و مراکز درمانی در زمره مهم ترین اهداف حملات ارتش اسرائیل در خلال این نبرد بوده اند. بیمارستان شفا در خلال این نبرد شاهد سه مرحله از جنایات نظامیان صهیونیست بوده اند.

Loading
نگاهي به سوابق تاريخي سوءاستفاده از آژانس براي اتهام‌زني به کشورها

حق ایران برای مقابله با پرونده‌سازی هسته‌ای

۱۳۹۸/۰۸/۲۲ | خبر تاپ, سیاسی, گفتگو

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل خلع سلاح گفت: بررسي سوابق تاريخي نشان مي‌دهد سازمان‌های اطلاعاتی برخی کشورها ممکن است افرادی را در قالب بازرس آژانس به تاسیسات هسته‌ای یک کشور بفرستند.

رحمن قهرمان پور در گفتگو با سایت شورای راهبردی روابط خارجی با بیان اینکه همراه داشتن مواد آلوده هسته‌ای توسط بازرس آژانس بین‌المللی انرژی اتمی تخلف از توافق نامه جامع پادمانی است، گفت: ایران این حق را دارد که از رفتار بازرسان به طور مستند شکایت کند و ویزای آن‌ها را برای ورود به ایران تمدید نکند.

وی اظهار کرد: بازرسی از سایت ها و مراکز اتمی تابع یکسری توافق هایی است که بین کشورها و آژانس بین المللی انرژی اتمی انجام می شود و به طور مشخص تابع توافق جامع پادمانی و مفاد مختلف آن است که رفتار بازرسان و شرح وظایف آنان را در آن تبیین کرده و تعیین کرده چه کارهایی می توانند انجام دهند و برای انجام چه کارهایی مجاز نیستند.

وی با بیان اینکه این اقدام بازرس آژانس در ایران نوعی اخلال در کار بوده است، افزود: آنچه به ذهن ایرانی ها متبادر می شود بحث امکان خرابکاری هسته ای است، همانطور که قبلا در قالب استاکس نت هم شاهد آن بودیم. اما در عین حال ممکن است به معنای تخلف یک بازرس از وظایف خود نیز تلقی شود.

قهرمان پور توضیح داد: آنچه تاکنون می دانیم این است که خانم بازرس می خواسته با خود مواد آلوده هسته ای وارد تاسیسات هسته ای ایران بکند، مقامات ایرانی این مسئله را متوجه شده اند و از آن ممانعت کرده اند.

این کارشناس مسائل خلع سلاح گفت: در سال‌های 2004 و 2005 اختلافی بین ایران و آژانس وجود داشت مبنی بر اینکه تعدادی از بازرسان آژانس، اطلاعاتی را که از ایران گرفته اند به صورت غیرقانونی به کشورهای دیگر داده اند و آنها هم این اطلاعات را به کار گرفته اند. ایران آن زمان به آژانس شکایت کرد و آژانس قول رسیدگی داد، اما اخبار نتایج این رسیدگی ها منتشر نشد.

وی با بیان اینکه این مسئله در نهایت نوعی تخلف از توافق نامه جامع پادمانی است، گفت: ایران می تواند به دفتر حقوقی آژانس شکایت کند و مهم‌تر از همه اینکه صلاحیت این بازرس را برای دفعات بعد تائید نکند و این فرد ممکن است از فهرست بازرسان آژانس خارج شود.

قهرمان پور افزود: اتفاقاتی از این دست در روابط بین آژانس و کشورها رخ داده است و کشورها هم معمولا شکایت می کنند و این سازمان بین المللی هم تلاش می کند مسئله را حل کند و آن بازرس را دوباره به آن کشور نفرستد. ایران هم این حق را دارد که از رفتار بازرسان به طور مستند شکایت کند و ویزای آنها را برای ورود به ایران تمدید نکند.

وی گفت: سازمان های اطلاعاتی برخی کشورها ممکن است افراد مختلفی را در قالب بازرس آژانس به تاسیسات هسته ای یک کشور بفرستند. مثلا سابقه خرابکاری در تاسیسات آب سنگین سوئیس توسط آمریکا در دهه 1960 یکی از نمونه های بارز این قبیل اقدامات است؛ یا اتفاقات مربوط به بازرسی های آژانس از تاسیسات آرژانتین و یا برزیل نیز در سابقه آژانس وجود دارد. مسئله پروژه آنسکام در عراق نیز در این باره قابل توجه است. یکی از اختلافاتی که در دهه 90 بین عراق و آژانس بین المللی انرژی اتمی وجود داشت این بود که عراق مرتب شکایت می کرد که برخی از بازرس هایی که در قالب آنسکام و نیروی سازمان ملل وارد عراق شده اند، ماموران اطلاعاتی و امنیتی آمریکا و اسرائیل هستند.

قهرمان پور با بیان اینکه این مسئله بیشتر موضوعی حقوقی است و آژانس بر اساس توافقنامه جامع پادمانی موظف به حفظ اسرار تجاری – هسته ای کشورها است، ادامه داد: رفتار بازرسان آژانس انرژی اتمی براساس ماده 87 توافق جامع پادمانی تابع یکسری شرایط است. بازرسان نمی توانند دستگاه ها را راه اندازی کنند و امنیت تاسیسات هسته ای را به خطر بیندازد. ایران هم می تواند مامورانی همراه آنها از هر کجا که بازدید می کند بفرستد.

وی خاطرنشان کرد: ممکن است فردی بخواهد در این مسئله اخلال ایجاد کند یا از طرف سایر کشورها ماموریتهایی داشته باشد؛ اینها مسائلی است که ممکن است در کشورهای مختلف پیش بیاید. کشورها اعتراض می کنند و ممکن است به نتیجه برسد یا خیر.

وی با اشاره به حساسیت ایران به موضوع خرابکاری در تاسیسات هسته ای، اضافه کرد: نگاه کلان نشان می دهد برخی کشورها هنوز برنامه هایی برای خرابکاری در تاسیسات هسته ای ایران و یا متهم کردن ایران به انجام فعالیت های مخفیانه و مغایر با مقررات آژانس دارند. اما در این باره اطلاعات زیادی در دست نیست و نمی توان از روی کلیات تحلیلی ارائه داد. هویت این بازرس مشخص نیست. اینکه بازرس کدام کشور بوده و در چه بخشی فعالیت داشته، آیا قبلا ایران آمده یا نه. تخصص و ارتباطاتش چیست را ما نمی دانیم.

این کارشناس مسائل خلع سلاح گفت: قبلا گزارش هایی در باره خرابکاریهای هسته ای داشته ایم، اما این مورد در مقیاس پایین بوده است و چون شامل توافق جامع پادمانی ایران و آژانس می شود ایران می تواند در چارچوب قانونی کاملا به این اقدام اعتراض کند و خواهان پیگیری موضوع شود.

0 Comments

یک دیدگاه بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *